KALAU WANITA BOLEH KAWIN 4 ?

by - Februari 18, 2010

Ok ..aku baru pas makan..untuk pengetahuan korang , aku terpaksa ponteng kije ari ni...dari semalam aku sakit kepala...Aku rasa aku lewat sarapan pagi kot...angin dah naik kat kepala aku ...sian aku kan...Pas subuh tadi , dah settle semua maka aku pun bersiap nak g keje...ermm..kepala aku masih lagi sakit...berdenyut denyut...ermm..kalau aku g opis , sah sah nanti aku jadi kepala angin....tak pasal pasal ada yang terbukak kes kat opis...Setelah dinasihati oleh wife aku , maka aku pun baring balik...dengan harapan sakit kepala tu hilang....Ermmm..haramm..sampai skang tak ilang ilang lagi..huhu...kang kalau gi klinik , doktor kata , tinggi tekanan darah u ni...ada penyakit darah tinggi ke ....bla bla bla ...biasa dah dengar...ahahaha..

Berbalik pada entri aku sebelum ni yakni pasal lelaki kawin lebih lebih ni..bukan saja aku nak kuarkan tetapi atas permintaan seorang kawan di FB yang mana baru dapat tahu suaminya kawin satu lagi secara sembunyi...kot ? ...hehe..memandai je aku tambah...aku tambah yang secara sembunyi tu...Yelah..kalau secara terangan terangan sah sah bini dia bawak pistol separa automatik , styer dan juga bom tangan ke majlis pernikahan suaminya itu..kan kan...

Ramai wanita memberi tanggapan buruk pada poligami ni...Yelah , bila sebut bab poligami mesti diorng ceritakan keburukan poligami....hahaha...mana cerita yang baiknya ???

Ibarat kereta la.." Yaaanng , jom kita g beli kereta baru ..I nak belikan u ....LAMBGHINI DIABLO ..nak ? ..


Pada yang tak tau , nilah dia LAMBOGHINI DIABLO ...keta peveret gua nehhh..mati hidup balik pun aku tetap nak keta ni gak !!!


Sambung balik..tadi tu iklan ....berbalik pada dialog tu ..." Oh abang ku sayang ! ...LAMBOGHINI DIABLO ??? WOW WEEE ...I likee...THUMBS UP bebeh !! ... "

Maka suaminya pun berkata , " tapikan sayang , kalau beli keta baru , susah la...bukan apa keta ni boleh mengundang kecelakaan ...nanti ayang boleh eksiden masuk gaung ke..terlanggar lori sampah ke...haa..sapa susah ?? "

Si isteri berkata .." ala abang ni...ke situ pulak..kalau nak mati , kat mana mana boleh mati....Yang abang pk pasal eksiden tu nape ? Tu ramai yang bawak keta , ok jeee ?? "

Suami menjawab pula..." Tu yang ok...yang tak ok tu berapa ramai ? Berapa ramai mati terbakar dalam keta ? Berapa ramai lak yang mati kepala tah kemana ...paru paru terkeluar ..haaa ...kensel la ayang ..bukan tak nak ..tapi demi cinta ku padamu ..biar lah ayang bawak je basikal mountain bike tu ekk..abang pun tak pening pala nak bayar bulan bulan keta tu...abang pun naik lrt je..dua dua selamat...lom ada lagi yang mati kena langgar lrt neh ..kan kan ? "

Ok ...korang paham tak cerita tu ??? Gini aku terangkan ...Bila bab yang perempuan sukaaaaa termasuklah bab bershopping , bermekap ( alasan ni untuk kepuasan diri dan untuk suami jugaaa ) , bagi perempuan , semua ok jeee...jgn tengok yang buruk tuuu..tengok yang baik tuuuu...haa...kan kan..bijak beno perempuan nehh...TEPUK ! TEPUK ! ..

Kenapa tak ambik yang buruk sebagai satu alasan ? Seperti bab poligami aka kawin lelebih neh ? Nampak yang buruk jeeee...sama cam bawak keta la....kalau pkkan eksiden , sampai kiamat la naik lrt...kan kan ?? haaa...cam tu la aku pk dulu...haram nak bawak keta..takut eksiden..Telan air liur bila tengok adik adik aku bawak keta...Harap ada lesen tapi takut nak bawak keta...

Kenapa nak tengok yang buruk je ? Berapa ramai yang kawin lebih dari satu tu meriah jer ?

Haaa..sori la akak akak..bukan nak cari gaduh neh...bertenangg...Ambo ni pun bukanlah perfect sangat..tapi apa kata kita sama sama buka minda...Aku tak sokong mana mana lelaki yang tak layak kawin lebih dari 1 untuk kawin lagi ! Tidak sama sekali..atau aku takkan sokong mana mana lelaki yang masih belum layak kawin untuk berkawin semata mata kerana nak melunaskan nafsu serakah dia ! Tidak sama sekali..

Cuma tolong lah..jgn la bila sebut jee bab kawin ramai ni , mula laaa perempuan menyinsing lengan baju dia...G dapur cari lesung ....cari pinggan yang dah tak pakai untuk dijadikan senjata api ! ...walaahh..

Bila dengar je suami nak kawin lagi ..tanya la...kenapa ? mengapa ? dengan penuh lemah lembut...suami pun akan terangkan kenapa....Bawak berbincang dengan matang...kalaulah dia benar benar nak kawin lain , buat perjanjian dengan dia..pastikan perjanjian bertulis...hehehe...mau takut dia...Perjanjian yang mana kalau dia tak menunaikan tanggungjawab dia , seluruh harta Saddiq Segaraga akan menjadi milik tuan hamba ! ...haaa..mesti dia takut ...

Bukan semua lelaki nak kawin lebih dari 1....ramai sayang dan cintakan isterinya...kan kan wahai lelaki..haaa..Apa pun , fikirkanlah wahai lelaki dan wanita ( termasuk aku ) ..hidup di dunia ni hanyalah sementara ...satu persinggahan untuk ke sana yang kekal abadi...tak yah pening peningkan kepala..Ikut je landasan yang Allah suruh....insyaAllah ..takkan ada perang dunia dalam rumah tu nanti...

Nasib baik lelaki je boleh kawin 4 ..kalau perempuan boleh kawin 4 ? tak tau laaaa mana satu ayahnyaa n berapa ramai laa lelaki menjanda..hahahahah...

Ini sekadar pandangan aku yang tak cerdik ..harap maaf ye...nak tau pendapat yang cerdik..baca entri di bawah ni..tqqqqqq..selamat hari rayaaa..maaf zahir dan batin..

You May Also Like

14 comments

  1. Adoiii...sampai nak jatuh air liur aku atas laptop, membaca tulisan koo ni nen 10!!....selamat hari raya juga...

    BalasPadam
  2. wah, patutlah..kat sini rupanyer mat dok lepak...opps, lupalak..salam ben, pestaim masuk umah ben ni...pasai kawen lebih ya...akak x melenting pon..hehehe...

    BalasPadam
  3. mat gebu : hehehe....cuti gini best pulak post entri terhangat dipasaran..ngantuk eh mat ? sampai nak terkuar air liur baca entri saya..hahahah

    Jun : terima kasih sudi masuk blog huduh ni...hehe...hahaha..

    BalasPadam
  4. Opsss..mintak amponn yea, tersilap eja nama "ben" jadi "nen"..nasib baik tak "nen**"..hahaha, nak kena pi cari cermin mata......

    BalasPadam
  5. ok2. Nice2. aku suka part ni.
    kadang-kadang lelaki saje je nak perhatian isteri cakap macam tu.

    >Bila dengar je suami nak kawin lagi ..tanya la...kenapa ? mengapa ? dengan penuh lemah lembut...suami pun akan terangkan kenapa....Bawak berbincang dengan matang...kalaulah dia benar benar nak kawin lain , buat perjanjian dengan dia..pastikan perjanjian bertulis...hehehe...mau takut dia...Perjanjian yang mana kalau dia tak menunaikan tanggungjawab dia , seluruh harta Saddiq Segaraga akan menjadi milik tuan hamba ! ...haaa..mesti dia takut ...

    BalasPadam
  6. tak kan la naek kerete je accident

    BalasPadam
  7. isha..tu la maksud saya..jgn pk buruk je....kena pk yang elok elok gak..

    BalasPadam
  8. Senangnya Dalam Hati
    Kalau Beristeri Dua
    Terasa Dunia Ini
    Ana Yang Punya

    Kepada Isteri Tua
    Ana Sayang Padanya
    Kepada Isteri Muda
    I Say I Love You

    Korus
    Isteri Tua Merajuk
    Balik Kerumah Isteri Muda
    Kalau Dua-dua Merajuk
    Ana Kahwin Tiga

    BalasPadam
  9. batang idung sendiri.. bolehlah cakap (itu ayat yang saya selalu terima). Sebenarnya dalam memastikan poligami itu berjalan seadil2nya, bukan lelaki sahaja yang main peranan.. pompuan juga. semuanya terletak pada hati dan berpegang kepada keimanan. jika kita pandang setiap sesuatu yang berlaku pasti ada hikmahnya.. tentu kita temui kedamaian di situ..

    BalasPadam
  10. apa yg dah terlunas dlm Islam pasti ada sbb musababnya kan. memang xdpt bayangkan kalau permepuan dbenarkan kawen 4? habis la rabak!

    oh, indah nya Islam :)

    BalasPadam
  11. mengakumkan..
    prempuan kwen 4.. adoyai.. ~
    msyalah msyalah...

    BalasPadam
  12. aikkk.. punya le panjang saya taip tadi.. kluar cam tu ye.. kan jadi ayat tergantung atas tu.. aduhaiiiiiiiiii

    BalasPadam
  13. lelaki kawin 4 pun dah huru hara rumahtangga apatah lagi kalau pompuan lak kawin 4,bertambah gamat lah dunia nih..

    BalasPadam
  14. Hi Ben,
    Boleh je lelaki atau perempuan nak kahwin lebih dari satu. Tapi semua pihak kena clear with each other dan tahu tanggungjawab masing-masing. Just imagine, nak buat tax, mahu tak pengsan. Tapi banyak kes, suami kahwin belakang dari isteri dan cakap "islam cakap lelaki boleh kahwin 4." Kalau isteri dah tak setuju, suami dah tak adil kepada isteri tu from the get go. So, don't bother. Lagi satu, orang yang kahwin lebih dari satu ni tak pening ke nak fikir finances diorang.

    BalasPadam