Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 7 Jun 2011

Tq INNITY !! Masyuukkkk ...

 

Ahaks... haaa.. asik asik NUFFNANG je kan ??? Tak leh tak leh .. aku sudah berpaling tadah .. Tamo dah dok citer pasal duit iklan ... bowink kan ? Tapi aku tau .. korang terutamanya blogger blogger baru mesti tak puashati selagi tak berjaya cecah ribu ribu atau paling skit pon ratusan ringgit sebulan kan , kan ?

Tapi korang perasan tak ? Blogger yang pasang INNITY ni diam jer .. tak war warkan berapa pendapatan mereka ? Hehehe... Setau aku , blogger yang pasang INNITY tidak dibenarkan memaparkan pendapatan mereka .. Aku rasa mungkin setiap bayaran iklan  yang dibayar pada blogger berbeza antara satu sama lain .. Tapi yang pasti , iklan senantiasa ada ..

Aku tau. korang nak tanya .. Mana best ? Pasang Innity atau Nuffnang ? hurm... hurm... Kalau aku kata INNITY , sah sah korang kata NUFFNANG lagi masyuk ? Aku nak kata lelebih pon susah .. sbb aku terang terang suka kritik NUFFNANG kerana berat sebelah .. hehehe.. Ada blogger pilihan gitu .. Tapi tu dulu la.. skang aku tak tau .. sbb aku tak amik tau..

Cuma aku harap , korang fikir betul betul niat korang dalam dunia blog ni.. Korang berblog kerana apa .. Nak 'bekerja' dengan syarikat iklan tu .. atau kerana minat .... Kalau nak tambahkan pendapatan , aku rasa dengan mengharapkan duit dari iklan , pasti mengecewakan .. Ada baiknya , cari satu produk yang lain dari yang lain dan jual dalam blog .. Tu terbaik bagi aku ... Jadi usahawan internet gitu .. dari dok tunggu orang klik iklan blog kita ..

Aku tau , ada yang terasa hati ... Aku cakap berdasarkan pengalaman aku .. Aku dulu pon cam korang .. beria ria dengan iklan .. sampai patah hati la jugak .. geram.. bengang.. semua ada .. Cuma sekarang , aku tukar rentak ... dan mungkin aku nak berbisnis dalam blog ni ..

Cuba korang fikir balik.. yang berjaya dalam dunia blog ni , rasanya kerana iklan atau produk perniaagaan mereka ? Hehehhe.. Apa salahnya sambil berblog dan berniaga kan ?Tu lagi menarik kan ?  Lagi pun Ramadhan dah nak dekat ni.. cari produk yang sesuai untuk di jual di blog .. Sebelum itu , sila tingkatkan trafik blog korang ! Lagi ramai , lagi meriah ..

Aku nak jual apa ek... hurm....

Bila budak kelate hack FACEBOOK !!

 

DSC_0179

DSC_0179

Perasan tak ??? Haaa.. aku perasan ... terus aku bantai ketawa .. hahahah.... Tuuuu haaa... baca tuuuu ...

" MASALAH LOGIN ? KENO CUBO HOK LAIN " !! hahahha..  Sapa laaa sudah crack itu software.. adehh ..bikin lawak tul laaa... hahahaha.... Mabeles ! Jangan ingat budak kelate tak teror ! hahaha.. amik obattt ..

Whoops ... aku budak KL berdarah Penang ... okeh !

5 tahun bersama , akhirnya kita berpisah jua ..

 

Apakah kau merajuk kerana aku akan mendapat kekasih baru wahai peneman setiaku ??

Kalau boleh , ingin ku bawa kau bersama ku tapi apakan daya ... Mereka dah sediakan peneman baru yang lebih empuk dari kau ...

Ya.. aku tau .. madu dah ku ambil .. ku berikan sepah pada kumpulan sepah.. mereka lebih layak untuk mengambail sepah itu.. huhu..

OK ok.. rentikan merepek .. Dalam sedap sedap aku dok update blog tadi , tau tau ....

" PRAKKKKKKKKKKK "

Baik punya .. nyaris nak tersungkur .. Diorg yang dok bermeeting ngan bos dalam bilik , bantai ketawa tak hengat punya .. Caitt.. sampai hati diorg !!!

Tak pe tak pe.... Buat sementara waktu , aku pakai kerusi plastik je la.. huhu.. kerusi dah keabis stok... .. apa mau buat.. hakikat yang terpaksa aku terima satu persatu dalam dunia ini..

DSC_0177Hurm.. kerusi oh kerusi ... selamat tinggal ... 

Akhirnya ... ANON singgah di blognya ..

 

ben

Hari ini dalam sejarah .. sejarah blogging buat dirinya .. hehehe.. selama ni tak pernah di singgahi ANON .. dan buat julung julung kalinya , singgah dah ... ahaks....

Gamaknya diorng ni cukup sakit mata n telinga kot kalau nampak perkataan BEN ASHAARI kat mana mana blog eh ? Hahaahah.. Toksah la gini  cik ANON oiii.. g tanam ulam raja lagi bagus.. wat makan time takde duit nanti dari dok bz kat blog orang tu haa..

Untuk pengetahuan , walaupun tak bergaji tapi bagi anak buah aku ni , dah cukup berbaloi baginya ... Jangan fikir semua orang nak buat sesuatu tu , sbb nak kaya pada masa yang singkat???

Singkat benor pemikiran .. Huh.. g wat keje lain bleh ? Bikin malu kaum jer .. Oh ya.. nak tau ke blog sapa ni ? P la tengok sendiri .. Sejarah ni.. hahaha.. bakal berulang kembali ???

Mai klik SINI

Cara aku curik trafik dolo dolo !

 

Mereka telah mulakan sekali lagi menukar link blog sesama mereka dan mewujudkan bloglist bloglist yang memudahkan mereka blogwalking sesama mereka..

Itulah yang aku buat mula mula dulu .. Aku  sendiri masa tu ada hampir 5 bloglist yang mana memuatkan blog blog baru kerana mereka mempunyai idea idea serta cerita yang fresh ..

Ops... sebelum aku teruskan.. aku mintak jasa baik korang untuk undi aku dulu.. boleh ? Kejap je neh... 2 minit settle ! Klik SINI .. Pastikan login ke FB sebelum mengundi yer ... TQQ ..

Ok ...sambung ... aku kurang bergantung dengan SEO dulu ... aku lebih gemar mengupdate blog dengan kerap .. bila begitu , ramailah blogger blogger 'terpikat' dan meletakkan link aku dalam bloglist mereka ..

Maka , bila korang dah disenaraikan dalam bloglist kawan kawan  yang lain , maka rajin rajin laaaaa update entri dengan cerita cerita yang best dan menarik lagi berinfomasi ! Bila blogger lain tengok , pastinya mereka akan masukkan link blog korang ke dalam blog dia .. kan kan ?

Ok.. jom g tukar link... terutama mereka yang dah join segmen ni.. klik SINI .. Yang berminat nak join, segera !! Seblum ditutup malam ni... cepat cepat !! Klik SINI ...

SEGMEN : TUKAR SAMA SUKA LAGI !

 

KLIK SINI 

Semalam punya dah selesai .. mereka dah menukar suka sama suka.. tapi kalau dah bukak blog list tu , boleh masuk hingga 200 blog kalau tak silap aku.. hehehe.. 200 blog bermakna 200 link korang di blog orang lain .. sekali update  , 200 blog nampak.. satu blog , amik kira 10 orang pembaca .. berapa dah tu ek ? Tu kiraan secara kasar la.. tak semua akan nampak kan ? Tu lebih baik dari takde kan ?

OK.. semalam ada yang cuba menipu ... katanya dia dah buat ... tapi tak buat pertukaran pon.. Tamo gitu !! Korang takkan untung apa apa jika menipu .. Apa salahnya terus buat ? Kalau dah mula dari bawah , mmg kena kerja keras skit.. ingat senang senang nak berada kat atas ke ??? Hurm..

OK.. kita teruskan.. bagi yang berminat untuk bertukar link blog , jom join .. korang leh tukar suka sama suka .. Caranya sama cam semalam .. leh rujuk pada entri INI .. Baca kelebihannya .. Biar susah skang ... senang kemudian hari ...

Sedia ? Tutup , malam ni .. jam 10 malam ... Mereka yang dah join semalam pon boleh join lagi... takde masalah ... janji korang cari geng yang sesuai untuk bertukar link...

JOm mulakan ...

  1. Sediakan satu entri .. letak header ben ashaari blog
  2. Tajuk : BEN ASHAARI AJAK TUKAR LINK .. dan linkkan ke entri ini ..
  3. Tinggalkan url entri korang kat ruangan komen entri ni ...

Siap ! Tu je .. tak susah kan ? Sekali lagi aku ingatkan.. jgn menipu .. kawan korang leh check link tu.. tak guna menipu ok ? 

Bukan cara ku !!

 

MAAF .. Semangat aku seperti yo-yo.. kejap atas kejap bawah .. kejap ok.. kejap tak .. segalanya bergantung pada faktor sekeliling dan juga kekuatan mental aku ..

Aku diajar dari dulu , jangan mudah mengalah .. jangan mudah putus asa .. berjuang sehingga wisel penamat ! Jika itulah yang ditakdirkan setelah wisel berbunyi , ya .. aku terima dengan hati yang terbuka ..

Sebab itulah , aku sekarang berada di depan dan ingin terus berada di depan walaupun ada yang cuma mematahkan perjalananku ini .. namun MAAF ! AKU takkan berhenti dan berpaling ke belakang !

OVER ? POYO ? Katakan apa saja .. sekurangnya aku dah buktikan di sini ... aku berada di tempat yang mana aku nak berkat usaha aku serta sokongan rakan rakan .. jika aku bergerak hanya menggukan sebelah kaki dan sebelah kaki lagi cuma mengesot , aku akan gunakan tangan aku sehingga aku mencapai matlamat aku ..

Jangan mudah mengalah ! Jangan mudah putus asa.. Apa beza aku dengan mereka ? Mereka berusaha sedangkan aku hanya berserah pada takdir ?? Oh tidak .. jika mereka boleh , aku pon boleh ..

Strategi memainkan peranan penting .. Walaupun REAL MADRID ada ramai bintang , walaupun MANCHESTER UNITED juara liga , strategi menyebabkan BARCELONA JUARA SEGALA JUARA !

FAHAM ? BUKAN CARA KU .. JIKA ALLAH MENGKEHENDAKI AKU TEWAS SESUNGGUHNYA AKU REDHA KERANA DIA LEBIH MENGETAHUI APA YANG AKU TIDAK TAU .. itu baru aku terima ... tetapi sebelum berjuang , aku  dah angkat bendera , Allah tidak sukakan hambaNYA mudah patah semangat ! Bukan ciri ciri ISLAM yang sebenar ...

Walaupun ini sekadar contest tapi ini juga menunjukkan USAHA TANGGA KEJAYAAN .. kecil tapi besar .. besar walaupun kecil ! Kejayaan aku bukan milik aku ...tapi milik rakan rakan aku yang menyokong dari mula hingga ke penamat .. Kalah atau menang bukan segalanya tapi yang penting SEMANGAT dan SOKONGAN ..

Ini yang aku terapkan dalam dunia blogging dan kehidupan semasa aku... Biar miskin dan hina tapi jangan sampai mengemis ! Jangan sampai meminta ! Aku berblog dengan menggunakan kreativiti dan semangat .. Ramai mengutuk dan ramai menghargainya .. Perlu aku amik berat pada mereka  yang mengutuk ? Lagi mereka kutuk , lagi kuat aku buat ! Sampai mereka bosan , aku senyum sendirian ..

Pergh.. Adun piliharanraya akan datang neh !! 

Soalan cepu emas di pagi hari ..

 

"Ben , y u femes "

Gulp ... pagi pagi orang tanya aku di FB soalan gitu .. Erk... aku cuma mampu jawab..

" Ntah "

Kemudian aku tanya dia balik ...

" Femeskah saya ? "

Dia jawab .. pergh.. cam lawan berbahas lak ..

" i don't know  .. "

Bla bla bla .. panjang gak la chat kat fb tu tapi sekejap gak la .. tak la sampai aku leh buat nasi beriani kat atas meja kan ... hehe..kira nak nak abis satu keping roti pon tak sempat la.. haa..gitu punya pantas ..

Dia tanya aku , kenapa dia update blog tapi tak ramai masuk pon ? Hurm... hurm.... maka aku jawab dengan ringkas ..

Sapa sapa boleh buat meniaga pisang goreng ... tapi berapa ramaikah yang mampu menjual pisang goreng serta menghasilkan pisang goreng yang berbeza dengan orang lain sedangkan pisang gorengnya dihasilkan dari pisang yang sama !

Bagi mereka yang gemar berfikir , mereka akan dapat jawapannya dan insyaAllah .. blog mereka akan pergi jauh .. itulah yang aku fikirkan selama ini .. dan aku dapat jawapannya ..

Semua orang boleh buat blog.. budak sekolah pon leh buat blog .. tapi ada 2 juta lebih blog dalam malaysia ni .. dan skang aku berada di no 194 ... jatuh setangga ... itulah lumrah kehidupan ... jap naik.. jap turun .. yang penting , jangan putus asa ..

Dan .. bagi mereka yang menyokong aku , aku harapkan undian korang membantu mengembalikan ke TOP 3 .. terima kasih ...

Bila nama BEN ASHAARI sebaris nama bintang Hollywood !

 

Ehem.. dalam carian GOOGLE okeh ! hehehe.. Baru taip BEN , nama BEN ASHAARI dah terpacak kat situ sekali .. haaaa.. ni lah yang aku impikan selama ini ..

image

Baru taip nama BEN dan satu space .. maka itulah yang keluar..

image

Jika taip BEN A .. belum sempat abis.. dah keluar nama aku diatas nama BEN AFFLECK !!!  Perghh.. hahahaha..

image

Carian BEN ASHAARI  di google menemui hampir 1 juta link ... Pergh..

image

Carian BENASHAARI menemui lebih 1 juta link .. hurmmm

 

Dulu , aku selalu dok search nama aku .. Tu sebelum aku kenal dunia blog ni la .. Hurm.. selalu terfikir , camana la aku nk bagi nama aku terpatri dalam dunia internet ni yer ...

Aku google nama aku .. Yang keluar ? Tah apa apa yang keluar .. hurm... Tapi bila aku mula berjinak-jinak dengan dunia blog , baru aku dapat lihat nama aku terpacak di dada GOOGLE ! Dan ianya membuatkan aku tersenyum ...

Kajian begini yang senantiasa aku lakukan untuk menaikkan lagi blog aku .. samada da dari sudut trafik dan juga popularitinya .. Aku baru setahun lebih dan masih terlalu jauh lagi perjalanan ini , jika umur aku panjang ...

Aku bukan berblog untuk sehari dua .. Selagi aku bernafas , selagi jari ini mampu menaip , selagi otak aku mampu berfikir .. selagi itu BEN ASHAARI DOT COM akan terus hidup .. Over ? Lantak ar .. yang penting , bila di sebut BEN ASHAARI , mereka kenal .. Bangga ? Ya aku bangga.. tapi aku bukan riak .. Aku bangga kerana usaha aku membuahkan hasil ! Gila aku umpama gilanya saintis melihat bintang setiap malam !

Sendiri fikir la yer .. Kejayaan takkan datang bergolek..

Tips blog : Tukar suka sama suka !

 

Satu segmen yang aku buat semalam dan aku rasa kesannya , satu hari nanti .. Apakah segmen aku tu ? Ok .. tu korang leh rujuk kat SINI ..

Berbaloikah ? Kalau korang tanya aku semula ... jawapan aku , segmen blog list ni patut dipandang berat terutamanya bagi blogger blogger baru .. pertukaran link ni sebenarnya lama dah dibuat oleh blogger cuma biasanya dibuat antara dua blogger saja tapi kali ni aku cuba menjadi 'orang tengah' dengan menemukan blogger blogger yang berminat ...

OK.. gambarajah dibawah ni menunjukkan penyumbang trafik blog BENASHAARI.COM

image

Sebahagian dari lebih 4 ribu blog yang meletakkan link BENASHAARI.COM .. Hurm... Tak semestinya dengan meletakkan link kita di blog blog utama , akan menjamin trafik yang tinggi.. Sebenarnya blog blog yang masih 'kecil' dan baru juga adalah penyumbang trafik yang tinggi ..

Kekerapan update dalam blog juga mampu memikat para blogger untuk meletakkan link blog ke dalam blog mereka.. Di samping itu , promosi secara lisan antara blogger juga amat penting ...

Cara nak tackle , rajinlah update blog dengan entri yang menarik dan berinfomasi .. Mengarut tu boleh tapi biar kena pada masa dan tempat ..

Kalau korang cari blog blog yang berminat nak menukar link , korang leh rujuk kat SINI dan SINI .. aku jamin mereka ini pasti berminat untuk menukar link dengan korang ..

Tak cuba tak tau kan ? sampai bila nak blogwalking je kan walaupun blogwalking tu penting tapi kali ni korang blogwalking hanya untuk membaca entri dan bukannya promosi blog !

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI