Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 21 Mac 2011

11500 - Seorang lagi doktor ??

 

image

http://akulahjannah.blogspot.com/

Aiseyman ... gulp .... pengsan.. Tepat ke 11500 lak tu.. huk huk .. serius.. aku segan ... Pinjam bantal sat ... pastikan besar bantal tu yer ..

Aku jadi JURI ?

 

Bukan juri kat mahkamah tu haaa... tapi juri pertandingan shawls ni haaa.. Ini kali kedua aku dijemput jadi juri .. Yang pertama kali tu , aku rasa cam tak yakin jer .. Yang ni aku yakin skit sbb tak secara besar besaran ( aku harap ) .. bukan apa , takut salah penghakiman jer... maklumlah , amatur banget ..

Gulp... segan.. hahaha.. mana taknya .. ni contest untuk perempuan .. aku lelaki.. eceh.. ni dah jadi pengkritik jemputan ni.. hahaha ... tak kisah laa ..

Sedikit demi sedikit , ada pihak membuka mata .. mereka mula sedar kehadiran blog ini di dunia maya .. inilah hasil yang aku katakan dulu .. Jangan tengok yang satu itu ! tapi luaskan pandangan kita ..

Sebab itulah aku kata ... popularkan blog .. naikkan trafik ... kreatif dan rajin ... ok ? Buat mereka yang berminat nak mengetahuinya .. sila klik SINI .. dan join le sekali ... Selain aku , bakal juri adalah Irine Nadia Marcello,Aida Albakriy dan Fatheen Nabila ..

Pss.. boring ?? Jom join segmen INI

Tangkap nangis sat ..

 

http://xxenaphobiax.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://sboyzlife.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://lamanhatyku.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://twodotszara.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://kamarulezhan.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://akupunyacita.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://esmaxempayar.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://blogcikfza.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://semanisepal90.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://siladybirdst0ry.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://sakurayaki.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://fadzli-rt.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://kchhitam.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://safiyahezora.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://dayangnorhazida.blogspot.com/2011/03/segmen-segera-terima-kasih-ibu.html

http://nasrioyack.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://dirahpunyerblog.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://pedachepallar.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://sukasukisedes.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://areliff-mastermindz.blogspot.com/2011/03/terima-kasih-ibu.html

http://insideofbeyla.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://sentuhanhatiliyana.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://eddlyna-lovebuckets.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://simpleinlavenderamey87.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://puterianiss.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://nurhafiz2009.blogspot.com/2011/03/terima-kasih-ibu.html

http://nadiemsharmz.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-umi.html

Kenapa entri aku ringkas jer ?

 

Komen seorang sahabat blogger .. Udah udah la tu. hehehe .. Yolah .. den ni nak suruh dia bukak mata .. Bukan la nak cari dosa kering tapi buat semua pembaca kat blog ni , kot la teringin nanti nak jadi pengkritik di blog blog baru kena pastikan bagi kritikan yang membina jiwa dan semangat ... bukan mengarut.. hehe.. ok .. tutup kes tu haa..

Takde yang tanya pon kenapa aku buat entri ringkas gini .. hehehe.. saja je nak buat entri gini malam malam sebelum aku tidur.. Aku dah set alarm dah ni... setiap jam aku akan terjaga.. siap pesan kat jiran sebelah lagi.. tu belum lagi aku suruh mak aku call kul 5 pagi nanti... padahal nk g keje kul 7 ! haaa... ok tak ?

Ngarut dah tu .. Ok ok.. sebenarnya masa aku kecik kecik dulu , ada satu ruangan dalam surat khabar aku suka baca... Dalam suratkhabar UTUSAN MALAYSIA ... Setiap petang , setibanya bapak aku di rumah , aku terus capai suratkhabar ...  Terus baca berita dunia .. politik dan juga sukan.. Ok.. aku tipu ! Aku baca kartun dan tengok intisari rancangan jer.. hehehe.. Dewasa skit baru la baca berita dunia dan semasa .. Paling aku suka ... SENYUM KAMBING !

Aku suka baca ruangan SENYUM KAMBING sebab simple... tapi amat tersirat... haaa.. tu yang best.. mmg tersenyum je la dan adakalanya membuatkan aku terfikir.. apa maksud disebalik dialog tu.. hurm..

Dan sebab tu la entri aku skang ni ringkas ... Erk.. ringkas ke ni ?? Dan malas nak bubuh gambar  ! hahahhaa.. sian pada pengguna broadband... kan kan .. Bagus tak aku ???

Blog Comel !! Suka laaa ..

 

image Serius.. comel banget blog nih !! i likeee 100x !!

http://theuglyreality-hanisa.blogspot.com/

Ini belog santai tapi pembaca ...

 

Santai ... simple.. sempoi .. itulah belog ku ini ...  Ramai blogger mampu buat entri sebegini kan ? Tapi , berapa ramai mampu tarik pembaca untuk baca entri begini ?

Aku tak la nak kata aku bagus .. boleh tarik pembaca.. tak la kata gitu ... tapi bila ada yang kata , post entri banyak banyak tapi tak de pembaca pon tak guna , tu sudah salah .. Jangan lupa ... bila kita post entri banyak banyak , sebenarnya kita melatih diri kita dengan menghasilkan entri yang pelbagai ..

Baru tadi wife aku cerita kat aku .. Aku malas la nak buat dalam bentuk dialog.. nanti kata poyo lak kan ? Dia jumpa kawan dia sewaktu di Terengganu tadi .. Dia cakap  kawan dia suka baca blog aku ... Huhu..terharu aku ..

Bukan apa ... kawan kawan dia kebanyakkannya dari golongan terpelajar ... Yang dia jumpa tadi tu pon sedang amik Phd dalam bidang perubatan dan juga seorang  pensyarah di sebuah universiti .. Nak kenal ? hehehhe ... Nur Ayuni Kadir ... Terima kasih kerana sudi baca blog ini..

Ini cuma salah seorang yang bertaraf profesional yang baca blog aku .. Ramai lagi wooo .. Dr. Hafiz sebagai contoh .. dan ramai lagi wooo .. Logorithm.. tu haa... Arkitek yang mencipta logo Perodua .. haa... apa kes .. takkan aku nak sebut lagi kot ?

Tu laaa.. Jangan ingat blog santai gini tak de pembaca bertaraf profesional... dan lelaki pon ramai tau ! Ini siap kata pembaca perempuan kat blog aku ni tergedik gedik ! huih... penuh kejelesann kata katanya .. mau aja aku ajak semua gadis gadis dan juga ibu ibu serang blog dia dan bermanja manjaan dengannya  tapi MALAS ! Biar je dia terjun dengan labu labunya... Perasan bagus gitu ! Cait...

Mandi lagi best !

Kerja giler dalam kereta !

 

Hehe.. aku terlupa nak cerita kat korang tadi.. hehehe.. Dalam kelewatan pagi tadi tu , aku tak la sampai gosok gigi dalam kereta ala ala Mr Beans  tu haaa.. tapi ada la dok marah orang bawak cam siput pagi pagi seolah olah memandu di tepi pantai lak gamaknya ..

Hehe.. sebenarnya dah berhari hari aku dok bertangguh woo.. dari satu hari ke satu hari aku nak buat .. tapi tak terbuat .. kenapa ? Sbb dok bertangguh je la...

Masalahnya , setiap kali aku buang.. tak sampai seminggu naik balik.. cepat betul .. dalam tak sedar tak tau dah macam adik beradik wolverine !

Jadi , dalam kereta tadi , sewaktu di traffic light , aku potong kuku.. kira sempat buat pedicure ( ke medicure ) laa.. hahaha.. bengong ! Sempat abis 10 jari lak tu .. hahahaha...

NAJWA LATIF tak kenal BEN ASHAARI okeh !

 

Sewaktu pembikinan video klip ( link )bersama NAJWA LATIF ( link ) , bos 1TUBE.MY ada memperkenalkan NAJWA LATIF pada aku... Haa.... FIL (bos 1tube.my ) tanya pada NAJWA LATIF , kenal tak BEN ASHAARI ? Dia geleng kepala .. hahahha.. Aku nak je tergelak .. Yelah , aku bukan popular pon kan ! Bukan artis orang nak kenal ..

Peliknya .. pasal apa orang dok kompang kata aku popular !!! Aku malu siut .. Sumpah ! Demi Allah ! Aku malu bila orang kata aku popular ! Aku baru berblogging dan sedang berusaha memperbaiki mutu blog aku dari sehari ke sehari ..

Bayangkan jika aku ini pon NAJWA LATIF ( yang mana juga seorang blogger )  tak kenal aku  , camana mereka yang dok gembar gembur kata mereka itu popular ? Ehehehe... ada bantal tak ? Aku nak menyorok .. malu laa..

Sehingga kini , apa yang aku mahukan ialah mempopularkan blog terlebih dahulu .. bila dah cukup panas .. barulah aku akan panaskan dengan penulisan aku .. Baru la seimbang ..

Bukan mudah nak naik .. lainlah kalau main cara kotor.. Hari ni naik ,esok turun .. bila dah turun , kawan takde , musuh je berlambak !

Panas !! Serius aku panas !!!

 

Huih ... entri membakar jiwa.. dari pagi tadi diorng tanya aku .. " ben , ko nak jadi merong mahawangsa ke ? " .. Aku jawab .. " lama dah aku jadi merong tapi bukan mahawangsa sebaliknya terong wangsamaju !! " ..

Ala... apa kes nak panas dek entri 20 sen tu ? Biasalah kalau orang nak cari publisiti murahan tanpa perbincangan terlebih dahulu .. Gitu la kan ? Sekurangnya bila aku buat entri publisiti tu , perbincangan dua hala telah dilakukan .. Tak de la nak bantai orang .. kononnya si pembantai tu terdiri dari golongan cerdik pandai .. ekekek.. bila baca entri dia , lebih kurang je ngan aku ... tapi aku lagi digemari dek pembaca perempuan .. Dia jeles ???? Loh.. Jangan jeles.. serius.. Cuba buat segmen .. sahih ramai sukaaa... Tapi kalau tak suka pembaca perempuan , cuba la letak gambar tak pakai baju, mesti ramai lelaki tulin singgah .. hehehhe .. guwau jeee... eleks arr.. kata suh santai.. ni dok goyang kaki sambil taip entri nih ..

Bosan sebenarnya nak gaduh atau bermasam entri nih .. tak berbaloi .. Bak kata seorang sahabat tempoh hari , rezeki aku , aku makan.. rezeki kau , kau makan la.. kalau teringin nak bertukar , kita buat cara bijak.. tapi kalau nak main kotor , aku tak berminat .. kalau nak cari isu , aku layan jer.. tp nak bagi backlink tu , maaf la yer.. aku tak minat nak berperang .. Cukuplah tentera bersekutu tu serang Libya dah la.. aku tamo join ...

Akhir kata.. buat rakan sekelian .. aku tak panas pon ari ni.. aku suka entri serang aku gitu.. tapi ingat , salah serang aku saman ..  Pendapatan sampingan ...

Senangnya nak popularkan blog ..

 

Ada orang tanya aku camana aku boleh popular dengan cepat ? Ada yang tolong jawab , aku letak gambar .. maka cepat la aku popular .. Aku pon tolong jawab gak , ramai lelaki letak gambar, semua dah popular .. Tahniah ..

Ada orang tanya aku camana aku popularkan blog dengan cepat ? Ada orang tolong jawabkan , aku copy paste artikal berita .. maka cepatlah aku popular .. Aku pon tolong jawab gak , copy paste tu satu dua jer , lagi 18 entri tu aku buat sendiri .. cuba la buat , nanti popular la .. Tahniah yer ..

Ada orang tanya aku nape perempuan suka kat blog aku ? Maka ada yang tolong jawab , perempuan tu nak mengedik kat aku .. Aku pon tolong jawab gak , diorg tau mana madu mana racun ... Tak caya cuba jadi madu ... Tapi tak semudah itu nak jadi madu ..

Ada orang tanya aku kenapa blog aku simple sangat ... Kalau aku buat canggih canggih , maka mereka kata , patut la popular sebab canggih .. Maka aku buat biasa biasa agar tiada perbezaan antara blog aku dengan mereka ...

Masih ada yang bertanya lalu aku kata .. tak perlu bertanya .. Kurangkan bercakap , perbanyakkan entri ..

Tu je la cara nak popularkan blog  ..

BACA DAN FAHAM SENDIRI !

 

" terlebih dahulu nak cakap Assalamualikum kat abg ben..

Saya teruskan dengan niat saya aje bole x abg ben..hehe..
gini, ayah saya ada buat project wakaf quran di mana kita mencari sesiapa sahaja yang sudi mewakaf al-quran.

Al-quran disediakan dan para pewakaf bole contact ayah saya kalau berminat nak buat wakaf ni.

Quran-quran yang dah diwakaf ni akan dihantar di negara-negara islam contohnya macam indonesia, acheh, pnom penh, vietnam dan beberapa negara lain.

Termasuk jugak kat malaysia. quran ni ayah saya akan hantar kat sekolah-sekolah agama, maahad-maahad tahfiz, pondok2 dan tuk org2 miskin kat malaysia dan luar.

Jadi, saya nak mintak tolong abang ben mempromote blog ayah saya ni dan meramaikan lagi org2 yg sudi buat wakaf ni.
ni blog ayah saya : http://wakafquran.blogspot.com/

Terima kasih banyak2 ye abg ben. abg ben punye penangan lain sikit. so harap diorang dapat membantu la.
kalau dapat bantu sebarkan pun takpe.
time kasih banyak2.. maaf ye ganggu abg ben.. "

 

Ok.. faham dah ? Jadi pada yang berminat tu , silalah yer .. kalau sudi , panjang panjangkan la... pahala tu .. Jangan pandai kritik jer.. trafik trafik gak kan ?

IBU.. IBU...

 

Semasa kecil.. kita ditimang-timang.. dibelai belai.. tapi apakah kita membelai mereka sewaktu mereka tua ? Sejauh mana kasih sayang kita ketika kita menjaga mereka tatkala mereka tua ? Hanya kita saja mengetahuinya dan sesungguhnya ALLAH itu MAHA MELIHAT ..

http://such3.blogspot.com/2011/03/terima-kasih-ibu.html

http://roseskalerful.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://secangkir-madu-buat-nur.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://jieare92.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://chococoklate.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://mystory-fikriyyah.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://fuyohblog.blogspot.com/2011/03/segmen-segera-terima-kasih-ibu.html

http://buttersheep.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://zarul90soul.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html?zx=1c0860732144ee

http://mystory-fikriyyah.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://nurqasehbiz.blogspot.com/2011/03/segmen-segera-terima-kasih-ibu.html

http://syafiqa-belle.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://honeysue93.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://jannah-slumber.blogspot.com/2011/03/segmen-segera-terima-ksih-ibu.html

http://jannah-slumber.blogspot.com/2011/03/segmen-segera-terima-ksih-ibu.html

http://adzriel.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://flamebone89.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://wawathegewdix.blogspot.com/2011/03/segmen-segera-terima-kasih-ibu.html

http://comelz.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://semanismulut.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://miaaomelucu.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://fizalinolie-buahhatiku.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://solomolo.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://farayusnairita.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://aremelyna.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://wannurulsyafawati.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://illustrasiaku.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://basiliskkeichou.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://littlelovealways.blogspot.com/2011/03/tajuk-ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://cahaysehan.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu_20.html

http://pucukandubi.blogspot.com/2011/03/confess-128-ben-ashaari-terima-kasih.html

http://miowmanja.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://lensajingga.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://kasih-ibu-arif.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://princesslieya.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://kupukupukecik.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu-pengalaman.html

http://www.sjiehan.com/2011/03/saya-sayang-emak-saya.html

http://iniblogsyima.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://syahiraglew85.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://gadisarawakcorner.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

Kita lebih suka lihat buruk dari baik ..

 

Bila disebut TUN Dr. MAHATHIR bin Mohammad ... Berapa ramai akan menyanjung dia ? Tetapi berapa ramai pulak akan mengeji dia ? Persoalannya.. kenapa dia di keji ? Ramai akan mengeji dia kerana politik ... Tapi bila diminta imbangkan dengan jasanya , apakah orang itu akan melakukannya ? Aku pasti tidak ..

Blog BEN ASHAARI.COM .. sebuah blog biasa... Tiada apa yang menariknya bukan ? Mmg takde !! Kenapa takde ?? Sbb dibandingkan dengan blog blog yang lebih ilmiah.. mmg dah tentu blog aku cicir kebelakang .. Kenapa kena banding dengan blog tersebut ? Siapa aku dan siapa blogger tersebut ? Apakah taraf kami serupa ? Apakah cerita kami serupa ?

Kenapa dipandang dari sudut entri ? Entri berkualiti , berilmiah dan berinfo sahajakah boleh dibaca oleh pembaca di dunia maya ini ? Lihat kedai buku... Ada pelbagai majalah yang terjual .. di situ jugak ada jual komik .. Yang mana akan kita sambar dulu ? Terpulang pada citarasa masing masing la ! Kenapa nak persoalkan kalau aku baca komik sedangkan aku pakai tali leher ??

Mmg lumrah kita .. pasti cari yang buruk untuk tutup kelemahan kita agar mereka setanding dengan kita .. Terima je la hakikat , rezeki kita , Allah tentukan .. usahalah sendiri untuk menikmati kejayaan ..

Aku bukan semalam buat blog .. Setiap hari aku berjaga sehingga 1-2 pagi untuk update blog .. Setiap hari aku perlu angkat besi untuk maintain otot ... Aku bukan takat bergambar dengan blogger popular untuk mengecap kejayaan ! AKU BURU KEJAYAAN ITU !!

Salahkah jika mereka kagumi kejayaan aku ? Mereka juga ingin menikmatinya ... Aku tidak layan mereka seperti peminat dan mereka juga bukan memuja aku apatah lagi fanatik ! Jangan bersikap buruk sangka ..

Sampai bila nak sedar pon tak tau .. Tengok blog sendiri ... analisa sendiri... amik gambar blog sendiri .. Pacak muka sendiri .. Kalau tak fotogenik , bawak bawak sedar diri ..

Mengkritik mmg mudah ..

 

Budak sekolah pon pandai mengkritik .. tapi cuba suruh dia mencipta.. mampukah ? Mampu !! Tapi perlu ada ilmu dan masa .. Bukan hari ni tengok , terus cipta dan berjaya !

Aku seorang yang boleh terima kritikan .. Serius boleh tapi seperti yang aku kata dulu , kritik berdasarkan fakta .. Aku amik contoh la kan ... Dalam video segmen aku bersama Beautifulnara ( video) , aku kononnya mengoyangkan kaki kononnya , tidak profesional .. TIDAK PROFESIONAL ... BEN ASHAARI seorang pengacara PROFESIONAL ke ? Tak kan ? Baru berjinak jinak dalam dunia pengacaraan dan tidak langsung bercadang untuk terjun ke dunia tersebut secara serius ...

Itu sebagai contoh je la.. aku tak kisah pon ... Tapi jangan dibandingkan dengan mereka yang sudah bergelar pengacara ! Jika begitu , apa kata kita bandingkan penulisan kita dengan tokoh tokoh ilmiah yang lain ? Boleh ke tak ?

Kedua .. bila mengkritik , biar adil .. jangan tengok sebelah mata jer .. dan sila buat kajian sebelum kritik .. Sebab nanti balik kepada muka sendiri , sapa susah ? 

Gunakan fakta yang tepat ... kalau tidak , boleh jadi fitnah nanti.. tak pasal pasal kena saman.. sapa susah ?

Bukan tak boleh kritik .. boleh ..silakan .. aku terima .. aku rela.. aku tak bagus.. dan sedia belajar .. tapi jangan ada unsur hasad di situ.. Budak kecik kalau baca pon boleh hidu .. Tamo la..

Aku pon ada gak kritik tapi aku cuba cari dari sudut yang lebih terbuka.. Takde la nak berat sebelah .. kang nampak sangat aku cemburu kan ?

Apa pon , nak jadi blogger mmg mudah .. tapi nak jadi pengkritik tak semudah yang disangka .. Pengkritik kena ada ilmu dan bijak .. Takde la nak bangga diri atau nak tunjuk bagus ..

Okeh ? Jangan ingat tua tu berpengalaman dan muda itu bayi !

Kalau nak mengipas pon.. tengok tengok gak !

 

Aku baru baca satu blog ni la.. dia tak puashati dengan pembaca di blog aku terutamanya perempuan .. Dan banyak lagi la dia ulas termasuk segala video segmen aku tu haa..

Mak aih.. sampai gitu sekali dia cari salah aku .. Bang ! Jangan lupa ini video santai .. kalau nak buat cara profesional , baik guna pentas dan cover kaki tu .. dan jangan lupa , aku takde asas dan aku berani melakukannya.. Awak tu pon baru je berblog.. Mula mula berblog terus cam profesional ke ?? Cermin muka tu dulu..

Aku terus terang je la.. Dari apa yang aku nampak dan baca.. tulisannya lebih pada berunsur cemburu ! Tiada langsung niat menegur.. Dan tolong belajar lagi cara menegur orang ..

Ops.. meh sini aku bagitau eh .. AKU BUKAN BLOGGER OTAI ATAU BLOGGER POPULAR ! Aku sedang belajar menjadi BLOGGER !! Jangan lupa , tang tu ..

Akhir kata .. kalau nak mengipas pon , simpan simpan je la gambar tu .. okeh ? Jangan lupa , cermin muka tu dulu sebelum nak tegur orang ..

Pembetulan ! Bukan 4 entri !! Lain kali ikut perkembangan kalau nak menegur orang lain ! Nak naik pon guna akal .. jangan nak cari jalan mudah !

Kalau aku janda kenapa ?

 

Bila sebut Janda atau ibu tunggal .. Ramai akan memandang sinis .. Pelbagai gelaran akan diberikan .. Kalau lelaki , senyum 'gatal' .. Kalau perempuan , senyum ' gulp' .. risau... takut  takut pasangan mereka dikebas ..

Kenapa ini terjadi ? Pelbagai cerita yang kita dengar pasal janda atau ibu tunggal ni .. Dan kebanyakkan cerita negatif.. Ada yang berfikiran janda ni gatal.. Atau suka kebas laki orang .. Grr...

Apasal la suka pk gini ek ? Tak kesian ke kat diorng ? Bukan diorg nak sangat jadi gitu ? Bayangkan jika ada adik beradik kita yang menjanda .. Camana ? Nak salahkan diorg ke ? Diorng pon nak kehidupan sempurna !

Hurm... Kita ni hidup bermasyarakat.. Beradat dan paling penting beragama .. Dalam agama ada mengajar erti hormat menghormati.. Amalkan la... Jangan la bersikap ego ... Yang lelaki tu , jangan la amik kesempatan .. Pantang dengar skit janda , terus senyum .. Kalau nak amik sebagai isteri tu , tak pe la.. tapi kalau nak amik kesempatan ? Apa ingat janda ni kebulur sangat ke ?? Diorg ni pon menderita gak .. ingat la tu... Allah tu wujud ..Dalam kepala takde benda lain nak ingat !

Dan yang perempuan lak .. Hurm.. awak tu sama jenis .. kalau satu hari nanti awak menjanda camana ? Kalau tak kena kat awak , kena kat anak.. atau adik beradik.. Bawak bawak la berfikir...

Aku tau.. ada yang janda gatal... tapi bilangannya kecil.. cuba fikir.. kenapa diorng jadi camtu ? Dah masyarakat doa mereka jadi gitu.. Bila kita fikir diorng gitu bermakna kita mendoakan mereka jadi gitu !

Sapa yang bersalah sekarang ? Tak perlu salahkan sapa sapa.. Kita perlu ubah cara pemikiran kita.. hidup lebih harmoni.. Saling tolong menolong ..

Ingat , ada dosa .. ada pahala.. ada syurga. .ada neraka.. Mana satu kita nak ?

Mereka menangis kerana IBU

 

Satu segmen mengusik jiwa yang aku buat malam semalam.. Mendapat sambutan hangat ! Ramai yang mengalirkan airmata .. hurmm.. Nak tau ? Baca sendiri ...

 

191674_210884108927594_117161871633152_979843_993177_o

Shawl sakura.. berminat ? Klik sini

http://mid-sayang.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://hafizkiwi.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://bloknoktah.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://gula-gulapelangi.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://queenimah.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://atia-gadismelayu.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://faiqahmohd.blogspot.com/2011/03/ben-ashaariterima-kasih-ibu.html

http://cutiefroggie.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://fatinlokman.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://duniakita00.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://lukisanhatihayati.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://gebangkembangwiflea.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

http://alifaimanaqil.blogspot.com/2011/03/ben-anshaari-terima-kasih-ibu.html

http://kulinbaek.blogspot.com/2011/03/contest-ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

Sambung ....

Hehe... sengih je la..

 

7.38 pagi ??? Ya , Allah !! Apa la nak jadi ngan aku nehhh .... Dah set alarm dah semalam tapi awat tak bunyi !!

Eceh.. salahkan alarm hp pulak ... tapi betul laaa... tak bunyi siut.. ni aku nak beli jam yang bapak besar tu ha.. bagi dia punya kaw kaw punya bila cukup masa.. biar aku ngan jiran jiran semua bagi sekali.. Ok la kan.. anak diorng pon g  sekolah gak.. huhu..

Semalam bujang.. wife outstation.. Sebab tu leh terbabas .. Sebab kalau dia ada , dia punya alarm ada 2.. aku punya ada 2 .. jadi ada 4 alarm semuanya.. kalau tak terjaga gak , aku tak tau laaa ...

Bersiap.. bawak kereta ala ala Mr.Bean ... sampai ke pejabat jam.. erm.. tak leh la cakap.. ni bahan bukti ni.. hahaha... kot mana tau ada geng geng tutttttt.. dok baca.. haaa... susah masa depan aku nanti.. hahaha... Tapi serius !! bukan salah ku.. Salah alarm tu !!! tak kira ....

Aku juga punya IBU ...

 

Bila membaca kisah sedih rakan rakan dalam entri TERIMA KASIH IBU itu , sebak hati aku .. hurm... Sebab itulah sehingga sekarang lepas kerja aku pasti singgah di rumah orang tua aku untuk lawat mereka .. Aku gunakan alasan ke gym sedangkan sebenarnya aku ingin menatap wajah mereka .. Masing masing sudah lanjut usia.. Terpamir kepenatan di wajah mereka .. Kalaulah aku ini punya harta yang banyak ... mau saja aku bawak mereka menikmati keindahan dunia ini dan lupakan segala kerja harian mereka ..

Aku di sini kerana ibu aku .. Jasanya membesarkan aku mmg tidak mampu aku balas .. Aku tak mahu bicara tentang ayahku .. sesungguhnya mereka berdua adalah insan paling istimewa dalam hati aku ini .. Tapi malam ini aku nak bercerita tentang ibu ..

Teringat lagi saat aku masuk sekolah .. Ibu akan menunggu sehingga waktu rehat .. dia duduk di bawah pokok dengan bekalan makanan .. Masih aku ingat ... air milo yang dia bawa dalam bekas minuman adalah air kegemaran aku sehingga sekarang .. Pasti dia akan bancuh milo sekiranya aku ke rumah ... hurm ..

Di bawah pohon itulah dia mengelap keringat dia .. dan aku memerhati dari jauh saja .. mau saja aku berlari kearahnya dan mengajaknya pulang .. Tolong jangan datang lagi.. Aku tak sanggup melihatnya kepanasan .. Tapi mana mungkin seorang ibu akan biarkan anaknya kelaparan.. Dipastikan anaknya kenyang barulah hatinya lega ..

Hurm... sejak itu aku nekad.. aku tidak mahu ibu berada di sekolah lagi atas apa jua urusan.. aku tidak mahu susahkan ibu.. Cukuplah .. cukup waktu sekolah ...

Air milo dan nasi goreng ... hurm.. apa saja dia masak sekarang ini , aku akan makan sampai abis walaupun aku sudah kekenyangan .. Aku tak tau sampai bila aku boleh nikmati masakannya ..

Ya Allah, rendahkanlah suaraku bagi mereka,
Perindahlah ucapanku di depan mereka.
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkanlah hatiku untuk mereka.

Ya Allah, berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya
atas didikan mereka padaku dan Pahala yang besar
atas kesayangan yang Mereka limpahkan padaku,
Peliharalah mereka Sebagaimana mereka memeliharaku.

Ya Allah, apa saja gangguan yang telah mereka rasakan,
atau kesusahan yang mereka derita karena aku,
atau hilangnya sesuatu hak mereka karena perbuatanku,
jadikanlah itu semua penyebab runtuhnya dosa-dosa mereka,
meningginya kedudukan mereka dan bertambahnya pahala kebaikan mereka dengan perkenan-Mu, ya Allah
sebab hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan kebaikan berlipat ganda.

Ya Allah, bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku,
izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku.
Tetapi jika magfirah-Mu lebih dahulu mencapai diriku,
maka izinkahlah aku memberi syafa'at untuk mereka,
sehingga kami semua berkumpul bersama dengan santunan-Mu
di tempat kediaman yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu.

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha Agung,
serta anugerah yang tak berakhir
dan Engkaulah yang Maha Pengasih Di antara semua pengasih.
SUMBER : SINI

Oh IBU .. Kau bukan ratu hatiku ...

 

Sesungguhnya bukan ratu hati ku tetapi dikaulah hatiku , wahai ibuku ! Tanpa mu , sesungguhnya mata ku ini buta ...

Hurm... memandangkan ramai yang menangis malam ini ... aku abiskan semua link la yer ? ok ?

  1. http://mariatunnabila.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  2. http://eyjalukman.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  3. http://tiffinbiru.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  4. http://intizhar-kalamhati.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  5. http://abbeydawnz.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  6. http://hajarhasan.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  7. http://hasrulhassan.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  8. http://atehmies.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  9. http://aszdgurlinred.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  10. http://cekedismanis.blogspot.com/2011/03/segmen-segera-terima-kasih-ibu.html
  11. http://www.darxniq.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  12. http://cikbungasakura.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  13. http://myraayreenmurshemellow.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  14. http://syuk6692.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  15. http://29sept90.blogspot.com/2011/03/terima-kasih-ibu.html
  16. http://pwincessloveydovey.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  17. http://anismelon.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  18. http://suarapelangipagi.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  19. http://pwincessloveydovey.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  20. http://29sept90.blogspot.com/2011/03/terima-kasih-ibu.html
  21. http://suarapelangipagi.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  22. http://dummychic.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  23. http://nadiasimonsterbesar.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  24. http://sha-myheart.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html
  25. http://cik-emma.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-terima-kasih-ibu.html

Adoi..penat copy paste.. sambung esok je la .. huhu ..... sambung ehhh ..

Aku gembira sangat segmen TERIMA KASIH IBU ini berjaya !

 

" agak tersentuh ketika buat segmen terima kasih ibu . teringat mama dan papa di kampung . terasa sebak di dada .
p/s ; habis je wat segmen terima kasih ibu tadi . ame terus call mama dan papa . :( rindu nak dengar suara mereka .
"

" sy menangis bace semua kisah sedih mereka..thanks abg ben..buat segmen ni "

" sroot sroott...sambil kesat hingus dan air mata " .. sambil taip entri tu !!

" bingkisan teristimewa utk ibu.Sambutlah slm sayang."

" lappy dah basah ngan air mata:( "

" sy xsempat nak wat sbb umi sdg sakit :( tp cikna tetap nak post comment kat cni .CIKNA SAYANG UMI. SYG SGT2 "

" abg ben, Mas sangat sedih! "

" saya membuat entry ini sambil menangis.. mengenangkan pengorbanan ibu,.,.selamat membaca!! "

" sedihnya... Cik Sue dedikasikan segmen nih khas buat kedua arwah mak & abah... "

"thanks tuk segmen yg sgt berguna abg ben :)"

" hmmm.. yuyu menanges.. kalau tak, entah entah yuyu dah jadi pelacur sekrang :( "

" memang sedih baca kisah ibu ni..nak tisu T__T "

dan banyak lagi komen !!! Kalau tak sabar nak membacanya , boleh ke entri INI ... Akan di sambung update esok ... InsyaAllah.. Mmg best segmen ni ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI