Berbuah atau tidak , tidak penting ..

by - Jun 24, 2011

Minat .. Keuntungan .. Kepuasan ..

Penat cari idea .. tulis panjang-panjang tapi takde orang baca pon .. Arghh .. buat penat je kan ? Bukan senang nak cari idea kan ?

Ok. Kita kembali semula niat utama kita .. KITA BERBLOG KERANA APA ?

Biasanya hanya dua jawapan yg akan kita dengar . Pertama , MINAT .. Dan yg kedua KEUNTUNGAN ..

Kalau keuntungan motif utama, semak balik strategi 'perniagaan' korang .. Cukup promosi atau tidak ? Bagaimana dan di mana ? Bila dan siapa sasaran korang ? Dan apakah kekuatan blog korang ? Semua itu perlu diambil kira jika inginkan blog menghasilkan keuntungan ..

Jika kerana MINAT .. satu soalan jer .. Kenapa kena kisahkan ada org baca ke tak ? Kita menulis kerana MINAT ..Kalau inginkan SEMANGAT ..serapkan teknik SALESMAN dalam tu ..

Buka mata ... Setiap hari , ada saja ilmu Allah beri depan mata ... Jangan terlalu harapkan teknik yg sama.. Gabungkan baru dan lama .. Kalau tak, blog jadi mcm dlm gambar tu..


InsyaAllah ... Berblog mmg best walaupun ada pengomen yg sakit otak ... Biarkan jer dia main sorang sorang bawag meja tu ..
Published with Blogger-droid v1.7.1

You May Also Like

12 comments

  1. tu la maslahnye.. trategi pemasaran tu yang agak sukar siket.. hehehe

    BalasPadam
  2. wah3~~
    pokok kering tuh en ben..
    blogging tuh indah bila ilmu tu sampai ke hati pembaca. mungkin tak ramai pembaca namun kesan tuh yang kita hendak. yang penting kualiti bukan kuantiti..
    so bloggers sekalin termasuk saya, jom issue something yang ada pengisian unt stalker2 kita..hua3..~~

    erk terpanjang laks...adeiiii :P

    BalasPadam
  3. Semangat + Minat = Seminat :)

    BalasPadam
  4. erm.. bla kte berblog ni, rasa mcm ada 1 kepuasan bila org baca entri kte, nk2 semangat tu lgi bertambah bla org komen di setiap entri kte, tpi ..kalau blog tu suram xde pengunjung, semangat tu rasa mcm dh hilang..pernah masa memula dlu rasa xmo truskan je..tpi semangat tu dtg blk bla abg ben pilih blog yg huduh lgi xlawa tu sebagai blog pilihan & entri pilihan, rasa terharu sgt.. smpai skrg ni masih terasa lgi.. tpi semangat dlm 2-3 hari mcm xde.. ditambah ngan kerja yg bertimbun, on duty & etc mslh peribadi yg lain.

    BalasPadam
  5. minat + semangat + usaha = tidak putus asa, macam2 pilihan yg ada, bebas buat keputusan berdasarkan pertimbangan wajar....betul tak? selamat pagi yea...

    BalasPadam
  6. mama sebab minat
    dari jadi pembaca terus jadi penulis hahaha
    tp cerita bercampur aduk
    boleh kan kan kan??

    BalasPadam
  7. sy berblog pun krn minat...saja suka2 tp klu sll dpt cek mcm en.ben nak jugakkkk...heheh

    BalasPadam
  8. Minat tu memg saya sokong..hoho..kalau x, xde la say dok post entri2 yg saya suke,..kn (^__^) saya sokong ABG BEN!

    BalasPadam
  9. hohoho!! salam 1 Malaysia Abg Ben..

    btol tu ..lau sy ler dulu berblog bdasar an sukew2 sbb bowink xde kije n skg lak lme2 jd minat & x sudah becerita..x kisah la ad yg komen atau x sbab sy tahu ari2 org stalking blog sy..cme x tggal kmen jek..haha' tu pon sbab rata2 stalking dkalangan rakan fb..huahua...yg mne klangan blogger ad gak..maceh.yg pnting mnat berblog ..trus smpi bile2..sbab taip entry ari2 skg ni sy da jadik penaip yg laju gile..lucu!

    BalasPadam
  10. Saya kagum dengan blogger yang dapat keuntung berlipat ganda dengan berblog nie..Tahniah anda semua hebat2 belaka..

    BalasPadam
  11. secare jujurnye, sy berblogging kerane mengisi mase lapang. sekadar suke2. iklan ape pon takde kat blog tuh. sy mengaku sy kurang blogwalking sbb sy segan nak ajak org dtg blog sy. sbb blog sy tak mcm blog org laen. sbb tu sy tak kesah org bace ke tak. :-)

    saje rase terpanggil pulak nak jawab entry abg ben nih :-)

    hv a nice day. salam..

    BalasPadam
  12. hhaaha.betul. saya berblog ni sbb nk cari kawan. kalau ada duitiklan..Alhamdulillah. skang duit nuff rm11 je. hahaha...kelakar.

    BalasPadam