Kecil tapi tetap besar ..

by - Jun 26, 2011

 

Ini antara entri aku dulu ... Sejak itu aku mula buka mata luas luas .. Pengalaman mengajar kita berusaha memajukan diri sendiri ..

Semalam aku ke Alamanda , Putrajaya untuk membeli sehelai dua baju dan seluar. Punya la ramai orang. Tak kira bangsa dan agama.Aku pun mencari la sesuatu yang aku berkenan .

Punya la terpusing-pusing mencari baju. Sebelum nak pergi beli , aku dah set otak aku nak cari baju brand Esprit. Selesa gile bila pakai. Tapi bila tengok harga , erm...aku boleh beli banyak baju dengan harga tersebut. So berpusing-pusing la dalam Alamanda tu..kuar masuk kedai kat situ.Tak jugak ada yang berkenan...last last singgah kat butik levi's..beli la sepasang seluar slack jenama dockers..dah berkurun aku nak beli n akhirnya baru dapat..sehelai je ..tu pun dah kira mahal giler.

Baju ? Erm..nk cari yang sesuai yang boleh dikenakan ngan seluar tu..cari punya cari..dapat gak la..jenama sukan malaysia..boleh la.....Dapat la dua helai..tu pun jenuh mencarinya. Kesian kat wife aku dok mengikut je...Part aku selesai ..

Part wife aku lak...dia cari barang dia..huhu..tau la perempuan..apa lagi nak dicarinya ..make up ! adoiyaiii....biaq p la ...Bila dia dah dapat barang dia , teruskan la berjalan jalan..

Sampai la kat carrefour ...Rambang gak mata aku tengok barang tapi wife aku sering mengingatkan aku , ' orang lain nak beli susu anak pun tak mampu ! ' adoi....Banyak benda la aku nak beli tapi tak boleh nak beli disebabkan perintah khas dari wife aku..tak pe la...untuk masa depan gak kan...

So aku pusing-pusing kat situ...Tertiba aku ternampak satu mamat Nepal ni..kecik kecik je orangnya..tersenyum jee kat muka dia..senyuman dia seolah baru dapat bonus 10 bulan gaji !!! aku sendiri tersenyum tengok dia..Aku tengok dia dok memilih kasut . Aku peratikan je la...Dia pilih macam pilih ikan sambil tersenyum..Aku tengok kat papan tanda harga ! RM5 sepasang !

Murah gile tu...adoi....camana dia boleh pakai kasut begitu murah sedangkan aku yang pakai jauh lebih mahal dari tu pun masih lagi sakit kaki ! Aku rasa kesian sangat kat dia. Rasa mcm nak je pergi kat dia dan ajak dia g shopping sekali ngan aku..pilih la apa nak aku bayar ! tapi kalau aku buat begitu aku akan spoilkan dia lak..dia akan sedap pakai kasut mahal n pasni sure nak beli yang mahal je..Apa yang aku mampu buat , aku hanya mampu bersyukur atas rezeki yang aku terima selama ini..Tak la banyak mana tapi still boleh berbelanja , bersedekah dan beri pada orang tua..Aku sendiri pun beli t-shirt semalam dalam harga rm3.99 sepasang..pakai g gym n duduk umah je..


Ramai yang tak sedar sebenarnya negara kita ni , penuh dengan punca rezeki...nak ngan tak nak je mengalinya...

Original entri : SINI

You May Also Like

17 comments

  1. kalau nak barang murah dan pelbagai, mai turun uptown shah alam..huhuhu...

    BalasPadam
  2. sebak plak cterw mamat nepal tu , hukhuk

    BalasPadam
  3. sy org malaysia pon tak sampai hati nak beli brg memahai, nak beli brg pikir 10 kali, kadang2 kalo org belanja kite makan n last tahu yg harga makanan tu mahal, terus tak lalu nak makan...

    BalasPadam
  4. setiap org ada takat kemampuannya sendiri. Berbelanja ikut kemampuan jgn berbelanja ikut orang, sedangkan takde kemampuan
    TERKINI :CIKGU SHIDA NAK BERSARA JADI GURU?
    TERKINI :BAHAN LUCAH JADI PILIHAN UNTUK SESUATU TUJUAN
    TERKINI :NUFFNANG BAGI SAYA U-MOBILE

    BalasPadam
  5. em.................owg malaysia mmg baik~

    BalasPadam
  6. berbelanjalah ikut kemampuan kita.dan belanja ikut keperluan bukan kehendak.asalkan happy.semua pon okay(:

    BalasPadam
  7. Malaysia BOLEH..!!!!! tetiba.. ngeeeee~

    BalasPadam
  8. salam... wah tt, betul2 niage... mintak support tt... follow me gak buleh... share lorh...
    http://aimannevermind.blogspot.com

    BalasPadam
  9. betul, betul sgt2! bila jd 'eye opener moment' macam ni, kalau kite dok pikir2 balik rasa bersyukur sgt sekurang2nya Allah masih lg nak bg 'tarbiyah' kat kite ek.. supaya kite belajar sesuatu drpd hidup org lain..

    "money is not everything"

    my 2cents~~ :)

    ~the dietitian blogger~

    BalasPadam
  10. kata orang 'ukur baju di badan sendiri'. Zaman la ni tak boleh membazir da. bnyk lagi keperluan lain yg perlu diutamakan. Expenses untuk anak2 sangat tinggi. Klu kte nak yang terbaik untuk mereka, utamakn mereka.sebaliknya,kalau kita terlalu utamakan kehendak kita,maybe anak2 tak dapat yang terbaiklah.Tapi kalau duit dah terlebih2,nak beli apa pun boley!.

    BalasPadam
  11. sudah lama tak beli baju..saya guna jew..yg mana ada..tak memilih pun..
    biar papa..asal bergaya..

    BalasPadam
  12. bersyukurlah dengan apa yang kita ada sekarang..

    jom tengok segmen saya http://simpl3blog.blogspot.com/2011/06/segmen-aku-seorang-blogger.html

    BalasPadam
  13. jika dah terbiasa guna brg berjenama kita akan rasa ia amat selesa.bila ada offer rasa sgt berbaloi dpt beli.tp ramai je yg guna brg murah dan nmpk sgt selesa kan ben?kdg2 insaf bila tgk mereka

    BalasPadam
  14. bce entry ni,trus rse bersyukur sgggt dgn apa yg sy ada skrg :)

    BalasPadam
  15. ade ke kasut 5 hinggit huhu .. yup bersyukur , negara kita banyak pilihan untuk memilih ..

    BalasPadam
  16. ngr kaye cmni pn byaak gak peragut kan?

    BalasPadam