Kenapa LELAKI berbeza sebelum dan selepas kahwin ?

by - Mac 25, 2011

 

Bukan dari segi fizikal okeh ! Tapi dari segi perangai .. Ada PEREMPUAN kata LELAKI sebelum 'dapat' , tu diaa.. dia punya caring , kalah farmasi CARING tu haaa... mmg cair punya laa..

Sebelum kawin , cakap je nak mana .. terus soal siasat.. Dari A sampai Z ... pastu setiap 1 minit call ! Tanya khabar .. ngan siapa ? sapa ngorat ? sapa tengok ? Ada bual ngan sapa sapa tak ? Pastu kalau jatuh sapa tolong ? Ada nyamuk gigit tak ? Pergh.. banyak lagi la soalan... Mmg kalah CIA punya arr...

Tapi lepas kawin ??? Cakap je nak g mana ? Maka tanyalah si LELAKI tu , bila balik ? Tak sempat jawab , tanya , taknak tidur sana terus ke ? Mak aih... kalau boleh tak nak jumpa la sbb malam ni leh lepak ngan geng geng lelaki.. layan bola kat kedai mamak .. Tu contoh la.. aku tak la buat gitu.. kang ada kata 'ben mesti cam tu kan ' .. aku bagi perumpamaan jer..

Perempuan kata LELAKI lepas kawin tidak lagi ambil berat mengenainya seperti sebelum kawin .. kan ? Kenapa semua ini terjadi ?? Sebenarnyakan.. eh.. kita ke perenggan baru ..

Sebenarnyakan LELAKI teramatlah amik berat walaupun lepas kawin.. tapi silap PEREMPUAN gak !! Sapa suruh tunjuk pandai ?? Konon boleh urus rumahtangga sendiri la.. boleh hidup tanpa suami la.. haaa.. segalanya boleh diurus sendiri.. Jadi LELAKI ni nak kata apa dah ? Nganga je la.. dah tau isteri dia boleh buat semua kerja tu.. maka dibiarkan je la...

LELAKI malas gaduh ngan PEREMPUAN ..nanti kata dayus lak kan ? tak pon nanti PEREMPUAN repot talian DERA lak.. sapa susah ?? Sesungguhnya LELAKI tak pernah berubah malah lebih sayang lagi selepas kawin ..

SETUJU TAK LELAKI ???

You May Also Like

60 comments

  1. memang dah perangai lelaki sejak azali lagi....

    pantang diberi peluang....
    akan lepas tangan...

    prihatinlah sikit perasaan isteri....

    BalasPadam
  2. good to know kalau bnde ni btul bro ben hahaha :D!!!

    BalasPadam
  3. tak...werk

    isteri jiwa sensitif..laki asyik tgk bola

    spe tak mara=P

    BalasPadam
  4. itu yg jadi bosan kot..ha..ha..

    http://adzriel.blogspot.com/2011/03/pahala-menggatal-dengan-suami.html

    BalasPadam
  5. bro ben...bukan dayus la...dayus tu mksodnye len...

    :)

    BalasPadam
  6. eh,camtu kaaa....hai lelaki. suamiku gak pernah kata lelaki yg dh kawin ni lain sikit......

    BalasPadam
  7. setuju sesangat walaupun blum kawin... yg pnting masing2 kena fhm mmhami n fhm tggungjawab masing2...

    BalasPadam
  8. err . xkawin lagi cop ! hehe , tapi laki bile dah kawin makin boroi . keh8 . ikut same mengandung , tapi tak kempis2

    BalasPadam
  9. saya berbelah bahagi nak setuju nie..hehe...
    kemungkinan besa betul kate abg ben tue..

    BalasPadam
  10. Pengalaman mematangkan seseorang. Mungkin selepas bernikah maka faham ada tanggungjawab.

    Lagu Sami Yusuf dalam 4 bahasa dan lagu Maher Zain dalam Bahasa Melayu

    BalasPadam
  11. xsetuju..lelaki memang beza pas kawen..kurang sensitif ngn perasaan isteri..sblm kawen memang caring giler..pas kawen sifat tu dah ilang..pegi mane pn xtau la..huhu..

    BalasPadam
  12. sy setuju wlupon sy pmpuan!,.hehe,.

    BalasPadam
  13. setuju sangat2 laaa tu weh....teraso hati den ni haaa!!!

    tapi lelaki beriman yang betul2 menghayati ISLAM tidak akan layan isterinya begitu. :)

    BalasPadam
  14. suami sy!! kalau u berani setuju kata² Ben nih..malam nih smpai malam kamis depan tidor luar...tidor ngn anak²!

    BalasPadam
  15. ooo yeke?pernah dgr gak ade suami mrajuk bile istri lebihkn anak2..huhu

    BalasPadam
  16. setuju sangat2 dengan kata2 abg Ben tuhh !even sy belum kawen lg ,tp tgk parents sy pun sy da boleh baca ..hehe :D

    BalasPadam
  17. saya amat setuju ngan word "bila dah dapat lelaki pun berubah"... hehe... saper dah kawen taw la cemaner kannn...

    BalasPadam
  18. ermmm...xtau nk kata apa. but my hubyy messti setuju dgn bro

    BalasPadam
  19. huhu..sebenarnya ada satu kajian tau abg ben..

    yang menunjukkan..lelaki berubah selepas kahwin..berubah dari segi perangai..kalau sebelum kahwin, pijak semut pun tak mati..lepas kahwin, kain pelekat dibiarkan melengko je atas lantai..isteri jugak yang kutip...(betul ke ben??)

    tapi kalau pasal sayang ni..ct tak tau..hehe

    BalasPadam
  20. tuela bezanya bercinta sebelum dan selepas kawen...
    bagi sy, bercinta lepas kawen nie lebih bagus sebab masa tue baru kita akan kenal luar dan dalam pasangan kita...

    BalasPadam
  21. Setuju!! Setuju!! (sambil angkat tangan)

    BalasPadam
  22. HUHU

    dan laki

    akan berubah

    fizikal

    makin comel

    terutamanya

    bahagia perut

    makin comel

    tapi baik sangka je lakan



    .f.o.l.l.o.w.m.e.!.

    BalasPadam
  23. wahahahahhaah


    setuju....


    yes!!

    BalasPadam
  24. pergh merenyut mulut nak jawab.

    tapi dah tanya lelaki maka

    saya diam.

    BalasPadam
  25. Aquw berubah ke ha kalau aquw kahwin nanti!!??

    BalasPadam
  26. HARAP2 LAH LELAKI YANG DIJUMPA NANTI TAK BERUBAH.FUHH2 :D

    BalasPadam
  27. Hahaha ~ nampaknya ramai juga pembangkang kat sini ~ betullah tu apa yang dikatakan sebab aku pun seorang lelaki ... cuma ~~~~ bujang lagi ~ kui3 ~

    BalasPadam
  28. kalau rasa pompuan nampak pandai bole itu ini ,so lelaki kena la memantapkan lg keperkasaan & kepandaian dia..keh keh... awat la kasi biar je bang oiii??? heheeee

    BalasPadam
  29. lelaki memang tak pandai nak mengexpresikan...erm..and ego skit maybe..biasalah tuh

    BalasPadam
  30. xsume llaki mcm tu... ade juga yg lpas kawen pon tros trosan caring nye.... perempuan sentiasa perlukan perhatian.... xkira sblm atau slpas kawen... ckup lh klu ckp "I Luv u" stiap hr kpd istri anda. itu pon dh kire caring lh tuh.. ^_^

    http://redapplehoneyz.blogspot.com/

    BalasPadam
  31. memandai je ko ni en.ben oiiiii...depend on situation lah kannn...laki ai tak macam tu tau..sebab dia dapat bini yg suci murni gitu..makin caring adalah..makin galak ajak bejalan sampai nak muntah!! Selalu gak tunjuk pandai tapi sebb ego kan sekali lagi ego..mana dia bg bini dia buat semua menda..tak macho katanya..eh, ai puji laki ai..boleh kan en.ben kannnnnnn

    BalasPadam
  32. yeah! sokong en BA.. ;)

    BalasPadam
  33. really abang ben ?
    haha , lain orang lain bicara kot .

    BalasPadam
  34. saya stuju dengan penaGlow, kalau betul la pompuan terer macam2 jadik laki kenalah up sikit, kasi pandai lebih dari pompuan, bukan dibiarkan je..opss, i cakap ikut pengalaman okeh..hehe

    BalasPadam
  35. lelaki memang cam tu kalau sebelum kahwin

    BalasPadam
  36. JADI KEPADA KAUM WANITA ANDA HARUS PUNYA ILMU URUS RUMAH TANGGA, TAPI BILA DENGAN SUAMI BUAT-BUAT ITU TAK RETI NI TAK RETI.
    BIA LAH SUAMI YANG BUAT KAN..
    HEHEHHEE.
    CISS, PROPA LAH ABG KETAK ! ;P
    hahahahahaha

    BalasPadam
  37. Ye ke lepas kahwin lagi caring?? Bercinta lama2 pun dah macam tak caring je.. Mencik2!! Hahaha..

    Btw, boleh tak abg ben ulas sikit pasal lelaki yang baran? Time ok, ok la.. Time gaduh, fuhhhh bantai aku kau je dengan pompuan.. *nak tau pandangan je hehehe*

    BalasPadam
  38. beza ke? erm sama je pun drp sekolah, kolej, kerja & beranak pinak...still mcm dulu..yg berubah sket weight je kut

    BalasPadam
  39. sebagai sorang laki saya setuju!!!

    eh..saya bukan lelaki..hehee...sory2..

    saya setuju...laki mmg mcm 2..lepas kawen lbh menghargai isteri..lgi syg kat isteri...

    BalasPadam
  40. sy sbg perempuan, xstuju sama skali abg ben..hehe

    BalasPadam
  41. ttapi mmg bkn laki mcm tue ke? mane tak nye slalu lps kahwin mesti jadi lain kan?? actually apelah yang laki pikirkan kn?

    BalasPadam
  42. owh.lau cmtu t nk bia laki i wt sumer keje la,,,ahaks..!!ok x?

    BalasPadam
  43. Tak berapa setuju laa part isteri kata leh urus rumahtangga sendiri tu..mesti suami tu yg main rasa gitu je tanpa isteri ada cakap sbb dia tgk isteri dier dah superwoman

    BalasPadam
  44. nak komen gak.....

    baru buat entry yang ada related ngan topik nih....

    http://ohazizah.blogspot.com/2011/03/suami-boroi-tanda-bahagia.html

    BalasPadam
  45. amik berat ke? lelaki....haahhaah

    eh lelaki,meh try jadik full time house hubby...

    huhuh

    BalasPadam
  46. setuju...

    tapi ayat telefon talian dera memang tak boleh blah

    BalasPadam
  47. tension giler sb lelaki ni kdg2 suke TERlupa tnggungjwab nye...

    BalasPadam
  48. normal sebelum kahwin, kena usaha gigih nak dapatkan gadis idaman, bila dah kahwin sifat CARING dia tu seolah2 hilang sebab t/jwb dia dah semakin luas..

    bukan nak sokong lelaki tapi secara zahirnya banyak perkara lelaki nak kena sediakan untuk keluarga yang sedang dibina.

    bila jadi macam tu, kekadang jadi perselisihan faham sebab tiadanya komunikasi 2 hala, CARING lelaki tetap ada walaupun dah kahwin cuma mungkin takdelah 'semeriah' macam sebelum kahwin.. kihkihkih...

    BalasPadam
  49. as salam..
    haha. setuju~
    lelaki ni ada pro dan kon sebelum dan sesudah kahwin. kalau perempuan, pro je manjang..kon nya kurang.
    sekadar pendapat =D

    BalasPadam
  50. ni entry paling sempoi.....best n kelakar tuk dibaca...

    BalasPadam
  51. setju gak ! ambil berat time bercinta lain time berkawen ni lain kan abg kan (mcm lah aqu dah kawen haha)

    BalasPadam
  52. tanya lelaki je ke setuju tu abg ben?? pompuan xnak tanyaaa?? haisshh..!! yerlah..yerlah..setuju jugakkk!! muahahaha

    hi fwenz!! keep it up blogging ya!! Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

    BalasPadam
  53. Memang betulpun sikap lelaki macamtu. Walaupun aku lelaki ada banyak contoh yang aku lihat di sekeliling. Hipokrit.

    BalasPadam
  54. hurmmm...mmg lelaki cpt brubah dlu bcinta lain,lps kawen trus jd lain..cm da xknal dia sape...

    BalasPadam