Jumaat, 5 November 2010

Siapa semangat aku ??

 

Mula mula aku berblog .. aku dikenalkan dengan dua tiga nama yang popular dalam dunia blogging ini .. Aku masuk .. aku baca .. cari di mana keistimewaan blog itu .. Cari .. godek .. jumpa ... Hehe.. apa istimewanya blog tu ??  Penulis itu sendiri .. Masa dan kreativitinya ..

Hurm.. aku terfikir .. Kalau itulah keistimewaannya , aku rasa aku pon boleh .. Sbb aku sendiri pon mmg gemar menulis serta aku senantiasa memikirkan cara untuk memajukan diri.. Kalau aku boleh fikirkan itu , bermakna aku boleh fikirkan sesuatu untuk blog aku ini ..

Kemudian aku g lagi ke blog blog yang diceritakan oleh mereka yang mana mampu menjana beribu ringgit sebulan hanya dengan blogging..

Huh.. Aku tak percaya la.. mana mungkin boleh .. Tetapi mereka buktikan dan aku percaya .. Aku terfikir .. kalau mereka berjaya , pasti aku boleh juga kan ? Sbbnya mereka manusia dan aku manusia.. Mereka ada akal dan aku juga begitu.. Jadi apa kelebihan mereka ? Mungkin mereka lebih bernasib baik ..

Tak pe.. Aku percaya Allah Maha Adil lagi Maha Pemurah .. Rezeki mmg DIA yang tentukan tapi kali kita cari dan berdoa senantiasa agar dimurahkan ,insyaAllah.. tak kemana rezeki itu.. Yang penting , usaha !

Aku godek lagi .. cari lagi .. Wah .. ramainya pembaca blog mereka .. Bagaimana nak dapat cam mereka itu ?? Hurm... kena keluar suratkhabar baru boleh popular ??? Huhu.. sapa aku untuk keluar kat suratkhabar ? Patah semangat ? Hurmm... tak mungkin ... kalau tak dapat berpuluh ribu, kita cari la beribu kan ? Gunakan kreativiti yang ada..

Akhirnya .. skang ... setiap bulan pastinya 'NUFFNANG' menjengah..

IMAG0016a 

Dan setiap hari ada bilangan di kotak FOLLOWER aku ini bertambah .. Ini membuktikan bahawa blog aku ini diterima mereka.. Syukur .. Semangat untuk mempertingkatkan blog ini semakin hati semakin bertambah ..

imageBlog blog yang membuatkan aku terbeliak bijik mata satu tika dulu kini tidak lagi membeliakkan mata aku kerana aku sudah tau apa rahsianya ..

Maka sekarang , segala usaha aku membuahkan hasil .. Berbaloi ker ?  Hurm... hurmm... Dengan duit blog aku dah beli kamera dslr , pda dan ... ASB.. hehe.. berbaloi... tak lupa , belanja kawan kawan.. hehe.. rezeki kongsi kongsi la skit kan ..

Semangat untuk memajukan blog ni datang bila idea aku diketepikan oleh blogger blogger lama .. Idea aku dipandang remeh .. Tak pe la.. Kalau mereka tak nak , biarlah yang baru ni nak.. Maka blogger blogger baru inilah yang menaikkan aku.. Sbb itulah aku tak lupakan jasa mereka.. Setiap blogger baru muncul dan minta pendapat atau tips dari aku maka aku dengah sukarela mengongsikannya.. hehe.. nak rugi apa kan ?

Ini bermakna.. sebenarnya semangat berblog aku ni datangnya dari blogger blogger baru ..  Aku taknak di puji jauh sekali di puja.. cukuplah bagi aku mereka berjaya bergerak sendiri tanpa di tolak oleh blogger lama.. itu dah cukup membanggakan aku ..

Dan paling utama sepanjang aku berblog ini ialah persahabatan .. Persahabatan yang terbina dengan blogger blogger dunia masakan mmg amat mengembirakan aku..  Aku berjaya menyatukan dua dunia menjadi satu dunia .. Masakan dan personal ..

Kalau tak caya , korang cuba la berkawan dengan blogger masakan.. sangat sangat berbaloi... Mereka akan jadi kawan , kakak mahu pun ibu buat kita tatkala kita memerlukan kawan untuk berbual.. hehe.. Terima kasih ..

OK la.. tu je... letih nak bebel .. nak mop umah lak.. malam nak g tengok wayang kat ALAMANDA.. Walaupun boikot , g tetap g alamanda.. hehehe..

53 komen :

♥ Roshazzy Shag ♥ berkata... [Reply to comment]

Blogger baru datang menuntut ilmu kat blogger lama yang tak sombong. Hiks. Cerita ape malam ni?

azzey berkata... [Reply to comment]

BA: Mula berblogging dlm bln Mac 2010, saya x surius sgt. tp bl byk baca blog2 yg dh berjaya smgt berblog dtg sendiri. Spi bln 5 baru betul2 gigih nak berblogging! dan spi skrg dh jd cam x sah klu x jenguk blog dlm sehari.....;)

Faiz Tapit berkata... [Reply to comment]

Ni lah contoh blogger lama yg x sombong.. aku ade gak mintak tips dari blogger lama yg si merah2 tu byk kali... tp x dilayan... sedih btol

Mat Gebu berkata... [Reply to comment]

Terharunyaa.....aduhh, ni kang ada bantat kuih muih mat gebu sebab terharu over limit bila blogger masakan disebut2 oleh BA...jangan risau, insya allah kami akan menyokong BA...

KALAU TAK SUDI TAK MENGAPA,
BIARLAH TERSIMPAN DALAM DADA,
BUDI BEN ASHAARI TAK KAMI LUPA,
AKAN TERPAHAT SELAGI ADA...

kulu izwan berkata... [Reply to comment]

http://kiasansipenganggur.blogspot.com/



try ulas blog ni bro.... terima kasih...

man yusoef berkata... [Reply to comment]

owh saya nmpk nilai check itu!!!! *gile stalker*...tapi betul ckp abg ben..nilai persahabatan kat blog ni lebih kuat mybe kita baca pasal hidup dia...sedangkan most followers/readers adalah org asing...contoh mcm kak hanis (belog yg abg ben suggest pasal duet yen tu, dan saya dah jumpa blog tu sblum abg ben post pasal ni)..bermula dgn blogwalking, sy dgn dia dah mcm dah lama kenal...haha..begitu kisahnya..panjang comment

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata... [Reply to comment]

Anda byk membantu kami...msh sudimenabur tips bg kami terus blh bgn dln membina kejayaan bersama..tq mr ben.

Amirrah Zawani berkata... [Reply to comment]

lepas baca entry ni..
rasa macam bersemangat pula..
terima kasih kerana banyak membakar semangat kami yg masih baru ni..:)

Mama Kembar berkata... [Reply to comment]

wah rajin mr ben mop umah... bagus tu exercise bg lengan lagi besar hehe ;-)

Just Me! berkata... [Reply to comment]

semangat dan keinginan utk maju kehadapan bertambah utuh selepas baca entry en.ben ni....terima kasih bnyk2 sbb bnyk bg inf0 & nasihat2....

LaVeNdrA berkata... [Reply to comment]

kamu byk jd pendorong saya utk terus meningkatkan industri blog.. hehe.. masih belajar dan mahu terus blaja.. bila sy slalu update blog, org akan kata cpt btol update, x smpat nk folo.. tp kamu juga begitu, slalu update entry baru.. tp masih ade yg mau mmbaca dan mintk tunjuk ajar dr kamu.. all da bes..=)

http://luvly-fyra.blogspot.com

murnimahyum berkata... [Reply to comment]

en.BA bnyk bagi tips & membantu blogger baru~~
tq2...

Tok Esah berkata... [Reply to comment]

terharunya ben, tok juga ucap terima kasih kat ben kerna mnjalinkan persahabatan antara blogger2.. TQ ben..

arEen geGerlz berkata... [Reply to comment]

wahh . suke gilerr dekat blog abg ben ni . banyak info menarik utk blog2 yang baru mcm sya nie . truskan usaha abg ben ye =)

Puteri Iqa Izyan berkata... [Reply to comment]

abg ben, blnje mcd satu! :D

Redbloodsnow berkata... [Reply to comment]

Uiii setiap bulan cek nuffnang dtg menjengah ea. vavavava...jeles! hahaha. tp e2 lah...mmg kagum kat blog ko nih ben oiii.

blog aku lak...tahap cikai² je...sobsobsob

Shafa berkata... [Reply to comment]

bagus en. ben. Teruskan semangat mcm ni. terimas sebab terima kami2 yang baru ni. walaupn en. ben jarang dpt bls comments tapi balas dlm bentuk entry..

BEN ASHAARI berkata... [Reply to comment]

@♥ Roshazzy Shag ♥
unstoppable

BEN ASHAARI berkata... [Reply to comment]

@Redbloodsnow

red ,hehe.. jgn cakap cam tu.. sama je kita .. kalau tak silap blog ko lahir dulu kan ? blog ko senantiasa aku kagumi gak ...takde apa nak dijeleskan ..

BEN ASHAARI berkata... [Reply to comment]

terima kasih semua ...

Ashiya Mizuki berkata... [Reply to comment]

tengs BA.. banyak tips berguna untuk blogger yang 'suam-suam' macam saya ni..huhu

cahayachenta berkata... [Reply to comment]

seyes la.. kagum ngan abg ben.. u r my sifu la.. thanks coz sudi kongsi tips

Shahrulsite berkata... [Reply to comment]

Best betul la kalau tiap2 bulan blh cash out duit dari ads.

Shahrulsite Blog latest post:
<a href="http://blog.shahrulsite.net/2010/11/senarai-pasukan-tm-liga-super-2011.html'>Senarai Pasukan TM Liga Super 2011</a>

♡ Sutera Kasih ♡ berkata... [Reply to comment]

1st time tau blog BA ni dari kwn2 jugak..tahniah..teruskan perjuangan :]

thanks sebab slalu bg tips2 & saling mengenalkan blogger lain (betulka tatabahasa tu hehe)

anamizu berkata... [Reply to comment]

membara semangat kami yg baru nak naik nih bace entry incik ben nih..hihi
moge2 akan bercambahlah lagi tuan blog yg mcm incik ben nih ^^

nora amila ghazali berkata... [Reply to comment]

waaaa.... bnyaknya keuntungan!! hehehhe... saya nie bru nak mula dlm dunia blog nie... bila bca entry en ben, dpt la info2 yang bleh mmbantu... cuma yang hairan mcm mana leh dapat idea2 nak mnulis nie...??? huhhh... setiap hari ada ja idea keluar..mmg hbatla... hhihiihi

haszuraidah ishak berkata... [Reply to comment]

terima kasih di atas segala tunjuk ajar selama ini..

majulah blogging untuk negara..

"Mesti Baca : Hadis Palsu"

Farah Sygs berkata... [Reply to comment]

rezeki abg ben..hehe..smoga sukses slalu...bermula dri bawah,baru rase nikmatnya

deAnza-wAnda berkata... [Reply to comment]

tataw lar nak ltak iklan nuffnag tuh... ajarkan leh x??

Nufaha berkata... [Reply to comment]

wau encik ben gamabr cek tu memang bg semangat ler....heee

Orange berkata... [Reply to comment]

Entri yang sangat baik untuk dibaca..khususnya yang masih baru [macam saya kut] huhu..TQ 4 d info..

zacky ~786~ berkata... [Reply to comment]

hebat x2..~

sue. berkata... [Reply to comment]

sue bl0gger baru...sekarang sue da jadi f0ll0wer abg...n sekarang sue plk termasuk dalam gr0up y memberi semangat kat abg larh kan....?..weeee

Misz Chienta berkata... [Reply to comment]

wahh tharu la dgr ayat BA...bukan slalu blogger lama dpt mnerima blogger2 baru mcm chienta nie...chienta dah foolow blog BA nie...nite to be a frez..

Wan Hafisah Collection's berkata... [Reply to comment]

Banyak kena fikir sebelum berblog, takut2 ada yg terguris. tp bile berblog ni, ati rase puas. mcm2 bole cerita, org x kenal kite face to face. hahhahha..suka2..

Nurul Suraya berkata... [Reply to comment]

hebat menjana pendapatan dengan berblog...thanks bro 4 the info ^_^

AMMAR YASIR berkata... [Reply to comment]

Seronoknya baca entry ni... bertambah semangat lah pulak nak tulis blog ni

shahjiehan berkata... [Reply to comment]

wah~ dapat rembat dslr tuh~...hebad!

siti faridah harun (nama penuh tu) berkata... [Reply to comment]

bila la sy nk jd terbaik mcm ni,, hehe

Ejen 010 berkata... [Reply to comment]

tak keluar kat suratkhabar, dapat keluar kat majalah, rite ben?
insyaAllah...

Ina berkata... [Reply to comment]

if there's a will, there's a way...kalau silap masuk highway

overscurry berkata... [Reply to comment]

ABG BEN bagus..xkedekut.. suka buat segmen yang menyatukan perpaduan ummah..cewah.hehe..tengok tu blog sipulan tu, follower ada 8k-9k, tapi xpernah nak buat somthing..haha..gurau je

Ummi berkata... [Reply to comment]

Waaaahh, baru terperasan entry Ben yg nih..adeiii, laju sgt mcm roket...terujanya baca penulisan dan luahan mu yang ini Ben..ekeke, alhamdulillah silaturrahim terjalin dan ilmu pun dapat...tiada siapa yg rugi... Sekurang2nya Ben dah kenal la limau purut, limau kasturi, limau bali kan..kan...hehehee

shnadzarahalhabsyi berkata... [Reply to comment]

Askum BA..slm pknalan...sy slalu gak tgok n3 BA..klu bleh kongsi lah sikit ilmu dgn sy...sy ni baru jer blaja2 nak berblog..byk lgi ya x tau..dan klu sudi followlah sy jugak..TQ..

shnadzarahalhabsyi berkata... [Reply to comment]

Askum..BA..slm prknalan..sy slalu baca n3 BA.... nice..kreatif..positif...klu bleh syerlah ilmu yg ada dgn sy.. mklumlah sy ni bdak baru blaja..byk yg sy x tau...& klu sudi followlah sy jugak..TQ BA...

ayucinta berkata... [Reply to comment]

ben..bila kite x sombong tu yg org suka..kadang2 bila kite tegur blog2 yg lama dan otai ni dorang buat donno je..sedey...:)

cik aien hafidz berkata... [Reply to comment]

hye abg ben...nk mintak pendapt or kumen mengenai blog sy..coz sy budak baru belajaq..
http://cintaapaitucinta.blogspot.com/
tq abg ben.....

Republic Aku berkata... [Reply to comment]

memang faham sangat...dan aku juga akan mencontohi apa yang dilakukan oleh saudara kita ini....kool dan tak perlu tergopoh2 untuk popular!!

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock berkata... [Reply to comment]

tq abg ben...terbaik bro ...sy pun nk blaja gak... sy br blaja buat blog...klu de masa tulun bg tip,komen atau kritik blog sy ...www.hatikubaik.blogspot.com...mekasih abg ben...

NurazahSyahira berkata... [Reply to comment]

Hai, tumpang lalu. :)

sarah hata berkata... [Reply to comment]

bagus abg ben! tahniah;)

zakirasli .. berkata... [Reply to comment]

Kenapa bro dah tak guna khidmat iklan nuffnang dah skrang ni ye??

kawe berkata... [Reply to comment]
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI