Kesilapan kita lagi ...

by - Mac 30, 2011

 

Berpegang pada prinsip , ' blogger mesti merasa keperitan terlebih dahulu untuk menikmati keindahan blogging '  , maka kebanyakkan blogger blogger lama membiarkan blogger baru ni tercari cari rentak .. ini yang aku hadapi dulu ..

Apa agaknya jika nenek moyang kita dulu  tak berperang dengan penjajah untuk mendapatkan kemerdekaan demi kesenangan anak cucu mereka ? Gamaknya sampai sekarang kita masih makan ubi kayu kan ? Kalau nak rasa lebih skit , kena la belajar luar negara .. tu pon pada yang amat amat bekemampuan ..

Hurm .. Ada kebenarannya sebenarnya prinsip tu tapi janganlah dibiarkan 100% terkapai kapai .. Sesekali blogger lama kena tunjuk jalan.. beri petunjuk .. tips dengan ikhlas .. atau bantu mereka .. Bayangkan jika blogger lama bantu seorang dua blogger naik , kemudian blogger blogger ini akan bantu blogger blogger lain untuk naik gak.. Sapa dapat ganjaran lebih ?

Dan satu perkara lagi yang aku perasan .. kebanyakkan blogger blogger baru ni , agak gelojoh naik popular atau terkenal .. Terus teus buat blog , nak dapat 1000 pengunjung sehari .. Tu yang silap tu .. Mula mula berblog , apa yang penting ialah bagaimana nak jual blog kita tu .. kena rajin jual blog dulu.. bagi je flyers kat mana mana blog yang ada .. ibarat mencampakkan benih di merata rata kawasan subur atau tanah lapang ... InsyaAllah , satu hari nanti ianya tumbuh dan berbuah ..

Jangan la terasa dengan kata kata aku ni .. aku perasan ada yang terasa lalu mengadu pada blogger lain .. Gini je la.. aku bukan nak tunjuk pandai dan nak tunjuk lagak ... aku pon cam korang jer.. apa yang aku cerita ni adalah pengalaman aku .. Aku boleh biarkan  blogger blogger baru ni begitu jer tapi tah la.. aku bukan jenis tu .. aku takkan mampu makan semua apa yang ada di dunia ni.. nak kutip semua pon , tangan aku ada dua jer .. kalau nak guna kaki untuk kutip gak , maka sesungguhnya aku ini amat tamak orangnya ..kan ?

Berbloglah dengan tenang .. gembira .. cari dan promote blog dengan cara yang bijak ... baru berbaloi  !

You May Also Like

45 comments

  1. usaha tangga kejayaan & tuah takkan datang bergolek... Semua orang bermula dari 0 to hero & takde orang bermula dengan hero to superhero & superduberhero... Jangan putus asa...

    BalasPadam
  2. heheheheh... yuyu kena muhasabah diri ni ^^

    BalasPadam
  3. yes..yes..yg pnting jaga maruah..^_^

    BalasPadam
  4. setuju dengan abg beng!..

    saye pon macam tuh dulu....

    alhamdulillah skang makin usaha nak lagi berjaya...yeyy!!

    BalasPadam
  5. setuju! yang penting wt blog ngn ikhlas... tuk kepuasan diri kte jgk... =p

    BalasPadam
  6. tambah suke lagi aku baca..terima kasih lagi.

    pembetulan Abg Ben ade silap tulis perkataan "apa yagn aku cerita "....

    dibetulkan "yang"....


    :]

    BalasPadam
  7. bang, im ur new follower.. nk tanya nie..
    sehari bape kali abg update? ley dapat anugerah blogger paling rajin update.. seiyes.. HAHA

    BalasPadam
  8. Yesss!!! Berblog dengan tenang, gembira, cari dan promote blog dengan cara yang bijak... Kata2 yg sungguh bermakna... Buat apa ada follower ramai, kalau selepas itu... tak ada pembaca... Hehehe. Yang penting enjoy bukan menyusahkan.. Baik takyah ada blog kalau menyusahkan.

    BalasPadam
  9. ben, pasal blogger baru nak popular cepat tu, bagi aku itu lumrah kehidupan orang kita. semua benda nak cepat. seolah-olah macam hari ni lahir, esok dah pandai berlari. itu mungkin sebabnya orang kita terpedaya dengan skim cepat kaya. nak cepat je tapi malas nak usaha.

    BalasPadam
  10. saya akan terus berusaha...chaiyok chaiyok!!!!!!

    BalasPadam
  11. abg ben, sy x taw lah ape tujuan sebenar sy buat blog, tp pe yg sy taw, sy buat blog neh sbb sy nak menulis, klu sy cube menulis kt magazine/paper/journal, tentu sah kene reject hasil tulisan sy, tp dlm blog, xde, sbb tuh blog sy, hehehee.. :)

    BalasPadam
  12. terime kasih atas segala petujuk sesungguhnye anda bagai superman..

    (cepat terbang)

    BalasPadam
  13. naik cepat, turun pon cepat bro. yg penting kena wasatiah

    BalasPadam
  14. saye kan kan kan dapat kunjungan tertinggi pon lepas en.ben review blog saye ..itupun saye dah syukur sangat2..saye bangga dengan semua pelawat2 saye..terima kasih banyak2...bg saye ada org sudi baca tu saye dah rasa kembang kempis...alahai...saye suka anda!

    BalasPadam
  15. btol3... selalu pndang ke atas.. jangan selalu aim bende terlampau lampau tinggi yang tak tercapai dek akal.. blogger baru 1000 sehari?? memang tak tercapai..unless dari 12am dia duk bW kat 1000++ blog..

    BalasPadam
  16. ya untuk rezeki datang bergolek

    maka kita kenalah bergolek dahulu

    tak gitu

    renungkanlah

    BalasPadam
  17. mcm terasa pula aku haahahha...tujuk ajar cikit pada blogger lama....Tip 2 penting.....

    BalasPadam
  18. ABANG BENG KEBABOM NI MEMANG SANGAT BAIK HATI PLUS SANGAT RAJIN TOLONG BLOGGER KECILAN MACAM YAN PLUS SANGAT BANYAK IDEA NAK UPDATE ENTRY PLUS SANGAT RAMAI FOLLOWER PLUS KESUKAAN RAMAI.FUUH.:D

    BalasPadam
  19. sedaya paya mgkn tuk praktikkan tip n trick dr abng ben ni..btw..thnks a lot k!
    bnyk bnda brmanfaat yg free of charge je dlm blog abng ben..tambah plak abng ben slalu "cabar dlm diam" blogger2 yg baru nk brtapak dlm dunia blog ni..

    BalasPadam
  20. saya sokong dgn apa yang abg ben kata.. bukan mudah kita ni nak berjaya...dr setahap ke setahap ler kan..bila kita dah berjaya kerana hasil usaha kita sendiri maka kita akan merasa puashati sbb kita mellalui pelbagai proses halangan dan dugaan disamping dpt menrasai sendri susah dan senang utk berblogging ni...

    BalasPadam
  21. relax relax sudah kan:D

    BalasPadam
  22. Ben, tq sudi masuk dapur akak td...hahahahha...rasanya selalu jeling jek eks...soklan Ben menikam kalbu...wakakakkaaa...tunggu pakat2 dgn Hana la kot...x la seriau sgt tgk muka Ben tuh...hehehe

    BalasPadam
  23. alhamdulillah walopon bru..still ade yg sudi mengunjung belog sipian sy tu..aminn..bersyukur dan akn tgktkan ilmu beloging lagi dan bebelog dgn jayanya!..oyeah!

    BalasPadam
  24. terkapai2 aku kelemasan... hehe... dh biasa tebal kan muka promote blog... haha.. ade aku kesah :)

    BalasPadam
  25. owhhh...... saye sangat tenang dan gumbira! promote! promote!

    kawan kawan! meh terjah KatekateKite ramai ramai yok!!!! sampai roboh pon takpe! hihihiii..... =D

    ----------------------------------
    Hu hu huuuuu T_T . . . . ---> Memang buat gua marah lah lu!

    BalasPadam
  26. salute lah kat abg bengg nie..selalu memberi galakan spenuhnya pada blogger baru kan...

    so, jap jap. nak promote blog nie bole?
    http://syuesyada.blogspot.com

    kot2 ada benih bole tumbuh kat cni kan..hehe ^^

    BalasPadam
  27. aku suke r semua nasihat2 yang diberi. tapi sebenarnya blog ni lebih kepada untuk diri sendiri. kan :) http://ohsukamenyibuk.blogspot.com/

    BalasPadam
  28. hihi..kena hepi berblogging.tu je yang penting.

    BalasPadam
  29. nasihat yg sgt berguna.. thanx.. usaha tangga kejayaan..

    BalasPadam
  30. yay! setuju!

    Miss Dill^^

    BalasPadam
  31. susah2 dahulu, senang2 kemudian la, kn? =)
    adat latu, kalau x rasa susah, kite xkan hargai usaha kite tu, =)

    BalasPadam
  32. betul..tq sebab nasihat anda mmg sgt bernas

    BalasPadam
  33. saya tak tamak.. -_-
    kalau ada yang singgah blog..saya layan dengan baek.. ;)

    BalasPadam
  34. encik ben... I like... betul2.. saye kira baru lagi nak mengaktifkan diri.. saye dengar nasihat org, pergi blog-walking n tggalkan jejak.. lme2, org akan kenal kite... so, entry encik ben hari ni sgt best! i like lagi... hehehe

    BalasPadam
  35. as salam..
    wah! tips lagi~
    thanks encik bank! ;)
    hmm..saya buat sekadar yang termampu.
    kang kalau buat lebih2, kerj apula terabai. naya

    @_@"

    BalasPadam
  36. betul tu..kadang2 bc entri pun cam tangkap muat je..merabu meraban..tu tak masuk yg jenis c&p..masuk sana sini topik sama je..bagi No kita tulis biarla ikhlas..takat 2-3kerat yg sudi masuk baca tu syukur dah sesangat No rasa..terima kasih atas tips ni ya enBen.

    BalasPadam