Kenduri kawin bandar dan kampung ..

 

Pastinya mereka yang lahir di bandar besar seperti Kuala Lumpur ni , bila g kenduri kawin di kampung kampung akan terasa perbezaan yang amat ketara .. terutama dari segi hidangan dan juga suasana.. Deco deco tu sudah pastilah ..

Tadi , aku g makan kenduri di Hulu Langat.. umah adik ipar aku .. hurm.. biasanya kalau aku g makan kenduri , pastu setengah pinggan je aku makan.. terutama bila di bandar bandar .. Kenapa ? Aku dah boleh jangka apa juadahnya dan rasanya .. Maklumlah , majoriti skang semua main catering jer ..

Tapi entah hari ni , aku tengok juadah dia macam best lak.. biasanya aku akan amik nasi putih tapi ari ni , nasi beriani ! Bila dicampurkan dengan ayam masak merah , pajeri nenas (kot ) , sambal belacan dan ikan kering  maka , aku mintak adik perempuan aku g amikkan satu pinggan lagi ! Huhuh... Segan nak gi amik sendiri .. hehehe .. Malah wife aku sendiri pon abis makan satu pinggan ! Biasanya dia takkan abis punya.. mesti sorong kat aku.. huhu.. dia kata sedap ..

Menariknya kenduri kendara di kampung ni , ialah gotong royong dan meriahnya tak terhingga .. Berbeza sama sekali.. Meriahnya masa kenduri.. tapi masa penyediaannya , tidak langsung best !

Tapi suasana tu aku rasa sewaktu aku kecil dulu.. Flat tempat tinggal aku tu , dipenuhi oleh penduduk yang mana asalnya dari Kampung Pandan... Haa.. mmg asal kampung la kan ! PErgh.. mmg best ! Kalau kenduri jer , mmg masa untuk bermain dan tackle awek !!

24 ulasan:

  1. hye..betul2..asyik catering jer..dah bosan..

    jom tengok entri SBK berkaitan ini juga..
    http://kay-akam.blogspot.com/2011/03/kerja-kahwin-di-bandar-beza-dengan.html

    BalasPadam
  2. suasana dan makanan di kampung tu yang menyebabkan kenduri itu meriah :D

    BalasPadam
  3. yup! btl tu abg ben. kat kmpung ni lbh seronok sbb smgt muhibbah tu masih kuat, so ble gtg ryg buat keje mmg best la. meriah pun ye. biasenye kenduri wat keje xbanyak pun, masing2 wat keje sikit2 je. sbb ramai kan, so xyah wat berat2, boleh buat sume bnd same2. even buat air pun sampai 4,5 org yg tolong. haha. sbb tu jgklah boleh usha2 awek, usha2 bakal istri. lau nampak yg rjin2 tlg, ayu je mase wat keje, tu lah die. hehe.. pe pun, sgt setuju kat kmpng lg best dari kat bandar. kat banda sume men katering, xbes2. haha.

    BalasPadam
  4. kt kmpung mmg best.. ada gulai kawah, ayam percik, ayam pedas, smbal belacan.. erm.. bnyak lgi.. masak ramai2.. cuci pinggan ramai2..budak2 muda cam bebudak motor tu yg tlg hidang, beli ais ketul, rndu nk mkn kenduri kt kmpung...

    BalasPadam
  5. hehe...teringat acar umbuk kelapa waktu kenduri kat kampung...

    hidangan tu ade ke kat bando???

    BalasPadam
  6. seronok, seronok.. bila la nk kawen ni ekk? hahahaha...

    BalasPadam
  7. wah....kampung pandan tu belah mana Mr Ben? future husband saya pun duduk kat kampung pandan gak. Manalah tau nanti berjiran. Hehe, tapi kampung pandan tu belum kampung lagi Mr. Ben dekat dgn bandar dah tu.

    Cuba saya ni kampung kat Pulau Tawar, Jerantut hmm sure Mr. Ben tak paham kalau g sana dengan lorat pahang nye lagi.

    Kat kampung sedap sbb guna air tanagn makcik makcik dari kampung, Die combine semua kepakaran tu yang sedap tu..

    BalasPadam
  8. klu kenduri kawen kat bandar kemeriahan tu tak terasa sgt kot?semangat gotong royong dah tak ada.makanan catering tu rasa cam beli kat kedai jek..huhu

    BalasPadam
  9. pergghh mmg bestt .. huhuu ...
    kat kg memang seronok ... berbanding ngn bandar ..

    BalasPadam
  10. kenduri kat kampung memang best & happening abg ben.tambah lg dgn riuh suara budak2..lg pon gotong-royong dpt eratkan silaturahim :)

    BalasPadam
  11. suasana kg mmg best.!. lauk pauk sedappppp... siap boleh bungkus lagi..:P

    BalasPadam
  12. tackle awek time kenduri mmg best.. hahaha :)

    BalasPadam
  13. Memang betul tu Abg ben, kat kampung masakn dibuat secara gotong royong... Penah tengok Nasi Apollo? haha....

    Jom Sini : http://kopiolaici.blogspot.com/

    BalasPadam
  14. tang tackle awek tu tak tahan nak dgr. Hehehe.

    BalasPadam
  15. kenduri kat kampung best.....semangat gotong royong...wahhh kat cnie kalu kenduri bek owg dewasa ataupun owg tua semua xcited huhu

    BalasPadam
  16. kenduri kat kampung memang best!!.
    rasa happening sngat..dengan gotong royong!!..lauk pon best!..

    kat kampung sya..
    katakan tengah hari start kenduri..

    malam sebelum tu.mesti meriah.
    awal pagi, orang-orang kampung korbankan lembu dan msak gulai kawah..kat dapur, penuh, pompuan sibuk dengan hidangan lain..
    kanak-kanak dengan maianan mereka.
    dapat kumpul sedara mara dan gotong royong sama-sama.
    best giler!!

    BalasPadam
  17. minggu depan sabtu dan ahad saya akan pegi ke majlis perkahwinan sepupu saya di KL dan Singapore... nak tau kisah nya? jom r...akan ada artikel yg saya akan keluarkan mengenai perbezaan antara kedua2 belah negara dalam adat perkahwinan melayu kita..:D nantikan....

    BalasPadam
  18. sememangnya best! masa abg saya kawin dulu saya yg pling sibuk..dok siapkn cenderahati utk tetamu.packaging kuih..haha syok!!

    BalasPadam
  19. masakan mase kenduri kt kampung, mmg sodap dan tiptop...Hehe..! berbaloi sgt la..:)

    BalasPadam
  20. masakan kenduri kendara kat kampung mmg susah nk challenge lah.
    terbaiiikkk.

    BalasPadam
  21. abg ben...
    kalu nk rase kenduri kg lagi, mri la kg sy. kat terengganu=)

    BalasPadam
  22. masakan hasil kerja gotong-royong ni biasanye sedap2 dan membangkitkan selera nak makan banyak..tp tulah..nk tambah..kompem2 la malu kan

    BalasPadam
  23. semangat tu yg buat bess tu..hehe..

    BalasPadam
  24. wallawehh sedapnyer mkn kenduri.. hehe

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009