"Abang Ben , NUFFNANG saya skit jer .. Camana nak kasi banyak ? "

by - Jun 30, 2011

 

Tak kira NUFFNANG , INNITY ,ADVERLETS atau sebagainya ... Kalau korang berblog semata mata nak pungut hasil dari diorng , maka ... korang telah melakukan kesilapan .. Serius .. Apa yang korang dengar dan baca , ada blogger berpendapatan puluhan ribu dari iklan sebulan tu , adalah khayalan semata mata .. Kecuali ! Kecuali dia ada buat bisnis sampingan lain di blog .. Haaa.. bisnis seperti menawarkan ruang iklan dan sebagainya ..

Tapi jika hasil semata mata dari syarikat pengiklanan , itu adalah omongan kosong .. Beribu , mungkin.. Puluhan ribu .. Sila senyum... tunjukkan bukti  pendapatan bulanan .. Jika benar , sila ngangakan luas luas mulut tersebut ..

Dulu aku pernah bincangkan isu ini .. Ramai blogger terutamanya yang baru baru ni , berblog adalah kerana khabar angin yang mengatakan berblog mampu mengkayakan seseorang dalam masa singkat .. SILA TEPUK DAHI SENDIRI !

Apa yang boleh aku nasihatkan ialah , berbloglah dengan hepi .. Cari trafik sejati .. Luaskan publisiti... Kenali diri ... Cari rangkaian promosi .. Dan duit akan hadir dengan  sendirinya ..

Percayalah .. Jangan harapkan syarikat pengiklanan sangat ...hampa nanti ... Kalau benar nak sangat , sila popularkan blog anda ..  :) .. Letak gula , semut pon datang .. Jangan risau ..

You May Also Like

49 comments

  1. saya pun fikir mula macam tu, tapi sekarang tak lagi, saya berblog kerana nak isi masa lapang sambil mencari kawan berbual dan berkongsi pendapat di alam maya....

    PENGAKUAN JUJUR BLOGGER

    BalasPadam
  2. saya rasa la. kalau letak gula dalam blog semut x mai kot... hahaha troojan je mai... hehe... iklan utk mencantikkan blog.. bukan boleh dpt duit sgt pon... Jadi betullah ye Abg Ben cakap hari tu... hm

    BalasPadam
  3. hurm.. thanks untuk nasihat tu abg ben... heheh... memang kecewa kalo mengharapkan nuffnang.. tapi kalo berblogging seikhlas hati untuk kongsi2 idea... memang x hampa..

    BalasPadam
  4. tapi abang ben,nuffnang kasi BE time UV sehari saya 200-300..Tapi bila dah dapat 1000-4000 UV sehari tak dapat pulak..dah berbulan-bulan saya tunggu tapi masih tak menjelma-jelma..bila tanya nuffnang ddia kasi alasan yang sama..apa yea nak buat?

    IPAD2 - IDAMAN SI TERUNA & DARA!!

    BalasPadam
  5. yup! betul tu abg ben..Kalau kita harapkan nak dapat duit je dr berblog ni mmg silaplah tu..xpelah kita berblog je sebab minat bukan sb nak dpt duit beribu2 tak gitu?? :D

    BalasPadam
  6. eheeeeee.. iye. pikat hati pembaca. :p

    terima kasih ben.

    BalasPadam
  7. ooooo mcm tu....sy sokong.... kenalah kreatif kan...tp mcne nk jd kreatif??

    BalasPadam
  8. waaaa, berblog sememangnya kepuasan untuk menulis dalam alam maya.. pendapatan? tiada usaha tiadalah hasilnya...

    BalasPadam
  9. erk tak terpikir lagi nak berblog nak duit..tapi dalam usaha meningkatkan tahap berblog dgn lebih tinggi taknak di takuk lama hu3 ;)

    BalasPadam
  10. tak payah ler nak harapkan duit dari advertiser kat luar sana tu....betul apa yang ben cakap....usaha betul2 sampai blog ada traffic yg mantap dari situ nanti leh buat iklan sendiri.....lagi masyuk.....tak caya cuba tanya ben hehehehehe......masyukkkkkk

    BalasPadam
  11. haha..income blog aku x sampai 5 inggit pon...x payah harap wet iklan..wet ptptpu dah cukup..haha

    BalasPadam
  12. pokok pangkalnya, isi blog tu.. entry yg nk tarik readers.. kn2?? ^_^

    btw, susun atur kt blog ni dh berubah.. ntah knp, nmpk lebih kemas.. ^_^

    BalasPadam
  13. bisnes heartbeat insyaAllah.. heee

    abg ben.. lagu best ni.. try r dgr..

    http://mohamadisamuddin.blogspot.com/2011/06/lagu-wajib-dengar-selera-moden.html

    BalasPadam
  14. 'letak gula, semut pun datang'

    nice bang ben :)

    BalasPadam
  15. dulu masa mula2 blogging mmg taget duit je.. tp bile tau susah nk dpt BE terus lupakan target tu.. hahaha..

    BalasPadam
  16. ingat snangke nak dpt BE.susah woooo.setahn pon blm tentu.redha jela.sy berblog sbb sy suke membebel dan sy suk bile org bace blog sy.mmg ade letak iklan jugak.tp just saje cuba nasib an.huuuuu

    BalasPadam
  17. oww.. klu mcm tu jgn mengharap pd iklan semata2..

    BalasPadam
  18. hahaha... btol gak nie... sme dok sibuk kejar BE... cm nie la... ikut pengalaman... mmg nuffnang nie x kan kayakan korang... just bg duit sikit jer... tu pn akan dipilih ikut layak... n kalau dapat sekali banayak tu kdg2 bahaya coz... next time belum tentu... en.9 sendiri mengharapkan ruangan iklan sendiri kalau mau buat duit pn... nuffnang sekadar rm50 sebulan... :D

    BalasPadam
  19. letak gula maksudnya kena selalu buat segmen/giveaway ke????

    farhanhanif.blogspot.com

    BalasPadam
  20. dah tepuk dahi sendiri ni...(sebenonya dah lama perasan..:)
    hhmmm...alahai..

    BalasPadam
  21. nak duit dari blog buat blogshop lah..

    BalasPadam
  22. kebanyakan blogger bru terjebak dalam industri blogging di sebabkan mereka terlalu percaya dgn khbar angin tu..

    BalasPadam
  23. bila menulis dan upload pic dan ramai yg bace n beri respon, itu sudh cukup memuaskan.. sgt2 best! ape agknya rahsia boleh tarik ramai tukang komen??

    BalasPadam
  24. dulu letak la iklan tapi sekarang tak letak dah..cuba mengajar diri berblog secara ikhlas tanpa fikir duit semata-mata..:)

    BalasPadam
  25. dulu time first start, bila dapat 50 sen tu bangga gilew dah. haha

    BalasPadam
  26. BidAdvertisers kalau korang tak cuba lagi.. cuba la ye hehe
    sama mcm nuffnangs jugak,tp iklan ni mat salleh yg punye

    Show text-ads on your Website or Blog with BidVertiser.

    BalasPadam
  27. berblog biarlah secara ikhlas..
    lelama ada lah hasilnya.. abg ben pnah ckp.. blog ni lbih dri lombong emas sbnrnye :)

    BalasPadam
  28. as salam..
    tips menarik.
    hehe. kt akaun ni tak berapa minat pasang iklna.
    untuk dapatkan analytic tu, ok la.yang nuff punya.

    huhu..

    BalasPadam
  29. so sy letak nuffnang nye iklan utk hias2 je lah.. :) hee~

    BalasPadam
  30. saya setuju bila abg ben cakap " berbloglah dengan hepi .. Cari trafik sejati .. Luaskan publisiti... Kenali diri ... Cari rangkaian promosi .. Dan duit akan hadir dengan sendirinya .. "

    InsyaAllah :)

    BalasPadam
  31. betul2 perasaan hampa tu yg akan membuatkan kita rasa bosan nak berblog tapi kalau happy penulisan tu akan nampak jujur dan tenang hehe ;)

    BalasPadam
  32. ha,...ha... malas nak layan nuff tu.. berkarya je la..

    BalasPadam
  33. mula2 dulu Mas fikir camtu gak...berblog sebab nak dapat duit! tapi lama2 dah tak kisah, yang penting Mas dapat kepuasan dari berblog! kalau ada rezeki mesti boleh dapat punya tapi kena usaha lebihlah kan?

    BalasPadam
  34. berblogging biar ikhlas.. jangan buat blog nk kopipes sane sini pastu dpt duit woaahh hepi hepi hepi.. xikhlas langsung seyh.. jujur la, biar diri sendiri hepi, org lain pn hepi baca entry kte.. (mcm entry bro BA ni) :)

    BalasPadam
  35. perluke fikirkan nuffnang semua?pentingke nuffnang??
    entahlaa.yang sy tahu sye berblog untuk kepuasan diri..

    thanks for the tips:)

    BalasPadam
  36. bersepah member2 opis dan luar tanya

    "woi kau buat blog masyuk tak"

    hahaha

    "aku nak buat blog gak la..leh kaya mcm kau"

    derm...

    "kau dah lama boleh la"

    wtfish


    dan mcm2 lagi..=)

    BalasPadam
  37. setia menanti dari en nuff. .
    :))

    BalasPadam
  38. My pun da mls nk kejar2 sgt iklan nih. ade ade la.. tade tade la... yg penting kepuasan berbelog tu je..;)

    BalasPadam
  39. haha tp skg ramai buat blog sbb ni kan . huuu xpe la rezeki masing2 :)

    **http://cikeira.blogspot.com

    BalasPadam
  40. masa sy nak buat blog, ada beberpa sebab yang mendorong saya:

    1) cuti yg lama (hujung tahun).
    2) saya nak buat blog untuk belajar. (exp blajar tentang blogging ni la)

    kat u pon ade subjek yg dibuka untuk belaja smua ni,

    pendek kata, masa awal2 buat blog, tak kenai pom nuffnang semua ni, dah setengah jalan berblogging baru lah dpt belajar plak pasal nuffnang ni :D

    BalasPadam
  41. kita sebenarnya dah tertipu dgn adsvertiser.. yg sebenarnya org yg tunjuk dapat puluhan ribu tu adalah blogger yg dibayar oleh nuffnang untuk mempromosikan bisnes diorg.. so x yah la caye.. kalo nak setakat mencari duit unutk isi minyak moto bleh la.. kalo nak jd kan job..? tak payah mimpi.. sedangkan blogger otai seperti RidzuanRichie pun tak mengharapkan duit dari adsvertiser.. dia pun buka bisnes sendiri..
    jd kan saja iklan diorg tu sebagai pencantik blog jer..

    BalasPadam
  42. 'letak gula, semut pun datang'
    pehh, ayat terrr-baikk ^^,

    BalasPadam
  43. betul sgt2...apa yang kita buat kenelah dengan NIAT dengan baik..insyaallah semua hasil akan dapat dengan izin dari NYA

    BalasPadam