Senangnya orang melayu cerai ..

by - Mei 24, 2011

Tadi ada seorang rakan gym yg bukan berbangsa aku dan pastinya bukn beragama Islam ada bertanya pada aku ..

"Kenapa orang melayu senang mau cerai. ? Sms pon sudah boleh cerai ..kitorang aa , 2 tahun baru boleh cerai woo " ..

Aku tersenyum ... aku terangkan pada dia panjang lebar .. dia lebih menitik beratkan nasib anak anak bila bercerai nanti..

Hurm .. dlm Islam , Allah dh bg kemudahan dan kesederhanaan ..malangnya , kita salah gunakannya untuk kepentingan peribadi yg mana keuntungannya hanya di dunia saja ..

Hurm....rakan aku tu berpuashati dengan jawapan aku tadi.. hurm...entahlah...sapa yg bersalah ? Yg jahil tak mahu belajar atau yg pandai tp pentingkan diri sendiri ?

Published with Blogger-droid v1.6.8

You May Also Like

16 comments

  1. Malunye... org bukan Islam pun pelik... mcam cerai tu satu budaya...

    BalasPadam
  2. setuju ngan abang ben! ramai yang salah gune kemudahan yang Allah bagi. cerai gune sms, adoiii...parah parah..

    BalasPadam
  3. bila agama tak di utamakan .


    ini lah akan jadi .

    BalasPadam
  4. masa pilih nk kawin pn atas reason yg salah. mcm mana nk ade pekawinan atas dasar tanggungjawab...
    bila x de tanggungjawab, mula lah nk lepaskan diri...

    BalasPadam
  5. banyaknya kisah cerai sekarang ni..macam takut je nak kawen :(

    BalasPadam
  6. oh, baru tahu dorg punya cerai lama. huhu.

    sekarang org kita anggp ckawen cerai neh mcm blh main².

    BalasPadam
  7. kdg2 biler tgk..diaorg mcm wat mainn perkhwinn ni..mse kapel beria2 nak tung..nak kawin..pastu cerai..nthla..

    BalasPadam
  8. btoi tue...cm tkut ja nk kawen...

    BalasPadam
  9. kita kena bijak dalam menerangkan tentang islam kepada orang kafir supaya dieorang xsalah faham kn :)

    nak spam jap : UPDATE ENTRY TENGAH MALAM NI RUGI JE???

    BalasPadam
  10. bagusnya Mr Ben... sambil bersenam sambil berdakwah...

    BalasPadam
  11. Assalamualaikum,.. jom jalan2 ke blog saya,.. baru pasang flash header ptg td

    BalasPadam
  12. as salam..
    mcm ni lah..
    pelbagai ragam..
    kita yang lebih tahu ni, kena bagitau pada yang tak tahu..
    bagi yang dah tahu tapi buat-buat tak tahu..
    reverse psychology?

    BalasPadam
  13. hal kecik pun kekadang ambil hati telebih sangat. kadang2 terlupa status diri, bila ditegur melenting pulak. nak pasangan bagus tetapi diri sendiri tak mau improve. itu le pasalnya.

    BalasPadam
  14. itu indahnya islam.. tpi agama lain amik hal ni jdikan sindiran wat kte.. pnceraian tu jln terakhir bgi stu pasangan..klau dh xleh dislamatkan lgi wt pe kte teruskan..klau teruskan mgkin leh mndtgkan kemudaratan..lau Allah kata kita kna kwin, dan 2taun kawin baru leh cerai,cuba fikir jika ada pape.. tidak ke mnjadi satu penganiayaan terhadap slh stu antara mereka (suami/isteri)..Allah jadikan penceraian ni sebagai salah satu jln terakhir bagi hubungan yg halal tu.. dan lgi satu org suka amik kisah.. kenapa lelaki islam blh kawin 4..

    BalasPadam
  15. jangan kata pasal cerai...orang cina selalu tanya saya apsal dia selalu g club jumpa orang melayu minum air setan tu macam air oren..

    BalasPadam
  16. apa yg keen phm,(tlg betulkan klu x ea??), org bukan islam tu tanya.. knp senang sgt proses perceraian org islam ni kn?? sbb diorg kena tunggu 2 tahun perkahwinanm, baru bleh cerai.. emmm.. klu camtu la soalan yg dia tanya, jwpn keen ialah "Islam itu mudah dan syumul.. Allah xmau bebankan hamba2-Nya.. sbb tu proses perceraian dlm islam senang je.. sbb DIA xnk kezaliman berlaku kpd kedua2 belah pihak.. ye la, klu dah xde persefahaman, apa guna hidup serumah?? baik bercerai.. klu x, kezaliman dah berlaku kpd pihak suami dan isteri.. tp, dlm masa yg sama, kebajikan bekas isteri dan anak2 still kena dijaga oleh bekas suami tu.."

    emmm.. klu la org bukan islam tu tau sal isteri bleh byr duit utk minta cerai, dan si suami bersetuju dan lafazkan cerai, then cerai jatuh, ape lah reaksi org bukan islam tu kn?? =.=

    perkara halal tp amat dibenci oleh Allah ialah cerai.. dan cerai tu xbleh dibuat main2.. oleh itu, berhati-hatilah sblm bercerai.. dan berhati-hatilah dgn setiap gurauan, mana tau gurauan tu bleh membawa kpd perceraian.. ^_^

    BalasPadam