Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 14 November 2010

Pengaruh widget FOLLOWER terhadap bloggers ..

image

Tak kira blogger baru , tengah , atau lama .. pastinya akan lihat widget  ini untuk mengetahui 'kekuatan' sesuatu blog.. Ini adalah salah satu kesan psikologi pada blogger ..

Aku sendiri mula mula berblog akan lihat widget ini .. Mungkin pengaruh dari FACEBOOK .. Bila lihat betapa ramainya 'kawan kawan ' dalam koleksinya pasti kita akan tertanya , SIAPA DIA NI ?? APA YANG BEST PASAL DIA NI ? atau ARTIS KE ? Tu untuk FACEBOOK ..

Kalau untuk blog .. Bagus atau tidak sesuatu blog itu bukan bergantung pada FOLLOWER tetapi !! FOLLOWER memainkan peranan penting  di sini .. Bila ada pembaca masuk blog kita , mereka akan lihat.. Jika melihat betapa ramainya FOLLOWER  tu , pasti mereka akan meredah membaca blog kita.. Bagus atau tidak .. tu belakang cerita .. Kalau nak tau , selepas habis baca  mereka add follow kita samada secara senyap atau terang terangan ..

Ada yang kata , follower tu belum tentu akan datang kembali , tapi bagi aku la kan .. bila mereka klik FOLLOW tu ibarat mereka KLIK ' I LIKE'  sbbnya aku tak tulis pon kat situ , U FOLLOW ME , I FOLLOW U ' ..

Setiap hari angka FOLLOWER aku tu akan bertambah .. ini menunjukkan blog aku semakin berkembang lagi.. Satu perkembangan bagus untuk aku.. Dan ini membuatkan aku lebih berhati hati dalam bercerita dan juga cuba memasukkan pengajaran di dalam tulisan akuuntuk kesedaran bersama  namun begitu aku tetap akan bersantai dan aku akan tetap post entri setiap kali aku singgah mana mana 'pit stop' .. suka atau tidak , terpulang ..

Buat mereka yg sudi FOLLOW blog aku tu , jutaan terima kasih .. Korang adalah semangat aku !

40 komen :

Bukan Gadis Comel berkata... [Reply to comment]

Sama2!! =D haha. saya hari2 masuk blog ni. ada je yg menarik nak dibaca. =)

NOTHING TO DISPLAY berkata... [Reply to comment]

aku first ke? AHAKZ... setuju2.. psl follower2 ni aku suka.. mcm aku sndiri..semua blog yg aku folo aku akan tgk blk.. yala... apa guna folo klu x tgk..ish3..

Skype Crew berkata... [Reply to comment]

btl tu ben..follower tu sbnrnya sbg pemangkin semangat blogger2, lbh2 lagi blogger2 baru mcm den..

d_LA berkata... [Reply to comment]

sama-sama..hehe

My Little Diary berkata... [Reply to comment]

salam,
bagi saya... kalau seseorg blogger tu ramai followers mgkn byk cite menarik dlm blog tu.... saya akan baca n3 mereka yg lama2 jugak... selalu saya baca tgk tajuk dulu, hehe.... saya akan folo mana2 blog yg saya masuk...mereka nak folo saya atau tak.. terpulang pada mereka...:)

-✿ Ayu ✿- berkata... [Reply to comment]

ur welcome!

cahayachenta berkata... [Reply to comment]

gulp... 4k lebih follower abg ben!!! kagumnya!!

fasya berkata... [Reply to comment]

bru smlm follow blog abg..arini dah terselit muke kt situ..lol~

Amirrah Zawani berkata... [Reply to comment]

terima kasih jugak kepada anda :D

IBU WAFIQ berkata... [Reply to comment]

sama2..ibu wafiq dah ketagih bc citer di blog mr.ben..hehehe...

Shafa berkata... [Reply to comment]

same same... tp mmg widget followers tu slh 1 pengaruh besar utk org follow blog kita. tp kkdg fa tgk, ada jg top2 blog yg followers beribu2an tapi tak semuanya rajin update setiap hari pon. pelik kan... tapi org duk klik jg button follow tu. mmg pengaruh sgt2... tp en.ben takpe. tegar giler sampai sehari berpuluh entry. hehehee...

anymz berkata... [Reply to comment]

ni akak berdiri tegak cam nyanyi lagu negaraku tu ben sambil tabik2 spring kat ben nih..mula2 akak ikut ben dulu angkanya ratus jer..skang ni bukan 1 bukan 2 tapi sudah 4 ribu lebih..
tahniah Ben Ashaari...
maceh pd ben gak.kalo tidak keranamu,follower akak 4 org je masa tu...
toce2....

Ummi Alifya berkata... [Reply to comment]

Terima kasih kembali...tanpa Ben siapalah aku...lihattlah duniaaaa...disinilah tempat kami semua rakan2 blogger melepak...

hanna iymeera :) berkata... [Reply to comment]

saya follow sbb saya like. betul tu. :)

Mat Gebu berkata... [Reply to comment]

Mat Gebu pun antara orang "tua" yang awal polow blog Ben ni, tak de sapa paksa pun...rasuah jauh sekali....

Shaofie berkata... [Reply to comment]

banyak tu follower abg ben. tahniah. selamat maju jaya yea.

Noor Faezah Mazli berkata... [Reply to comment]

betul tuh encik ben. Saya pon setuju. Kalau visit blog orang lain, first mesty nak tengok follower. Kalau ramai, baru nak bace entry diorang.

cik ayuri berkata... [Reply to comment]

sangat2 betul ape en ben berkata-kata..hak3

iqbalhakimi berkata... [Reply to comment]

hehe..sama2 encik BA..usaha encik BA boleh dijadikan contoh kpd blogger2 baru macam saya..menjadi pencetus semangat.. entri2 encik BA membuatkan kita tercetus minat nak membaca..semoga terus cemerlang..

aku insan lemah berkata... [Reply to comment]

sama-sama ^_^

Nor Lyana berkata... [Reply to comment]

eh, muka aku ade la..yg gmbr baby tu..hehe..xsangka..glemer jap la..u punyer peminat btmbh sb ade org sebut nama u kat blog dia..pembebel jalanan kut..xslh..hehe..nais blog..

♠ aQ.DaN.pUtera.kU ♠ berkata... [Reply to comment]

@Shafa sokonggg!!!!! jenjln japp ... selongkar2...

Amna.Qadeeja berkata... [Reply to comment]

blog nih mmg besh! kalo sy xkomen pn at least sy akn bce juga,pasti ! ;)

nur berkata... [Reply to comment]

tahniah.. makin lama follower yang jadi makin tua la.. hikhik
ALL IN ONE

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr berkata... [Reply to comment]

sama-sama kita menghargai antara 1 sama lain

=)

LATEST ENTRY

UNCLE SEEKERS BERCINTA DENGAN BEKAS PERMAISURI AGONG?

BOLEH KA KALAU NAK BUAT GATHERING?

Cik Ila berkata... [Reply to comment]

betul2..
bile tgk follower ramai..terus nk follow gk..
tp mcm CiK ila yg baru2 jd blogger ni,asek korek2 je blog org lain...
kdg2 bile tgk org xde follower,tp blog die best,men follow gk..hahaha

azzey berkata... [Reply to comment]

BA: T kasih utk ben juga coz sudi follow saya...:)

yaya berkata... [Reply to comment]

same2,
heheh.
followers kite cket jek,
hukhuk

Mohamad Izwan berkata... [Reply to comment]

pendapat sy,ble follower ramai trafik tinggi..sbb once kita publish entri,akan kuar kat dashboard follower kita..katakan ada 3k follower dan masa kita publish entri ada 1.5k tngah open blogger.com..mesti name blog kita akan ada kat dashboard diorang..so diorang pn datang..besar peranan follower..

"U FOLLOW ME , I FOLLOW U"

aish..memg kurg senang kalau dpt ayat camni.. huhu

Emilia Emira berkata... [Reply to comment]

hahaha kalau tgk org pnye follower ramai2 neh msrti nk thu pe yang best sgt sal dye neh..huhu

FeeZ~Hafizah~cucuatokaji berkata... [Reply to comment]

sebgai follower sy nak balas ucapan = same2..hehe

saye taip kt blog, sape yg nak follow tanpa paksaan..hahaha..boleh tak gitew?.. :P

meh lawat beramai2 : "blog saya yg comot""

(^_^)

KimiCnoL berkata... [Reply to comment]

blum jmpe blog yg folower srmy abg ben g..hebat!!

apezs shah berkata... [Reply to comment]

tahniah En. Ben..;)

{ finie } berkata... [Reply to comment]

thnx sbb follow blog sy. sy ni tiap kali blogwalking mesti follow blog mereka. Tp depends on merekalah sama ada nak follow balik atau tak..kalo x follow blog mereka tu umpama mcm masuk rumah orang tak bagi salam lepas tu main redah jer..hihi..

gigi rongak berkata... [Reply to comment]

wah..semakin banyak follower dia.. haha.. tahniah bro

mamasyamildeenasara berkata... [Reply to comment]

congrats ben...moga bertambah lagik follower..dan lebih byk artikel menarik

Solihin Zubir berkata... [Reply to comment]

blog tanpa followers ibarat pokok tdk berbuah.. :D

g0m0k9enDek berkata... [Reply to comment]

yer3!! badan pon semakin bersemangat! hahaha

kiz berkata... [Reply to comment]

ibarat kata sikit sama sikit banyak sama banyak..ada sama rasa ,tiada sama mencari.. aku sentiasa menyokong rakan rakan blogger..

Syazwana berkata... [Reply to comment]

sama-sama kasih..
opsss
bahahaha
xD

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI