Sabtu, 27 November 2010

Follow u ?

 

Entah kali ke berapa entri aku berkaitan isu  I FOLLOW U dah ! Wajib FOLLOW ME tau !!

Blogging ni bukan berkaitan I FOLLOW U... Yang melibatkan I FOLLOW U ni hanya lah DIGI dan bedak FOLLOW ME .. Tapi blog tidak sama sekali ..

Soal I FOLLOW U ni adalah soal keikhlasan .. Tertera di  widget tu adalah PENGIKUT dalam bahasa melayu dan FOLLOWER dalam bahasa inggeris .. Tidak ada jaminan di situ yang mana aku akan follow balik ..

Apa yang mampu aku pada mereka yang sudi mengunjung blog aku ni hanyalah segmen suaikenal antara blogger .. Berbaloi atau tidak .. Wallahualam ..

Alhamdulillah .. ramai blogger dah tau isu ni dan tak gunakan dah .. termasuk juga komen komen yang tidak membina setiap kali meninggalkan jejak ..

Tu je la aku nak bagitau .. terpulanglah pada diri masing masing .. Kalau nak follow memfollow , lebih baik 'lepak' kat FACEBOOK jer .. Ok ? Harap jangan ada yang terasa .. Bukan nak tegur atau nak mengajar .. Sebagai seorang sahabat blogger , aku nak bagitau sebelum ada blogger lain sembur korang nanti ... hehehe...ok ??

33 komen :

wida berkata... [Reply to comment]

setuju dgn mr BA.tapi kalau sy guna p'dekatan i follow u, u must follow me..mesti follower sy beribu-ribu..huhu

rieyana ynn berkata... [Reply to comment]

betul...tu...ahaks.../bedak follow me kahkahkah...;d

SyUhAdA berkata... [Reply to comment]

aah..
btol tu..
klau org tu nak follow dia akn folo la..
xpyh nak pksa2..

iqbalhakimi berkata... [Reply to comment]

sy dah jumpa jawapan kepada entri nie..hehe..

Syira C Gadis KidaL berkata... [Reply to comment]

salam

wah banyaknya abg ben post entry,,
tak dan nak kejar nak baca..
hihi..

terasa sikit-sikit..
sebab pernah tanya abg ben bila nak follow saya..
hahaha..

lain-lain tak pernah..
biar mereka follow kita dengan seikhlas hati..
baru hepi :)

azhar berkata... [Reply to comment]

biasalah budaya berblog masa kini...x salah pun kan

amad sarpix berkata... [Reply to comment]

pelajaran berguna.. tanx abg ben

nora amila ghazali berkata... [Reply to comment]

memang la concept i follow u must follow back tue bagus.. mesti orang ramai follow kita kan.. tapi bagi pendapat nora... asa tak best plak.. napa??? sebab diaorang follow jer tapi tak datang baca entry,,, so follower banyak pun tak guna,, tak dapat membantu pun... biar sikit janji orang yang follow tue masuk... kan3?? hehehe

Mr. J berkata... [Reply to comment]

teringat iklan oh.. followw me..

NOOR FATIN berkata... [Reply to comment]

betol gak. hehe

BEN ASHAARI berkata... [Reply to comment]

@azhar
Tak salah .. tapi jangan jadikan budaya ..

The Nurul berkata... [Reply to comment]

aku walaupun baru, tak suka konsep ni. cer tengok blog yang ramai follower tu. kalau komen setanding dengan banyaknya follower tu ok la. ni takat follow tapi tak baca tak tinggal komen takda makna aih.

ch@ berkata... [Reply to comment]

disebabkan tak guna 'u must follow me' la, tak ramai yg sesat kat blog pinggir hutan. kekeke...

miezaniera berkata... [Reply to comment]

setuju.

Nurul Hani berkata... [Reply to comment]

betul gila. dah geram sangt, macam nak sound je. datang blog org p kat chat box tulis mcm ni, "i dah follow u, u follow i balik taw." seolah-olah follow tak ikhlas.

Hanis MY berkata... [Reply to comment]

Tiba2 teringat iklan follow me yang gilfren datang rumah pastu lelaki tu tercampak bedak atas katil pastu gilfren dia nampak dan juga lagu follow me follow me tu hehe, en ben suka buat lawak spontan tapi bermakna..cayalah... eh melalut pulak, stuju dengan post ni, tapi perasaan seronok terserlah sgt bila org yg kita folo tu folo balik w/pun tak minta hehe...

che fara a.k.a fanadz berkata... [Reply to comment]

huhu. perlu ingat, ada sesetengah orang tak berapa suka disuruh2 follow ni. jadi, biarla diorang follow dgn ikhlas.hehe.

p/s: incik ben, time kasih follow saya.huhu.

♥-- emieysandra --♥ berkata... [Reply to comment]

betOi3!

Fariq berkata... [Reply to comment]

bgus en ben kuar statement cmni,,
i pon dh muak rasanye bce bnde tu kat shoutbox,,

Nur Azila Ismail berkata... [Reply to comment]

lebih indah jika seseorang itu follow kita kerana kualiti yang ada pada blog kita :)

Maya Ariffin berkata... [Reply to comment]

I follow you, whomever i like too.
To whom following me.. thank you!

kakchik@ella berkata... [Reply to comment]

tak penah suh org follow pun. wat for PAKSA RELA?? Tak bahagia kang .. hehe ..

Ninie berkata... [Reply to comment]

plg stuju dgn entry ni. mluat dgn org yg folo tak iklas. rase mcm nak buang je shoutbox kat blog tu

Amirrah Zawani berkata... [Reply to comment]

nak follow tu biar lah ikhlas..

Gen2Merah berkata... [Reply to comment]

Salam, saya ni silent reader blog B.A yang menarik ini.. Untuk entri yang ni saya teringin plak nak bagi komen.. Coz ramai yang komen tak setuju istilah 'follow memollow ni..' ada yang sampai ke tahap meluat plak.. Hehehehe.. aduina..

Ekceli bagi saya tak salah konsep "I Follow u, U follow me back" ni.. Takda masalah pun.. Maybe si Blogger tersebut cuma cadangkan je. Dia follow blog kita sebab blog kita menarik di matanya. So dia pun cadangkan lah agar kita dapat follow balik blog dia.

Mungkin si dia ingin terus 'keep in touch' ke atau untuk merapatkan Silaturrahim sesama blogger. Atau mungkin juga dia blogger baru yang mengharapkan kita untuk membimbingnya setaraf seperti blog kita. Itu je..

Yang kita plak, kalau terasa ingin nak follow balik, follow je lah. Kalau tak suka tak payah la nak bengang sakit ati.. tak diancam pun kita kalau tak follow balik blog dia. Syukur lah blog kita kena hargai .. at least kita pun boleh bagi semangat kepada pengikut baru kita tu kan... Ok tak.. Hehehe

Sori lah kalau idea ini ketinggalan zaman ya... Just cadangan je. Hehehe. Betul juga kata B.A.. Boleh buat macam tu, tapi jangan jadikan budaya.. Thanx atas nasihat yang berguna itu buat bloggers yang setahun jagung macam kami..

yana berkata... [Reply to comment]

betul2..setuju sgt..xkisah la klu nk 4llow or x,xde pksaan kn..

Mia Liana berkata... [Reply to comment]

kita tak leh terlalu sombong dalam budaya follow memollow ni... buat per? tak luak pun.. apalah salahnya kalau kita follow balik.. jgn berlagak sangat... apalah maknanya blog kita ni kalau tiada follower..

first thing bila buka blog orang..apa yg kita tengok dulu...mesti jumlah follower dia kan? walaupun tak perasan tapi itulah hakikatnya...

mia tak kisah sapa2 yang follow blog mia... kalau sempat mia follow balik... yang penting jalinan ukhwah dan persahabatan di arena blogging ni...

bukan senang nak ada follower yang ramai macam ben.. dan bukan senang nak pikat orang datang berkunjung ke blog kita...

BEN ASHAARI berkata... [Reply to comment]

yang timbul masalahnya ialah ... blogger tuan tanah tu seolah 'dipaksa' follow balik .. saya yakin majoriti tuan tanah akan follow mereka semula tapi bila 'dipaksa' tu yang jadi sakit hati ...

nur berkata... [Reply to comment]

redah dari kicap:
belajar dari kesilapan.. tq BA
ALL IN ONE

Rina berkata... [Reply to comment]

Sy..tak kisah mana2 pun..blog sy pun tak ramai follower..so bila ada yg sudi follow n suh sy follow blk blog dia sy buat jerla..follow x semestinya baca pun kan..kalau dh terlalu bnyk nk di'follow' tak larat nk baca semua..mcm blog sy jugak..follower yg ada tu pun x semestinya baca pun apa sy tulis..tp pertambahan follower tu at least bg semangat bg blogger baru mcm sy ni utk terus menulis...yerla sendiri tulis blog sendiri baca mcm x seronok jer..

Alya Husna berkata... [Reply to comment]

tumpang lalu hihi...
http://alya-husna.blogspot.com/
anda follow anda menarik dan hot... =p

♠ aQ.DaN.pUtera.kU ♠ berkata... [Reply to comment]

ehm..memg ini yg sering blaku..uhuk T_T

Eyrique Ettiqazz. berkata... [Reply to comment]

@The Nurul ayoyo hanis byk bebeno nye lepas tu....dah x de vocab lain ker?hikhik

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI