DARI BLOG KE BLOG

by - Februari 12, 2010

Aku bukan spesis blogwalking..nak g ke blog blog pastu tinggalkan jejak ..dengan harapan orang tu akan berkunjung blog aku...Bukan sombong atau rasa bagus tapi bila aku g blog orang tu , aku akan komen..bila aku komen , selalunya .... ermm...


Aku hanya akan pergi bila ada info info yang menarik mata aku untuk membaca...kalau aku berminat , aku akan follow dia..kalau tidak , biar je la...tak de la nak perli atau nak kutuk cara penulisannya..Bagi aku , blogger yang muda muda ni ( termasuk aku ) adalah menulis untuk menghilangkan rasa boring atau sekadar meluahkan perasaan..tak lebih dari tu..

Memula dulu , aku ada la buat cara cara otai buat..g masuk blog orang..tinggalkan jejak..pastu blogger lain lak datang...ermm...bagi aku la....ni pendapat aku...tak menarik..kenapa ? sebab pusing p pusing mai..blogger tu gak...Ibarat menulis buku..siap..terbit..aku jual ..ko beli..ko tulis..ko terbit..aku beli..pi mai pi tang tu....kalau dah beribu follower ? muka muka tu je la masuk...

Mmg la ...lain orang lain cara...aku tak la kata tak best..lantak la kan..cara masing masing...cuma aku tak berkenan ada blogger yang suka komen blog orang...Tau la blog korang tu ramai visitors...tapi kalau visitors tu muka muka tu je ? Berkembangkah ? Jgn fikir bila blog kita tu ramai datang , dah kira bagus blog kita tu...Jgn fikir bila ramai komen , dah kira bagus blog kita tu..tak..terlalu ramai silent readers..diammmm jeee..

Aku lebih gemar tarik pembaca dari kalangan peminat novel..mereka mereka ini pandai menghayati segala isi kandungan ..Kalau aku mampu buat mereka tersenyum , ketawa atau jugak tersentuh perasaan dengan tulisan aku , bermakna tulisan aku hidup !

Ada blogger tak suka tulis panjang panjang..Tulis je point ..tak kisah la kan cara masing masing...Yaa..cara masing masing..tak perlu nak kritik atau komen blog orang lain...Sapa kita nak komen ? Sekali pun ada PHD dalam bidang penulisan , belum tentu layak komen ! Bidang penulisan ni paling penting ialah minat diikuti dengan bakat..kalau sekadar bakat takde minat..tak berguna...begitulah sebaliknya...kemudian kena ada ilmu penulisan...haaa..part ni penting...Aku ? tah le..setakat ni aku ada minat je..bakat ? korang je la nilai...

Apa yang aku nak kata ni , dunia blogging ni makin berkembang..makin meriah....Bagi yang tak tau nak menulis , belajar...tengok..lihat...baca ...yang penting jangan tiru...jgn tiru corak penulisan orang lain..jadilah penulis dengan identiti tersendiri..

Satu lagi ..kalau nak menulis blog ni , bagi aku kenalah ikhlas...bila ikhlas , orang baca pun menarik...kalau sekadar tulis 'kosong' tapi follower beribu , tak guna ...mmg ramai masuk..diorng masuk sekadar membalas kunjungan..tapi bila diorg keluar , apa yang diorng bawak ???? KOSONG.....takde apa apa..

Apa guna layout cantik menawan...kalau isi hampeh !

Tepuk dada tanyalah selera...Apa pun , aku tak kata blog aku ni menarik..blog aku ni pun hampeh tapi aku tak la nak kutuk blog lain yang mana tulisannya pun.....sama level ngan aku..

Kecuali blog blog yang mana kandungan tip top ! Blog blog pemimpin , para cendiakawan ...haa..tu tak leh dinafikan sebab mereka menulis bukan kejar glamer atau $$ ..mereka menulis untuk menyampaikan ILMU atau MAKLUMAT...Itulah tujuan blogging....

BLOG ADALAH SATU KARYA SENI PEMILIKNYA..IBARAT SEBUAH LUKISAN ABSTRAK..

Ampun maaf dari saya...SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU CINA DAN SELAMAT BERCUTI ...walaahh

You May Also Like

12 comments

  1. kadang2 kiter ta tau ape yg orang fikir pasal blog kiter..tapi ble berblog neyh adalah 1 cara ntok mlepaskan tekanan dlm diri kiter..shari suntok tensen mesty perlu an someone ntok dluah kan...tol ark???sy pon agk baru dlm blogging neyh...ta kesah org suka atau tak dgn blog sy...yg penting sy puas :) cak2....nwy...like bro nyer style writting :)

    BalasPadam
  2. Selamat bercuti juga. Kalau komen di cni takpe kan?

    Masih mencari identiti sendiri dalam penulisan. Selalunya masa akan mendewasakan kita kan..

    BalasPadam
  3. setuju dengan saudara dalam perkara ini. saya pon tak suka orang tinggalkan jejak di blog saya dengan ayat " sy follow awk, awak follow saya balik eh.."

    kalau nak follow, follow, kalau minat, x payah follow. secara peribadi, sy takkan follow blog yg sy x minat. dan saya tak minat la dengan orang yg masuk blog saya semata2 nak tinggal jejak atau nak traffik aje.

    agaknya sebab tu blog sy x femes kot... huhuuu...

    BalasPadam
  4. Salam ben:)

    setuju! Jika betul seseorang itu bagus, dia takkan komen cara penulisan org lain.

    Bab ikhlas pula, anem byk kali tekankan dlm posting2 anempun tetap ada yang buat2 tak faham.

    Apapun sebagai manusia, seumur hidup kita adalah untuk belajar :)

    p/s: thnks for sharing, keep blogging, ben :)

    BalasPadam
  5. uh.. entri yang membuka mata hati.. semua orang ada tujuan masing2 berblogging.

    ada time nak kejar trafik, ada time nak kongsi ilmu, pengalaman, cerita.

    apa2 pun2 selamat bercuti =)

    aku pun nak cuti la esok. ponteng kelas :D

    BalasPadam
  6. hepi CNY year ben...cuti2 malsysia di mana kali ni? hehe

    BalasPadam
  7. huhu...slamat bercuti...

    eq...raya dalam rumah ..
    aty..tq
    cikgu..pasti akan jumpa satu hari nanti
    anggun n anem...tq...
    arif...waalaahh

    BalasPadam
  8. setuju 100%, ben. blog bkn utk mencari glamer. menulis apabila perlu dan krn ingin menulis. bkn utk publisiti murahan

    wahhh mcm statement artis. hehehe

    BalasPadam
  9. blog bogel tak de aksesori atau pun image cun melecun..apa yg diharap lagi

    orang baca post - itu je

    BalasPadam
  10. kepuasan menulis tu penting.. =)

    BalasPadam
  11. Ye la..kita selalu masuk blog orang sebab isi menarik..tak ikhlas kalau setakat nak blogwalking tapi sebenarnya kita tak baca sangat pun..setakat meninggalkan jejak..pastu komen yang basic2 aje..just my 2cent..lain orang lain cara.

    BalasPadam
  12. agreed..follow u pn xlama,bermula dgn kelab wanita..jarang komen but i follow..tulis pn xlama..baru..muda hijau lg dlm bab2 ni..tp kt cni lar kita dpt menulis berkongsi tnpa mengaibkan sesapa..

    BalasPadam