Untungnya ada DARAH TINGGI kan ..

by - Jun 24, 2011

image-gambar hiasan

Isteri : Bang , tadi adik call .. dia kata makcik yang jaga anak dia tu ,tak dapat nak jaga dalam seminggu sebab suami dia masuk hospital  ..

Suami : Hurm ( trademark aku ) .. Sakit apa ?

Isteri : Er... darah tinggi ( tersengih ) .. Kata dia , ada berlaku pendarahan di otak .. Menurut Zma , tengah tengah berborak tu , si suami mengadu kat isteri yang dia sakit kepala.. Macam nak pecah kepala dia .. Tetiba dia pengsan.. Bawak gi hospital , doktor tak tau nak buat apa dah .. Er...Dia pon macam abang gak , jenis tak makan ubat !

Suami : Wah.. ni macam jgn kasi la abang tensen dah kat rumah.. Kena ikut jer cakap suami.. tamo jeling jeling .. marah marah... kena ' yes boss la kan ? Waa.... OK ok .. kita mulakan dengan kita g Alamanda eh.. nak beli lens ! i likeee...

Haaa.. ini bermakna ... jeng jeng jeng ... jangan sesekali kasi suami tensen.. haaa... bahaya wooo... kan kan ?

Tekanan darah tinggi adalah antara penyakit yang sangat merbahaya dan tak kira usia , bangsa mahupun jantina boleh terlepas darinya jika tidak berjaga-jaga ..

You May Also Like

20 comments

  1. arwah nenek dlu mcm tu la.. terlampau tensen sgt,

    BalasPadam
  2. arwah sepupu sye bwu meninggal semggu lpas sbb pendrhan otak . drh msuk otak n ta sdarkan diri . trus meninggal .

    BalasPadam
  3. btol3 darah tinggi boley sebabkan stroke juga..

    BalasPadam
  4. wahahahaha..makna kata..kena ikut je la apa suami nak/buat..ye la kan..kalau x ikut..darah naik la..bahaya je kan en ben...camtu isteri pun nak gak la darah tggi...hahaha..x pun sama2 darah tggi...adehh..

    BalasPadam
  5. sgt bahaya..sll terjadi takde tanda2..tetiba pastu terus jalan..

    BalasPadam
  6. selalunya pompuan yang kerap kena darah tinggi..
    tambah2 bila tengah mengandung..

    BalasPadam
  7. arwah senior aka ketua saya pun macam tu gk... kesian, n sedey sgt! stress ngn rakan seperjuang di ofis y x suka dia di atas... org baik n alim mcm arwah suka pendam rasa... sampai rakan seperjuangan aka pangkat adik2 ni komplot nk jatuh kan dia... nah! last dia jatuh pengsan sendiri kat bilik ofisnya... koma 3 hari sebelum menghembuskan nafaz terakhir 2 bln lps... saluran sarat di otak tgh dia pecah, high blood... hari last tu dia puasa... sedeh dgn perangai manusia ni....

    BalasPadam
  8. jangan cari pasal...tak sempat tengok cucu nanti tau..hehe

    BalasPadam
  9. umi saya mudah tensen
    selalu sakit kepala..
    sekarang nie dia demam..

    BalasPadam
  10. Petua utk hindari DARAH tinggi: jangan selalu makan keDARAH...

    BalasPadam
  11. hmm , ayah Tia ada darah tinggi .. mintak2 ayah dijauhkan dari perkara yang buruk2 ..

    BalasPadam
  12. yeke??....untungla camni....

    BalasPadam
  13. as salam..
    stress..ha..bidang saya, bila sebut stress ni nmemang tada lari. lebih2 lagi tempat kerja yang panas membahang.
    oww..

    seronok
    ok2. langkah pencegahan awajib ambil untuk mengekalkan prestsai jantung dan otak. risau pun ada..

    BalasPadam
  14. huhu betul tu mmg x kenal usia..
    td petang aku ada wat medical check up... time nk cek tekanan darah tu yg berdebar.. 1st aku cek aku dapat result 164/66... huhu terkejut badak aku darah kat atas tggi.. last2 aku rest kejap.. aku cek lagi dpt 140/69... hurmm ok laaa... tggi sikit.. mgkin dalam beberapa bulan ini aku asyik keletihan dan slalu tido lewat malam.. kira2 jam 2 baru aku tido ... x ckup tido wooo huhu.. lebih2 lagi bila jadi guru ini slalu jer tension dgn karenah budak2 yg plbagai.. huhu

    BalasPadam
  15. ahahahah...dan2..!! beli lense!

    BalasPadam
  16. Apa trend blood pressure reading u ben? Kalau consistently on higher side mmg kena patuh dgn medication.. kalau borderline, bolehlah jugak nak on low sodium diet intervention je (tp dgn medication pun masih kena low sodium diet gak ek!) bukan apa, darah tinggi ni mmg bahaya, risiko stroke attack sgt tinggi. Kena selalu monitor blood pressure.. Makesure you're not engage with streneous exercise/game mcm lari2, badminton and related.. blood pressure might shoot up very high, boleh pecah salur darah..

    Sori ye ben, kot2 komen sy ni cam x sedap.. just my 2cents..

    blog ben mmg best!hehehe..

    ~the dietitian blogger~

    BalasPadam
  17. hmm..darah tinggi antara salah satu penyakit 'tip top' melanda org2 zaman skrg.Biasalah rehat pun tak berapa cukup,kerja dan kerja je,stress itu ini,makan pun tak tentu dan mcm2 lg lah benda yg mendesak.

    BalasPadam