Macam tak percaya !!

by - Februari 26, 2010

Aku baru balik dari pasar malam Putrajaya..Di sana aku belajar satu perkara baru yg mana aku sendiri tk sangka begitu sekali penangan pada aku..

Aku beli bihun goreng, maggie goreng ( bukan aku buat tau ) , murtabak ayam ...tu jee..Wife aku lak beli nasi kerabu dan selebihnya barang basah ..dia kata dia teringin buat ikan 3 rasa..sah sah pagi tadi dia bukak blog Mat Gebu utk cari resepi..Tapi yang aku perasan dia bukak resepi cup cake ! ..Apa kene mengena cup cake dengan ikan ?? Apakah Mat Gebu mempunyai resepi istimewa ??? Aku pun tak pasti...

Berbalik pada topik aku tadi...Semasa menunggu wife aku memilih ikan kat situ , aku dok perati sorang penjual ikan ni...Suara dia saling tak tumpah suara Mawi arrr..dok berulang kali dia jerit , " Ikan segar , ikan segar dari Kuala Selangor...Mari mari mari..singgah singgah singgah.." Lebih kurang gitu la..

Yang menarik perhatian aku ialah ikan keli yang dia jual...hidup lagi....Erk..aku tengok cam tak percaya...Maklumlah , org bandar...ehehhe...Bukan tak penah tengok ikan keli tu cuma tengok gelagat ikan tu...hidup lagi dan berada dalam bekas plastik tu..

Teringin aku tengok camana salah seorang tu penjual kat situ mengambil ikan tu sebab ikan keli kan licin ...pastu ada sengat lak tu kan...haaaa....Aku tunggu je pembeli..hehehe...Ada sorang tu..mintak 4 ekor..waaa..best tuuu...

Brother tu dengan selamba dia amik ikan tu dengan kedua tangannya...kemudian , satu tangan pegang kepala dan satu lagi tangannya pegang badan...lalu dipatahkan kepalanya...Erk...dipatahkan gitu jeeee...aku siap dengar lagi bunyi tulang kepala ikan tu dipatahkan...Mak aihhhhh....

Aku tak tau la selama ni nak matikan ikan tu dengan cara gitu jee...just like that !!! Patahkan tengkuk dia..Err..ikan ada tengkuk ke ?? huhu..Aku ingat selama ni , lemaskan je dia dalam air..kasi mati lemas laaa...kan....haa...ikan mati lemas ???? Aiseyman...bengong tul aku....

Walaupun aku segan sikit ngan ikan keli hidup tapi aku tak segan langsung bila bab membedal ikan keli masak cili mahupun masak 3 rasa...Ada ke ikan keli masak 3 rasa ??? Mat Gebu ?? Penah dibuat orang tak ??

You May Also Like

11 comments

  1. ade sekali..
    cikali tgk kak angkat cikali..
    letak garam..
    smbil ketuk pale dier ngan
    batu lesung..

    BalasPadam
  2. Kejamnya cara arwah tu dibunuh!..Kalau saya cuma balut dgn plastik dan simpan dalam peti ais, biar lah dia pergi dgn tenang.. Ikan keli 3 rasa?.. Hmmm good idea tu...

    BalasPadam
  3. ooo.. ada juga cara tu erK? yang tau cam komen kat atas je. Ikan keli memang susah nak mati.. tak yah kata mati lemas.. xde air pun lambat nak mati.. panjang nyawanya.

    BalasPadam
  4. Ikan haruan lg susah nak mati. Dah kena kerat2 pun msh blh menggeletek g. Biasa org siang ikan keli dn haruan ni dgn cara ketuk je kepala dia. Pastu baru siang. Sbb tu klu perempuan mengandung @ suami yg ada isteri ngandung, org tua2 x kasi siang ikan. Takut kenan. Pastu klu nak hilangkan hanyir bau ikan tu, kena basuh ngan asam jawa n limau. Klu blh biar 2 kali basuh ngan asam jawa n limau. Pastu basuh lak ngan tepung. InsyaAllah hilang bau hanyir dia.

    BalasPadam
  5. Yeaaa....saya setuju dgn lana, cuma bab "kematian" arwah tu saja saya berbeza pendapat....i salute u Lana...bijak..bijakk...sori ben ter 2 kali komen kat blog kooo!!!!

    BalasPadam
  6. tak sampai hati nak komen bab ikan keli memandangkan ikan keli antara ikan peveret saya selain ikan pari...erk..pasal pe semua ikan yang saya gemar , buruk benor rupenye...huhu..tapi isinya tip top !! itulah anugerah Allah..jgn dinilai melalui rupe..huhuh..leh buat entri neh..sat ..nak buat entri satu lagiii

    BalasPadam
  7. Sat gi nak balik Sg Besar... Skrg tgh byk ikan. Last week balik dorang timba ikan kat sawah. Dapat 4 baldi ikan. Ikan keli, sepat, haruan, puyu, belida.... semua ada. Best tul. Pastu kakak2 ipar terus siang n masak. Sedap tu. Manis sbb ikan baru n ikan sawah bkn ikan bela. Hari tu bwk blk KL ikan haruan 6 ekor hidup lg. Cik abang tlg siang, msk sup ksi kt jiran2 n bwk kt ofis sket. Sape yg tolak rugi lah kan. Hehehe...

    BalasPadam
  8. ikan keli masak asam pedas y lazat tu wahahaha.

    BalasPadam
  9. nape orang suka makan ikan keli ek?
    kt kantin tempt keje boleh dikatan hari2 da ikan keli..

    ikan keli yg geli..hehe

    BalasPadam
  10. Pelbagai info2 menarik berkaitan ikan keli....
    http://kelipenang-aquamutiara.blogspot.com/

    BalasPadam