Tips nak jadi seorang blogger yang berjaya ..

by - Mei 28, 2011

 

Apa itu blogger ? Kena tau di sini apa maksud sebenar blogger .. Sekarang ni ramai benar mengelarkan diri mereka blogger .. Asal bukak je blog , terus kata dia blogger .. Tapi diorng tau ke apa itu blogger ?

Merujuk pada wikipedia , ' A person who writes a blog, or weblog ' .. mudah je kan ? Seseorang yang menulis di blog ataupon weblog .. Ok.. cuba perhatikan semula blog blog korang .. Apakah kita layak digelar blogger .. Tak pasti ? Cuba cerminkan diri...

Aku puas dah cerminkan diri.. hehehe ... maka aku rasa la aku layak digelar blogger .. heehhe.. apa yang aku blog kan ? Pergh.. macam macam.. Macam macam adaaaa... sampai tak larat la nak baca .. haaa..

Ok.. ada pertanyaan dari seorang adik ni.. dia tanya aku camana nak jadi seorang blogger yang berjaya ... Hurm.. aku tak boleh nak bagi jawapan sebab aku bukanlah contoh yang terbaik untuk dikatakan blogger yang berjaya .. Takat masuk majalah 2 kali ada la.. hehe .. kat SINI dan SINI ..

Apa yang aku buat ialah rajin dan terus rajin mencari bahan.. buka mata .. berfikir dan berkongsi .. Bukan sekadar mengharapkan isu isu yang ada di dalam suratkhabar , television atau majalah yang sering aku buat dulu .. Aku perlu bergerak selangkah lagi ke depan bagi menyampaikan maklumat serta cerita cerita yang datangnya sendiri dari aku .. Barulah segar dari ladangkan ?

Blogger yang berjaya ialah blogger yang berjaya membuat pembacanya berfikir serta mendapat manafaat dari segala penyampaianya di dalam penulisan di blognya ..

Bagaimana ? Serupa juga kita nak menjadi pelajar yang cemerlang .. cara yang sama juga.. bukan sekadar mengelamun atau nganga depan blog atau blogwalking saja ...

Contoh blogger yang berjaya ? Ramai sebenarnya .. Biasanya penulisan mereka penuh dengan maklumat dan juga ilmu .. blog blog begini patut kita dekati dan contohi .. segalanya punya dalil dan rujukan.. bukan main sedap cakap ikut tekak ..

OK ? Semoga berjaya ... InsyaAllah ..

You May Also Like

23 comments

  1. walau ramai blogger sekarang ni tapi kebanyakkan menulis diari utk di baca oleh semua orang.. renung2 kan lah

    BalasPadam
  2. bRo ben bukan takat blogger..raja blogger lagi layak..queen?tak jumpe lagi..(**,)

    BalasPadam
  3. "sampaikanlah kepadaku walau sepotong ayat.."

    BalasPadam
  4. nak jugak tahu.. agak agaknya entry ini yang keberapa yg telah Ben tulis.. rasanya kompom yg dah ke beribu ribu lemon ni.. =)

    BalasPadam
  5. sedang berusaha untuk menghasilkan entry yang bermanfaat untuk pembaca but payah jugak if kita tak rajin membaca.=)

    BalasPadam
  6. @ADZA IRDAWATI aka MAK DARA er... lebih 7 ribu ... kalau yang tulis sendiri.. rasanya ada la 7 ribu gitu la..tolak sana sini artikal agama atau berita .

    BalasPadam
  7. bro, sekarang ni dah mcm2 jenis blogger dan blog ade....fuhh dah jutaan kot yang ada blog..
    tapi FS suka blog psl ilmu dan maklumat semasa ^____^ so sentiasa up to date la kita tak kira masa ;D

    BalasPadam
  8. smain semangat nk tulis blog.. mana keyboad?? nk type nie..hehe :D

    BalasPadam
  9. betol2x.. kongsilh ilmu @pon apa yg kita tahu untuk manfaat bersama..

    BalasPadam
  10. EP dah cerminkan diri. Blom lagi kot..haha

    BalasPadam
  11. btw.. thanks bro

    http://eleventx.blogspot.com/2011/05/alhamdulillah.html

    :D

    BalasPadam
  12. blog..utk kepuasan diri atau terpaksa?hehe

    BalasPadam
  13. x kisahlah..bagi aku, masing2 punya style..ada yg mnulis..ada yg just ltak gmbar2..msing2 punya hal..asal x sebar fitnah x tntu hala..just okay..

    BalasPadam
  14. terima kasih atas tips dan tunjuk ajar..akan sy amalkan..tqvm;-)

    BalasPadam
  15. suka entri ni....terbaik...
    insyaAllah..nanti akn lebih ramai blogger yg berkualiti..

    BalasPadam
  16. Uni dah menulis blog umpama tulis diary harian .. Tenang lepas buat macam tu :)

    BalasPadam
  17. sedang berusaha ni.. Arghh..

    BalasPadam
  18. tgh membuka minda untuk menulis entri heheeh dan sedag gigih berusaha hehhe ^^

    BalasPadam
  19. berblogging sekadar nak isi mase. hehehe.

    BalasPadam
  20. thanks abg ben.. saya kena berusaha keras lah cari bahan lepas nie :)

    BalasPadam