Apa yang menjadikan sesebuah blog itu popular ?

by - Mac 30, 2011

 

Sejak aku mula berblog , dalam kepala aku hanya fikirkan 'bagaimana nak lariskan blog aku ' ... Sangat mudah tapi susah .. Kenapa aku kata mudah tapi susah ? hurm.. aku main cakap je sebenarnya .. haha ..

Ok .. Mudah .. mudah untuk melariskan blog.. Ramai dok fikir hanya dengan blogwalking sudah cukup untuk mempromosikan blognya agar dikenali ramai .. Atau dengan letak gambarnya yang comel comel dan kacak bergaya bersama cermin mata hitamnya sudah pasti akan membuatkan blognya mendapat sambutan ... Benarkah ?

Mmg betul .. aku tak nafikan sebenarnya .. Pasti akan mendapat sambutan .. tapi untuk waktu tu je la.. Akan datang ? Takkan kena blogwalking  atau pacak gambar lagi ? ARghh.. penat siutt...

Untuk jadikan blog itu popular ( popular bererti dikenali ramai dan senantiasa dikunjungi setiap saat ) , segalanya terletak pada blogger tu sendiri .. Walaupun ramai kata entri tu penting , tapi setelah semalam .. aku dapati tak semestinya entri saja tapi blogger itu sendiri memainkan peranan penting ..

Kreativiti.. Hanya letak gambar yang cukup kreatif cukup mampu tarik pengunjung baru .. selain entri yang menarik ... Gabungan yang patut diselang selikan mampu membuatkan blog itu menjadi bualan bloggers.. tu yang sepatutnya ..

Cara terbaik untuk popularkan blog ialah dengan , tackle blogger !! Blogger akan senantiasa berbicara mengenai blog blog yang mereka gemar kunjungi .. Bagaimana nak tackle blogger ?

Disini aku kata terletak pada kreativiti blogger tu sendiri .. Kalau asik bercerita dalam entri , maka boleh jadi hambar.. tapi diselang selikan dengan entri bergambar atau sekadar bergambar pastinya lebih menarik ..

Untuk popular ... blog perlu unik .. lain dari yang lain .. Bagaimana ? Anda kan blogger ... fikirkan !

You May Also Like

61 comments

  1. mungkin selain dari entri yang memberi info..blogger itu sendiri kena jadik mesra alam. Entri yang tak terlalu berat tapi masih dalam nada bergurau dan menjadi serius bila perkara itu serius. Macam Bro la.. ala2 bersua muka walaupun hakikat nya hanya di maya..
    belum sampai lagi tahap gitu.
    Praktis and sincere make it PERFECT

    BalasPadam
  2. PEHH~ PATUT LA SAYE TAK PUPULAR LAGI!!

    BalasPadam
  3. hmmm...benda ni jugak la yg asik aku fikirkan... camna nak naikkan belog. camne? camne? camneeeee?????? :P

    Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih
    Cari hadiah best untuk yang tersayang?

    BalasPadam
  4. saya pun masih mencari mencari mencari identiti saya dalam berblog. kadang2 just ambik dalam google image letak dalam entri bagi menarik sikit.

    nak maintain mmg payah. kdg2 ada masa ramai nengok. kadang2 langsung tkde seorg pun.

    saya takat tinggi org pergi blog saya pun dalam 6 org je. hehe.

    mintak sifu ben ajar kan boleh?

    BalasPadam
  5. aSSALAMUALAIKUM...
    sAYA tAK kREATIF. mACAM mANA yEA?

    BalasPadam
  6. nanti saya nak amik pic angkat berat.. pastue nak bagitaw yang muscle saya lagi beso dari abg ben..

    BalasPadam
  7. idea byk nak tulih..tapi tajok utk entri cukop susah nak letak...heran laa camnne Che Beng byk idea benor...jeles nie!

    BalasPadam
  8. bestnya la kalau blog kita dikenali ramai..lagi2 mcm abg ben ni..
    bagi saya susah..tp kalau tak ada usaha semuanya tak kan berjaya kan..
    bukan senang nak tackle pembaca..mereka ni ade pelbagai citarasa kan..so kena banyak fikir ni..fikir sampai lebam..huhuhu

    BalasPadam
  9. i like this *opss..xda button like plak

    BalasPadam
  10. yupss.. btol ape yg abang ben katekan itu.. :) saye jadikan kate2 abg ben tu sbagai pendorong.. :)

    BalasPadam
  11. wah...hehe..
    bagus entry nie abg ben..
    teruskan usaha anda oke.. ;)

    BalasPadam
  12. ye contoh mcm abg ben sendiri anjurkan segmen,cth lain mcm anjur contest,GA or anything atau pun bg hadiah pd top commentator...hidup utk memberi,tk dpt beri hadiah beri ilmu,satu lg jgn sombong2 dtg blog kwn beri komen...jgn dikejar blogger femes yg busy 24 jam nk beri komen nun kat blog ikan bilis but carilah blogger yg boleh sama2 bg sokongan... naik sama2 naik...sekadar cdgn...peace no war...

    BalasPadam
  13. abg ben, nabila letak link abg ben dlm entry nabila...
    takpe kn..?? hehe

    BalasPadam
  14. Ok akan mencube tuk blogwalking..tp masih kurang idea nak tulis apa..

    BalasPadam
  15. betul gak kan...
    kene lebih kretif dan berinfo... topik pun mesti best dan sesuai...betul ke sifo? ~~~

    BalasPadam
  16. yup... perlu unik,... org ckp kene ade x-factor... kan abg ben? hahaha... btw, nak tnye ckit ley abg ben??? ape yg abg ben rase "unik" dgn blog abg ben?? ni... pada pandgn abg ben sendiri laaa... jgn tnye kmi.. sb kmi ade pndpt tersendiri... :D

    BalasPadam
  17. yup... perlu unik,... org ckp kene ade x-factor... kan abg ben? hahaha... btw, nak tnye ckit ley abg ben??? ape yg abg ben rase "unik" dgn blog abg ben?? ni... pada pandgn abg ben sendiri laaa... jgn tnye kmi.. sb kmi ade pndpt tersendiri... :D

    BalasPadam
  18. kadang terpkir (sbb sebelum ni x pernah terpkir)perlukah glemer dlm berbelog?! utk dikenali org atas sbb?!ermmmm..
    tepuk dada ty selera..

    BalasPadam
  19. kena kreatif... tp nk jadi kreatif 2 yg ssh kekadan.. :D

    BalasPadam
  20. orite!! blog yg unik!! >_<" saya tak ada masa nk unikkan blog saya :( busy dengan sekolah...wuu~

    BalasPadam
  21. Lagi sekali setuju....hehe

    BalasPadam
  22. Saya ada segalanya tapi dimanakah silapnya? Sob2. Blog muhasabah ni memang orang tak pandang agaknya. Saya nak jual blog, ada sesiapa nak beli?

    BalasPadam
  23. pecah kepala fikir! Tapi stil berfikir lagi!!

    BalasPadam
  24. nak jer pukul nyah YUYU tu baca komen dia...


    kene kerah otak ni..grrr!!!

    BalasPadam
  25. oh..tenkiu for the tips.. i'm a health blogger..ntah ramai ke x yg minat bab kesihatan nih..

    BalasPadam
  26. topik yg menari, bole wat tajuk kajian utk PhD nie blog yg mcmmane blogger suke visit hehehe..(^_^)..

    BalasPadam
  27. sya tak kreatif la...blog merapu jek...tulis apa-apa je yg terlintas...

    BalasPadam
  28. peerrgghh mantop!!ni yg nk kena pk ni..SETUJU dgn en ben!!terbaeq..

    BalasPadam
  29. thanks thanks thanks abg ben! ;)

    BalasPadam
  30. hehe..betul tu encik ben..tapi saye rase blog encik ben banyak tolong popularkan blog orang lain jugak =)

    BalasPadam
  31. grr, yuyu awak tu dah pemes ames lah! =.='
    heheh

    owh begitu. cpt syada, fikirkan!

    BalasPadam
  32. Jangan sombongg dan rasa "macam" dah bangus....dan lagi satu, ni pak tua yang tak berapa tua nak kata...biar indah kabar..indah rupa, jangan tulis kat blog bersungguh2, bila jumpa...macam nak tak nak jeee.Tapi ben tak macam tu...kann...

    BalasPadam
  33. saya setuju dengan PAKCIK MAT!!!!! hahaha~

    BalasPadam
  34. yer..penat drag cursor tu sana sini edit merapu meraban, nak cantikkan blog..x cantik2 jugak

    BalasPadam
  35. susahnye nak tackle hati pembaca2 ni kan..adehhh penat saye taip macam2 takde pon org datang tengok...ekekeke dah makai spek pon kalau memang tak lawo tetap le tak lawo jugak...ish ish ish kalau nak main kotor boleh tak en.ben? hehehe buat isu2 mengarut ke..buat gimmik bior org terkejut dan fensannn..hehehe

    BalasPadam
  36. blog saya pun takdek orang sudi bace, sedih sedih..

    BalasPadam
  37. saya masih bingung.....kenapa blogger yang dikenali telah tinggal blognya dalam masa yang lama boleh membangun dan fufular? saya baru tinggal 2 hari tapi still tade perubahan,di manakah silap saya? walaupon blogger, saya masih memikirkannya bagaimana untuk menaikkan blog sendiri...

    BalasPadam
  38. yeah!chaiyok2 to diri sendiri utk cri kelainan..:)tanx abg ben!

    BalasPadam
  39. yup..setuju. kretiviti memainkan peranan penting. Selain gambar, most blogger sekarang suka lukis katun kat blog. Ia suatu idea yg kreatif, lagi kreatif kalau orang yg singgah blog tu boleh tau yg katun ni mencerminkan peribadi blogger tu sendiri..

    owh, susahnya nak jadi popular.

    BalasPadam
  40. xtahu apa yg kurang lagi .. huhu abg bagi lah satu kekurangan dlm blog qaseh ... satu pun dah cukup ...pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    BalasPadam
  41. ambo bukan mengejar itu semua.. sebab teu xde header he...23x

    xde gambar cantik hensem he...23x

    hanya ada gelak ketawa "he..23x" saja

    klik link nie untuk ke
    BroFramestone Blog

    BalasPadam
  42. yehh!!satu lagi idea dan nasihat dr bang beng!..

    baik2...mari berfikir skang..

    like3..

    =)

    BalasPadam
  43. saya x kisah blog saya fofular ke x.. sbb isi2 dlm blog tu seme luahan hati saya.. yg x dpt nak luah dengan kata2... org suka baca sy happy. org x suka saya x paksa

    BalasPadam
  44. as salam..
    haha~
    yuyu punya komen tak boleh blahhh! nasib baik ada ujang. boleh tag team kuarantin yuyu~
    ekeke~

    oh~
    hm..teknik, idea dan kelainan dah ada..tapi kekangan masa kerja tu yang menghalang sikit..er..banyak..
    haha..kalau jadi jurutera yag boleh lepak2 sembang kan bagus.
    gr... dugaan-Nya..

    =)

    buat yang mana termampu dulu~

    BalasPadam
  45. huhu...mgkin belog saye ni lembab sagt kot loading.. tu pasai tak ramai yag jengahkan muke...

    BalasPadam
  46. tq for da info abg ben.....nanto boley buat cm g2....

    BalasPadam
  47. tq for da info abg ben.....nanto boley buat cm g2....

    BalasPadam
  48. tq for da info abg ben.....nanto boley buat cm g2....

    BalasPadam
  49. aihhhh encit otak dah fenin memikirkannya..
    apa kata pok beng? ;p
    nasihat anda diperlukan..eceh!

    BalasPadam
  50. ..lagi satu jgn sbb nak pemes cepat smpi letak video2 porn yg boleh merosakkan akhlak n secara x langsung org yg layan video tu dah bagi dosa dia kat kita, x pasal2 dpt dosa kering, hai... desperate sgt ke?
    ...pendapat ita kan abg, ita suka klu N3 tu ada unsur2 lawak sikit barulah x boring, x semestinya setiap N3 kena ada lawak, agak2 N3 tu sesuai diselitkn dgn lawak sikit2 pun dah ok... lawak sengal pun x pe, ada blogger tu tajuk N3 dia pun dah lawak...(CMG dgn GABANnya...hehehe)
    ...cik mat jgn marah, gurau... klu yg jumpa cik mat mcm nak x nak tu sebab dia "terkasima" agaknya tengok che mat hensem sgt... kih!kih!kih!

    BalasPadam
  51. gbr yg menarik pon slh 1 daya tarikan juga utk org dtg ke blog kita....:)

    BalasPadam
  52. jdi blogger kena kreatif...jd blogger kena pndai tackle blogger2 lain..

    adehhhh...kreatif 2..saya pon dah pening nk jd kreatif dlm mengajar...hahahhaa....

    papepon...tQ bro..mmg betol pon..kena kreatif dlm berblog..ayat mesti masyuk dgn setiap lapisan masyarakat yg dtg ke blog kita...yg tua, yg muda, yg remaja, yg dewasa..insyaALLAH entry yg pelbagai dpt tarik minat pembaca..hehehee...

    BalasPadam
  53. senang je

    nak cepat letak gambar bugil

    dijamin world!

    ataupun buat vlog cara2 memakai

    polident dengan betul

    memang melerts!

    BalasPadam
  54. huhuhuhu agak sukar mempopularkan diri....T_T

    BalasPadam
  55. ehehe..takut dengan perkataan popularr..takut nanti diri jadi bukan diri.. kreatip!! itu masalahnya.. idea kadang2 ada tp xtao nak kreatipkan..so moral : makan buah kismis banyak2 kasi perah idea kreatip banyak2..uwaaaa

    BalasPadam