JAGA ANAK ?

by - Februari 18, 2010

Hehehe...pagi tadi wife aku ada tanya kat aku....Kalau kitorang ada anak nanti ( insyaAllah , sah sah anak akan dihantar pada nursery...kan tak pun umah makcik makcik yang amik upah jaga anak anka kecil nih memandangkan kedua duanya berkerja demi membangunkan negara tercinta disamping meningkatkan lagi ekonomi rumahtangga yang harmoni lagi tercinta...pergh..panjang betul..

Soalannya yang bernilai RM 1 juta , berbunyi begini....Macam Who want to be a millionaire la plak..

"Adakah aku akan hantar anak ke nursery walaupun aku bercuti pada hari itu ? "

Dengan pantas sambil tersenyum dengan penuh bangga , aku menjawab..."Oh ya..Tentu sekali.."

Pastu aku terfikir..alamak..soalan menjerat diri sendiri neh...ADeh....Bersedialah mendengar bebelan dari wife aku lak...

" Kalau perempuan , rasanya tak...dia akan jaga anak diorng pada hari tu..." ..

Erk...betul gak tu...berapa kerat suami akan jaga anak kecik mereka tatkala isteri mereka bekerja ? Aku tak tergolong dalam tu sebabnya , aku takut ngan anak kecil ( boleh ke terima alasan ni ? ..tak bleh blaahhh ) ..Bukan sebenarnya....tapi MALAS ....

Ye ke MALAS...tak sebenarnya..hehehe...nama pun dah cuti...so lelaki ni nak la cuti sebenar benarnya cuti..kan kan ? hehehe..tu lelaki...tapi tak semua ...ada yang bagus...sanggup jaga ...Macam aku kata la..berapa kerat sebenarnya ? Tak ramai pun....

Kenapa berbeza dengan perempuan / isteri ? Bab anak ni , perempuan atau isteri sangat bertanggungjawab...mereka mengambil amanah ni dengan sepenuh hati..ermmm...Bab ni aku mmg respek kat perempuan...Laki pun tak leh lawan arr..Tau nak nikah ! Jaga anak tak tau ..huh..wat malu kaum jek..Nasib baik aku perempuan ...

Lelaki sebenarnya bukan malas...tapi bila dapat cuti tu , dia nak rehat betul betul..yelah , dah la tensen kat opis...pastu ngan kawan kawan ...haa....dok pk camana nak tingkatkan sara hidup...bukan mudah jadi pemimpin keluarga ni ..kan lelaki kan..haa...Tauuu..perempuan pun cam tu tapi tetap berbeza sbb lelaki tu pemimpin..bila jadi apa apa , diorng kata , LAKI ko tu ..LAKI ko ni ..laki gak kene...mana ada kata perempuan ? Jarang sekali perempuan kena...dah lak tu , akhirat nanti , lelaki gak kena soal...camana dia jaga ahli keluarganya..haaa

Dengan cara berehat tu la dia boleh recharge semua energy...power dia...nak kasi lampu merah kat dada tu kembali normal...hehehe...Cam aku ni..ada tekanan darah tinggi..sesekali kena rehat...dok rilek kat umah....kasi turunn ke peringkat normal...haaaa....bukan malas sebenarnya...cuma nak rileks...

Perempuan ? Diorng jaga anak laa diorng leh releks...bermain ngan anak anak kecik tu..terhibur ...bila dengan budak tu ketawa , para ibu senang je hati...Bila tengok anak anak tu bersih , wangi , tenang je jiwa...

Itulah bezanya suami dan isteri dari pandangan mata aku..korang aku tak tau la..hehehe..kalau ada , meh berkongsi..

Ok la..Korang ada 5 saat untuk keluar dari sini sbb blog ini akan terbakar dengan sendirinya !! Ala...cam cite MISSION IMPOSIBLE tu laa...adeh..slow ar ...

You May Also Like

8 comments

  1. lelaki...mmg susah nak minta tlg, kalau anak terjaga waktu tengah malam,confim yg buat susu ibu..., yang tukarkan lampin ibu...

    sampai kita tak sihat pun kena gak bagun di tengah malam.....

    memang ego para lelaki....
    yang baik2x tu baguslah....awk suami mithali

    BalasPadam
  2. hmmm.. macam tu la juga alasan suami.. tapi bila anak2 dah besar ckit rajin gak dia jaga kalau cuti. masa baby je dia sruh anta kat pengasuh.

    tapi saya tak kisah dia x jaga sebab bila balik.. makan tengahari telah tersedia.. dia masaklah tu.. :)

    kluar cepatttt.. KEBABOOMMMM!!!

    BalasPadam
  3. Alhamdullilah... hubby saya bukan jenis lepas tangan macam tu. Wlu dia anak bongsu tapi cekap sgt bab2 jaga anak.

    Masa aktif menari dulu, anak sy mmg byk membesar kt tangan dia. Klu cuti pn dia leh jaga anak. Dr bayi smp besar kecuali klu dia ada hal Sggh sy sgt2 berterima kasih atas jasa2 dia. Skrg pun anak rapat ngan dua2. Anak lelaki bila dgn papa dia, berborak dah mcm kwn dah.

    Lagi satu klu En. Ben dh ada anak n nk pk htr kat mana, pendapat sy nurseri pn ok, pengasuh pn ok. Tp satu yg perlu En. Ben check bila nak cari pengasuh or nurseri, buat2 lah pinjam toilet dorang. Kenapa? Sbb dr toilet tu lah kita tahu tjwab dorang. Bersih @ tidak? Klu x maknanya anak kita x selamat dok kat situ. Kotor dan x selamat.

    Dan klu htr ke pengasuh, klu blh jgn cari pengasuh yg xde anak lain utk di asuh, takut nanti anak kita terlalu di manjakan n jd x pandai bergaul. Itu je nasihat sy.

    If nk tahu cite pasal baby sitter sy yg mmg plg best in de world leh lah lawat blog saya. http://www.lanaleopard.blogspot.com/

    BalasPadam
  4. tak semua laki macam 2...my daddy suke je jg anak...tgk dulu time mak balik kampung, dady x de masalah pn jaga adik..

    cume lelaki2 yg mengada2 je slalu x nak jg anak..leceh la..ape la..jg standart la konon2 nye..

    actually jaga pade pendapat nina la kan, lelaki pn bertanggungjawap jgk untuk jg anak..tak blh nak bagi kat sebelah pihak je...sgt2 not fair..

    BalasPadam
  5. Salam...arghhh tensenn tau, baru nak belah, aku tgk koo dah ada n3 yg menyengat...macam ni lah, bukan nak berpihak pada suami atau isteri, suami zaman sekarang mereka lebih bertolak ansur, tak macam dulu, is3 zaman sekarang pun depa lebih flexible, boleh kerja boleh itu, boleh ini (atas izin suami)...jadi bab jaga2 anak ni kena lah sama2 buat, tul tak ben 10...yang penting jgn stresss yeaa, aku kat rumah menjaga ramai anak2---> anak kucing, anak ayam dan anak tekak!!!!...stresss wooo!!!!

    BalasPadam
  6. huhu...insyaAllah....tq semua...

    mat gebu : sedap je keow teow kungfu tu ek...feveret tu bila g makan kat kedai awe kelate..heheh

    BalasPadam
  7. x sumer lelaki malas jga ank...husband wife aku relax je bgn tgh mlm bile baby die wat konsert lapar...wife die still maintain b'dngkur...husband die siap wat susu n tukar lampin n wat ape saje yg diperlukan oleh anak beliau di tgh mlm yg hening tu...setiap ari bile blk keje lps mndi trs terkam anak die n bwk round2 kmpng...so wife die da blh relax...aku hrp kerajinan husband cousin aku tu berlarutan la smpai anak die msk u ke...ni bru lg jd ayah...jngn smpai 6 bln lg die da smput...ape pun sndiri mau ingt la...anak msng2 kan...

    BalasPadam
  8. huhu...baik nya alasan......
    takpe2.....nasib baik la lelaki tu byk tggjwb...=p

    BalasPadam