Pemegang akaun Maybank2u .. hati-hati ..

by - Mei 25, 2011

 

Pagi tadi aku ada terima satu email dari MAYBANK2U ... Cam biasa .. aku was was ... hehehe ... sbb tajuk dia mengarut sangat tapi memandangkan ada pengiklan di blog aku yang bank in kan duit ke akaun aku tu , maka aku pon check gak ...

image

Bila tengok kandungan , aku tersengih jer ... kemudian aku letak cursor ke CLICK HERE untuk lihat backlinknya .. Hurmm..

http://bestcostaricatours.net//my2u/my2/may/2u

Ngarut tak ? hehehe .. ok. tapi bila korang klik ...

image

Dia akan keluar window gini ... Kalau korang masukkan username dan no akaun .. bermakna ... korang cari pasal !

Aku tak yakin .. lalu aku buat panggilan ke pusar SECURITY ALERT di MAYBANK2U bernombor 03-5891 4744. untuk membuat pertanyaan ..

Dan ianya benar .. itu email palsu .. Kalau kita masukkan no akaun dan kata laluan , bermakna akaun maybank kita terdedah dengan kecurian wang ...

Maka sila berhati hati !! Jangan mudah percaya pada email.. Terus buat pertanyaan pada pusat bank tersebut.. ok ?

You May Also Like

53 comments

  1. serious dapat gak . dah la ada kat bahgian spam .
    memang tak bukak lah kan .
    mengerikan betol . selamat dalam acc mybank ada 30hinggit jeh . heheh

    BalasPadam
  2. thanks 4 da info....
    lau x abis elaun.... =)

    BalasPadam
  3. bahaya sungguh... selalu dpt emel tu..huhu

    BalasPadam
  4. bahaya ni...nasib bik abg ben bgtau...

    BalasPadam
  5. salam, terima kasih atas info yang sangat penting ini sebagai langkah berhati-hati.

    BalasPadam
  6. saya tak pernah dapat emel pending payment tapi emel lain yang konon dari pihak maybank... memang emel palsu... pihak maybank sendiri sahkan.. macam-macam la sekarang ni... bahaya ada di mana-mana

    BalasPadam
  7. yang lawaknye kan abang ben..selalu dapat email camni dari Maybank, ade tu siap reminder lagi sampai saya pulak naik risau...

    padahal...saya mana ada akaun maybank...hahahahahahah~

    BalasPadam
  8. yes, jangan SEKALI KALI access to bank portal (maybank2u, cimbclicks ect) via link especially from email.Better guna url.Ada juga exception case, biasanya kalau beli online movie ticket terpaksa juga klik link.

    BalasPadam
  9. bahaya kot..ada lagi satu mama FS cerita..
    kdg2 dia suruh kita verify no akaun, tu pun salah satu cara diorg nak hack akaun maybank2u kita...huhu kena hati2 dunia sekarang ni..
    macam-macam kerenah la abg ben..huuu

    BalasPadam
  10. macam2 taktik org nak menipu skrg...hurmmm

    BalasPadam
  11. Brader Ben..TQ..saya pun pengguna maybank2U..kalau tak mesti saya pun terkena..

    BalasPadam
  12. nak buat ape pun kene hati-hati...banyak betul cara penipuan sekarang

    BalasPadam
  13. Brader Ben, TQ..amat membantu saya..sy juga pguna Maybank 2U

    BalasPadam
  14. betul tu..

    memg takkan percaya.. huhu

    BalasPadam
  15. selalu dapat email cam ni, tapi tak pernah layan...terus delete je.

    BalasPadam
  16. sy pun pengguna maybank2u.. thanks for the information :)

    BalasPadam
  17. terima kasih dengan perkongsian ini..macam2 taktik skrg ni.

    BalasPadam
  18. saya nak daftar tak lepas2 lagi hehehe.... confius la yang dia suruh masukkan no masa first time login tu... huhu...

    BalasPadam
  19. saya x de maybank..bsn je..huhuhehe :) bahaya ni..hati2 le..

    BalasPadam
  20. zaman skrg ni dgn internet mcm2 yg org nak lakukan, tq 4 sharing abg ben!

    BalasPadam
  21. dah bertahun pon emel palsu nie...last 2 years dah wat repot dgn maybank...diorg pon dah wat repot polis...& now, jadik lagik?..isk..isk..isk....

    BalasPadam
  22. leez xkan layan emel2 begitu. kalau buat any transactions, musti check balik betul2 kat bank.

    BalasPadam
  23. uikss..penah dpt gak. nasib baek x layan..klu x, abih ar duet..

    BalasPadam
  24. Dah pernah kena. hbs lesap duit :(((

    BalasPadam
  25. Hhmmm.. ni org nak kaya cr senang ar nih.. menipu je kejanya...

    BalasPadam
  26. sgt menakutkan jenayah cyber ni..

    BalasPadam
  27. Haha..Jamal selalu dah dapat email macam nie..sape layan memang cari pasal la..kalo korang rajin kan..Ape kate kita kenakan die..masukkan username dan password palsu..padan muke die..hehe...

    BalasPadam
  28. kalau nk login ke mayban2u bukan mcm ni... skang ni cimbclick pn wat sama mcm tu..lbih secure.. so hati2

    BalasPadam
  29. terima kasih abang ben..eka baru jer dapat..fuhhh mula2 risau gak..lalu eka buat tak tahu..sekali abg ben kata..ohhhhh baru tau..

    BalasPadam
  30. ish bahaya nyer!jgn mudah tertipu.

    BalasPadam
  31. em.sebenarnya.apa-apa pun akan ada sms masuk dalam telefon bimbit kita jika ada sebarang transaksi ke akaun lain dari akaun kita.sbb untuk buat traksaksi, kita harus dapatkan tag no. tag no tu akan dihantar ke dalam telefon.jika tak minta no tu, segera kol maybank.

    dalam kes macam ni.memang banyak laman palsu.pelbagai cara mereka boleh ambil duit kita.apa-apa pun selalulah menyelenggara akaun maybank kita.

    BalasPadam
  32. perghhhhhhhhhhhh.agaknya sebb abg ben repot.teros kene block url tu.gahahaha.padan muka

    BalasPadam
  33. ni dipanggil phishing an bro ben. jahat tol org nk buat duit skang ni haih..

    BalasPadam
  34. saya pernah terkena..nasib baik lasaya bijak juga..jadi...anda semua..berhati2 ok..jgn terpedaya...org skarang bijak.....huhuhuhh

    BalasPadam
  35. byk sangat email dari maybank2u ni. ignore n delete terus~

    BalasPadam
  36. wow tks for the info Ben.. I mmg pengguna tegar Maybank.. mcm2 cara diorang kalau nak menipu ni kan..

    BalasPadam
  37. wow tks for the info Ben.. I mmg pengguna tegar Maybank.. mcm2 cara diorang kalau nak menipu ni kan..

    BalasPadam
  38. @Sunah Mohammad
    ahhahahahha..ape bangang bebenor hackers tuh yer..kekeke

    maybank pon ade remind kat website..tuh smua tipu..dpt jek terus delete..hehe

    BalasPadam
  39. aku selalu dpt email scam maybank..aku siap hack dorg pulak..sblm dorg hack account aku baik aku hack dorg..smpai jahanam webpage dorg..padan muka..

    BalasPadam
  40. baru nie member pun terkena. lesap 2000 sebab dapat email camni... Email tu mintak sahkan transaksi pengeluaran wang dibuat atau tak... member lak selamber jer masukkan sume maklumat... lesap ler jawabnya.

    BalasPadam
  41. Saya tak pernah daftar maybank2u...

    BalasPadam
  42. Saya tak pernah daftar maybank2u

    BalasPadam
  43. neh interface maybank2u yg lama.. kn?
    now kn maybank 2u da upgrade? hehe :)
    da byk da dpt email2 cmneh.. huhu. takut!

    BalasPadam
  44. dah lama dah cam ni abg benggg~

    siot je dorg..dr bln 3 aida dh kena..pun dh wat entri masa tu..huhu

    http://aida4eva.blogspot.com/2011/03/maybank2u-pun-ade-guna-email-nak-kebas.html

    BalasPadam
  45. thanks 4 sharing abg ben.. :)
    mcm2 hal. semua dah tak selamat...

    BalasPadam
  46. Sedey..bila sebut pasal maybank ni..aku pernah kena..sekejap jer RM3k hilang..rasa nak meraung sebab duit tu dikumpul untuk sambung belajar..point back kat maybank pun akan show kita salah...tu kes tahun 2009..sampai skrg pun still lagi maybank tak ambik action to avoid scam phising cmni..mesti kerja orang2 dlm maybank gak..

    BalasPadam
  47. tq for sharing abg ben..

    sally :: banyakkan bersabar..:(

    abg ben,this for you..:) >> TQ ABG BEN KERANA PRIHATIN..

    BalasPadam