APA YANG SEBENARNYA BERLAKU ?

by - Februari 11, 2010

Semakin ramai wanita di Malaysia ini mempunyai kerjaya yang boleh dikatakan di tahap tinggi..Ini kerana kalau diselak selak di setiap pusat pengajian tinggi awam mahupun swasta majoritinya adalah dari golongan hawa ini.Adakah ini kerana wanita semakin bijak atau lelaki yang malas nak sambung belajar ? Cukup je abis SPM terus cari kerja atau masuk ke mana mana pusat latihan vokasional..tak pun masuk ke pusat serenti ..paling tidak pun terus je ke penjara ...

Tetapi difikir fikirkan , makin tinggi level wanita itu makin sukar mendapatkan pasangan.. Apakah yang sebenarnya berlaku? Adakah kerana ingin mencari pasangan yang setaraf ? Atau paling tidak pun lebih tinggi dari dia ? ...

Mengikut dari kajian yang aku buat dulu , ramai wanita yang berpendidikan tinggi fobia untuk mencari lelaki yang 'bawah' dari mereka .Ini kerana risau lelaki tersebut mengahwininya atas kerana harta atau akan mengambil kesempatan. Haa..

Jumlah wanita yang membujang ini bukanlah sedikit..Tinggi wooo...wa pun tatak picaya loo...Bukan diorng tak nak kawin , tetapi yang datang mengendeng kat diorng tu majoritinya spesis jantan hantu raya..Sukar nak dipercayai kejujurannya..Adakah ini benar atau mainan perasaan mereka sendiri ?

Adakah patut mereka cari yang lebih tua sahaja atau atau nak senang cita .....membujang je sampai tua ?

Bagi aku la...apa salahnya...kawin je la ngan sapa yang sudi..maksud aku..selepas berkawan ...paling tidak pun 6-8 bulan..kenal hati budinya..keluarganya...kerjayanya ..kawan kawannya..setelah dikenalpasti benar benar orangnya , tak kira la keje kecik ke besar , ajak je kawin...Jangan la tunggu sampai expired..nanti tak pasal pasal , haa..dok sorang sorang..

Mmg la , boleh amik anak angkat tapi tak teringinkah anak dari darah daging sendiri..Tak salah mencuba kan ? Kita hidup sekali je...satu perjudian yang perlu kita harungi...menang atau kalah , yang penting kita mencuba...mencuba pun biarlah kena gaya..jgnlah dah tau orng tu penagih dadah , nak gak g sapu...Carilah sekurangnya berilmu agama yang boleh membimbing keluarga kelak..

Kat mana nak cari ? Cuba cari kat disko , shopping complex , kedai kedai mamak yang berhampiran , starbuck , coffee beans ...mesti korang jumpa ! haaa...kat situ semua tak dijamin oleh lever brothers dan juga tak de sijil halal jakim !!!! ..

Nak cari yang bagus bagus , g la tempat tempat malaikat berkunjung...majlis majlis ilmu ...perpustakaan ..masjid masjid...tempat tempat yang sememangnya didatangi orang orang mencari ilmu dunia dan akhirat...insyaAllah leh jumpa...

Dalam internet ? Aku rasa leh percaya.. ramai yang bahagia dah kawin dengan pasangan yang berdating dalam internet ni ..Susah nak percaya ? Aku bagi tips..bila jumpa kali pertama...bawak kawan sorang...mintak MYCARD dia...mintak wallet dia...mintak hp dia...kalau benar benar dia jujur..dia akan bagi...tu pun dia ada plan nak kawin la ngan korang..haaa...kalau tak ? mesti dia tak nak bagi..sebab ada rahsia..haaaaaaaaaaaaaaaaa....nak takut apa kan ?? hehehe...yela..kot kot terkena laki orang..tak ke parah ...

Penutup , jgn persia siakan kehidupan yang sekali ini....

You May Also Like

4 comments

  1. Wah.....entry yg besh...hahahah....tolong carikan untuk says sorg....sy suke yg family-oriented.....hehehehehe...

    bagi saya, if lelaki tu lebeh rendah level dia dr pompuan tu, tp, soal rezeki dan kerjaya kite takleh nak pertikaikan.....kena berusaha jd yg terbaek la dlm bidang yg diceburi...jgn rasa save.....bila dah rs save tu yg mls berusaha....huhuh

    BalasPadam
  2. tk nk kasi wallet..
    kang dier bawak lari.. cmne??
    mk tuntut duit kat ben ek?

    BalasPadam
  3. suke entry ni.. menarik.. betol.. nasihat saye kat adik2 kat luar sane, nak kapel, biarlah bermatlamat.. insyaAllah, kekal la hubungan tu sampai akhir hayat.. ape yang pasti, carilah suami yang boleh membimbing kluarganya.. means, solat tak tinggal.. solat jumaat tak tinggal.. insyaAllah.. pasti jumpe kalo niat kite and sikap,prangai kite pun seiring dengannya.. =)

    BalasPadam
  4. and satu lg....kalo bleh jauhi perokok,kekekekeke..

    BalasPadam