Blog popular vs blog baru ... sapa menang ?

by - Mac 25, 2011

 

Entri ke 6 pagi ni .. hehe ..

Ada yang kata , blog yang dah popular ni menjadi pilihan pembaca .. samada yang takde blog atau blogger sendiri suka singgah ke blog popular ni dan blog tak popular ni , takde la ramai pembaca.. di mana silapnya ?

Masih aku ingat lagi sewaktu HARIAN METRO nak diterbitkan .. waktu tu , UTUSAN MALAYSIA dan BERITA HARIAN mmg top gila la.. Bila dengar je HARIAN METRO ( waktu tu kononnya untuk berita terkini sebelah petang ) , sah sah akan fikir tak lama punya la suratkhabar ni sbb susah nak bersaing dengan yang dah top tu ..

Apa jadi hari ini ?? HARIAN METRO sebaris dengan yang lain ... kenapa dan bagaimana mereka melakukannya ?? Macam tak percaya kan ? Tapi aku mmg percaya sebab orang Malaysia ni suka membaca .. jadi takde masalah bab tu ..

Sewaktu aku mula mula buat blog , aku fikir.. kenapa blog itu boleh popular ?? Sedangkan dia cuma cerita hal dia dan keluarga dia.. Takde ilmiah langsung di dalam blognya malah penuh dengan keegoan lagi .. Peliknya , ramai pembaca ! Haaa... aku terfikir.. apakah pembaca suka cerita cerita begitu ?

Akhirnya aku sedar.. apa yang perlu aku lakukan .. Dan telah aku lakukan ... Alhamdulillah , blog aku telah dikenali .. tapi jangan ditanya perit getirnya ! Mmg teruk .. tidur tak cukup .. sambil makan sambil update blog .. haaa.. tu belum lagi cam aku buat sekarang ni , update dalam LRT dan ERL ! Dalam kereta , jangan cerita la.. dah selalu sangat ..

Blog lama .. mereka dah dikenali ramai ... blog baru , walaupun bagus kena fikir bagaimana nak kasi dikenali .. satu cabaran ! dan bukan mudah .. tapi bila naik , mmg best .. bukan jadi femes tapi nikmatnya , ramai singgah baca blog kita .. dan ramai kawan ..

Tak caya ? cuba la...

You May Also Like

46 comments

  1. btol tu abg ben,.sy baru lg dlm brblogging ni,.bile rmai fllowers mmg seronok tp yg plg best skali adlh entri kite,crite2 cite, bile rmai yang bce,.rasee puass sgt2,.at least,bnyk bnde bley share,.

    BalasPadam
  2. saya punye blogger baru hehe..satu cabaran kan.. =)

    BalasPadam
  3. saya sahut cabran tu abg ben :))

    BalasPadam
  4. Salam :)

    Nak tumpang glamour kat sini, kata nk setanding gan blog femes ;D

    BalasPadam
  5. sy termasuk dlm kelompok blog baru, follower x sampi 10......terasa mcm hanya aku yg baca apa yg aku tulis.....haru gitu.

    BalasPadam
  6. hehehe~~
    sedang menikmati perasaan tu slowly..
    =)
    macam ade dunia lain pulak bila blogging~~

    BalasPadam
  7. owh.. susah juga rupanya yer.. tenks for the info~

    xleh byg, mkn dpn blog. huhu TT_TT

    BalasPadam
  8. hmm...

    ben. nak tanya lah. haha. about your wife. yeah mungkin la die tak kesah, sbb dah tau husband neh blogger kan. tapi kadang2 ada tak die merungut sbb asik ngn laptop je. bak kate ben, ngah makan, nga drive pn. everywhere ngn laptop and blog. die mesti pnah gak majuk kan? haha.

    share lah share lah!

    BalasPadam
  9. http://fatin-hidayah.blogspot.com/2011/03/bile-si-encik-itu-ikut-aku.html

    BalasPadam
  10. blog saya lagi la tak ramai berkunjung.. malu nak bagi link.. sbb bukan ada apa yg menarik.. cuma blog saya tu mcm diary alam maya saya..

    BalasPadam
  11. aku blogger sampah..hahahhaa..(kompem kena cepok ngn ben jap ag)..

    BalasPadam
  12. puas sgt bila ade yg baca apa yg kite tulis..tapi mmg susah nak buat blog dikenali dan ade pembaca setia..masih blaja lagi, n tgh curi2 ilmu dr otai2 blogger yg lain..=) huhuhu

    BalasPadam
  13. huh sgt susah....
    dh dkt sthn gak la...
    followers bru 56...hhaiihh...
    tp xpe...usaha tu yg pntg...jgn followers rmai...tp isi blog xde...tol x abg ben...????
    hehhehehe

    BalasPadam
  14. saya juge blogger baru...nk cari idea nk update pun haru rasanya...hahahaa...

    BalasPadam
  15. blog saya pun masih baru... :)

    BalasPadam
  16. AKU BLOGGER BARU LAGI X DI KENALI...HAHAH

    BalasPadam
  17. nk tiru skill update abg ben boleh.. nk update kt mna saja x kira msa.. haha

    BalasPadam
  18. nk tiru skill update abg ben boleh.. nk update kt mna saja x kira msa.. haha

    BalasPadam
  19. betul2 bukan nak femes..
    nikmat kejayaan tu ;)
    best nyer jadi pok beng..roti canai 2..

    ramai kawan seronok okeh..
    rasa diri disayangi huhu~

    sape nak kawan ngan saya?
    ahahahaha

    BalasPadam
  20. pagi ni je dah 6? waa.. tapi betul2.. dulu2 xde sape pandang pun harian metro.. sekrang dah femes.. camtu gak r ngan blog ni kan.. kne usaha nak bagi orang kenal blog kte. =)

    BalasPadam
  21. x nk naik laju2 sgt..nak hayati berblogging ni.. hee.. x nk belog ni membesar cepat sgt.. biar belog ni tengok kngkwn dia besar dulu and tgk perkembangan, baru dia besar plahan2...

    oh lupa nk tny, segmen : saya sayang belog ni, mmg inche ben akan kasi link kat belog yang disebut ke?

    sbb belog yg saya syg *suka sbnrnya* ada komen and entry tu dah berpuluh2 ke belakang.. heh..

    BalasPadam
  22. errr... saya kena extra usaha untuk orang kenal belog saya :(

    BalasPadam
  23. sy dah berblogging start dr tahun 2005. tp takde fofular pun...:-(..

    nuffnang sy pun de 8 hengget je...hahahah kahsian.

    BalasPadam
  24. haa setuju sangat2. :)

    ini entry i buat tentang traffic blog.ade kredit vlog itube abg ben and abg nara sekali.:)

    http://sherahxoxo.blogspot.com/2011/03/ini-semua-tentang-blog-traffik.html

    BalasPadam
  25. komitmen kena penting..kekadang masa memang mencemburui..nak blogwalking pun tak sempat.

    BalasPadam
  26. err.. kena beli notebook kecik atau fon canggih br bleh blogging dlm kete..erl segala..

    xkn nk bw laptop 14 inci tu naek lrt...T_T

    BalasPadam
  27. <--- SY tuan punye blog baru dan megharapkan tuan punye blog lama & malatops mcm Ben datang menyinggah, mengomen mana yang patut supaya nanti boleh berdiri sama tinggi ngn Ben sendiri!! (walau tinggi 5 kaki saje!!)

    BalasPadam
  28. btul2.. berusaha untuk updet..xnk jadi cam dulu dah asek terbengkalai jer blog 5-6 bulan...kerahkan otak utk carik idea..

    BalasPadam
  29. misti r blog femes bangggg

    BalasPadam
  30. huhu~~ lagi satu entry kene ngena ngan komen saya... aduh2...

    saya kelompok blogger baru gak..tapi post2 kadang2 mcm yang syok sendiri... sendiri tulis n sendiri baca...

    maybe post x berapa menarik ke??

    BalasPadam
  31. apa2 pun boleh dapat kalau sanggup hadapi cabaran.
    macam Harian Metro!

    BalasPadam
  32. Ben sharelah ilmu kat akak. Akak nak jugak blog akak jadi luarbiasa. Cumanya (bukan alasan nih..) akak tak dapat nak adakan masa yang luarbiasa mcm Ben (1 hari berpuluh entri).

    Akak rasa blog akak ni 'berat'. Akak minat buat entri berkaitan general info atau apa-apa je yang akak minat.

    Ben jenguk kejap, kalau2 ada idea untuk improve blog akak....

    tim-ahmat.blogspot.com

    TQ Ben & all the best to you.

    BalasPadam
  33. fuuyoooo en.ben nih mmg betol2 popular. tgok la baru 1 minit, pengomennya dh jejak 30 org. ish, bertuah empunya badan, tak gitu?

    BalasPadam
  34. haha..mestilah blog popular menang..yang baru still merangkak..nak popular ada banyak cara..either sanggup dan tidak je..

    BalasPadam
  35. btul tu abg ben...
    insyaAllah..nak try juga ni...
    tak mustahil satu ari nnt ble jadi cm abg ben...
    tapi kena ambil masa sikit...cayo3... =)

    BalasPadam
  36. bile nak stat tuh memang susah ,sebab kita tak tahu selok belok dunia blogging kan ,bile dah lama nanti ,insyaallah ,kata orang alah bisa tegal biasa ,aku masih perlu blajar banyak ,kene berusaha keras lagi :)




    http://jambancomel.blogspot.com/2011/03/maaf-aku-dah-berpunya.html

    BalasPadam
  37. mak aii

    6 entri dah pagi ni??

    gile bullet lah!

    saya baru 2.

    itupun sentap.

    haruskah saya mempunyai lapan

    tangan untuk untuk hapdet

    30 entri satu hari??

    fweuhhh..kejung!


    http://mamaglamdiva.blogspot.com/2011/03/geng-diva-divana-menerobos.html

    BalasPadam
  38. kejayaan pada masa hadapan bermula pada hari ini..

    kejayaan yang besar bermula dengan kejayaan yang kecil..

    bangunan yang paling tinggi didunia sekalipun, dibina setingkat demi setingkat..

    BalasPadam
  39. blog baru dan lama .
    dua2 menarik utk dilihat,dibaca dan diteliti :)
    setiap orang ada pilihan
    yang baru akan jadi lama .
    bezanya sama ada dia mampu bertahan atau tak .

    BalasPadam
  40. minat dan berusaha pasti membuahkan hasil...

    Biar menangis sebelum tersenyum

    BalasPadam
  41. hari tu dah suggest benda ni..tp nampaknya encik ben tak perasan kut...*apa kata buat segmen mengenai kerjaya org yang bisnes sendiri...mcm mana dia mula dan usaha2nya sehingga berjaya... -Boleh buat teladan..ye tak?

    BalasPadam
  42. as salam..
    oh! tips lagi! sukaa~
    blog yang dah popular?
    saya bacab je.blogger baru pun, baca, tiada diskriminasi. tapi kalau cerita isu menghentam orang terang2, politik, isu hentam agama, sori la. memang lari jauh2. bari red mark.'
    kat entri tu. blog saya, kejap naik, kejap turun. haha~
    adoi. takpe.mula lagi dari bawah.
    ahaha~
    usaha tangga kejayaan kan~ lain la lau naik tangga, tak pegang. guna kaki je. berapa lam ala boleh bertahan tinggi tanpa pegang~
    hoho

    Qaseh dalia

    Munira Sajuti

    Khumaera

    Fashah

    Sunah

    C-tea

    Oked

    Syuwai

    Ummi

    Saya

    BalasPadam
  43. no komen..


    sebab..

    terharu

    dan

    tergamam

    ish3x...bgitu sekali yerk.^^

    BalasPadam