Kenapa blog perlu popular ???

by - Mac 30, 2011

 

Kenapa blog perlu popular ? Ok.. ramai kata mereka tak berminat untuk popularkan blog .. kan ? Tapi peliknya kenapa mereka promote ? Blogwalking dan tinggalkan url mereka ? apakah tujuan mereka ? Suka suka ? Kalau suka suka , baik buat entri dan tinggalkan jer ... ada orang nak baca atau tidak , terpulang la kan ?

Tapi bila mereka start promosikan blog mereka , mesti mereka nak blog mereka dikenalikan ? Bila dah dikenali pastinya popularkan ? Bila dah popular tu , rasa rasa apa yang akan datang ??

Iklan akan hadir dengan sendirinya atau mereka mencarinya .. hehehe .. Bukan gila duit atau populariti ! Jangan lupa.. Rezeki depan mata hasil kreativiti diri sendiri ! Idea datang diri sendiri .. Mereka baca dan mereka berminat .. sama seperti kita menulis novel... bukukan dan jual.. ada pembeli maka rezeki untuk kita ...

Jangan kata ' saya berblog suka suka'  tapi promote bagai nak rak.. pening kepala blogwalking tapi kata suka suka ? Jangan tipu diri sendiri...

Kalau benar nak menjana pendapatan melalui blog , blog perlu ada nama ! Popular ! Dan dikenali ! Mudah je kan ?

You May Also Like

58 comments

  1. ye betol...mudah tapi susah~
    huks ^^

    BalasPadam
  2. Haa..da dapat!! zillion Thanx.. saje nk trap Mr. Ben nih.. (^_^)

    BalasPadam
  3. ye...btul kan...dah bro ckp pasal nie kan...secara x lnsung ...i pon nak promote blog bole....hehe...mari2 singgh blog sy....klau x sudi x per....hehe...
    http://asyifamustaffa.blogspot.com/

    BalasPadam
  4. saya jujur.. saya pun gila traffic.. saya nak fofuler... saya ikut jejak abang bengg bengg bom ^^
    hikhik~

    BalasPadam
  5. emm betul gak tu...terpikir kejap hehe...
    ~blog umpama mencari pendapatan sampingan..~hmm..betul2..bkn saje suka2 tp boleh dpt duit hehe

    BalasPadam
  6. betul tu..abang start berbelog terus pasang niat nak buat yg terbaik..famous kan belog abang..terima kasih bang Ben

    Baca lah wahai kawan-kawan : Gadis & Camel Toe

    BalasPadam
  7. hobi berwalking sbb nk upkan trafic...makin tggi trafic makin bagus..hehehehe.time 2 la boleyy buat duit...bile la nk fames ni kan....

    BalasPadam
  8. kenapa blog perlu popular ?

    sebab popular itu BEST !!

    haha ,bule jawab gitu ? ;p

    BalasPadam
  9. NaK JaDi PoPuLaR MacaM aBG BeN... SBaB Tu SaLu JoiN SeGMeN aBG BeN... (^_____^)V

    BalasPadam
  10. NaK JaDi PoPuLaR MacaM aBG BeN... SBaB Tu SaLu JoiN SeGMeN aBG BeN... (^_____^)V

    BalasPadam
  11. Yup!! Kata-kata semangat yang saya sokong 100%... Hadeehhh... Menyampuk kejap

    BalasPadam
  12. WAAAH.NI YANG NAK USAHA LEBIH NI.JADI HEBAT MACAM ABANG BENG KEBABOM.:D

    BalasPadam
  13. haha..betol2 tuh abg beng!..

    =)

    BalasPadam
  14. mungkin pada mula tu x tau lagi ape yang leh dihasilkan daripada blog neh
    dah lama kelamaan
    baru tau blog ni ade gak faedah die

    BalasPadam
  15. betulla abg ben..ewanrani sokong 100%..ewanrani pun tengah berusaha untuk popularkan blog ewanarani..dengan mendengar nasihat dari sifu ben..hehehe...
    http://ewanrani.blogspot.com/

    BalasPadam
  16. wah2..sy sokong abang ben!!!first time rasenya komen sni..huhhu...

    BalasPadam
  17. Yup setuju.. Berblog sambil mengisi masa terluang sambil tu leh jana side $$$..
    Sapa tak mau kan :)

    BalasPadam
  18. Blogger mana yg tak nak popular tu En. Ben? Tak best ler hipokrit. Kalau nak kata jer nak, nanti ramai yang dtg menolong..kan En. Ben.

    BalasPadam
  19. hahaha... btol2!!! secara jujurnye dulu mmg suka2.. sekarang mmg ade terfkir nk jd blogger femes mcm semua otai... *bleh ke gtu?* uhuks! tinggi betoi cita2..

    BalasPadam
  20. dah abg ckp xperlu kejar popular .. pastu kene popular ..ngeee pening ~ hik2 papepun .. bertatih dulu ..ok xnak tipu diri sendiri nak jugak org kenali blog .. <3

    BalasPadam
  21. TERIMA KASIH ABANG BEN!!

    DISEBAB KAN SEGMEN BLOGGER BARU GEGAR!

    SAYA DAPAT 50 FOLLOWER BARU!!

    YEAH!!

    DIORANG KATA...

    FOLLOW SEBAB ..blog sy boleh tahan..yeke?huhu.oklah tuh.baru 13hari bertapak di dunia blog..dah ada yang sudi ikuti..

    jasa mu kukenang abg BEN10 >>
    "HERO BLOG" menyelamatkan blogger baru ..^^eceh!
    nak belanja abang ben10 minum petan lah!boleh??huhu=P

    BalasPadam
  22. tetap dgn pendirian saya.. tak guna tulis blog kalau takde orang membaca baik tulis diari & baca sendiri. Tipu la kalau sapa2 yg tulis blog kemudian promosikan kata tak nak blog dia popular. hipokrit! Tipu la kalau ada blogger cakap dia tak kisah pasal duit tp ttp pacak iklan yg menjana pendapatan melalui blog. Cuba jgn hipokrit & mengaku anda tulis blog sebab 1. memang minat 2. sambil menyelam minum air. dah ada peluang buat duit, so takkan nak lepaskan 3. korang memang nak blog korang di kenali, si samping mengketengahkan bakat anda menulis anda juga boleh menjana pendapatan melaluinya.
    TOLONG JANGAN HIPOKRIT!

    BalasPadam
  23. abg ben..
    abg ben marah kew???
    takowt laaaa...hehe.. :D

    BalasPadam
  24. mudah je...tapi nak bina jenama tu payah brader bang bom beng...org ade blog kita pn nk ada blog...tp yg betul2 tahu hala tuju blog,minat menulis dan cekal hatinya saja yg akan berjaya...Kalau setakat fikir popular,lepas popular nak ke mana mak limah oii? adakah terus tinggal blog?

    BalasPadam
  25. huhuhu~
    kalau org kata gile glam cmner tu pok beng ;)

    BalasPadam
  26. teringin nak popular tapi saye takde keyakinan diri...dan kalau dah commit dengan satu2 benda tu kite kena terus kedepan takleh menoleh kebelakang..satu je kelemahan saye..saye takde keyakinan diri..dats the biggest weakness!! kan en.ben?

    BalasPadam
  27. pada permulaan aku buat blog memang untuk suka-suka sebab tu tak promote blog ni kat orang lain..bertahun-tahun lamanya..

    tapi mulai bulan 3, mahu blog ni dikenali..sebab tu dah lama buat blog tapi masih tak popular

    BalasPadam
  28. betul3.. setuju sangat..
    dulu mcm gitu gak blog mcm main2 jer...tapi best bila blog dapat sambutan... selain dapat kawan dapat income tambahan...

    blog En BA ni bagus... salah satu blog yang banyak N3 untuk bloger2 baru or lama saling menziarahi dan berkenalan...

    BalasPadam
  29. nk popolarkan blog jugak.. jeles kat nyah ujang

    BalasPadam
  30. sokong ngan encik ben... saya selalu kena sindiran cm ni..

    "semangat giler ko ngan blog ko.. nak jadi popular ke.. nengok cm aku, wat blog saje2 isi mase lapang.. xde la semangat cm ko..".

    hak tuiiiiiiiiii

    BalasPadam
  31. ye ke camtu??ermm..ni pendapat saye la abg ben..sori kalo ade yg xsetuju..

    saye mmg berblog untuk suka2 je..xde nak duit2,xde nk popular,saye akan follow blog yg bagi info menarik,n berguna..kalo org yg tinggalkan link tu xtau la kn..tp saye xde,org dtg komen blog saye sebab saye komen blog org..kira mcm tukar2 link gak la tu ek??ape salahnye singgah2..kalo xske org komen,baik jgn bagi komen..that's why la ade kotak komen,kan??hihihihi..wallahua'lam..

    lagi satu,saye follow org yg friendly..kalo sombong pastu suruh follow,mcm buang mse je kan??heee~~

    haaa...lg satu,saye follow blog family2 n kawan2 saye..

    hmm..sape2 yg dh follow saye tu tq la bebanyak..erm..gitu la citernyerrr..eh,da panjang,bye!

    BalasPadam
  32. suka dgn pndpt abng ben tu..
    tp lau bg blogger2 baru cm kamek ni..
    mmng mengimpikan tuk popular n dikenali..barulah smngt tuk lbh aktif g d persada dunia blog!..setuju x?..hehehehe..
    selain tu..terasa dr n blog bgitu brharga!!hahahaha..
    dh sekali bg komen ni kamek nk jmpt bang ben bc entri trbaru yg sy wat td..sudilah kiranya abg ben bc erk..http://mawaddahastakonaavenue.blogspot.com/2011/03/aper-la-yang-mak-janda-tu-dok-fikirkan.html
    apa2pun tqvm in advance!!!

    BalasPadam
  33. mula-mula kena suka dulu...=)

    lama-lama datang minat..=)

    bila dh syok ramai orang datang..=)

    bila dah rasa best dgn blog..kita akan rasa nikmat..


    tipu tipu tipu kalau suka2 tapi ping blog sana sini..=)

    BalasPadam
  34. diorg tu malu la kot nak cakap popularkan blog tuh.. nanti ape kate org plak kan.. huahuahuaa....

    bila blog saya nk popular ni...
    :D

    BalasPadam
  35. ya,...btl tu....buat belog kerana minat dan ingin berjaya....bukan hanya untuk suka-suka ataupun buat diari sahaja....

    so,support la suma blogger ya...

    http://bidadarikayangan90.blogspot.com

    BalasPadam
  36. saya blogger baru. follower pun tak sampai 100. saya buat blog sebab tgk kak saya buat blog. nak jadi cam dia w/pn sia tak popular. adakah saya juga gila trafik? saya pun tak taw...sila beri tunjuk ajar. mekasih,.

    BalasPadam
  37. Setuju dgn Eyqasara.. betul la tuh.. dulu suke2 sbb mgkn xpaham dgn segala fungsi belog nih..

    Suke dgn komen Ujang tuh.. Otai2 sumber inspirasi..huhuhu..

    OK greenappleku.com sile bantu tuk glemerkan MC...kui3x

    BalasPadam
  38. Sayaaa takkkkk.....hahaha, plastik sungguhh!!..

    BalasPadam
  39. nk glamer gak... mcm abg ben.. :D

    BalasPadam
  40. kenapa nk blog popular ??

    sebab bru la rse excited nk berblog lg lg n lg lg lg lg =D

    BalasPadam
  41. saya pun niat asalnya suka-suka, tapi blogwalking utk tambah kenalan, popular tu bukan tujuan utama, kata org sambil menyelam minum air kan, kita pun rasa suka bila ada org baca blog kita sebab tu kita baca balik blog org tu...

    BalasPadam
  42. sebenarnya, popular tu bukan ape, terasa satu keseronokan apabila kita dpt berkongsi ilmu, pengalaman & pendapat bersama-sama orang lain, mcm bercakap di hadpan hadirin dlm dewan besar, bukan ke seronok tu?hehehe.. ilmu kalau dikongsi,umpama saham pahala kita apabila diapply orang lain walaupun kita tlg meninggal.hehehehe...

    BalasPadam
  43. easy but..difficult 2 make my blog be famous.. ahakxx.. tol gak 2.. kire ok dah klu ad yg sudi membc dr promote bagai nk rak...tapi xde yg sudi slalu2 singgah kan.. hehe

    BalasPadam
  44. ha.a la.. mula2 sajer suka2 berblog, rupanya banyak sgt faedahnya!. memang dah jadi rutin harian update blob lonin.. :)... kata2 semangat Mr Ben makin membuat perasaan berkobar2 nak femeskan blog ..hehe

    BalasPadam
  45. nak juga popular..terkenal pon nak juga...*tamak..hu3..*

    BalasPadam
  46. blog sy x fofular.. tp sy suke bace blog abg ben.. kikiki

    ^^,

    http://freshie-sd.blogspot.com/2011/03/teringin-nak-pakai-braces-free.html

    BalasPadam
  47. semua nak..tiada yg tak nak selain dari nak nak belaka..

    BalasPadam
  48. yeahhh..mmg best kalau jd blogger yg femes..tp nk jdi femes 2 la yg susah..

    cuma saya tabik spring kat bro ben..sebab bro ben boleh naik macam ni...Alhamdulillah...

    kelmarin masa join segmen 'gegar blogger baru' saya bnyk baca entry bro ben yg lama2...nk cari gambar kena la buka entry lama2..hehhe...dr situ la saya nmpk sikit2 macam mana bro ben naik..tahniah bro ben..hasil usaha keras bro ben buat segmen dan promote blog org xsia2 sebab boleh naik dan popular sampai mcm ni...^____^

    BalasPadam
  49. Nak jugak popular macam En Ben atau adik Yuyu ynag omel tu.Takkan cukup popular kat sekolah je.

    BalasPadam
  50. suka2 untuk bersuka... eheee..








    http://fiezfg.blogspot.com/2011/03/nyampah-tol-laa-nga-dye.html

    BalasPadam
  51. kihkih

    kelakar ok abang mat gebu..!!

    oh saya pun taklah!

    ikut abang mat.

    tapi up sikit

    tupperware sungguh!!

    BalasPadam
  52. assalamualaikum..encek Ben..

    sebenarnya mmg tujuan berblog selain hobi, mmg nk glamer pun..tp takut org kata gila glamer,tp padahal blog tah hape2 tu yg sllu buat sttment mcm encek ben highlight kat entry atas tu.. hehehe..

    BalasPadam
  53. hehee..saya blog suka2!! hahaa..tp saya suka jenguk blog2 orang sbb hidup jadi warna warni bila baca blog2 org lain..suka sensoranggg..pastu emo sensorang..disebabkan macam2 entry yg dibaca...yang memberi motivasi... hehee!!! tp kan, kalo bab2 jana pendapatan tu mmg taklah.. nuffnang pun baru sehinggit..kah3..entry tah hape2 jer manjang...camane nak popular?? mimpi jerlah..wee!!

    BalasPadam