Life begins at forty ..

by - November 30, 2010

 

Betul ke ? Bila lelaki berumur 40 tahun maka para isteri patut berjaga jaga kerana waktu inilah lelaki akan bertambah miang .. Ini adalah kerana memegang pepatah barat gitu haa ... LIFE BEGINS AT FORTY ..

Ini cuma pendapat aku yer .. kalau salah , maaf .. Cuba kita buka sejarah Islam .. Pada umur berapakah Rasulullah s.a.w menerima wahyu pertama ? Pada waktu itu , baginda Rasulullah s.a.w seorang yang tidak tau membaca .. lalu diajar oleh malaikat .. Bukankah itu satu perubahan ?

Diusia 40 tahun , lelaki sepatutnya berubah menjadi seorang lelaki yang lebih bertanggungjawab pada diri sendiri , keluarga ,agama dan juga negaranya ...

Bukannya masa ni la baru nak sikat rambut tepi .. pakai baju smart smart .. usha anak dara orang .. g dangdut .. layan lepak kedai berjam jam lamanya dan macam lagi .. Sepatutnya pada usia tulah lelaki menjadi lelaki sebenarnya .. Lelaki yang boleh memimpin .. lelaki yang sebenarnya khalifah pada keluarganya ...

Kita dah salah tafsir pepatah barat tu .. Hurmm... Wallahualam ...

You May Also Like

40 comments

  1. eh lupa la..
    maap..
    encik Ben selamat menyambut ulang tahun :)

    BalasPadam
  2. aku rasa betul...si isteri perlu mendampingi suami..jaga makan minum..

    P/S: Akhirnya Aku Cashout Earning Nuffnang Yang Banyak K
    P/S: Tutorial Download Video Dari Website Tonton.com.my

    BalasPadam
  3. salam..
    memang ramai yg miang pun di usia begini..huhu.tak cukup anak dara,wife orang pun dia nak sapu.

    BalasPadam
  4. kwn sy pun ckp...kalaulepas umur 40 tahun, kalau jahat..jahat smpai kubur la..kalau baik , baik smpai kubur.....kalau gatal,menggatal smpai masuk kubur...kalau meninggal sblum 40 tahun,alhamdullillah,kurang dosa....kekekeke

    BalasPadam
  5. Happy birthday Ben.
    selama neh jadi silent reader
    now im your followe 5110
    congratss.. ribu riban tuuu..
    hehehe

    BalasPadam
  6. yeayh..sy sokong....y i said so?
    sbb...my papa hero cmtu..kih3...
    da cukop 4 daaaa...ngeh3..

    BalasPadam
  7. asenye mmg betul pn.sbb time 2 cm ad prbhn hormon..tp xsume r akn jd cmtu..segelintir je asenye..

    BalasPadam
  8. betul asenye..sbb kbnykkn kes umah tgge biasenye pd umo2 cmni r..

    BalasPadam
  9. Salam En Ben!
    Tahniah..terimalah award Blogger cemerlang dari saya!

    http://loqkimagri.blogspot.com/2010/11/award-blogger-cemerlang-khas-untuk.html

    ikhlas dari catatan loqman hakim~

    BalasPadam
  10. wah..congrat bro ben..semoga mnjadi bapak yg lebih baik..peaCE!!

    BalasPadam
  11. hahaha..
    betul tu..
    selamat ulang tahun En.Ben :)

    BalasPadam
  12. ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Kami DAtang Ziarah Blog Anda
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

    Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

    Kami telah undi blog ko dahhhhh......
    Ben Ashaari

    lelaki sebAGAI PEMIMPIN NEGARA KECIL IAITU KELUARGA... banyak cabarannya tuuu

    BalasPadam
  13. betul tu.. kite x leh ikut orang barat..

    BalasPadam
  14. Happy birthday encik ben.Semoga di panjangkan umur, di murahkan rezeki, dikurniakan sihat tubuh badan, kuat ingatan dan iman.InsyaAllah.=)

    BalasPadam
  15. betul..betul..betul.. :)

    selamat hari lahir en.Ben.. :)
    sudi-sudi lah singgah blog efa ya..ada entri khas untuk hari lahir en.Ben..ikhlas dari Efa Nur.. :)

    http://efagurlz.blogspot.com/2010/11/selamat-hari-lahir-enben-ashaari.html

    tQ~

    BalasPadam
  16. encik Ben, selamat hari lahir jugak yer.. semoga tahun nie 10000 org lebih berjaya ditawan.. hhuhu

    BalasPadam
  17. betol la bro...
    orang Barat mmg suke wat teori diorg supaya nmpk bag0s...
    tp yg kite ni x payah la ikot diorg kan klo dah tau diorg tu x btol...huhu
    ceh mcm bag0s je saye ckp...
    neway, HAPPY BIRTHDAY MR BEN ASHAARI!!!
    semoge incik menjadi lelaki, suami, ayah, dan manusia yang bertanggungjawab dan dikurniakan kebahagiaan dunia dan akhirat...amin~
    peh panjang gile komen

    BalasPadam
  18. Selamat Hari Lahir En Ben..Moga panjang umur dan sentiasa dimurahkan rezeki..Moga berbahagia dan berkekalan hidup dengan wife hingga ke akhir hayat..AMIN.

    BalasPadam
  19. tul tu.time tulah dok berkira2x nak tambah cawangan mr.ben.

    BalasPadam
  20. hepi birthday mr ben.. semoga gmbira disamping keluarga tersayang n diredhai Allah sentiasa.. :)

    BalasPadam
  21. hamba pon penah dengar pepatah nie.. nie sume cara omputeh tok ubah orang islam.. dalam islam pon ade menyatakan.. lpas 40 tahun, hati manusia akan keras cam batu.. ssah dah nk ubah... so pepatah omputeh nie nak ubah prinsip kita.. mang jahat...

    BalasPadam
  22. oh betullah tu...suami saya life begin at 40...masa ni lah nak tunggang motor besar,masa ni lah nak lepak lama2 ngan kawan2...dah mula lupa yang diri tu makin tua...tapi saya selalu ingatkan dia....takpe...takpe...

    BalasPadam
  23. betul tu encik ben..tp kan, kalo masyarakat kite....mmg when get 40, mostly jd miang sbb waktu tu ekonomi dh stable, semua benda dh stable...then mula la masing2 pasang angan2 nk tambah isteri...

    BalasPadam
  24. kalu tak start umur 40.. umur 50 lah mula miangnye. dasar lelaki tua tak sedar diri... hahaha

    BalasPadam
  25. Selamat Ulangtahun Kelahiran BEN...

    BalasPadam
  26. Life begins at forty..
    mase umo 40 lah selalunye semua bende dalam hidup seseorang lelaki dah stabil.
    dari semua segi..agama, kerjaya dsb..

    my lec yg ckp..hehehehe

    BalasPadam
  27. salam...abg ben,


    saya berdoa,

    1. moga abg ben dipanjangkan umur oleh Allah swt...

    2. moga dimurahi rezeki selalu oleh allah swt..

    3. dilimpahkan kebahagiaan oleh Allah swt

    4. bahagia di dunia dan di akhirat..

    amin.

    doa si blogger kecil buat abg ben..

    BalasPadam
  28. hepi besday en.Ben! semoga bahagia di dunia dan akhirat ;)

    BalasPadam
  29. betu..betui..betui tu Ben,pepatah barat tu myesatkan

    BalasPadam
  30. hikhik, happy birthday, birthday kte samerlh....

    BalasPadam
  31. abang ben terbaik.....mintak lalu tumoang kat abang ben

    BalasPadam
  32. 'Life Begin at 40s' tu kan pepatah org putih...Diaorg ni kalo menda2 camni, suka la nak mempraktikkan..Yg papatah cam 'smbhyang tiang agama'tu tak nak la plak ikut...Huhuhuhu...

    BalasPadam
  33. terbaik la hujah ni bro ben! happy birthday juga! ;)

    BalasPadam
  34. BA; Biarlah permulaan di usia 40-an tu adalah yg terbaik....

    BalasPadam
  35. saya bersyukur walaupun dijodohkan dengan pasangan 40 an dan saya 20 an..sekurangnya kami sama2 muda,..hahaha..man life start 40 kan..so women life also follow man la...hehehhe

    BalasPadam
  36. stuju!mase 40 la kte dh matang spnuhnya n stabil dr plbgai sdut..

    BalasPadam