Cakap pandang pandang ..

by - November 28, 2010

 

Aku senantiasa berhati hati menulis entri .. Ingin sekali aku bercerita tentang apa saja yang aku buat namun sekarang ini 'tangan' aku diikat.. Nak terlalu terbuka , bahaya ... Nak cerita pasal peribadi pon , kena hati hati .. Itulah harganya bila blog dah dikenali orang .. Akan ada mata membaca dan ada yang hanya tunggu masa untuk 'ngap' bila ada kesilapan .. hurm.. Sanggup ke ?

Apakah ukuran yang digunakan untuk mengukur kebagusan sesebuah blog ? Dari sudut manakah dinilai bagusnya sesebuah entri ? Atau paling mudah , apakah hanya blog yang best saja layak dianggap popular ?

Mengutuk mmg best .. Mengkritik mmg best .. Mengumpat ? Jangan cerita laaa .. pasal pe ?? Pasal ada syaitan kat situ .. Dibisiknya telinga kita agar mencari salah walau sebesar kuman sekali pon .. Tapi kenapa dibutakan mata tentang kebenaran ? Tak nak pulak dicerita tentang itu ?

Aku sedar .. aku berpijak dibumi yang nyata...  Myvi tak sebagus BMW .. Tapi jangan lupa MYVI juga sebuah kereta .. tetap beroda empat dan berenjin .. Walaupun tidak 'semewah ' dan selaju BMW namun ianya tetap membawa ke mana saja kita nak pergi .. Ada kelebihan dan ada kekurangan ..

Dan satu nasihat buat yang ingin mengutuk dan mengata ... TGK CERMIN ... Tengok semula 'resume' ... apakah kelayakan yang ada untuk mengutuk blog seseorang ?

You May Also Like

27 comments

  1. ye! sokong abg ben! semacam je rase nye post yg ni..huhu

    BalasPadam
  2. huh..agak bahaya kn..klu terkenal sgt..ade je org dgki..klu tak terkenal pun..ade jgk org dgki..isk2..ape la nk jadi skunk ni kn bro ben..

    BalasPadam
  3. betul coretan encik BA , sbb kdg2 ble terjumpe blog yg asik kutuk or ngumpat org ta best lah nk bce. even blog2 2 adalah sendiri pnye, sendri pnye ske lah nk taip ape, still taip pandang2 jgk . ;)

    BalasPadam
  4. terasa risau andai satu hari blogger cincai ini akan beperasaan seperti myvi..

    mana tahu,,tayar storm pancit...!!!

    BalasPadam
  5. betul tu..seterer mana pom berkata2..jagalah sensitiviti sekeliling..

    janganlah ada yg terasa hati..kene ada ilmu tafsir diri..jika kita hdk dihormati..kita mestilah menghormati org lain..

    p/s: saya baru perasaan ada listkoleksi spnjg zaman tu..whoaa..mmg salutelah kat en ben ni..nak terjah n3 bulan jan lah..

    hepi2 blogging..

    BalasPadam
  6. betul tuh...sb tu saya susah sket nk citer pasal dri sendiri...kt blog mmglah xd org kenal...tp kt tmpt sy blaja...hehe ada kawan2..bahayer...hehe

    BalasPadam
  7. sya sokong abg...abg ben memang yg terbaik..

    BalasPadam
  8. sokong..
    pelik je bunyinye entry kali ni..

    BalasPadam
  9. saye budak baru blaja
    kal0 salah tolong tunjukkan.

    :)

    >_<"nyit2

    BalasPadam
  10. tabah bro..biasala manusia..xpernah lari ngan hasad dengki nie..xboleh tgk org lain senang..bila kena kat dia?..hah..suruh die fikir sendiri..hehe

    BalasPadam
  11. ..sebenarnya dia tak puas hati tu...tunggu kita silap sikit jew...mula lah dia ambil kesempatan...;d

    BalasPadam
  12. BRO, seperti satu kebetulan pula. Kak Azie pun baru saja menulis entri tentang:

    STALKER di alam maya, STALKER blog..!

    http://azieazah-aa.blogspot.com/2010/11/kenapa-nak-jadi-stalker.html

    BalasPadam
  13. kalau yg komen mengutuk tu,reject jer.Bukan apa,diaorg tu jeles sebab blog diaorg tak glamer mcm Ben.Nak cari hal ler tu.Nanti bila Ben mengutuk kat blog,diaorg tembak arr terus.Point nak cari kesalahan tu.

    BalasPadam
  14. berhatihati sentiasa..walau ada kebebasan bersuara tetap kene jagajaga juga..
    @sarahnajwan- list tu Ben buka utk segmen redah2 tu.. Cepat2 join.. banyak entry ben yg best2 tu..

    BalasPadam
  15. Jgn kutuk dan mengata org tak bestlakan.. perlu dingat kadang yang kena kutuk ntah lagi hebat drp yang mengutuk tu,

    BalasPadam
  16. berhatihati sentiasa..walau ada kebebasan bersuara tetap kene jagajaga juga..
    @sarahnajwan- list tu Ben buka utk segmen redah2 tu.. Cepat2 join.. banyak entry ben yg best2 tu..

    BalasPadam
  17. sama2 kite pon ade jgk sikap camtu ek...setakat nie xterjumpa lg blog yg mengata,mengumpat,mngeji nie...

    BalasPadam
  18. Salam blog ko kena komen ke Ben? Kena kutuk? ish ish ish .. sungguh jahat org itu .. hehehee

    BalasPadam
  19. napa ni? cam merajuk pon ado...cam kecik hati pon ado??

    BalasPadam
  20. salam..
    oleh itu, komen lah secara berhemah... :)
    memberi komen juge mempunyai etika... :)

    BalasPadam
  21. Setuju! Lagi-lagi bila dah popular :)

    BalasPadam
  22. metafora yang baek en ben...

    BalasPadam
  23. alamak sebut pasal myvi aku pon pakai myvi juga..mcm perli aku je..heheh.. apa pon sabar jelah kalau ada org kutuk BEN

    BalasPadam
  24. kalau yang membina tu ok la.. yang kondem.. huhuhu

    BalasPadam