Tahukah anda .. TIPS n TRICKS

by - November 21, 2010

 

Hehe.. ni antara kelebihan penggunaan WINDOWS LIVE WRITER yang aku paling suka sekali !! Hehehe..  Apakah itu ? Cewaahh .. tak sabar la plak nak tau kan ??

Kalau dalam blogspot , nak masukkan gambar kena guna ADD IMAGE kan ? Dalam WLW ada satu kelebihan yang korang takkan percaya punya lah .. ehehhe .. COPY dan PASTE jer .. Camana tu ?

Contoh eh .. Ni aku nak bagi contoh ni..Tengok laaaa... mata tengok sini haaa.. yang g tengok budak laki tu nape laaak .. Aku tak cukup hensem lagi keeee , haaa ?? Hehehe.. guwau guwauuuuu .. Haih..

Ni.. tengok.. aku tunjuk satu contoh mudah ..

image

Nampak tak gambar budak budak main bola tu ? Haaa.. kalau nak 'pinjam tanpa izin' gambar tu biasanya kita akan SAVE dulu kan ? Pastu baru gunakan ADD IMAGE untuk masukkan gambar dalam entri kita tu kan ?

Katakan TIDAK lagi pada ADD IMAGE .. lambat dan buang masa ! Kita kena bergerak seiring dengan masa .. cewahh ..  Cara paling pantas ialah ...

image

Dalam MOZILLA ada fungsi klik kanan dan keluarlah pilihan gitu haa.. seperti yang ada dalam gambar tu .. Browser lain aku tak pasti lak yer .. maaf la yer.. tak sempat nak buat kajian (malas sebenarnya )..

Kemudian pergi ke WLW  , PASTE kan saja.. Tadaaaaaa... Kemudian korang RESIZE ikut suka korang .. takde sapa nak marah punya laa.. serius.. hahah...

image

Haaaa... Senang kan ? Di samping tu , korang leh letak WATERMARK terus dan juga ada pilihan untuk mencantikkan gambar tu dengan letak BORDER pada gambar tu .. Ok ? Fungsi lain , seperti yang korang nampak tu la.. Godek godek la sendiri yer .. hehehe.. Sekiaann..

Ehem.. tak reti keeeee????  Haaa.. camtu laaaaa... sama samaaa..

You May Also Like

22 comments

  1. bro..WLW 2011 lagi bes feature dia..aku baru download mggu lepas =)

    BalasPadam
  2. @hafiz
    yeke ? Okeh.. nanti upgrade.. hehe..thanks bro..

    BalasPadam
  3. bro, sbnrnya dalam blogspot pn senang utk copy paste gambar cam ni.
    just highlight gambar, copy n paste.
    masa paste tu guna 'compose', bukan 'edit html'.

    BalasPadam
  4. waahh... best gila. boleh upload gmbr banyak2 lpas ni. haha..


    entry baru:
    Noh Hujan kurang ajar?
    lagi 2,002 janin ditemui di Thailand

    BalasPadam
  5. tumpang tanya..cmne nak buat watermark??huhu...

    BalasPadam
  6. wah menarik...saya mesti pilih!!

    BalasPadam
  7. tq2 ben..tak pnah tau pun selama ni ada WLW ni..patut la cepat gila ko dok update sampai tak terbaca da :)

    BalasPadam
  8. betul ! yang tu lg best. sy pon dah download. btw thanks bro that post itu hari :)

    BalasPadam
  9. salam, abg BEN, saya nak print buat screen 4 new entry mat gebu kat header dlm blog abg ben tu boleh tak?

    BalasPadam
  10. tq mr ben..info yg tersangat la berguna buat sy yg baru nie..

    BalasPadam
  11. dh donlod.. tp nape xleh launch ek?

    BalasPadam
  12. wuu..saya pn nak donlod wlw 2011 jugak. tp kena window vista o window 7. masih xp :(

    BalasPadam
  13. tQ diatas info, sy akan try WLW nih yer...:)

    BalasPadam
  14. abg ben kite dwload x leh pon... camne ek??

    BalasPadam
  15. wahh sanagt mudah..
    kena guna nie .
    trima kasih en.ben sbb kongsi maklumat

    BalasPadam
  16. wlw mmg best kalau guna .
    selalu gune wlw kalau na update blog :)

    BalasPadam
  17. salam. ak dah download tp rasa malas la pulak nak guna..hehe..

    hurm..G.Chrome pun boleh buat macam tue..copy image macam copy link.. mcm tue rasanya..entah la..hehe..

    pst.: nak cuba la benda alah nie

    BalasPadam
  18. sy br je dwnload WLW2011..
    tp xtau la pulak gmbr boleh copy paste cmtu je..ni br tau..huhu..

    BalasPadam