Selamatkan FACEBOOK anda ..

by - Mac 28, 2011

 

sumber : UTUSAN ( MEGABAIT )

Dewasa ini, penggunaan laman web sosial Facebook menjadi satu budaya penting dalam kehidupan seharian.

Ia bukan sahaja tertumpu kepada penggunaan peribadi tetapi digunakan sebagai satu alat teknologi maklumat untuk komunikasi antara pelanggan-pelanggan dengan agensi-agensi jualan, rakyat dengan pemerintah, pelajar-pelajar dengan pensyarah dan lain-lain.

Capaiannya menerusi Internet juga tidak terbatas kepada penggunaan komputer peribadi yang mempunyai sambungan talian tetap.

Malah, dengan munculnya alat-alat komunikasi mudah alih berkuasa tinggi dengan harga yang murah seperti komputer tablet, komputer riba, netbook dan telefon pintar berupaya mencapai laman web Facebook menerusi talian Internet tanpa wayar.

Masa, alat dan tempat bukan lagi menjadi kekangan utama untuk mencapainya.

Oleh itu, laman sosial Facebook ini boleh dicapai di mana-mana dan pada bila-bila masa sahaja.

Malah, ada kedai-kedai atau pihak-pihak tertentu yang menyediakan kemudahan capaian Internet tanpa wayar ini secara percuma menerusi teknologi Wifi.

Capaian Internet tanpa wayar ini sebenarnya mengundang sebahagian besar masalah pencerobohan ke atas akaun-akaun di laman web Facebook.

Ini kerana data-data atau maklumat ‘berterbangan’ di udara dan sesiapa sahaja berupaya mengambilnya termasuklah data-data yang penting seperti login dan kata laluan.

Tambahan pula program-program komputer untuk tujuan pencerobohan ini agak mudah diperoleh di Internet dan mudah digunakan.

Dengan itu, berhati-hati dan berpada-padalah ketika melayari Internet menerusi capaian tanpa wayar ini.

Antara langkah-langkah awal yang boleh di ambil untuk menggunakan laman web sosial Facebook ini dengan selamat ialah menerusi konfigurasi keselamatan dan privasi yang baik pada akaun Facebook tersebut.

Apabila kita mencapai laman web sosial Facebook menerusi Internet sama ada menerusi teknologi berwayar atau pun tidak berwayar, sambungan terhadap laman web tersebut tidak dienkrip.

Ini bermaksud, sesiapa sahaja yang berupaya berada di kawasan sambungan tersebut akan boleh memperolehi apa sahaja maklumat atau data yang melalui sambungan itu secara jelas termasuk login dan kata laluan.

Bagi mengatasi masalah sambungan yang tidak dienkrip ini, pihak Facebook telah menyediakan fungsi keselamatan untuk kita mengenkrip sambungan capaian ke laman web Facebook menerusi Internet.

Dengan ini, sesiapa boleh atau berupaya mendapatkan data-data atau maklumat yang melalui sambungan tersebut tetapi data-data dan maklumat tersebut tidak dalam bentuk yang nyata.

Data atau maklumat tersebut akan disembunyikan dalam bentuk yang rahsia.

Penceroboh atau penggodam perlu meemecahkan kod terhadap proses enkripsi yang dibuat terhadap data atau maklumat itu untuk mendapatkannya.

Dalam Facebook, anda perlu pergi ke ruangan konfigurasinya.

Seterusnya memilih fungsi Account Security dan tandakan pada ruangan Secure Browsing (https).

Seterusnya, jangan lupa untuk menyimpan konfigurasi yang telah anda buat dengan mengklik pada butang Save.

Fungsi Secure Browsing ini baru sahaja diperkenalkan oleh pihak Facebook.

Jadi, pastikan dikemas kini terlebih dahulu akaun Facebook tersebut dengan kemas kini yang dianjurkan oleh pihak Facebook.

Sekiranya fungsi tersebut masih belum ada dalam akaun kita, sila maklum atau mohon kepada pihak Facebook atau nantikan sahaja kemas kininya oleh pihak Facebook.

Hasil daripada konfigurasi tersebut, melayari laman web Facebook menerusi Internet akan dienkrip seperti mana melayari laman-laman perbankan Internet yang menggunakan protokol keselamatan rangkaian https.

Selain daripada itu, pastikan juga konfigurasi untuk fungsi Privacy bagi akaun Facebook adalah baik. Pastikan dan tentukan mana maklumat yang perlu dikongsi oleh siapa sahaja dalam akaun Facebook anda. Pihak Facebook ada menyediakan cadangan konfigurasi Privacy dalam perkongsian maklumat seperti maklumat peribadi, maklumat rakan, gambar dan lain-lain.

Anda boleh tentukan sama ada anda mahu berkongsi maklumat dengan sesiapa sahaja, rakan sahaja, rakan kepada rakan sahaja atau menerima cadangan pihak Facebook.

Sekiranya anda masih tidak berpuas hati dengan konfigurasi tersebut, boleh memilih pilihan Custom. Di sini, anda boleh membuat konfigurasi sendiri untuk perkongsian maklumat dan boleh menetapkan hanya untuk tatapan atau capaian diri sendiri.

Konfigurasi pada bahagian Privacy ini penting bagi mengelakkan pihak yang tidak bertanggung jawab memanipulasikan maklumat yang dikongsikan atau dijadikan panduan untuk melakukan penggodaman atau pencerobohan terhadap akaun Facebook seseorang.

Sekiranya ada mana-mana akaun rakan Facebook yang disangsikan tujuannya, bolehlah kita blok akaun tersebut dalam fungsi Block Users.

Kadangkala kita melihat remeh-temeh berkenaan dengan fungsi Security dan Privacy dalam akaun Facebook ini.

Namun begitu, sekiranya akaun Facebook mendapat masalah seperti digodam dan sebagainya, barulah kelam kabut untuk mencari jalan penyelesaian.

Jadi, sebelum perkara yang lebih parah berlaku, marilah kita ambil langkah berjaga-jaga dengan melaksanakan konfigurasi yang betul dan selamat pada akaun Facebook.

Selain daripada itu, berhati-hatilah dengan e-mel palsu yang meminta maklumat dan kata laluan bagi akaun Facebook anda.

Ia merupakan satu penipuan yang sepatutnya kita sedar akan perkara tersebut dengan menyemak kembali sambungan URL yang disediakan, e-mel tersebut dihantar secara tiba-tiba tanpa ada keperluan atau anda memintanya, semak penghantar e-mel tersebut dan lain-lain.

Ia merupakan satu teknik penggodaman yang sangat mudah tanpa perlu melakukan perkara-perkara teknikal kerana pemilik akaun Facebook sendiri yang memberi maklumat-maklumat penting tersebut. Layari Internet dan laman web Facebook anda dengan selamat dan berhati-hati.

You May Also Like

33 comments

  1. aRggggg! saye nak dlete fesbuk! nak men belog ja lepas ni!


    dewasa ini~

    BalasPadam
  2. yaaahhh... tulah yang berlaku dan menyebabkan akaun eyqasara dah closed! ciss! tapi dah privt kan lah... dah block pun org2 tertntu... tapi tu laaa... masih terjadi... sob! sob! tamo ade fb dah laaa... susah benor bila idup ni di intip... *aiseymen!*

    BalasPadam
  3. thankx share..!
    baru tau psal ni..
    bhaye btol klo gne wifi free

    BalasPadam
  4. tipss yg amat bernas.. tks for sharing..

    BalasPadam
  5. wahhhh....ana dah buat...thanks abg ben for info :)

    BalasPadam
  6. fesbuk da ta beshhh belog lg besh hehe

    BalasPadam
  7. sekarang ni macam macam boleh jd
    aduh, cane nak main FB ni. haha

    BalasPadam
  8. erkss kena berhati2 ni..
    thanx pok beng ;)

    BalasPadam
  9. wah..malas la pulak nak on fb

    BalasPadam
  10. sharing is loving!! hehehe
    dah jarang masuk fb neh..bosan dengan isu rumahtangga huh!!

    BalasPadam
  11. remaja ini, saya ingin kurangkan fb.. just untuk ping blog.. hehe

    BalasPadam
  12. tqtqtqtqtqtqtqttqtqtqtqtq.......Ben...nak share nih...

    BalasPadam
  13. Labi-Labi da jadi Fulltimer dah.kalau tidak dok jadi Fulltime Fb je..

    tapi sekarang tros tutup fb..haha

    IKLAN FREE & Follow Blog Labi-Labi NineMustafa
    & JariPlastik



    Pendedahan Exclusive : Penyanyi Islam Membidas Mufti

    LabiLabi da follow kamu

    BalasPadam
  14. waa thanks for the info abg ben, nasib baik saye tidak menggunakan pc awam..:D

    BalasPadam
  15. tpi fesbuk makin lme makin x best la ermm

    BalasPadam
  16. lor.. kwn2 knape smpi tutup FB.. bukan slh fb.. t[ skang fb da semakin secure ok la.. dulu penah gak account FB kna hack.. skang x perlu gusar... cian FB.. hackers punye hal FB kna hukum..huhu

    BalasPadam
  17. nak shareee.. nak shareee.. nak shareee.. boleh ye uncle ben? nak share kat blog saya - http://jalan-tanpa-episod.blogspot.com :)

    BalasPadam
  18. Bahaya internet free ni adalah "software keylock".bukan saja password facebook boleh diambil.password blog dan apa2 laman web boleh dipacai.
    Cybercafe juga bahaya sebab mungkin ada pasang moderm keylock.


    JOm Joint.Entry terbaik bulanan peserta akan di pamerkan ke page yang mempunyai 16000 fan page

    Peraduan : Entry bulanan terbaik anda dari FARISZ@AZ.Com
    Hakiyat dan hakikat si telur

    BalasPadam
  19. yg pnting jgn suka2 aprove org x dikenali dan diragui statusnyer..spt gambo takde,komen nak melucah jer.....

    BalasPadam
  20. SaYeR aDeR TiPS TuK PGGuNeR FB YaNG TeGaR...

    http://nadiah-muhammad.blogspot.com/2011/01/ok-guys-kali-ni-saya-nak-berkongsi.html

    P/S : MaaF La TuLiSaN eNTRy Tu PeLiK SKiT...

    BalasPadam
  21. salah satu software yang boleh digunakan untuk tahu username dan pasword orang lain yang guna access internet free ialah wireshark..

    BalasPadam
  22. tenkiu incik Ben~dah buat tadi. :D

    BalasPadam
  23. aku xsecure pun lagik akaun facebook aku.. sapa2 nk masuk bolela.. haha

    PHYCREWZ

    BalasPadam
  24. thanks for sharing.. :)

    BalasPadam
  25. thanks for da info abg ben!!
    aritu dah kecoh pasal display ni hp..
    alahai fesbukk
    macam2!!
    xselamat dah..
    nak tutup ke x..tutup ke x..

    hi fwenz!! keep it up blogging ya!! Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

    BalasPadam