Kenapa ada blogger kata dia tak nak femes ?

by - Jun 26, 2011

 

Haaaa.. rilekss... isu panas ... Serius panass .. kan kan ? Ok.. tajuk dia .. Kenapa ada bloger kata dia tak nak femes atau tamo jadi cam retisss .. haaaa...

Ok.. ni pendapat usang aku yer .. Kembali ke basic... Kenapa orang buat blog ? Jawapannya , untuk merekodkan segala-gala perjalanan hidupnya .. Ok ? Betul ? Tak kira la resepi , ilmu dunia ke.. ilmu akhirat ke .. atau apa saja .. Semua dia tuliskan ke dalam blog .. Alaaaaa.. tulis ngan taip , adik beradik laaa.. tu pun nak jadi isu ! Haih.. ok ok.. aku tukar ... Semua dia taipkan ke dalam blog dia .. OK ? Puashati ? ok... sambung ..

Kemudian kita tengok .. dia promote tak entri dia tu ? Haaa.. kalau benar dia tulis untuk dirinya , perlu ke dia promote  entri dia ? OK.. dia promote hanya untuk berkongsi dengan rakan lain .. Tapi kalau satu tempat je , ok la kan ? Pastu ilmu tu akan tersebar dengan sendirinya kan kan ?

Ni kalau sampai lebih dari 5 tempat dia promote ? Camana tu ?? Apa yang dia nak sebenarnya ? Trafik kan ? Trafik tu pembaca kan ? Haaa.. kalau dia dah promote sampai gitu sekali , mesti dia nak ramai pembaca kan ? kan kan ?

Bila dah ramai pembaca , mesti la dia pemes emes kan ? Haaa... Mesti la seronok kan kan ? Seronok sebab ramai masuk baca blog dia kan ? Bukan sebab dia pemes emes tu haa... Berbaloi gitu.. tulisannya menjadi bacaan ramai orang ..

Ok.. camana pulak jika tulisannya dipromote bagai nak rak.. tapi tak ramai nak baca ? Salah sapa ? Salah promosi atau intipati tulisannya ?

Bila dah jadi gitu , maka ... mereka akan kata .. " Ala , aku buat blog ni bukan nak jadi popular pon , kan kan ? "  Kan kan ? Bayangkan , tetiba ada media contact dia .. nak temubual dia pasal blog dia .. rasanya dia tolak atau terima ?

Femes dalam dunia blog ni berbeza dengan dunia artis .. Kefemesan dalam dunia blog ni ada dua .. Satu pasal tulisannya .. satu pasal fizikalnya .. Mana satu yang lebih best ? Aku , terus terang .. aku nak tulisan aku ( walaupun tak menarik ) menjadi bacaan santai mereka tatkala tengah bosan atau nak merehatkan minda seketika ..

Kesimpulan... jangan hipokrit .. Mereka yang buat blog yang benar benar kerana ALLAH , boleh kira dengan jari ...

You May Also Like

50 comments

  1. saya nak femes.. tapi tak femes nak wt cmne. redha Je la. hekhek.. T_T

    BalasPadam
  2. Saya cuba untuk menulis benda yg mampu menambahkan keimanan org yg membacanya.. kalau luahan hati, tak bran nk promote besar besaran..haha. Kalau bab yg umum, kena bgtau la..kan?

    Hipokrit? Tergolong kah aku? huhu..

    Yg penting ada matlamat.

    "aku masih kerdil dalam dunia blogging ini"

    BalasPadam
  3. CR buat blog mula2 utk dri sndri, tp makin lama, makn best berblog.. Tentulah nak pembaca dan pengomen.. Pasal dri dah tolak ke tepi but still tulis pasal dri utk ttpn my friends..

    BalasPadam
  4. saya buat blog sebab nak bercerita 7 berkongsi... mestilah nak ramai orang baca walaupun x follow pon. kalau tak mau baik tulis kat dalam diari je.. Anda pula mcm mana? hahaha

    BalasPadam
  5. salah sendiri jugak...kalau blog takde yang nak baca sebabnya entry tak menarik....

    jom join
    Segmen : Pencarian Mega Bloglist

    BalasPadam
  6. bila blog femes barulah org ramai dtg baca tulisan kita .klu tak..kita sorang2 je yg baca.mana blh share ilmu jika takda org baca?

    BalasPadam
  7. cam mane tuh abang ben. kalau mcm saya, outsiders baca its okay for me, tapi for my family and certain people yang pernah kerja dengan saya, susah sy nak allow themm to read mine. huhuhuh.

    BalasPadam
  8. huhu..betul2...
    aku pun nak famous gak macam biskut
    famous amos tu...nyum2,sedapnye..
    hehe

    BalasPadam
  9. bebeno betul lar entry ni.
    jgn ckp pa pe kalau pa yg dikata tak sama dgn apa yg dibuat :)

    BalasPadam
  10. perasan... dah banyak ubahsuai eks blog abang ben hari ni... hehehe..

    BalasPadam
  11. Banyaknya kankankankankan terasa nak makan pulak dah ni.. =.=

    BalasPadam
  12. buat blog x pnh terpikir pasal duit. haha. nak berkongsi kehebatan cara menulis. tu je. tapi hampeh. haha.

    BalasPadam
  13. huhu aq pn nk famous.. tp jauh lg perjalanan :D

    BalasPadam
  14. sambil menyelam minum air.. mula2 xmo femes, lepas tu mcm syok je, tukar fikiran la pulokkss..

    BalasPadam
  15. 2 tahun saya buat blog, cuma untuk diri sendiri je.. langsung tak promote dan iklan satu pon tak ada..masa tu, memang best bila nak luahkan pape..

    tp, dah lama berblog dan semakin fanatik pada blogger trkenal mcm abg ben n yuyu n ramai lg dlm 5 bulan ni, mcm menarik pulak utk promote blog, supaya ramai kwn.. :)

    BalasPadam
  16. ala tak kisah pun trafik sikit.., bukan penting pun follower byk....,

    ayat biasa blogger untuk sejukkan hati sendiri..termasuk gua..=)


    jgn hipokrik ek ckp tak kisah follower sikit.., tp hakikat terhegeh2 nak org follow dia..=)


    abg ben buat la bengkel blog..=)

    BalasPadam
  17. eja bt blog coz nk kongsi khidupan eja ngn sume owg...eja dh anggap blog nim cam teman hdup eja dh time ssah dn senagn huhu tp trpk pun nk femes cm owg lain n biar lh dorang sndri yg ihklas hati nk baca blog eja n sdi ng pndpat or nasihat kpd eja sebgai kwn di dunia alam maya....tp klau dh rapat jdik alam yg nyata gak kn..lgpun eja nim suka berkwn ngn sape2 sje asal kn dorang iklas nk kwn ngn eja..yg penting SENYUM SOKMO GANu KITE hik hik

    BalasPadam
  18. di mulut kata taknak famous, tp hakikatnya mmg itu yg dikejaran.. :)

    BalasPadam
  19. haha..sy xfemes pon..tp redha je la..haha..:P

    BalasPadam
  20. aku yang biasa biasa je..tapi aku ada target..ada sesuatu yang ingin aku gapai dalam blog..hehe

    BalasPadam
  21. hehe... betul3... actly nak jugak jd femes.. tipu r klau ckp xnk an.. tp xpe r.. macam berangan je lebih.. haha... asalkan ada yg sudi 4low & komen2 hasil penulisan sy yg x sberapa 2, dh kira satu kepuasan sbb ade yg sudi baca cite yg sy kongsikan bsama.. hehe..

    BalasPadam
  22. famous hanya sementara..
    Bila kite famous, ade ke orang yang m'agung2 kan kite tuh sedekahkn al fatihah ntok kite bila kite xde nanti? renung2kan laa...

    BalasPadam
  23. Guwa2! Nak femes!haha tp dulula,skang da kurang rase nak femes,

    Skang ni blog nak bg org bace je,femes emes blakang cite,promot kt 5,6 group pon sbb nak entry tu dibace,xde sobab la kan buat blog klu org tak bace,bek tulis dalam note pad,pastu save kt computer.hehe

    Senang cite,makin lame tulis blog,makin byk ilmu kutip,makin matang pemikiran,hee

    Blog untuk kepuasan dan hiburan,andai dtg kefemesan,kite terima aje la,kejar femes?xperlu kot.tp yg da femes keep it on:D bukan salah ibu mengadung yg femes jd femes

    BalasPadam
  24. sokong pendapat nazirulhazwan...
    saya pon x nak femes..mampu ke sy nak femes??(tangan di dada mata ke atas) tulis blog sbg diari dan perkongsian dan menambah kenalan blogger....ltak iklan sebab side income....tp x generate mana pon income tu...

    BalasPadam
  25. Femes?biarlah takdir yg menentukan..eceh..ayt x leh blah..papepun sy gembira sbb ade blog!! ^.^

    BalasPadam
  26. apa yang meaw nampak hari ni,blogger semakin ramai dan masing-masing mengejar trafik dan follower,tipu kalau dorang kata tak kisah follower sikit or banyak, smp ada satu tahap tu, meaw follow orang ....orang yang meaw follow tu pulak dalam 200 lebih je, and org tu tggl jejak..dia kata 'kenapa follow blog saya,walhal follower awk dah ramai?' time baca mmg terkejut,mungkin orang ni ingat meaw follow dia sebab meaw suh orang tu follow balik, sebab meaw follow dia pon sebab dia punya intipati best! tapi tulah,dia tak fahammm.. hipokrit tu memang tak patut dalam dunia blogging ni..


    sepatutnya letak satu prinsip bahawa aku berblog bukan kerana mengejar sesuatu yang menyebabkan diri kita hipokrit tetapi berblog sebagai hobi tika masa lapang n byk g la, seriously,meaw sekarang banyak menulis dan tidak paksa follower atau mana2 orang pon untuk datang ke blog meaw.. dan bukan semua orang boleh terima dengan penulisan kita....


    abg ben,tengs untuk ini,kadang-kadang terfikir jugak dengan perangai blogger yang bersifat hipokrit ni, dan entri abg ben dapat membuka mata blogger yang lain supaya sifat ini tidak patut ada dalam diri as a blogger...

    p/s:terpanjang lak,huhu

    BalasPadam
  27. kalau dah femes itu rezeki masing2...yg penting niat nak berblog..jangan kejar2 sangat femes di dunia sehingga tak femes di akhirat nanti..eh maksud jangan kejar sgt dunia smpi akhirat lupa...sebok kejar2 trafik nak femes smpi lupa yg wajib..hehe...

    BalasPadam
  28. Betul ! sokong gila entry ni . Ada sorang blogger tu cakap konon xnak jadi retis la apa la tapi fan page blog buat jugak. Motif ?

    BalasPadam
  29. Femes? Itu soal lain, yang penting, kiat minat... Dan dengan berblog, aku dapat rasa hilang stress. Tiada paksaan, yang penting tahu batas berblog... Kalau dah femes itu rezeki masing2...

    BalasPadam
  30. asalkan ada yg hargai penulisan kita dah cukup . femes perkara nombor lapan . hehe

    BalasPadam
  31. terpulang pada bl0ggers tu sendiri k0t.. Mrs. chubby pun baru je try2 berbl0g, wat isi masa lapang... tak tau la klu di masa depan tetibe lak nak jadi femes.. tu x tau le kan.. hehe..but f0r me, yg penting apa yg buleh ditaip kat bl0g itu la yg ada. selamat berbl0g..daaa..

    BalasPadam
  32. nk femes..??no komen tp...ntah la..ati kdg3 mudah berubah:)) besa je kot ase :D

    BalasPadam
  33. kalu orang suka ape y kita taip..insyaAllah.."pemes" tu akan datang dengan sendirinya..kalu nk dikejar pemes tu susah..biar pemes y datang "kejar" kita

    BalasPadam
  34. lebih rela dikenali ramai dari popular...errrr...macam same je bunyik...
    http://89shah.blogspot.com/2011/06/aq-hampir-dibunuh.html

    BalasPadam
  35. aku berblog krn aku lebih handal menulis@menaip drp vlog & berucap dpn org rmai.. lgpun karya ini akn mudah dirujuk blik bile perlu. lbh mudah mengkritik sesuatu dlm blog..

    p/s :klu aku nk pemes baek aku join recording artis dlu..wtpe ssh2 nk tulis blog jd femes kn ;)

    Entri bes kat sini Tabiat Di Tempat Kerja | Berubahlah Demi Mencari Keberkatan Ilahi

    BalasPadam
  36. saya buat blog just suka2 ada gak tinggalkan link kat memeber2 kalau femes emes macam ben pun ok juga hehehhe, duit tu kalau ada bonus la. keh keh keh

    BalasPadam
  37. Camner nak femeskan blog kita?

    BalasPadam
  38. ade je yg nak kawan2.xdelah sampai nak terlalu famous ke ape..semua tuh bergantung pada niat masing2.

    BalasPadam
  39. la abang ben ni, kecian dia tau, nak buat mcm mana kalau dia dah tak boleh nak femes mcm abg ben, huhu,, bagi la dia cover diri dia,,, T.T

    BalasPadam
  40. sy pnh buat entry psl kes ni...

    http://madumasam2manis.blogspot.com/2011/06/blog-fames-dan-blogger-famous-itu.html

    BalasPadam
  41. @Ujang9897

    takde pulak button like kat sini, kalau tak mmg dah tekan like dah untuk last sentence Ujang 9897 ni! :P

    BalasPadam
  42. kata-kata abg ben ne memang susah untuk ditolak...

    BalasPadam
  43. terpulang pada masing-masing apa tujuan diaorg promote.....ada yang promote memang utk femes....ada untuk tujuan bisnes...ada yang nak kongsi info etc.....so terpulanglah pada judgement masing-masing.....apa2 pun betul mcm ben ckp nak mencari blogger menulis benar-benar kerana Allah boleh dibilang ngan jari.....selalunya blogger mcm nie boleh kita tafsirkan sebagai blogger sejati.....aku teringat satu falsafah yang sentiasa aku pegang sampai skrg nie...."kalau kita buang dunia jauh-jauh dari lubuk hasad hati insyallah Allah akan datangkan dunia kepada kita sebagai ganti tanpa kita sedari".....cuba tgk kejayaan orang yang berjaya di dunia nie....bagaimana cara hidup diaorang semua.....nak mudah paham cuba tgk citer THE LAST SAMURAI.....insyallah korang akan paham.....

    BalasPadam
  44. kebanyakkan blogger mesti nak famous, ada jugak yg tak..ada jugak yang nak famous tapi tak mengaku.. better jujur je, bukan orang nak mengata pun.. kan??

    p/s : kerap sungguh abg ben updated blog dalam sehari,

    BalasPadam
  45. owh mcm tu ye...
    harapnye x tergolong dlm hipokrit tu lah kot...
    blog itu salah satu hobi sy...
    termasuk blogwalking dan follow orang...
    nak famous ni, tak terfikir lagi la...hehehe :)

    BalasPadam