DOE ? DOW ? DEMM ? GUA ? LU ?

by - Mei 26, 2011

 

Beb.. apa kes ni ? Bahasa jiwa bangsa la skettt... Doe , dow ... setau aku berasal dari perkataan DOH... BODOH.. yang mana kalau kita biasa berbicara , penghabiasan ayat mesti kerapkali dengan perkataan BODOH atau DOH ..

Dan kini ianya kembali digunakan... Hurm... sesuai ke digunakan dalam blog kita ? Jangan lupa , sebagai blogger  kita bukan saja menyampaikan maklumat mahupun menjadi pencerita tetapi kita juga secara tidak langsung mendidik pembaca kita ..

Bahasa jiwa bangsa ... kalau pasar tu biasa la.. tapi kalau yang tak sesuai tu , kan lebih baik ditapis ... tu lebih bagus dari dok mengajar pembaca kita dengan perkataan-perkataan yang tidak manis langsung dibaca ..

Jangan lupa .. amalan kita juga dicatit disitu.. mereka baca apa yang kita tulis.. jika baik yang kita tulis , baiklah yang kita dapat .. jika sebaliknya ..sendiri mau hengat la yer ...

Selamat malam ...

You May Also Like

29 comments

  1. opss,kadang kdang ade guna gak bahasa nie :) akan diperbaiki

    BalasPadam
  2. dorang ingt style sgt kot gna bhsa camtu huhu

    BalasPadam
  3. Kadang2 Org Sllu Tlis LOL..mcm TOLOL kedengaran, bhasa bnyk disingkatkan..

    BalasPadam
  4. silap, silap~ bukan 1 jam sekali.. tp 30 minit sekali.. =.="

    emm.. emm.. diorg ni ske sgt bahasa singkat2.. klu bleh, nk disngkatkn lg.. pastu ada bahasa plek2 smpai keen pon xphm.. sakit pale baca.. huhuhuhuhu~ T_T

    BalasPadam
  5. Kadang2 Org Sllu Tlis LOL..mcm TOLOL kedengaran, bhasa bnyk disingkatkan..

    BalasPadam
  6. Yeap, betul tu. Tapi benda ni dah jadi trend ramai blogger. Susah nak di control. Apa-apa pun, semua tidak-tanduk terserah kepada blogger itu sendiri, samada nak mengubahnya atau tidak.

    BalasPadam
  7. ohh doe tu dari perkataan bodoh ey..ingtkan dol dalam cite usop sontorian..lol :)

    BalasPadam
  8. setakat ni xpnh ag guna 4 pkataan tu :)

    BalasPadam
  9. owh doe tu dari perkataan bodooh..saya baru taw..terima kasih abg ben.next time xguna lagi

    BalasPadam
  10. ha bang ben..lagi satu...WAKLU....eka selalu tengok dalam FB dalam belog...ape ha waklu tu?? eka tak penah lagi lah nak guna perkataan tu..takut.....LOL kalau orang tak tau memang orang ingat tolol..padahal singkatan bahasa inggeris..


    blogger lain tau tak apa WAKLU???

    BalasPadam
  11. thanks for peringatan tue ea abg ben? insyaALLAH perkara sebegini dapat dibendung.

    nyte. :)

    BalasPadam
  12. teruja abg ben sudi follow blog BK :)

    *lari tajuk.. hahaha

    BalasPadam
  13. Sesetengah budak-budak muda suka guna perkataan tu.

    BalasPadam
  14. dunia zaman sekarang,huhu

    BalasPadam
  15. bergantung pada interpretation seseorang...

    Bagi aku, 'Doe, Dow' tu berasal dri perkataan english 'Though' yang di gunakan di akhir ayat:
    Contoh : "It's pretty cool though."
    'It's really busy in this club, good fun though.'
    'The music is good though.'

    tp DEMM tu mmg obvious dr english word 'Damn' la...

    BalasPadam
  16. erm..kdg2 terguna gak...tpi nak wat cne..trend zmn skrg..huhu

    BalasPadam
  17. Errr.. kadang2 ada guna gak..
    lalala~

    selamat malam abg ben...^^,

    BalasPadam
  18. macam pernah guna jek.. huhu...
    dulu2 la kot.. sdg mmperbaiki dri..

    BalasPadam
  19. Hahahhaa..sometimes,I used that words...But don't know The word DOH it's from BODOH..hehhehhe

    BalasPadam
  20. aah la..kadang2 terguna bahasa2 tu..
    thx ingatkan :)

    BalasPadam
  21. aku tak pakai hehehe
    terbaik r ko Ben, selalu gler update..
    bukan senang ko nak sampai tahap mcm nie... congratz :)

    ”Kisah Lucu Jejaka Hilang Anunya”

    BalasPadam
  22. memang dah biasa guna DOE and DOH..

    err... tapi takat ni kat blog tak tulislah.. bila ngan kawan2 cakap2 tu memang akan keluar bila dekat hujung ayat..

    entahlah... rsenya tu macam ayat penghabisan.. ahhaha..

    yang LOL tu maksudnya..
    Laugh Out Loud..

    selalu org guna bila ada orang buat lawak..
    Tak pastilah pernah guna ke tak ayt tu kat blog.. tapi bila chat ade gx guna but dengan kawan2.. takde maknanya nak guna.. baik terus gelak je..

    hee~

    waklu? banyak kali dengar.. tapi tu bukan bahasa cam gengster ke?? errkk.. betul ke?
    Tak tawlah..

    BalasPadam
  23. Ohhh.. saye tak suka bahasa ni..bahasa kesat2 dan bahasaa kotor2.. blh mencemarkan peribadi muslim

    BalasPadam
  24. Wak lu tu maksud bahasanya adalah pakcik engkau.

    maksud istilahnya lebih kurang sama macam kepala hotak engkau.

    ada juga maksud lain.

    dulu ada orang sebut **kimak atau **kiwak.

    bila disambung **kiwak lu, lama-lama disingkatkan lagi jadi wak lu sebab tak nak sebut **ki.

    adanya....Yang penting tujuan orang berkata wak lu adalah untuk menyumpah seranah. So tak baik, dan jangan ikut.

    BalasPadam
  25. ni bahasa mat rempit la ni.... kita ni benda buruk cepat je ikut.. huhu. Cuba ubah jadi DAI pulak...


    Wah kau dah makan belum, Dai...

    BalasPadam
  26. sometimes orang pakai perkataan tuh tapi x tau apa maksud sebenar. .

    Kalu da selalu dengar tuh lame-lame da terbiasa pakai perkataan tuh

    BalasPadam
  27. ujang suke ngat guna demmm ..kite bako je ujang haha.. ujang xdek ..selamat ~

    BalasPadam