Hati hati bila dalam dunia maya .. Jom Follow !

by - Mac 31, 2011

 

Korang dah gegar blog blog ni ?? Ada lebih 300 blog untuk dijadikan rakan blogger .. Serius , berbaloi !! Baca sini  ..

Best giler ada internet kan ? masih aku ingat lagi saat saat pertama aku kenal dengan dunia internet.. Web pertama yang aku masuk ialah HOTMAIL.COM … kemudian , UTUSAN.COM.MY .. Wah , gembira tak terkata .. Kemudian aku test chatting guna telnet.. icq .. mirc .. Pergh.. tak terkira kegembiraan aku kerana aku ada ramai kawan di serata pelusuk Malaysia.. Itu tahun ,1998 … aku dah ada komuniti geng chatting aku .. mmg selalu ada gathering .. Dan aku pon dah ada web aku sendiri woo.. mmg ada pembaca setia.. Tempat promote aku ialah , MIRC .. Hehe.. konsep yang sama aku gunakan sekarang dan ianya berjaya menarik pembaca setia .. Keburukkannya, sama je cam sekarang .. ramai je tak suka.. hahaha.. biasa la kan ?

Tapi kebelakangan ini , apa yang aku perasan berada di internet sumber dosa paling mudah dapat .. Lihat saja di FACEBOOK , TWITTER , BLOG dan banyak lagi.. banyak status yang tertera penuh dengan negatif .. kemudian di sambut lagi dengan sokongan rakan rakan seolah olah gembira dengan perbuatan tersebut ..

Ada yang cuba menasihati tapi aku pasti nasihat mereka tidak dipandang kerana mereka mereka ini lebih suka gossip panas dan bertekak di situ ( FB, Twitter, Blog ) ..

Apa sebenarnya tujuan semua ini dicipta ? Memecahbelahkan umat Islam atau menyebarkan dakwah ? Apakah tujuan orang yahudi mencipta semua ini berjaya mencapai matlamatnya ?

You May Also Like

46 comments

  1. hadoi...aku nak register kat 1tube ada prob..baru nak upload vlog pertama aku..ahaha

    BalasPadam
  2. salah gune kemudahan alam maya..nie la kesannya..(^.^)

    BalasPadam
  3. rasanya jawapan untuk semua tu ada adalah YA!

    BalasPadam
  4. ramai yg salah guna..so jadi benda x elok la...

    kadang2 sakit ati pon ade tgk ragam2 org kt FB tu...huhuhu

    BalasPadam
  5. hurm...

    itu la alam maya...,

    selagi kita boleh elakkan dengan dosa.kita elak

    terima teguran kalau ada.., jgn kena tegur melenting

    bro kalau ada salah silap..tegur ek..

    =)

    BalasPadam
  6. semua tu salahguna kan en ben?

    BalasPadam
  7. Ye..fb ,twitter dan sebagainyer telah disalahgunakan!!!

    BalasPadam
  8. Hamba menggunakan blog untuk menarik kembali bangsa hamba ke agama yg lurus. Hamba berikan peringatan dan ilmu yg menghilangkan kejahilan manusia. Dan masa semakin hampir untuk kebangkitan semula agama tuhan dan bangsa Malayu adalah jentera pemacunya. TAKKAN MALAYU HILANG DI DUNIA. mahadaya-asalama.blogspot.com

    BalasPadam
  9. hurm..setuju²!!

    paling tak buleh tahan yg citer keburukan suami kan Ben..gaduh je mcm² status maki laki di keluarkan..karang lepas 9 bulan dari status tu dapat baby..apadaaaaa!!

    BalasPadam
  10. sebab dorang tak tahu pe fungsi yang baik untuk ke arah positif ~

    BalasPadam
  11. hanya yg waras boleh guna, kalau agak2 otak mereng, baik jgn....menyusahkan org lain je..

    BalasPadam
  12. ada baik ada buruknya internet ni. bergantung atas niat seseorang tu.baru lah internet tak disalah erti as memecahbelahkan umat atau apa sekalipun.tapi kalau nak berdakwah mesti byk halangan.sebab tu lah peranan supportive antara satu same lain perlu ada. sherah pun im changing to a better muslim.and i need to be strong and perlukan kawan and family to guide me along my change. :') and little by little every post i buat i selitkan something islamic.harap dpt beri dakwah sikit pun jadilah :)

    BalasPadam
  13. baru2 ni panas dengan kes penyusuan susu ibu...sedih betul saye tai en.ben..malas je nak update kat blog sebab saye tak nak keruhkan lagi keadaan..akibat mulut laser sorang ibu ni..satu hate fan page ditubuhkan...apelah nak jadi siap maki2 le bagai..satu je, mana hilangnya martabat sebagai seorang wanita ye...dah le yg dibenci tu org perempuan, yg menyumpah pon org perempuan jugak...alahaiii duniaaa duniaaa

    BalasPadam
  14. camtu tul ler owg yahudi manupulasi kan keadaan .... tpi sebagai umat islam kita tk boleh terikut ngan rentak gaya ibarat/yahudi.
    muhasabah dalam diri tu penting...

    BalasPadam
  15. kalau dh mmg nawaitu sebenar nk buat perkara negatif sejak awal pembabitan dalam alam maya, mmg sampai ke sudah xde istilah fullstop...tapi non stop.. perangai berlandaskan perangai iblis dan syaitan... bertepuk tgn bila apa misi berjaya dilancarkan dan dapat hasil yang memuaskan... semakin canggih teknologi, semakin biadap kelakuan manusia.. nauzubillah... minta dijauhkan dari bersifat mcm tu..

    BalasPadam
  16. internet sebagai medium penyampai & sebaran..gunakan secara positif..

    BalasPadam
  17. hurmmmmm...tak abis lagilah terjah 300 blog tu! tengah menerjah lagi ni

    memang betul tu
    ada sesetengah menyalahgunakan kemudahan ni kearah yang tidak baik dan menganiaya orang lain...

    BalasPadam
  18. baeklah abg .. akan berhati2 guna ke arah kebaikan :)
    belum terjah semua lagi kat deco2 tu separuh je ..nnt sambung apa yg penting kerjasama n jom g lunch .. qaseh blnje .. yeahhh

    BalasPadam
  19. betul. ada benda kita tak sepatutnya kongsi dkt fb dsbnya. benda2 yang buruk janganlah nak dipukul canang serata alam. dah tu, lagi bangga pulak. haishh

    BalasPadam
  20. ^ - ^ tak mahu salah guna, suka ikut law.....

    BalasPadam
  21. terpulang utk kita agar jgn salah gunakannya ^^

    BalasPadam
  22. setiap benda tu ada baik dan buruk nya. tak semua benda tu perfect. ada pros ada cons.

    kalau status yg mencarut tu lg lah org nak like comment.

    ada jugak kebaikan nya abg ben. walau kawan saya dalam fb tu sikit. tapi, itu lah yg mahu beri sokongan dan nasihati. tak semua negatif. asal kita tahu macam mana nak guna sudah.

    jgn nak lampiaskan nafsu ke, buka pekung di dada ke, amarah ke kat laman sosial gitu.

    why not kita masukkan kaedah islamik sikit. walau sikit kadang2 beri kesan. fb tetap fb, twitter pun tetap twitter, dan blog tetap blog. yg penting kita tahu guna dan jgn manipulasikan.

    sorry pjg pulak komen saya. hehe.

    BalasPadam
  23. kebanyakannya dah menyalahgunakan laman sosial nie dari menambah kenalan, juga bertemu dengan kenalan lama, meraka gunakan untuk membuat fitnah... Sampaikan ada juga menjadikan laman sosial nie sebagai penceraian.. zaman teknologi yang agak membimbangkan

    BalasPadam
  24. Haha... penyalahgunaan teknologi yang diberikan... tu baru kt fb or twitter.. lom lagi ngan web site porn lagi.. haha

    >>>>>MASIH MENCARI IDENTITI BLOG SENDIRI

    BalasPadam
  25. tak terkata membace entry abg ben nie (-_-)

    BalasPadam
  26. pada yang mengambil untuk kebaikan, baik la jadinya, yang di terjemah kepada negarive, tak baik la dia. suma atas kita..;D

    BalasPadam
  27. Inilah yang dikatakan kebebasan berinternet ekeke. Ermmm apapa pun, individu tu kene pikir sendiri laa..

    BalasPadam
  28. erk..abg ben..bukanke entry ni pernah di post..ct rase ct pernah bace...cume tak ingat bila...

    BalasPadam
  29. Baru je baca entri dari salah sorang rakan blogger pasal minah Indon yang secara terang2gan menghina Junjungan besar kita, Nabi Muhammad SAW, dalam fb nye ... Macam !@#$#@ je minah tuuuu ! Geram ni, geram !

    BalasPadam
  30. semalam baru je cakap facebook~~ geram dengan facebbok yg ada setting yang memecah belahkan umat manusia...geram!!

    http://izyan5025.blogspot.com/2011/03/facebook-hancurkan-umat.html

    BalasPadam
  31. as salam..
    ooh..
    penyalahgunaan nikmat yang Allah berikan...moga2 mereka insaf..juga peringatan kepada diri sendiri =)

    yahudi..hm..hararpnya berjaya menghalang mereka..
    ameen..


    @_@

    BalasPadam
  32. aiyok......susah2....


    jom follow ya.....

    BalasPadam
  33. hmmmm btol2...aritu ade terserempak 1 profile minah indon yg kutuk nabi! mmg penuhlah komen yg ngutuk dye..tp tgk jelar, mlas nk sertai komen diorang

    BalasPadam
  34. abg ben, entry blog abg ben ni best2, isi padat sesuai untk blogger baru, tapi nape abg ben hadkan satu entry je per page, huhuhu. x best la. kalau abg ben rajin, tukar la header lagi best abg ben. sebabnye,, bile sy tengok header, nampak gmbr mr. malaysia kat atas tuh, tapi bile baca bawah, ade tulis dapur tanpa sempadan, dan tibe2 emosi sy confuse.
    hehehehe..


    just suggestion je untuk abg ben! anyway, keep it up!!! love ur blog entry!!!..


    :)


    owhh ade mase sile la lawat blog sy


    http://kzoeozk.blogspot.com

    BalasPadam
  35. kira dah x bukak fb..mls..
    twitter psl korea aja..hahahaha

    BalasPadam
  36. kita pikir la sendiri...
    -__-'

    BalasPadam
  37. manusia selalu menegatifkan perkara2 yang positif...

    BalasPadam
  38. brother ben, take a minute viewing mine. credit to you on my latest entry! Hopefully tak kisah,

    BalasPadam
  39. yer itu juga sy nampak sejak akhir2 ni. bleh gaduh kerana status FB..

    di entry ini..
    http://misswawa.blogspot.com/2011/03/status-fb-hak-masing-masing-tapi.html

    :)

    BalasPadam
  40. ruangan buat dosa tanpa diri sedar..
    sama la, member saya, jap gado ngan laki pun nak tulih kat FB...

    BalasPadam
  41. manusia mmg tak lari dr buat silap .
    bila bab tambah dosa mmg senang je ,
    ibarat di hujung jari gitu .
    huhu T_____T

    BalasPadam
  42. xberfikir sebelum menulis sesuatu dalam blog adalah punca utama perkara ni..nak2 bila berbelog dalam keadaan emosi yang xsekata...kalo ikut flow yang betul..xdenya nak jadi camni kan..jenayah siber tol!! muahaha

    salam singgah dr mummy weiyda!!
    nice entry!!
    keep it up blogging!!

    new entry :
    http://mummylovepink-lovely.blogspot.com/2011/03/cinta-ayat-ayat-cinta.html

    BalasPadam
  43. siapa2 ada share gambar2 sendiri yang tidak menutup aurat dgn sempurna mengikut ajaran islam, cepat2lah delete sebelum dosa anda semakin banyak dari sehari ke sehari...
    http://ibugebu81080.blogspot.com/2011/02/antara-dosa-kering-saham-neraka-dilaman.html

    BalasPadam