Mereka sangka aku BANGGA ??

by - Mac 27, 2011

 

Mereka sangka aku bangga dan rasa ‘bagus’ sangat kerana blog aku popular ?

Mereka sangka aku jalan mendada kerana bangga blog aku punya ramai pembaca ?

Mereka sangka aku tersenyum gembira kerana aku punya ramai peminat ?

Aku sangkal segala sangkaan mereka ! Aku malu kerana mereka sangkaan mereka …

Jika aku punya ilmu seperti Dr.Maza , baru aku mampu bernafas lega.. Aku ingin hidup dengan berdakwah kerana Allah .. Aku ingin berjuang menegakkan Islam kerana Allah .. Baru aku boleh kata aku bangga .. bangga kerana melakukan sesuai untuk agama aku ..

Bangga aku bukan riak .. bangga aku bukan tanda kepuasan .. Bangga aku kerana hidup aku menghasilkan sesuatu yang berguna .. Bangga aku kerana setiap nafas aku tidak dipersiakan … Itulah yang aku kata aku bangga ..

Jika tidak , aku rasa seperti aku ini sampah .. sampah yang tidak punya apa apa makna .. seperti plastik yang tak boleh dibuat apa apa lagi selama beratus tahun lamanya ..

Apa guna nama atau darjat sedangkan hidup penuh kepura- puraan ?  Apakah itu satu kebanggan ?

You May Also Like

41 comments

  1. Setuju dgn abg Ben. kekadang manusia nie suka pandang org sebelah mata. asek nmpak silap org. dah abg Ben. pegi tido. esok kelas. hehe nitez. :D

    BalasPadam
  2. Tidak salah bangga tetapi jangan riak.Sebab riak adalah syirik kecil.

    Namun tiada siapa berhak mempersoalkan apa yang dalam hati selagi mana apa yang dibuat tidak salah.

    yang kata ben bangga tu dia ada kasyaf ke?

    3 Bahagian Sabar

    BalasPadam
  3. bro update kul 3 pg?bro buat autopost ke or mmg bro tgh berjaga?fuh~ no wonder lah bro leh hebat smpai skng.nk jd blogger hebat cm bro gak =)

    BalasPadam
  4. huhu..sabar bro.dari apa yang dilihat sebagai pembaca blog bro rasanya blog ni dah balance dari segi penyampaian..dalam santai2 bro pun ada selitkan elemen nasihat,.dakwah apa semua..cuma benda tu tak secara direct..sebab kena la dengan tema bro santai2..

    BalasPadam
  5. gembira bukan bangga..
    kepuasan bukan juga bangga..
    suma tu tok hiburkan ati..=0

    BalasPadam
  6. merendah diri lebih baik kan~

    BalasPadam
  7. macam macam jenis manusia en ben.
    otak lain lain..cara berfikir lain lain..sabo je la...you have done good job..tq..:)

    BalasPadam
  8. Kena kental dalam menyampaikan sesuatu yang benar. Ilmu pun nak kena ada banyak, baru boleh tangkis.

    Alangkah seronoknya jika hidup kita benar2 dalam keredhaan...dan tak persiakan amanah Allah.

    BalasPadam
  9. kita xleh nak puaskan setiap keinginan orang ben.. yang penting jadi diri sendiri dan tidak putus asa walaupun dikritik..

    BalasPadam
  10. insyaALLAh, kalau niat tu baik. segalanya akan berjalan dengan lancar. semoga encik ben terus sabar dan jangan putus asa.

    jom support kempen ni.
    jom jadikan blog sebagai medium dakwah

    BalasPadam
  11. tak boleh nak puaskan hati semua org..

    BalasPadam
  12. mereka yg berkata begitu selalunye iri hati.. : )
    x mahu melihat org lain berjaya...

    BalasPadam
  13. biasa la tu.. ada ja org nk cari silap kita.. kita semua x perfect, msing2 ada klemahan, tapi yg mengata tu.. adakah diri dia dah ckup lengkap?

    abg ben, betul kebanggan? bukan kebanggaan ke? hehe..

    BalasPadam
  14. ramai yang hanya pandai berkata2 tapi tak mencerminkan diri sebelumnya. Heh. lumrah manusia

    BalasPadam
  15. BIAR JUJUR..

    BIAR KAN DIRI MERENDAH..

    asal orang lihat kite tinggi..

    luar kata negetif..tapi hati xleh
    menipu..ANDA ADALAH POSITIF.KREATIF.SMART.

    ^^

    BalasPadam
  16. hrmm...
    OE setuju...
    asalkan kita hidup ni ada gunanyakan...

    BalasPadam
  17. @Orang Kampung sempat pulak kenekan abam ben .. haha .. yang penting abam ben mmg best!

    BalasPadam
  18. as salam..

    ya. betul.
    bangga kita, Allah je yang tahu dimana tingginya ia disisi-Nya.
    hidup bukan sekadar memberi. malah, menerima.

    yang penting,kita sentiasa berubah menjadi lebih baik dari masa yang terdahulu =)

    er..yang akhir tu..kebanggan? apa tu?

    0_o?

    BalasPadam
  19. Itu tandanya anda berjaya

    Sebab tu mereka rasa cemburu

    BalasPadam
  20. spe ckp abg ben bangga?? meh nak sepuk2 kan..

    BalasPadam
  21. cool abg ben. hanya kita yg faham bangga itu dari segi apa :)

    BalasPadam
  22. cian kat abg ben, mmg ramai orang yang dengki sekarang ni, tak boleh tgk kehidupan orang lain senang. banyakkan bersabar tau abg ben.

    BalasPadam
  23. setuju sgt ngan abg ben...
    pokok pangkalnya kta harus tau dari mana asal usul kta dulu...=)

    dlm Al-Quran juga ada menyatakan yg bermaksud:

    "Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (kerana sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh.
    Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang2 yg sombong lagi membanggakan diri” (Luqman : 18)

    BalasPadam
  24. as salam
    mereka hanya menyangka..
    tapi mereka tidak tahu sebenarnya..
    bil mata hanya melihat..
    telinga tidak mendengar
    diri tidak mengalami maka
    pelbagai konklusi wujud..
    hasil dr serkap jarang..

    all the best bro
    just do it..

    BalasPadam
  25. wah suka dengan ayat-ayat tuh...muhasabah diri di awal pagi ini...weeuuuu~

    BalasPadam
  26. smuanya brgntung pd pemikiran n pandangan seseorang..we cant change that tp mereka akn faham kalau baca dengan hati n fikir guna akal positive..jgn risau ye BA..kami fhm:)

    BalasPadam
  27. biasalah 2 abg.ben lumrah kehidupan manusia huhuhu

    http://ejahashim88.blogspot.com/

    BalasPadam
  28. manusia takkan puas dgn apa yg diorang buat...realiti bro ben.kdg2 dlm dunia ni org jugak xkan puas hati dgn apa yg kita buat..

    bila kita naik kita dktakan bongkak..yg pnting niat kita tu bro.n insyaAllah ALLAH akan lindungi bro dr sgala pbuatan jahat manusia.

    BalasPadam
  29. AIPP,SAPA YANG KATA ABNAG BEN MACAM TU ? TAU CAKAP JE (:

    BalasPadam
  30. kita doakan depa cepat sedar dgn tanggapan negatif diaorang tu.

    BalasPadam
  31. bangga dan puas lain bezanya.. bangga boleh dtgkan riak ..puas pulak uas hati dengan kemampuan diri ..

    sabar abg hehe .. biar mereka menyangka dan kita mmpu menyangkal .. ~

    BalasPadam
  32. as salam....jgn pikir apa org dengki nak kata.saya tau anda bkn seorang yg bangga diri.kami semua tau tu

    BalasPadam
  33. en.ben dh macam selebriti, popular gitu....sbb tu macam2 dugaan dtg. Bab kata-mengata, fitnah-memfitnah....tu biasa berlaku kalau dh popular. sabo jer lah. bab en. ben nk berdakwah tu...teruskanlah niat tu. semoga berjaya.....

    BalasPadam
  34. Xdenya abg ben cam tu kan...sabar lar abg ben..dugaan selalu jer ada..nak2 bila individu tu dah berjaya..macma2 ler nak dikatakan..

    pssttt abg ben...jom jenguk sini jap..de abg ben ke lam tu?

    http://mummylovepink-lovely.blogspot.com/2011/03/siapa-hebat-senior-atau-junior.html

    BalasPadam
  35. Pembaca dari indonesia datang buat baca-baca juga.. kunjung balik ya master www.ainisastra.com

    BalasPadam
  36. peduli ape owg nak kata..yg pnting kita tahu sapa diri kita yg penting allah sntiasa ada brsama kita..

    BalasPadam
  37. salam, setuju dengan pandangan tersebut.

    BalasPadam
  38. sabar la abg ben.. ni dugaan org femes.. hehee

    BalasPadam
  39. jangan sesekali bangga dengan ape yg ada....bersyukurlah dengan ape yg kita ada kerana usaha kita selama ini membuahkan hasil...

    BalasPadam
  40. saya merendah diri sebab saya mmg dah rendah...hehehe...

    nk gak komen...sbb hari ni nk komen entri bro ben je...haha..

    BalasPadam