Siapa semangat aku ??

 

Mula mula aku berblog .. aku dikenalkan dengan dua tiga nama yang popular dalam dunia blogging ini .. Aku masuk .. aku baca .. cari di mana keistimewaan blog itu .. Cari .. godek .. jumpa ... Hehe.. apa istimewanya blog tu ??  Penulis itu sendiri .. Masa dan kreativitinya ..

Hurm.. aku terfikir .. Kalau itulah keistimewaannya , aku rasa aku pon boleh .. Sbb aku sendiri pon mmg gemar menulis serta aku senantiasa memikirkan cara untuk memajukan diri.. Kalau aku boleh fikirkan itu , bermakna aku boleh fikirkan sesuatu untuk blog aku ini ..

Kemudian aku g lagi ke blog blog yang diceritakan oleh mereka yang mana mampu menjana beribu ringgit sebulan hanya dengan blogging..

Huh.. Aku tak percaya la.. mana mungkin boleh .. Tetapi mereka buktikan dan aku percaya .. Aku terfikir .. kalau mereka berjaya , pasti aku boleh juga kan ? Sbbnya mereka manusia dan aku manusia.. Mereka ada akal dan aku juga begitu.. Jadi apa kelebihan mereka ? Mungkin mereka lebih bernasib baik ..

Tak pe.. Aku percaya Allah Maha Adil lagi Maha Pemurah .. Rezeki mmg DIA yang tentukan tapi kali kita cari dan berdoa senantiasa agar dimurahkan ,insyaAllah.. tak kemana rezeki itu.. Yang penting , usaha !

Aku godek lagi .. cari lagi .. Wah .. ramainya pembaca blog mereka .. Bagaimana nak dapat cam mereka itu ?? Hurm... kena keluar suratkhabar baru boleh popular ??? Huhu.. sapa aku untuk keluar kat suratkhabar ? Patah semangat ? Hurmm... tak mungkin ... kalau tak dapat berpuluh ribu, kita cari la beribu kan ? Gunakan kreativiti yang ada..

Akhirnya .. skang ... setiap bulan pastinya 'NUFFNANG' menjengah..

IMAG0016a 

Dan setiap hari ada bilangan di kotak FOLLOWER aku ini bertambah .. Ini membuktikan bahawa blog aku ini diterima mereka.. Syukur .. Semangat untuk mempertingkatkan blog ini semakin hati semakin bertambah ..

imageBlog blog yang membuatkan aku terbeliak bijik mata satu tika dulu kini tidak lagi membeliakkan mata aku kerana aku sudah tau apa rahsianya ..

Maka sekarang , segala usaha aku membuahkan hasil .. Berbaloi ker ?  Hurm... hurmm... Dengan duit blog aku dah beli kamera dslr , pda dan ... ASB.. hehe.. berbaloi... tak lupa , belanja kawan kawan.. hehe.. rezeki kongsi kongsi la skit kan ..

Semangat untuk memajukan blog ni datang bila idea aku diketepikan oleh blogger blogger lama .. Idea aku dipandang remeh .. Tak pe la.. Kalau mereka tak nak , biarlah yang baru ni nak.. Maka blogger blogger baru inilah yang menaikkan aku.. Sbb itulah aku tak lupakan jasa mereka.. Setiap blogger baru muncul dan minta pendapat atau tips dari aku maka aku dengah sukarela mengongsikannya.. hehe.. nak rugi apa kan ?

Ini bermakna.. sebenarnya semangat berblog aku ni datangnya dari blogger blogger baru ..  Aku taknak di puji jauh sekali di puja.. cukuplah bagi aku mereka berjaya bergerak sendiri tanpa di tolak oleh blogger lama.. itu dah cukup membanggakan aku ..

Dan paling utama sepanjang aku berblog ini ialah persahabatan .. Persahabatan yang terbina dengan blogger blogger dunia masakan mmg amat mengembirakan aku..  Aku berjaya menyatukan dua dunia menjadi satu dunia .. Masakan dan personal ..

Kalau tak caya , korang cuba la berkawan dengan blogger masakan.. sangat sangat berbaloi... Mereka akan jadi kawan , kakak mahu pun ibu buat kita tatkala kita memerlukan kawan untuk berbual.. hehe.. Terima kasih ..

OK la.. tu je... letih nak bebel .. nak mop umah lak.. malam nak g tengok wayang kat ALAMANDA.. Walaupun boikot , g tetap g alamanda.. hehehe..

53 ulasan:

  1. Blogger baru datang menuntut ilmu kat blogger lama yang tak sombong. Hiks. Cerita ape malam ni?

    BalasPadam
  2. BA: Mula berblogging dlm bln Mac 2010, saya x surius sgt. tp bl byk baca blog2 yg dh berjaya smgt berblog dtg sendiri. Spi bln 5 baru betul2 gigih nak berblogging! dan spi skrg dh jd cam x sah klu x jenguk blog dlm sehari.....;)

    BalasPadam
  3. Ni lah contoh blogger lama yg x sombong.. aku ade gak mintak tips dari blogger lama yg si merah2 tu byk kali... tp x dilayan... sedih btol

    BalasPadam
  4. Terharunyaa.....aduhh, ni kang ada bantat kuih muih mat gebu sebab terharu over limit bila blogger masakan disebut2 oleh BA...jangan risau, insya allah kami akan menyokong BA...

    KALAU TAK SUDI TAK MENGAPA,
    BIARLAH TERSIMPAN DALAM DADA,
    BUDI BEN ASHAARI TAK KAMI LUPA,
    AKAN TERPAHAT SELAGI ADA...

    BalasPadam
  5. http://kiasansipenganggur.blogspot.com/



    try ulas blog ni bro.... terima kasih...

    BalasPadam
  6. owh saya nmpk nilai check itu!!!! *gile stalker*...tapi betul ckp abg ben..nilai persahabatan kat blog ni lebih kuat mybe kita baca pasal hidup dia...sedangkan most followers/readers adalah org asing...contoh mcm kak hanis (belog yg abg ben suggest pasal duet yen tu, dan saya dah jumpa blog tu sblum abg ben post pasal ni)..bermula dgn blogwalking, sy dgn dia dah mcm dah lama kenal...haha..begitu kisahnya..panjang comment

    BalasPadam
  7. Anda byk membantu kami...msh sudimenabur tips bg kami terus blh bgn dln membina kejayaan bersama..tq mr ben.

    BalasPadam
  8. lepas baca entry ni..
    rasa macam bersemangat pula..
    terima kasih kerana banyak membakar semangat kami yg masih baru ni..:)

    BalasPadam
  9. wah rajin mr ben mop umah... bagus tu exercise bg lengan lagi besar hehe ;-)

    BalasPadam
  10. semangat dan keinginan utk maju kehadapan bertambah utuh selepas baca entry en.ben ni....terima kasih bnyk2 sbb bnyk bg inf0 & nasihat2....

    BalasPadam
  11. kamu byk jd pendorong saya utk terus meningkatkan industri blog.. hehe.. masih belajar dan mahu terus blaja.. bila sy slalu update blog, org akan kata cpt btol update, x smpat nk folo.. tp kamu juga begitu, slalu update entry baru.. tp masih ade yg mau mmbaca dan mintk tunjuk ajar dr kamu.. all da bes..=)

    http://luvly-fyra.blogspot.com

    BalasPadam
  12. en.BA bnyk bagi tips & membantu blogger baru~~
    tq2...

    BalasPadam
  13. terharunya ben, tok juga ucap terima kasih kat ben kerna mnjalinkan persahabatan antara blogger2.. TQ ben..

    BalasPadam
  14. wahh . suke gilerr dekat blog abg ben ni . banyak info menarik utk blog2 yang baru mcm sya nie . truskan usaha abg ben ye =)

    BalasPadam
  15. Uiii setiap bulan cek nuffnang dtg menjengah ea. vavavava...jeles! hahaha. tp e2 lah...mmg kagum kat blog ko nih ben oiii.

    blog aku lak...tahap cikai² je...sobsobsob

    BalasPadam
  16. bagus en. ben. Teruskan semangat mcm ni. terimas sebab terima kami2 yang baru ni. walaupn en. ben jarang dpt bls comments tapi balas dlm bentuk entry..

    BalasPadam
  17. @Redbloodsnow

    red ,hehe.. jgn cakap cam tu.. sama je kita .. kalau tak silap blog ko lahir dulu kan ? blog ko senantiasa aku kagumi gak ...takde apa nak dijeleskan ..

    BalasPadam
  18. tengs BA.. banyak tips berguna untuk blogger yang 'suam-suam' macam saya ni..huhu

    BalasPadam
  19. seyes la.. kagum ngan abg ben.. u r my sifu la.. thanks coz sudi kongsi tips

    BalasPadam
  20. Best betul la kalau tiap2 bulan blh cash out duit dari ads.

    Shahrulsite Blog latest post:
    <a href="http://blog.shahrulsite.net/2010/11/senarai-pasukan-tm-liga-super-2011.html'>Senarai Pasukan TM Liga Super 2011</a>

    BalasPadam
  21. 1st time tau blog BA ni dari kwn2 jugak..tahniah..teruskan perjuangan :]

    thanks sebab slalu bg tips2 & saling mengenalkan blogger lain (betulka tatabahasa tu hehe)

    BalasPadam
  22. membara semangat kami yg baru nak naik nih bace entry incik ben nih..hihi
    moge2 akan bercambahlah lagi tuan blog yg mcm incik ben nih ^^

    BalasPadam
  23. waaaa.... bnyaknya keuntungan!! hehehhe... saya nie bru nak mula dlm dunia blog nie... bila bca entry en ben, dpt la info2 yang bleh mmbantu... cuma yang hairan mcm mana leh dapat idea2 nak mnulis nie...??? huhhh... setiap hari ada ja idea keluar..mmg hbatla... hhihiihi

    BalasPadam
  24. terima kasih di atas segala tunjuk ajar selama ini..

    majulah blogging untuk negara..

    "Mesti Baca : Hadis Palsu"

    BalasPadam
  25. rezeki abg ben..hehe..smoga sukses slalu...bermula dri bawah,baru rase nikmatnya

    BalasPadam
  26. tataw lar nak ltak iklan nuffnag tuh... ajarkan leh x??

    BalasPadam
  27. wau encik ben gamabr cek tu memang bg semangat ler....heee

    BalasPadam
  28. Entri yang sangat baik untuk dibaca..khususnya yang masih baru [macam saya kut] huhu..TQ 4 d info..

    BalasPadam
  29. sue bl0gger baru...sekarang sue da jadi f0ll0wer abg...n sekarang sue plk termasuk dalam gr0up y memberi semangat kat abg larh kan....?..weeee

    BalasPadam
  30. wahh tharu la dgr ayat BA...bukan slalu blogger lama dpt mnerima blogger2 baru mcm chienta nie...chienta dah foolow blog BA nie...nite to be a frez..

    BalasPadam
  31. Banyak kena fikir sebelum berblog, takut2 ada yg terguris. tp bile berblog ni, ati rase puas. mcm2 bole cerita, org x kenal kite face to face. hahhahha..suka2..

    BalasPadam
  32. hebat menjana pendapatan dengan berblog...thanks bro 4 the info ^_^

    BalasPadam
  33. Seronoknya baca entry ni... bertambah semangat lah pulak nak tulis blog ni

    BalasPadam
  34. wah~ dapat rembat dslr tuh~...hebad!

    BalasPadam
  35. tak keluar kat suratkhabar, dapat keluar kat majalah, rite ben?
    insyaAllah...

    BalasPadam
  36. if there's a will, there's a way...kalau silap masuk highway

    BalasPadam
  37. ABG BEN bagus..xkedekut.. suka buat segmen yang menyatukan perpaduan ummah..cewah.hehe..tengok tu blog sipulan tu, follower ada 8k-9k, tapi xpernah nak buat somthing..haha..gurau je

    BalasPadam
  38. Waaaahh, baru terperasan entry Ben yg nih..adeiii, laju sgt mcm roket...terujanya baca penulisan dan luahan mu yang ini Ben..ekeke, alhamdulillah silaturrahim terjalin dan ilmu pun dapat...tiada siapa yg rugi... Sekurang2nya Ben dah kenal la limau purut, limau kasturi, limau bali kan..kan...hehehee

    BalasPadam
  39. Askum BA..slm pknalan...sy slalu gak tgok n3 BA..klu bleh kongsi lah sikit ilmu dgn sy...sy ni baru jer blaja2 nak berblog..byk lgi ya x tau..dan klu sudi followlah sy jugak..TQ..

    BalasPadam
  40. Askum..BA..slm prknalan..sy slalu baca n3 BA.... nice..kreatif..positif...klu bleh syerlah ilmu yg ada dgn sy.. mklumlah sy ni bdak baru blaja..byk yg sy x tau...& klu sudi followlah sy jugak..TQ BA...

    BalasPadam
  41. ben..bila kite x sombong tu yg org suka..kadang2 bila kite tegur blog2 yg lama dan otai ni dorang buat donno je..sedey...:)

    BalasPadam
  42. hye abg ben...nk mintak pendapt or kumen mengenai blog sy..coz sy budak baru belajaq..
    http://cintaapaitucinta.blogspot.com/
    tq abg ben.....

    BalasPadam
  43. memang faham sangat...dan aku juga akan mencontohi apa yang dilakukan oleh saudara kita ini....kool dan tak perlu tergopoh2 untuk popular!!

    BalasPadam
  44. tq abg ben...terbaik bro ...sy pun nk blaja gak... sy br blaja buat blog...klu de masa tulun bg tip,komen atau kritik blog sy ...www.hatikubaik.blogspot.com...mekasih abg ben...

    BalasPadam
  45. Kenapa bro dah tak guna khidmat iklan nuffnang dah skrang ni ye??

    BalasPadam
  46. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009