Camana la tak kena culik !

by - Januari 23, 2013

 

Ni anak buah aku .. Kalau aku ada kat umah mak aku , confirm si abang tu suruh aku gi jemput dia balik dr sekolah agama .

Hurm.. kalau aku takde , dia balik ngan mak dia yakni adik perempuan aku .. Dan aku tgk mmg ramai la parents dtg jemput anak atau cucu mereka.

Dalam pada tu , ada jugak yg balik bersendirian.. Dengan size badan yg sangatlah halus , berjalan kakilah pulang ke rumah ..seorg diri !! Walaupun dekat je rumah dia , dgn zaman yg semakin mengarut ni aku rasa perkara macam ni tak leh dipandang ringan. Atas apa jua alasan ! Kena cari jalan penyelesaian. Jangan main lepas gitu jer ..

Takkan tak sedar lg kot ? Byk dah kes kes culik melibatkan budak ni berlaku .. Jangan sampai berlaku , baru nak teriak hantuk kepala menyesal !

Published with Blogger-droid v2.0.10

You May Also Like

10 comments

  1. anak sedara dah ramai lah nie.....

    BalasPadam
  2. betul tu.. kena igt bukan zaman 90an lagi skrg zaman 2013 dimana byk kes culik kanak2. terlepas pandang pun blh hilang inikan di lepas jalan sendirian.

    Yang pedas >> JANGAN TIPU CAKAP TAKTAU PRE WEDDING TU HARAM

    BalasPadam
  3. setuju dgn abg ben, kalau kat sekolah anak2 saya pun ada budak2 kecil yg jalan sorang2. paling tidak pun mak bapak duk dalam kereta, tunggu anak sama ada masa hantar anak atau anak balik. rasa2nya kalau benda buruk nak bak berlaku, kelip mata pun dah jadi. selalu pesan kat suami hantar dan ambil anak dlm kawasan skolah and pimpin anak. biarlah orang kata syg anak terlebih, kalau jadi apa2 takde siapa nak tolong.

    BalasPadam
  4. area sy pun sama,apatah lg bg budak yg sklh sesi pg,bila ada kelas tasmik,dorg blk lewat,ms tu sekolah dh lenggang,ada 2,3 org budak jln kaki blk sorg2,ada yg msh tgu parents dpn gate.

    bila dh ada kes culik dll di kwsn perumahan,barulah semua 'alert' masa tu dh terlambat kot.kata jrn saya;

    "takda anak,susah hati nnt org kata mandullah,xda zuriat peneman sepilah.ada anak...lg ssh hati.mcm2 keslah pulak skrg".

    BalasPadam
  5. haluih je budak-budak zaman sekarang heheh!

    BalasPadam
  6. Betul la. mak bapak sekarang kena lebih prihatin..

    BalasPadam
  7. Zaman sekarang bkn mcm dulu..

    BalasPadam
  8. sangat2 setuju.... kecik2 dah dibiarkan keluar sorang2.. bila hilang, salah kan orang

    BalasPadam
  9. itulah , zaman sekarang ni makin mengarut.. bahaya ada kat mana2 je

    BalasPadam
  10. Budak-2 zaman sekarang dah tak macam budak-2 zaman dulu. Saya since darjah satu sampai la tingkatan 5. Pergi balik jalan kaki. Waktu tu sifat keperimanusiaan masih ada dalam diri masing-2. Tapi sekarang ni maaflah nak cakap, masing-2 dah tak mcm manusia da. Apa-2 pun anak tu amanah, jagelah sebaik mungkin :)

    BalasPadam