Baru remove sorang ...

by - Jun 30, 2011

 

Aku manusia.. kadang-kadang bila kita berkongsi sesuatu , jika terdapat kesalahan dan kesilapan , cara terbaik ialah dengan menegur .. Cara menegur pulak biarlah dengan bijaksana .. Kena tau gak la mana tua mana muda ..

Bila yang tua menegur yang muda , kita tau yang muda cepat melenting atau cepat tersentap .. gunakan cara diplomasi.. berikan sebab musabab .. kalau tak boleh terima , maka terpaksa nilai semua segala perbuatan..

Manakala bila menegur yang tua , kita tau yang tua mudah terasa hati .. Cam aku la contoh.. Perlu jugak bijak berkomunikasi.. cam nak menegur ayah kita la... kena ada cara .. Bukan la suruh tunduk hormat... ada caranya ...

Cara menegur juga membezakan antara seseorang itu berpendidikan tinggi atau sebaliknya .. Aku suka ditegur untuk membetulkan aku tapi aku tak perlu ditegur dengan keras atau caci maki .. Hubungan kita adalah saudara seagama dan juga rakan .. Tak susah kan ?

You May Also Like

23 comments

  1. yeah. teguran secara berhemah dapat membantu. ambik teguran sebagai sesuatu untuk memajukan diri.

    BalasPadam
  2. Apa maksud AB dengan tajuk baru remove sorang? isik entry lain plx.. remove apa?

    BalasPadam
  3. orang skang ni memang pelbagi ragam so memang tak boleh nak control...

    BalasPadam
  4. nak tau cara menegur yang boleh laaaa...haha..ketik bawah ni ya>>

    http://cintailmu89.blogspot.com/2010/07/tegur-x-berhikmah.html

    BalasPadam
  5. @Clara : remove friends dalam fb rasanye..hehe

    BalasPadam
  6. mesti ada org tegur cara kasar kan?

    BalasPadam
  7. aku pun tak faham,tajuk lain citenyer lain..
    ni kes luahan perasaan gamaknya ye.

    BalasPadam
  8. tegur secara berhemah :)agar teguran itu akan sampai dan bukan disalah ertikan :)

    BalasPadam
  9. aku pun tak faham,tajuk lain citenyer lain..
    ni kes luahan perasaan gamaknya ye.aan gamaknya ye.

    BalasPadam
  10. Pening... Evening sickness....huhu

    BalasPadam
  11. yup. teguran kalau yang membina memang best walaupon kadang-kadang sukar untuk diterima. lebih baik kalau teguran itu drpd seseorang yang kenal dgn kita dan kita boleh accept teguran dia

    BalasPadam
  12. remove je la jika dia mengakiti hati dan perasaan kita ben..kita pun ada perasaan .smpi bila jika asik nak tunduk dgr tomahan org ,asik mengeji kita tanpa usul periksa.simpan kwn ni kena lah tgk dia tu berbaloi ke tak dibuat kawan.

    BalasPadam
  13. ahaksssss kang ni x yah tegur .. bab kalau tegur ade je yang salah

    BalasPadam
  14. cara menegur seseorang yang paling baik ialah seperti cara Rasulullah.ayat yang mudah dan berhemah tapi menyampaikan maksud yang mendalam..

    http://sweetgurlz11.blogspot.com/2011/06/teringat-kata-kata-kak-siti-semasa.html

    BalasPadam
  15. tak berani nak tegur sapa2 sebab tau diri ini tak perfect.

    BalasPadam
  16. em betul tu... saya setuju. sebab bg pendapat saya, dlm setiap teguran itu perlu ada cara yg sesuai, maka jadilah suatu teguran yg betul kepada org yg menerimanya. malah, dia tidak akn rasa terhina. kan kita perlu hormati org lain lebih2 lagi org tua kan. tetapi, tak semua org dewasa membawa diri sbg 'dewasa'. semua org dgn cara sendiri, kata2 sendiri, dlm dunia sendiri. tak semua yg sama & optimistik. ade cepat terase, n sebaliknyakan... tp kita perlu sentiasa egt, dlm agama Islam itu, teguran adalah penting, untuk kesejahteraan bersama. dunia & akhirat. kalu tiada siapa yg menegur sesuatu perkara yg buruk @ xbaik, mesti rosak n haru biru dunia ni kan. yg penting bg saye, kenalah fikir dahulu cara, kata, n org yg kita nak tegur tu. tp b4 dat, cermin diri dulu. bentuk diri jd > baik dahulu, barulah boleh bentuk n tegur org lain. jd, dapat disimpulkan, > byk ilmu n muhasabah diri sendiri, > baiklah kita dapat menegur org lain dgn cara yg bijak. =) betulkan? ape pandapat kalian yg lain???

    BalasPadam
  17. tegurlah den sekali sekala bro...:)

    ade masenye den alpa jugak...

    BalasPadam
  18. Salam Abg Ben...

    Biasalah manusia... Suka menegur dengan kasar kadang2... Tak tahu kenapa tiba2 nak melenting...

    BalasPadam
  19. bila ingin menegur ada caranya bukan terus menyergah je.. bla nk tegur yg tau, kna tegur dgn kreatif.. yg salah tetap salah, bla mak sy buat salah, sy akn tegur.. tpi teguran kte tu jgn smpai dia terasa. mcm abg ben pnah ckp dlu, bla bgi cili.. bgi dgn air sekali.

    BalasPadam
  20. ikutlah cara afdlin shauki kalau nak menegur, gunakan cara memerli, sentap hati mak nakkkk~~ haha. sabo ye ben, besa ah tu, bila dah fames setiap inci keburukan orang nak cari.

    yang penting, gunakan MOTTO "BLOG AKU, AKU PUNYA SUKA AH" hehe. Peace.

    BalasPadam
  21. salam..

    samalah macam bos dengan anak buah...klu nak tegur tak yah dok sumpah seranah...just cakap cara baik..insyaallah anak buah akan terima...

    tetapi kdg2 jumpa juga jenis anak buah yang tak makan saman

    BalasPadam
  22. yep.. tegur elok2 tapi budak2 skang mulut xmakan saman. xmacam dulu. rasa macam nak sepuk2 je hekhek sabar jela kekadang tu

    BalasPadam