Jumaat, 24 Jun 2011

Bukan mudah jadi blogger ...

 

Hahahah... haaa.. aku buat segmen , orang bangkang.. aku cerita pasal aku makan apa , orang bangkang .. Aku cerita pasal jiran sebelah , orang bangkang ... Dah tu ??? aku nak cerita apa ? Pasal gym ? Orang kata aku gay .. Kang aku cerita pasal ikan , korang ingat aku nelayan lak .. adoiii ..

Pagi tadi aku ada keluarkan satu entri berkaitan satu produk yang dikesan mengandungi dna babi .. Maka ramai yang tak tau , dah tau ... Dan !! Aku juga terima satu mail bangkangan yang mana memberitahu aku tidak membuat penyelidikan terlebih dahulu dan terus percaya pada surat yang dilampirkan tu ..

Gulp .. Takkan aku tak reti nak baca memo dari jabatan kot ? Erk.. tapi tak pe.. aku amik langkah berhati hati .. Untuk elakkan mana mana pihak terasa , ada baiknya aku bertindak dengan cara yang betul yakni hubungi sendiri Jabatan Agama Islam Johor - Bahagian Penyelidikan .. ( 07-22829431 )

Menurut mereka ( lupa lak nak tanya nama dia ) , jabatan kimia ada mengesahkan kehadiran dna babi di dalam butter tersebut .. cuma sekarang ni mereka kena ikut protokol .. Mereka tiada hak untuk mengeluarkan sebarang fatwa untuk memberitahu status halal haramnya butter tersebut .. Segalanya masih dalam proses yang belum ada keputusan lagi  .. POLITIK ..

Itu jelah .. untuk kepastian sekali lagi ... aku tanya dan jawapannya  mmg ada dna babi didalam produk tersebut .. Jadi dia nasihatkan agar berhati hati je ...

OK ? haaa.. tu je la.. kalau tak puashati , boleh call tanya sendiri laa... tak tau la kot pasni ada perubahan pada kenyataan kat sana tu .. Faham faham je la kan kat negara kita ni.. banyak pihak terlibat... hehehhe...

Wallahualam.. Aku sekadar menyampaikan .. benar atau tidak , sila buat kajian sendiri.. Jika salah , harap perbetulkan aku... jika betul , sama sama kita amik tindakan yang sepatutnya .. 

Terima kasih ..

34 komen :

bersama kak Es berkata... [Reply to comment]

cukup kuat entry ni utk selamatkan hati2 umat Islam.

caiyok BEN !!

bersama kak Es berkata... [Reply to comment]

Tu lah pentingnya dapat follower ramai.. boleh sampaikan dengan pantas dan berkesan.

Eera Shera berkata... [Reply to comment]

x tau mana halal mana haram...

"Cik Belog Kecil" berkata... [Reply to comment]

sikap iri hati menguasai diri..

NasZ berkata... [Reply to comment]

apee puunn tak boleh...apee puunn tak boleh..haha..sabar je abang ben..

nak tolong promote blog2 rakan2 saya ni sebab dorang ni sangat kreatif. Abang Ben boleh baca entry kekreatifan dorang. Saya pun tergelak besar. Bleh abang ben release tension. (Niat saya nak promote blog dorang je..tak lebih). Harap abang ben sudi terjah blog dorang ni. Huhu..

LIST SEGMEN SIMPLE : SAMBUNG CERITA INI ...

♥ Nazratul Hidayu ♥ berkata... [Reply to comment]

DUNIA akhir zaman.. :)

Chempaka Sari berkata... [Reply to comment]

ish sekarang susah sgt nak sampaikan info. Tak pasal2 kene marah. ish....

takut mcm ni je, memang sah ada dna babi tapi sbb dihalang kuasa politik, jabatan agama tak de kuasa nak hebahkan ia haram. Cuma mampu kata ada dna babi je...

Chempaka Sari berkata... [Reply to comment]

ish sekarang susah sgt nak sampaikan info. Tak pasal2 kene marah. ish....

takut mcm ni je, memang sah ada dna babi tapi sbb dihalang kuasa politik, jabatan agama tak de kuasa nak hebahkan ia haram. Cuma mampu kata ada dna babi je...

Umar Faruq berkata... [Reply to comment]

rase nk tergelak bace perenggan pertama tu.. haha.. benda betul kut.. orang kalau dah benci kat kita.. kita bukak mata pun dia boleh bangkang.. manusia.. oh manusia.. tak lari dari iri hati..


http://www.umarfaruq.com/2011/06/segmen-promosi-blog.html

niena shopping2u berkata... [Reply to comment]

Semua yg kte buat, xsemestinya betul pda pandangan org..

kalau xckp tdi, mungkin ramai yg tatau.. sekurang2nya ada yg berjaga2 dri terus beli kn..

dan lgi satu.. produk yg ada cop 'halal' sekarang jgn mudah percaya sgt, sy pernah ke giant, pork with chicken.. ada cop halal.. maknanya sekarang ni kte xleh nk percaya terus klo bnda tu ada cop halal... kena selidik betul2... pemakanan ni sgt pnting sbb itu akn jadi darah daging kte..

lady_azieah berkata... [Reply to comment]

ben,, pe pn yg kita buat org akan tetap bercakap. so, buat je apa yg ben rasa nak buat ^^.. juz jga mana2 yg patut.. btw, thankx info pasal dna babi tu..

Rohaizam Rosli berkata... [Reply to comment]

Saya suka ja baca entry abg ben... menarik... huhu... erm xkan la nak sampaikan info pon ada yg bangkang kan... tp bg saya, saya suka jer... huhuhu~~~

Sya_Cda berkata... [Reply to comment]

ish..ish de je yg dengki...apa kata AB buat segmen khas utk pedengki2 tu...diorang teringin nak famous mcm AB kot.... segmen 'perhargaan' utk diorang...wakaakaka

izwannizam ruslim berkata... [Reply to comment]

mencari yang halal itu fardhu.dalam hal ini,pihak berwajib dalam soal halal patut buat blog atau twitter.bila ada bukti sahih,terus hebahkan.tak payah tunggu pihak atasan.kalau dia tipu,dia yg tanggung dosa itu.

bila byk sangat makan benda haram,hati jadi gelap.semua kebaikan dibantah :)

selendang merah berkata... [Reply to comment]

terima kasih abg ben info nie saya akan lebih berhati2...^-^

azam berkata... [Reply to comment]

sebab tu kena sentiasa happy blogging ni...
Bukan senang nak senang

Munna berkata... [Reply to comment]

itu la pasal bila kuasa dan duit jadi keutamaan....

lantak deme la mr bento...ape pun tak boleh!!!

ilanilyana berkata... [Reply to comment]

memang bukan mudah..

fRaMe+LenSeS berkata... [Reply to comment]

sampaikan walau hanya satu ayat.. ;) maceh enchik ben. :)

belog amiyo berkata... [Reply to comment]

sikap dengki takkan pernah hilang dalam diri manusia bro. biasalah tu. buat tak tahu je. yang pasti blogger muslim macam kita boleh gunakan kelebihan blog masing2 untuk saling selamatkan umat islam. kalau yang tu pon orang pertikai jugak tak tahu lah nak cakap apa.

nur berkata... [Reply to comment]

Ben.. Just buat je.. Kalau teguran tu betul .. Perbaiki..
Kalau teguran tu mengarut.. Abaikan..
Kata orang..
Ambil yang jernih..
Kita diberi pilihan..
Kita diberi akal..
Maka.. Pilihla dengan akal..
Kalau tak suka.. Pangkah aje la kan..

si cantik sally berkata... [Reply to comment]

x mudah x mudah..x mudah jadik senang...x senang jadik susah..hehe..dun give up oke abg ben...

msredcheesecake berkata... [Reply to comment]

Mr ben,
Nak pauskan hati semua org? Sampai mati pon tak dapat...ramai yg dapat manfaat dari entry tu...segelintir je yg tak puas hati...

aimaniman berkata... [Reply to comment]

issshhh bila baca n3 nie susahnya nak tulis blog ye ke.. patut aaa n3 berkualiti ramai pembaca,, siap call nak dapat bukti.. ?? salute aa

Sunah Sakura berkata... [Reply to comment]

erm... da lama sangat da isu ni, da pernah wat gak entri tu dulu... lepas tu pcm pun buat entri..siap berbalah2 gak diorang kat komen... last2 yang komen last sekali kata dia da kol JAIJ... sama cam ape yang JAIJ cakap kat abang ben...

shah berkata... [Reply to comment]

tahpape la orang macam tu....
jom check http://89shah.blogspot.com/2011/06/submit-sitemap-for-blogger.html

cik putih berkata... [Reply to comment]

abg beng...sabar ye.biasa lah tu..dugaan hidup,ada org suka kita ada org tak suka kita.hidup ni ta indah kalau tak da dugaan.dugaan tu tanda Allah sayang kita..bak kata pepatah mulut tempayan boleh ditutup tapi mulut org kita zip je kalau tak leh tutup tak pon gunting je...errr..pepatah ape la ni..ekeke

jom lihat sini: NAK STOP BERBLOG LA :(

Munira nabila berkata... [Reply to comment]

sape mrh abg ben sy ni??..aish..nk kene ni!!huhu.. :)

Ibnu isa berkata... [Reply to comment]

abg ben sifu blogger, boleh dedicate something tok MJ x.. esok genap 3 tahun MJ meninggal.. hee kalau sudi nk tahu jugak lagu MJ faveret abg ben..

http://mohamadisamuddin.blogspot.com/2011/06/segmen-memperingati-3-tahun-pemergian.html

Acik berkata... [Reply to comment]

eerrrkkkkkkkkk! yuck! thanks 4 d info!

mcm ni lah berkata... [Reply to comment]

haaaa macam tu lahh,. mantap sekali,..

...Minah BluR... berkata... [Reply to comment]

haha bese lah tu bang ben
asam garam berblogging. ceh wah!
thnx for the info =)

udin berkata... [Reply to comment]

thanks 4 info bro.. lantak la kat org yg x puas ati tu.. bkn diorang tau pon susah senang org lain mcm mana.. yg tau nak cari salah aja kan..

byk2 sabar jelah bro.. biasa la dlm dunia ni ada yg boleh masuk dgn kita.. ada yg pura2 masuk tapi nak amik kesempatan.. dan paling x bleh blah yg mmg sah2 nak cari pasal kan..

byk2 sabar ye bro.. jom relak2 otak layan maharaja lawak malam ni.. hehehe.. rockk steadyy broo!!!

Namee Roslan berkata... [Reply to comment]

tulis je ben. any info or goods..patut di kongsi. sebenarnya community blogger ni banyak spread d news...

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI