Ahad, 26 Jun 2011

Kenduri kawin bandar dan kampung ..

 

Pastinya mereka yang lahir di bandar besar seperti Kuala Lumpur ni , bila g kenduri kawin di kampung kampung akan terasa perbezaan yang amat ketara .. terutama dari segi hidangan dan juga suasana.. Deco deco tu sudah pastilah ..

Tadi , aku g makan kenduri di Hulu Langat.. umah adik ipar aku .. hurm.. biasanya kalau aku g makan kenduri , pastu setengah pinggan je aku makan.. terutama bila di bandar bandar .. Kenapa ? Aku dah boleh jangka apa juadahnya dan rasanya .. Maklumlah , majoriti skang semua main catering jer ..

Tapi entah hari ni , aku tengok juadah dia macam best lak.. biasanya aku akan amik nasi putih tapi ari ni , nasi beriani ! Bila dicampurkan dengan ayam masak merah , pajeri nenas (kot ) , sambal belacan dan ikan kering  maka , aku mintak adik perempuan aku g amikkan satu pinggan lagi ! Huhuh... Segan nak gi amik sendiri .. hehehe .. Malah wife aku sendiri pon abis makan satu pinggan ! Biasanya dia takkan abis punya.. mesti sorong kat aku.. huhu.. dia kata sedap ..

Menariknya kenduri kendara di kampung ni , ialah gotong royong dan meriahnya tak terhingga .. Berbeza sama sekali.. Meriahnya masa kenduri.. tapi masa penyediaannya , tidak langsung best !

Tapi suasana tu aku rasa sewaktu aku kecil dulu.. Flat tempat tinggal aku tu , dipenuhi oleh penduduk yang mana asalnya dari Kampung Pandan... Haa.. mmg asal kampung la kan ! PErgh.. mmg best ! Kalau kenduri jer , mmg masa untuk bermain dan tackle awek !!

24 komen :

SiBudakKurus berkata... [Reply to comment]

hye..betul2..asyik catering jer..dah bosan..

jom tengok entri SBK berkaitan ini juga..
http://kay-akam.blogspot.com/2011/03/kerja-kahwin-di-bandar-beza-dengan.html

Freaky berkata... [Reply to comment]

suasana dan makanan di kampung tu yang menyebabkan kenduri itu meriah :D

Nash berkata... [Reply to comment]

yup! btl tu abg ben. kat kmpung ni lbh seronok sbb smgt muhibbah tu masih kuat, so ble gtg ryg buat keje mmg best la. meriah pun ye. biasenye kenduri wat keje xbanyak pun, masing2 wat keje sikit2 je. sbb ramai kan, so xyah wat berat2, boleh buat sume bnd same2. even buat air pun sampai 4,5 org yg tolong. haha. sbb tu jgklah boleh usha2 awek, usha2 bakal istri. lau nampak yg rjin2 tlg, ayu je mase wat keje, tu lah die. hehe.. pe pun, sgt setuju kat kmpng lg best dari kat bandar. kat banda sume men katering, xbes2. haha.

niena shopping2u berkata... [Reply to comment]

kt kmpung mmg best.. ada gulai kawah, ayam percik, ayam pedas, smbal belacan.. erm.. bnyak lgi.. masak ramai2.. cuci pinggan ramai2..budak2 muda cam bebudak motor tu yg tlg hidang, beli ais ketul, rndu nk mkn kenduri kt kmpung...

alif ismail berkata... [Reply to comment]

hehe...teringat acar umbuk kelapa waktu kenduri kat kampung...

hidangan tu ade ke kat bando???

Tea berkata... [Reply to comment]

seronok, seronok.. bila la nk kawen ni ekk? hahahaha...

Chempaka Sari berkata... [Reply to comment]

wah....kampung pandan tu belah mana Mr Ben? future husband saya pun duduk kat kampung pandan gak. Manalah tau nanti berjiran. Hehe, tapi kampung pandan tu belum kampung lagi Mr. Ben dekat dgn bandar dah tu.

Cuba saya ni kampung kat Pulau Tawar, Jerantut hmm sure Mr. Ben tak paham kalau g sana dengan lorat pahang nye lagi.

Kat kampung sedap sbb guna air tanagn makcik makcik dari kampung, Die combine semua kepakaran tu yang sedap tu..

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata... [Reply to comment]

klu kenduri kawen kat bandar kemeriahan tu tak terasa sgt kot?semangat gotong royong dah tak ada.makanan catering tu rasa cam beli kat kedai jek..huhu

syeraheenim berkata... [Reply to comment]

pergghh mmg bestt .. huhuu ...
kat kg memang seronok ... berbanding ngn bandar ..

::Miss Hearty:: berkata... [Reply to comment]

kenduri kat kampung memang best & happening abg ben.tambah lg dgn riuh suara budak2..lg pon gotong-royong dpt eratkan silaturahim :)

☀ Izzaty Hedry☀ berkata... [Reply to comment]

suasana kg mmg best.!. lauk pauk sedappppp... siap boleh bungkus lagi..:P

Salim Harmanain berkata... [Reply to comment]

tackle awek time kenduri mmg best.. hahaha :)

Semut Hitam berkata... [Reply to comment]

Memang betul tu Abg ben, kat kampung masakn dibuat secara gotong royong... Penah tengok Nasi Apollo? haha....

Jom Sini : http://kopiolaici.blogspot.com/

bonda_tie berkata... [Reply to comment]

tang tackle awek tu tak tahan nak dgr. Hehehe.

cheqhaizan berkata... [Reply to comment]

kenduri kat kampung best.....semangat gotong royong...wahhh kat cnie kalu kenduri bek owg dewasa ataupun owg tua semua xcited huhu

Syazwan berkata... [Reply to comment]

kenduri kat kampung memang best!!.
rasa happening sngat..dengan gotong royong!!..lauk pon best!..

kat kampung sya..
katakan tengah hari start kenduri..

malam sebelum tu.mesti meriah.
awal pagi, orang-orang kampung korbankan lembu dan msak gulai kawah..kat dapur, penuh, pompuan sibuk dengan hidangan lain..
kanak-kanak dengan maianan mereka.
dapat kumpul sedara mara dan gotong royong sama-sama.
best giler!!

aPIP berkata... [Reply to comment]

minggu depan sabtu dan ahad saya akan pegi ke majlis perkahwinan sepupu saya di KL dan Singapore... nak tau kisah nya? jom r...akan ada artikel yg saya akan keluarkan mengenai perbezaan antara kedua2 belah negara dalam adat perkahwinan melayu kita..:D nantikan....

Mohd Khairi Khadzir berkata... [Reply to comment]

sememangnya best! masa abg saya kawin dulu saya yg pling sibuk..dok siapkn cenderahati utk tetamu.packaging kuih..haha syok!!

Eza Boom Boom :) berkata... [Reply to comment]

masakan mase kenduri kt kampung, mmg sodap dan tiptop...Hehe..! berbaloi sgt la..:)

.fariza. berkata... [Reply to comment]

masakan kenduri kendara kat kampung mmg susah nk challenge lah.
terbaiiikkk.

Cik Asma BLuppy berkata... [Reply to comment]

abg ben...
kalu nk rase kenduri kg lagi, mri la kg sy. kat terengganu=)

TeAqArH berkata... [Reply to comment]

masakan hasil kerja gotong-royong ni biasanye sedap2 dan membangkitkan selera nak makan banyak..tp tulah..nk tambah..kompem2 la malu kan

afeb pilah berkata... [Reply to comment]

semangat tu yg buat bess tu..hehe..

Fay berkata... [Reply to comment]

wallawehh sedapnyer mkn kenduri.. hehe

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI