Jangan ajak anak main sorok sorok !!

by - November 30, 2010

 

Di China , seorang ibu ajak anak dia main sorok sorok .. Maka dengan bijaknya anaknya itu telah menyorokkan dirinya di dalam mesin basuh .. Akhirnya , pasukan penyelamat terpaksa dipanggil untuk mengeluarkan anaknya yang mana kaki anaknya tu dah tersangkut kat dalam lubang mesin basuh tu ..

Hahaha.. macam macam .. Tu nasib baik gitu .. Walaupon tak bernasib baik namun kira bertuah gak la dalam rumah .. Senang nak roger pasukan penyelamat ..

Ada satu kes zaman aku .. main sorok sorok .. terus ilang .. haaa.. kena sorok dek hantu !!! Baru ada akai ! Insaf terus pastu ... Nak lagi best ? Haaa .. menyorok punya hal .. sampai dalam stor tong sampah menyorok ! Nak kena kalau yang kena cari tu jenis 'nakal' , dia kira sampai 100 , pastu dia terus balik rumah ! Haaa ...nyorok la korang sampai esok !

Zaman kanak-kanak aku dulu mmg kreatif.. tak la cam skang .. main game , layan internet  dan sukan sukan hi-tech .. Dulu  punya permainan , kena kreatif .. apa saja barang terbuang boleh dijadikan permainan .. Aku pasti yang sebaya aku atau atas skit mahupun bawah skit pastinya tau sukan sukan traditional ni .. hehe .. 

Apakah semua ini akan hilang ditelan dek zaman ??

You May Also Like

16 comments

  1. dulu2 men sorok2 xdela bwk kmlgn.hoho~sorok maenan yg x bhye...dulu2 laaa.kn3?kecuali part 'SOROK'.ngeh3

    BalasPadam
  2. Usie sy dengan mr ben lebih kureng same ajek. Dulu de main galah panjang.. teng-teng... Skang? silap-silap tak penah dengar pon permainan tu!
    Kemungkinan tu ade.. kalo kite tak berusahe kenalkan dan kekalkan. If not, jadilah ianye sebagai bahan pameran di dalam muzium ajek...

    BalasPadam
  3. maen sorok-sorok, maen kejar2, wat layang2 sdiri wah best2 yime kcik2

    BalasPadam
  4. ben..
    teringat lagi zaman dulu2...
    main baling selipor, baling tin..
    bola rondes..belum lagi batu seremban, main cha per (guna tutup minuman)


    hehehehe

    BalasPadam
  5. mungkin akan hilng, selagi kita tak bercerita pada generasi sekarang bagaimana nak bermain sorok-sorok macam kita main dulu.

    BalasPadam
  6. mak cakap kalau main sorok sorok kene sorok dengan hantu tetex. kihkih.

    BalasPadam
  7. Best kan men sorok2 dulu...Tu yang ada kena 'kidnap' ngan bunian la, antu tuuuut la...

    Bila jumpa balik tetiba dah ada tabiat ckp sorang2..Hehehehe...

    Tp zmn kecik2 tahun 70an ngan 80an paling tip top la...Smua permainan traditional jeee...

    Ada teng2, congkak tanah, kurik kundi, galah panjang...HAaaaaiiii...

    BalasPadam
  8. main panjang galah..sgt2 teruja....

    sape nak maen...aq nak join jaa...ben Asahaarii...buat program Panjang Galah mase gathering Kelab Blogerr..hheheh:)

    BalasPadam
  9. dulu2 main tanah jer.. banding ngan kawan yg x pernah main tanah... mmg lain peribadinya ngan org yang main tanah! huhuhu..

    BalasPadam
  10. hehs, kreatifnya anak mak sorok dalam mesin basuh. aigoo.

    BalasPadam
  11. berita tadi kan? tapi kenapa dia blurkan muka budak tu eh? blur kot pasalnya tengok dari jauh. tak pakai spek.

    BalasPadam
  12. suke main masak2..daun jadi dwet..beli barang kat pasar..bunga2 jadi sayur...hehe

    BalasPadam
  13. btol2 .... dak2 zaman skarg ni dok depan tv depan komputer...lagi2 y dok pekan mak bapak keje...=D

    monsiuer ben pnh tgok cite grown ups..sebijik situasi mcm dlm entri ni...

    BalasPadam
  14. kalo dulu..main nyorok2 nanti kena sorok dgn hantu kum-kum..zaman kanak2 dulu memang adventure..dan penuh imaginasi..rindu zaman2 kanak2 dulu...

    BalasPadam
  15. haha..bhaya la kn..kanak skunk otak dyeorg more hyperactv..

    BalasPadam