BLOG bukannya FACEBOOK …

by - Mac 26, 2011

 

Bila ada rakan aku baca blog aku , mereka tersenyum.. aku mengerti sangat  senyuman tu .. Kalau kau kata cerita macam ni dah boleh mendatangkan pulangan yang besar pada kau , aku pon boleh buat .. Seolah olah begitulah suara hatinya ..

Aku tak nafikan , ramai berfikiran begitu .. Malah aku sendiri pon dulu begitu … Bukannya susah nak buat blog.. Buat pastu promote.. sah ramai masuk baca..

Oh , kalaulah semudah itu pembikinan dan penjanaan pendapatan pada blog , sekarang jugak aku berenti kerja ..Tak perlulah aku bangun seawal pagi untuk bersiap pergi kerja kan ? Kerja je dari rumah ..

Apakah semudah itu ? Korang yang baru buat blog.. apa pendapat korang ? Semudah itukah buat blog ? Samakah buat blog macam buka akaun FACEBOOK ? Kita add je orang kasi ramai kawan kawan dalam senarai rakan rakan FB tu ? Samakah di blog ?

Hurmm… aku rasa , ramai geleng kepala tu.. bagi yang benar benar berblog , untuk mencari pembaca bukanlah satu perkara yg mudah .. nak mencari satu hal… nak tackle satu hal… nak kekalkan pon satu hal.. tu tak masuk lagi bab kena kritik ! Haa.. kalau hati kering pon belum tentu mampu bertahan .. takat hati kering tapi tiada perubahan atau perbezaan dengan blog lain , takkan meningkatkan kualiti pada blog tersebut.. hurm..

Aku senang je cakap .. Kalau senang , buatlah ? Aku nak gak tengok kawan aku ni popular …  :)

You May Also Like

61 comments

  1. haha~ err.. tak senang pun. susah. tapi tulah cabaran dunia blog. ye dak?

    BalasPadam
  2. memang susah nak tackle orang pergi blog kita. sebab de beribu ribu blog kt negara kita..orang nak jumpa blog kita pon susah . btw, thankx Ben

    BalasPadam
  3. ssah bro ben..hahhahaha..bukan senang nk pikat hati pembaca nih..

    BalasPadam
  4. susah nak tarik org yg betoi2 minat dgn hasil kita...ingat sng ker nk jadi blogger nie...

    BalasPadam
  5. buat blog x semudah FB...nak tarik pembace bukan senag...usaha dan usaha untuk mmberikan entry terbaikk!! T___T*

    BalasPadam
  6. berblog x semudah makan kuaci
    hehehe actually makan kuaci pun susah ok...
    semua org ble bina blog..
    tapi mgkn xsemua org ble bertahan..berevolusi..
    just my opinion :)

    BalasPadam
  7. betul2 blog sgt berbeza dgn facebook kot,,kasilah tipss sikit nk bg ramai folowwer :)

    BalasPadam
  8. kadang kadang pening fikir apa yangnak di tulis ... dah tulis kena fikir lagi ada ke orang datang baca ....

    BalasPadam
  9. yup yup yup. nak stay dan maintain kan blog kita supaya ada org datang dan datang dan datang baca memang payah dan perlukan pengorbanan. tak semudah abc, janji kualiti blog kita di tingkat tingkat tingkat kan lagi. facebook? terlalu senang lah sgt nak popular. just add org then chat. tapi, blog? perlukan usaha. nak berjaya memang susah, nak susah pula amat senang.

    BalasPadam
  10. TaK SaMeR La... KBanYaKan RaKan2 D FB Tu MeManG KiTeR KNaL.. lau D BLoG Ni, aMai YanG KiTeR TaK KNaL... So KNe PaNDai La TaRiK PeRhaTiaN n MiNat DoRaNG uNTuK Ke BLoG KiTeR... (^_____^)V

    BalasPadam
  11. buat blog kena kental hatinya ^^

    komitmen perlu kalau nk berjaya

    BalasPadam
  12. susah berblog sebenarnya! sbb tulis blog bukan 2-3 baris ayat mcm kat FB!!

    BalasPadam
  13. setuju dgn encik Ben!hoho

    BalasPadam
  14. blog ada gaya tersendiri,.,hehehe

    BalasPadam
  15. saye geleng kepale..nmpk x~

    BalasPadam
  16. btol tu abg ben .
    susah nk buat blog ni .
    kita nak tarik pembaca utk dtg lagi pn susah .

    blog da nk dkt setahun lebih pun still masih kurang traffic .
    papepun bersyukur sbb ad jgk org yg ingin visit blog kita ;)

    thanks abg ben buat segmen yg menarik utk blogger .

    BalasPadam
  17. teringin nak baca first entry abg ben..

    BalasPadam
  18. betol-betol!!!follower aquw ade 47 jer~

    BalasPadam
  19. Buat blog xsemudah facebook.
    Kalau facebook mudah saja add orang, kalau orang tu rasa nak aprove ia akan approve.

    JOm Joint.Entry terbaik bulanan peserta akan di pamerkan ke page yang mempunyai 16000 fan page
    Peraduan : Entry bulanan terbaik anda dari FARISZ@AZ.Com
    FARISZ@AZ.Com Fan Page

    BalasPadam
  20. macam macam ragam orng berblog..
    aku pun sama jgk..hehehe

    BalasPadam
  21. dia tak rasa lagi susahnya berblog
    hehehe

    BalasPadam
  22. mm..semua itu, nak kekalkn pembaca setia, follower meningkt..dll perlukan usaha...

    pada kita...fb..lain sangat dari blog..

    sampai sekarang alhamdullilah xde lah blog sunflower kene kritik lagi..

    begitu tabah seorg blogger untuk menghadapi..saat dikritik..

    semoga, blogger2 sekalian ada tujuan..untuk berblog..

    BalasPadam
  23. betol2...
    blog is blog...fb is fb..

    fahmi penah tulis entri pasal beza dpt kwn dri blog n fb...
    klu abg ben ada masa singgah lar yew..

    http://fahmiberdiridisini.blogspot.com/2011/02/beza-dapat-rakan-blog-dan-facebook.html

    BalasPadam
  24. blogger glemer..bacalah..hehe


    http://qasehraihan.blogspot.com/2011/03/saya-memang-akan-balas-kunjungan-yang.html

    BalasPadam
  25. buat blog senang..
    sign up dah ada blog..
    nak serius dalam blog yg susah..
    menangissss!

    facebook?
    darjah 3 pun dah ada fb tehehehe..

    BalasPadam
  26. bukan senang nak senang...
    nak maen emosi peembace ni susah gak..

    BalasPadam
  27. yup..untuk tarik minat pembaca mmg susah..tp..mcm saya..niat untuk berblog mula2 just tuk diri sendiri..tp bila da makin lama makin exposed..dunia blog ni sebenrnya luas..cuma kita perlu pandai guna cara...
    p/s: suke baca blog2 yg da femes ni...memberi sumber inspirrasi pada blogger br mcm saya ni..;p

    BalasPadam
  28. btol2.. nak tackle bkn sng
    sbb tu kene update blog slalu
    sy tgk.. kalau sy xupdate
    followers xbtambah pon
    wakaka..padan muke

    BalasPadam
  29. setuju!!!...kawan2 selalu cakap..lepas ni nak update dalam blog lah tu...memang update pun..hehehe..

    tapi tak macam di facebook..sebab dalam blog kita nak bercerita..bukan buat status 5 patah perkataan kat fb...

    xpe bro dah buktikan yang kita boleh berjaya terutama blogger personal blog =)

    BalasPadam
  30. "nak mencari satu hal… nak tackle satu hal… nak kekalkan pon satu hal.."

    setuju ngn yg ni..bukan satu perkara yg mudah nk buat mcm 2..sbb 2 sy kagum dgn blogger2 femes ni..dorg berjaya buat pmbaca baca entry dorang dn kekal ngn blog dorang...

    and bro ben dah berjaya lakukannya..alhamdulillah...:)

    BalasPadam
  31. Blog dan facebook adalah dua menda yg totally berbeza. Kalaulah blog dpt di senangkan seperti facebook, saya pun nak berhenti kerja juga.

    Yes, saya pun nak melihat camna agaknya orang yg pandai bercakap nih usahakan blog sendiri. Biar mereka kenal sepak terajang dunia blog.

    Ben, sitasi saya pun sama sebab ada juga rakan-rakan yg kenen,
    "engkau nih tak jemu2 dgn blog. Facebook kan ada"

    Pas tu geleng2 kepala pada saya. Pada mereka blog nih membuang masa. Kerja tak berfaedah.

    Em, tengoklah suatu hari nanti, sayanak belanja mereka makan dan kata, inilah hasil kerja buang masa aku tu.

    BalasPadam
  32. salam, memang perbezaan yang ketara antara buat blog dan FB....bila tiba saat-saat yang kritikal rasa-rasa mahu je tutup blog.

    BalasPadam
  33. btol tu bro Ben. bukan sng cr pembaca yg setia. yg penting kena kekalkan gaya penulisan atau kualiti entry kita. insyaAllah akan ada punya yg sama citarasa atau pendapat dgn kita. yg penting kena wasatiah

    BalasPadam
  34. betoooooooollllll...susa nak menulis ni!~_~"

    BalasPadam
  35. saya pun menggelengkan kepala saya.. *geleng2*


    tp sebenarnya sy takde acc fesbuk, so sy taktau la ape beza ade fesbuk ngn ade blog..


    mungkin blog lebih mencabar kerana ianya menyangkut cara kita mengekspresikan pemikiran kte, bukan hy komunikasi biasa2 je..

    BalasPadam
  36. Uii senang sangat nak buat blog ni.... Senang nak give up! Haha.. Susah giler kot blogging ni.. Ingat sesenang petik jari je ke?? *ditujukan kepada orang yang abg ben cakap tu*

    BalasPadam
  37. betul tu..kuantiti bukan bermakna blog kita itu berkualiti

    bukan senang nak kecapi nikmat seperti sekarang..

    nak menikmati nikmat seperti sekarang perlukan kerahan otak,keringat dan jugak pengorbanan masa yang sangat bayak..tol tak Abg Ben?

    IKLAN FREE & Follow Blog Labi-Labi NineMustafa
    & JariPlastik

    LabiLabi da follow kamu

    BalasPadam
  38. gila sape yg ckp senang tuh kan..huhu..
    gigi nak cari pembaca pun lambat..pyh2..

    BalasPadam
  39. susah la nak cari pembaca...tambah2 lagi saya ni baru...rasa nak berputus asa pun ada..haha..tpi, tak boleh..baru je mula..tak kan nak berhentikan? teruskan berusaha la..

    my blog:http://jack-sietbalau.blogspot.com/

    BalasPadam
  40. betul2,,susah jugak nk wat blog ni..nk daptkn reader pn susah..perlu usaha yg lebih :)saya merasa bnde tu..hukhuk

    BalasPadam
  41. betul2,,susah jugak nk wat blog ni..nk daptkn reader pn susah..perlu usaha yg lebih :)saya merasa bnde tu..hukhuk

    BalasPadam
  42. betul2,,susah jugak nk wat blog ni..nk daptkn reader pn susah..perlu usaha yg lebih :)saya merasa bnde tu..hukhuk

    BalasPadam
  43. betul2,,susah jugak nk wat blog ni..nk daptkn reader pn susah..perlu usaha yg lebih :)saya merasa bnde tu..hukhuk

    BalasPadam
  44. blog bukan mcm fb..sokong tu..kesukaran dan cabaran dalam blog banyak mematangkan kita..aku suka cabaran..

    BalasPadam
  45. hehehe..
    bukan senang nak jadi senang...
    uiikkss.... :D

    http://efagurlz.blogspot.com

    BalasPadam
  46. kekalkan identiti sempoi dan wat taktau camni en ben. Diorang jeles tu, diorang takde blog...hehe atau pun diorang langsung tak reti buat belog

    BalasPadam
  47. susah la nak blogging nih.nk2 time nk BW.kena ada masa yang sgt byk utk buat suma tu.kalu blogger2 lama ok la dh ada nama.kalau blogger2 baru kna rjin BW.kalau x BW alamatnya blog tu sunyi sepi la..=)

    BalasPadam
  48. Facebook vs blog ??facebook lebih mudah ..blog ??susah laaa ...

    BalasPadam
  49. BUKAN SENANG NAK SENANG..

    BUKAN SUSAH NAK SUSAH..

    BERSUSAH2 DAHULU PENDAPATAN..

    BERSENANG2 KEMUDIAN..:)

    BalasPadam
  50. cakap mmg senang sbb xperlu pikir apa nak kata kan..juz kata jerk..tapi nak buat tu susah..nak buat blog senang jer tapi nak pikat readers reramai dan still setia baca hari2..ko ingat mudahh?? nangis2 tao buat entryyy!!

    facebookk?? adik ipar eden yang darjah satu pun ada akaun haaa..siap ada frenz kat beratus2 orang...!! huhuhu

    hi fwenz!! keep it up blogging ya!! Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

    BalasPadam
  51. sebenarnye buat blog ni susah...tak semua kawan kita suka buat blog..ni jugak salah satu sebab kite dah kekurangan pembaca..kalau tak pandai nak promote pun susah jugak..entri berkualiti tak ade orang baca pun payah jugak...

    BalasPadam
  52. attention...! attention...! blog tak same dengan FB... hehe..
    berblog memang lagi susah..sebab tue dinama kan cabaran kan abg ben.. ;)

    BalasPadam
  53. Betui betui betui... macam blog aku sampai sekarang trafiknya tak cecah 50 orang lagik.. huhuhu. http://abangensem.com

    BalasPadam
  54. stuju ngan abg ben...memang tak sama sama sekali...
    blog n fb dua benda yg berbeza...fb semudah abc but blog amat2 sukar tak caya bole wat...sy dh setahun dlm dunia blog but tempoh je setahun tp btl2 berblog baru 3 bulan kot sejak jatuh awl thn lepas sbb tak kuat tuk bertahan...but syukur sejak 3 bulan ni rase kuat n bangkit n syukur lah dr takde views kpd 500 plus views a day skang... tu pn byk blaja teknik2 dr blogger2 popular khusunya abg ben yg byk mengajar...tq3x

    BalasPadam
  55. as salam..
    hoho~ hanya blogger yang lebih memahami perit jerih nak buat. jatuh bangun tu, adat ujian dari-Nya. kalau tak mampu bangun, sememangnya lemah! tu yang kita tak nak. lemah, bererti seperti tak redha akan ketentuan-Nya keatas kita.

    hmm...saya punya pembaca pun ramai yang dah lari. haha. ish.susah nak tangkap mereka ni semula. takpe2. usaha sekadar mana yang mampu. yang penting, tak patah semangat.

    eh.sebut pasala hati kering, suka kat si hati kering zie redbloodsnow. bab2 iklan, dia memang hati kering. kagum kat dia.berusaha membawa 'produk' dia tanpa putus asa. memang ramai pengiklan cari dia.
    berkat kesabaran tu.macam encik ben taip kat atas. hoho~

    BalasPadam
  56. betul tu abg ben... mmg mencabar nak jadi seorang blogger... macam2 halangan datang... huhuhuhu... tp xpe, setiap kali berkunjung ke blog otai2 cam abg ben ni, semangat tibe2 meningkat naik... aura datang :D

    BalasPadam
  57. sya setuju..
    bukan snng nk jd blogger
    sbb byk cabarn
    fb n blog byk perbezaannya..

    BalasPadam