“ Hina sangatkah orang yang merokok ni ? “

by - Januari 21, 2013

 

-Iklan Sat-

Apakah kelebihan Collagen Cappucino ni ? Ahaa .. nak tau dengan lebih lanjut , klik SINI ..

 

“ HINA SANGATKAH ORANG YANG MEROKOK NI ? “

Ada kawan tanya aku di Twitter setelah aku tweet  “ Muka hensem tapi hisap rokok. Muka cun tapi tunjuk dada .. “ . . Aku tak sebut bab hina dina tapi cuma rasa simpati je la .. Maklumlah , kurniaan Allah dipersiakan begitu saja .. kan ?

Cuma tang ‘ HINA SANGATKAH ORANG YANG MEROKOK NI ‘ patut ditanya pada diri sendiri ( si perokok) hingga sanggup merokok depan orang ramai tak kira usia .. Hina sangatkah kami hingga tak kisahkan langsung akan kesihatan kami ( yang tidak merokok ) . Ego sangatkah ? Setinggi mana ego tu ? Cuba bagitau sat ?

Yang ada akal tu ok la.. Maksud aku , dia nak merokok tapi dia sorang sorang je sakit .. Tak libatkan orang lain. Dalam erti kata lain , g merokok jauh jauh .. Yang ni berakal la jugak . Yang saja saja gi hembus secara terbuka ibarat lori diesel 20 tahun tak servis punya asap tu , camana lak ? Berakal tak ? Saja je kan ? Pedulik apa.. Bukan kisah apa dah. Janji hati puas dapat merokok ..

Tak perlu nak marah atau terasa dengan entri aku ni. G duduk , tengok kat restoran-restoran tu .. Apakah aku buat cerita atau ianya satu kenyataan yang sukar diterima ?

Nak cakap lebih lebih , apadahal kan ? Kat kotak rokok tu pun dah bagitau , tapi apa pedulik . Sakit g spital.. Kalau banyak duit , buat operation.. Takde duit ? Apa cerita ? Tanam hidup hidupkah ?

You May Also Like

11 comments

  1. orang smoking ni nak beli insurans mahal tau. tapi ,yg merokok ni la selalu mintak diskaun bila terpaksa beli insurans.

    tak paham.

    BalasPadam
  2. hehe..tapi itulah yg menjadi pilihan ramai

    BalasPadam
  3. aha la. sy x suka sgt org merokok depan sy. rs geram jgk bila asap tu tetiba lalu depna muka. actually bahaya tau asap rokok ni.

    BalasPadam
  4. hahahaha ~ entahlah , sendiri leyh pikir ...

    BalasPadam
  5. tahu xpe..nk makan kat kedai pun xselesa...dah la ssetngah kedai makan tu xrase angin, dok hembus2 macam kita ni pun hisap rokok gak..penat kibas2 pun xpaham2 ag..dah cakap 'tak boleh nak bernafas' pun xpaham2 ag...ckp 'mati lah cepat sya' pun xpham ag...huuu~~~

    BalasPadam
  6. yess itulah dia... bila kita tegur diorang melenting kan? padahal perangai langsung tak sensitif, kengkadang dah nampak dah family siapa byk baby lagi tapi muka macam xde perasaan kan? Meluat sgt dgn bangsa yg hembus merata tempat ni..

    BalasPadam
  7. pehh--liss, don't smoke @ public area. annoyinglah! xnmpk manly pun..

    BalasPadam
  8. terang benderang hukum merokok haram..nak debat ape lg kan?

    BalasPadam
  9. anak saya kata.. bila merokok tak nampak hebatlah... tranformers tak merokok pun tapi hebat!!!

    BalasPadam
  10. Saya dulu pun perokok tegar. Dah 2 tahun berenti اَلْحَمْدُلِلّه . Tapi dulu ² pun masa isap rokok tak lah sampai puuuss paasss kt muka orang. Bila org keluar statement pasal rokok mesti rasa panasss jer. Tapi skrg tidak lagi sebab saya dah brenti merokok ♉(^▿^)♉ . Cara "cold turkey" "̮♡hϱ♡hϱ♡hϱ♡hϱ♡"̮

    BalasPadam
  11. kekadang orang merokok nie sensitif kalu di tegur...susah lah kan...

    mselim3

    BalasPadam