Bagaimana aku target trafik aku setiap hari ?

by - November 30, 2010

 

Hurmm.. permulaan berblog .. aku buat entri tentang kehidupan aku .. Ada yang suka .. ada yang tidak .. Ok.. aku selang selikan .. Kemudian .. aku bermain dengan isu isu panas mengikut 'cuaca' semasa .. Semua tu boleh di dapati di dalam suratkhabar dan tv ..

Untuk bermain dengan SEO ni kena peka .. Contoh .. cam pilihanraya akan datang .. kena tau kod kod kawasan .. calon calon bertanding .. latar belakang calon dsbnya ..

Sukan ... Piala Dunia , liga luar negara .. liga tempatan , apa saja yang boleh dikatakan akan dicari oleh mereka yang inginkan berita terkini mengenai sukan ..

Drama ... filem .. pameran download lagu , movie , macam macam lagi .. kena fikirkan kehendak semasa .. tang ni cuba letakkan diri sendiri tu sebagai salah seorang pengguna internet yang mencari maklumat ..

Tapi entah.. aku tak puas begini .. Aku mmg suka 'berceloteh' .. hehehe.. Macam seronok pulak .. Bukan semua orang suka baca celoteh orang lain ... tapi terpulang la kan .. masing masing punya komputer... tiada larangan ..

Tapi aku perasan sesuatu .. sesuatu yang mula mula blogger mesti buat.. iaitu exchange link .. hurmm.. Aku tak tau tentang tu sehinggalah aku menyedarinya melalui Analytics di Nuffnang ..

Namun begitu aku segan nak ajak tukar dengan orang lain .. heheh.. Bagi aku terpulang pada mereka sendiri nak masukkan aku dalam bloglist mereka atau tidak .. Tamo nak terhutang budi ..

image

image 

Kalau diperhatikan dari analisa GOOGLE ANALYTICS tu , sebanyak 2,377 punca trafik masuk .. Dan gambarajah carta pai tu lak terang terang menunjukkan 80% blog aku dari referral ...

Hurmm .. Sbb tu aku rajin update blog .. agar blog aku senantiasa berada di atas sekali setiap masa lebih lagi pada waktu puncak !

Hasilnya ? Seperti yang korang nampak .. Penat ? Hurm.. Tiada jalan mudah untuk berjaya !

You May Also Like

26 comments

  1. celoteh yang tak puas dibaca..
    tahniah en.ben

    BalasPadam
  2. celoteh yang tak puas dibaca..
    tahniah en.ben

    BalasPadam
  3. mmg x paham betol seo tu cmna.
    sobs sobs .

    hentam je buat blog nih. heheh

    BalasPadam
  4. perkongsian yg menarik...
    terima kasih bro...

    BalasPadam
  5. saya pon tak paham,, main update blog je.. hheheeh

    BalasPadam
  6. sgt nak berceloteh dgn santai. tapi masih tak tahu nak tulis pasal apa.

    kalau tak keberatan bagilah nasihat dan kritikan utk saya :)

    BalasPadam
  7. sgt nak berceloteh dgn santai. tapi masih tak tahu nak tulis pasal apa.

    kalau tak keberatan bagilah nasihat dan kritikan utk saya :)

    BalasPadam
  8. salam..betul tu Ben.exchange link penting dan aku sendiri ada blog2 yg aku mesti lawat walaupun dia orang tak lawat aku seminggu...setiakawan penting...aku nie tak sangguplah macam kao ...aku sanggup layan Bw 150 kebawah jer tiap hari....pelan2...dan blog aku blog santai jer...bolehlah beri nama "Pubblog" untuk lepak2 huhu

    BalasPadam
  9. style la en.ben ashaari~ respek la.. otai blogger nih~ klo saya byk silap sila tunjuk ajar ea ...

    BalasPadam
  10. salam
    kita x akan rasa letih buat entri jika ada yg datang baca..kan?

    BalasPadam
  11. nak berceloteh..kena banyak idea..mcm aku kurang idea..sesekali je berceloteh

    BalasPadam
  12. thank bro ben..padat serta berinfomarsi..:)

    BalasPadam
  13. good entry Encik BA !
    thanksss :)

    BalasPadam
  14. yezza, mane ade short cut utk berjaya.
    tu la org melayu, asyik nk join skim cepat kaye.hehe

    BalasPadam
  15. kena susah dulu baru leh senang kan

    BalasPadam
  16. BA; Rajin dan usaha . itu yg penting kannn..

    BalasPadam
  17. banyak masa lapang...boleh lah wat entri bebnyak

    BalasPadam
  18. Tingginya BOUNCE RATE hahahahaha...

    BalasPadam
  19. @Kaki Wayang yup .. buka mata dan bandingkan sendiri ..

    BalasPadam