Mana best .. entri bergambar atau ayat saja ?

by - Mac 29, 2011

 

Kalau makan nasi takde lauk , tak best la kan ? Ada lauk baru la best... Sama gak baca blog.. kalau takde gambar , mengantuk la weh... tapi kalau dalam blog tu , gambar saja pon ngantuk gak kan ? Tapi kenapa dua dua ada tetap mengantuk gak ?

Jom post mortem..  Cuba tengok gambar tu .. apakah gambar dalam tu gambar korang je ?? Dari mula sampai abis muka kooooo jeee.. dah la tu .. gambar pon kabur.. tak jelas.. tak cantik.. tengok pon sakit mata.. Gambar pon memainkan peranan penting .. Cuba tengok blog MAT GEBU ( sila klik kat atas tu ) , walaupun dia buat resepi mee goreng tapi mee dia nampak cam kambing panggang ! Haaa.. sedap berkrim.. tu baru gambar !

Kedua ..entri korang tu... entri korang tu , satu isi tapi dihuraikan berapa perenggan ? Apa kata buat je rumusan .. singkatkan .. kecuali bila part part penting tu baru , kasi penjelasan agar tidak ada sapa tersesat ..

Bagi aku la kan ... dari hari Isnin sampai Jumaat , sila buat entri yang simple dan ringkas.. Sbb apa ? Yang masuk baca ni majoriti yang dok kat opis dan kelas tu haaa... akak akak yang kat rumah pon kalau bukak , jap je.. pastu g bukak blog gossip artis , blog masakan , blog baby baby , blog mekap mekap gitu.. blog cam aku ni , diorg singgah bila nak shutdown pc jer... hahaha.. guwau je kak oiii ..

Maka , sebelum korang nak menangis sbb blog tak de pembaca , pe kata korang tengok balik blog korang tu .. Yang perhiasan perhiasan kat kiri kanan atas bawah tu pon kalau boleh , simpan dulu.. Tunggu krismas baru keluarkan yer .. sesuai letak kat pokok tu nanti ..

Kesimpulan .. entri , gambar kena menarik dan jelas .. blog korang bukan blog X-FILES yer .. ke mmg ya ???

You May Also Like

79 comments

  1. huhu entry ni buatkan down :(

    BalasPadam
  2. hihihi...kelakar ada..menarik ada entri ni...


    erm...gambar2 tak reti sgt..amik google jer kekadang..=)

    entri yg penting..tak pendek..tak panjang..tu bagi sya.=)

    BalasPadam
  3. abg ben..ct tak letak gambar dalam entry..jarang sekali...hehe..tapi tak tahu lah best ke tak...huhu..kalau abg ben nak dtg tengok pon boleh..dipersilakan...koemn + - pun boleh..dialu-alukan...

    BalasPadam
  4. sobbsobb~ patut la saye tak de pembaca T_T

    BalasPadam
  5. dayana buat campo2 je bro ben :)
    tengok mood, hehe...

    BalasPadam
  6. dush dush dush!! terasa pula :) hihi. maceh tegur abg beng! :)

    BalasPadam
  7. saya suka blog yg entrinya ada gambaq..tapi xmo byk...semak!!!..lagi satu, kang lmbt loading..udah le tenet kat opis lembap!...tapi klu xde gambaq pon, janji entri dia isi yg bernas...cam BA arr...x boring..cuma muak sket..muahahaa...jgn marah yee BA..

    BalasPadam
  8. wooo...like...tapi kekadang terbuat cam tuh jugak... disebabkan menaip syok jek.. sekali tengok.. hambekk.. panjang meleret entry,.. huhuu

    BalasPadam
  9. hehe..blog saya dua2 ada. Kadang2 entri je, tak de gambar, tp jarang la..
    thnks utk tips ni. nanti sy jenguk balik blog sy & btl kan mana yang tak best..

    BalasPadam
  10. suka masuk kalau blog ada entri bergambar sekali...baru semangat nak baca...hehehehe

    BalasPadam
  11. :D....owh...bru tau...hehehe

    BalasPadam
  12. saye suke tengok pic dari baca ayat
    kengkadang x baca ape pun yang ditulis.. just tengok pic je, tapi bila saya wat n3 ayat je, memang berjela la plak

    BalasPadam
  13. hahha klu saya suke entry yang ringkas n ada gambar, kalau panjang berjela2 tak sempat nak baca...;p tapi kalau entry ringkas, takde gambar pun takpe...;p

    BalasPadam
  14. wakakaka,, bnyk pros and cons ny la kan.. heh..

    BalasPadam
  15. hehe..1st time ngantor komen kt blog glemer nih..
    tui tuh, terlalu sarat n entry yg nk kena kerut2 dahi mau baca pon boleh buat org tak mau tgok..
    encik ben, jengukla blog sy ek..sy budak baru blaja.

    BalasPadam
  16. Ya la,kan en.Ben...kena buat n3 pendek2 je lps ni tp padat mcm ikan sardin...hahaha!

    *Tetibe je rs nk 'ugut' En.Somi supaya dia belikan slr utk Mami..hihihi

    BalasPadam
  17. apasal hatiku tercalar terguris terluka baca entry kali ni eh??? Ben Oh Ben!!

    balik ngadu ngan mader inlaw!! Ben jaat!!

    BalasPadam
  18. sy suka buat entri pendek2.. :)

    BalasPadam
  19. betul jugak bro..xde gambar, sayu je blog nnt..

    BalasPadam
  20. saya kurang gemar entry yang pjg lebar,sebab malas nak membaca.betul tu kebanyakkan masa nak baca pun di office,so masa tu memang limited kalau just nak mengadap blog jer...mmg tak buat koje lain nanti.

    Better yg simple tp padat + gmbr yg menarik.

    BalasPadam
  21. saya kurang gemar entry yang pjg lebar,sebab malas nak membaca.betul tu kebanyakkan masa nak baca pun di office,so masa tu memang limited kalau just nak mengadap blog jer...mmg tak buat koje lain nanti.

    Better yg simple tp padat + gmbr yg menarik.

    BalasPadam
  22. kena ada gambar laa.
    baru tak boring.

    tapi klu xde gambar.
    huraian mesti la kena best.

    :)

    BalasPadam
  23. huhu...yeahhh!!pasni nak wat entry seringkas yang boleh...

    BalasPadam
  24. hahahahaha! nape saya rasa entri ni sangat mengecikkan hati orang lain terutama perenggan kedua last? :p

    BalasPadam
  25. ok ben...krismas nnt LM nak pasang semua tu.teringin sgt2 nak paasang tau!huhu

    BalasPadam
  26. hadooiii... sinis tu abg ben oiii... nsib baek blog eyqa tak sarat dengan segala hiasan... ngeh! ngeh! ngeh! :P

    BalasPadam
  27. 2 2 pon ok bg saya..............

    BalasPadam
  28. Ada yg buat N3 ttg kambing..tapi, gambar letak gambar tapir.. pe citer..ahaks..

    BalasPadam
  29. yezza~
    blog saya blog x-files, misteri nusantara, dunia ghaib dan segala-gala~
    hahahahahh

    BalasPadam
  30. Ikut keadaan blog masing...ada yang amat2 perlu gambar, ada tu tak payah pun tetap lakuuuu...macam blog yang aku tgh komen sekarang ni...

    BalasPadam
  31. kena ada dua-dua baru havoc...

    tapi kalau org tulis jer pon saya totap baca kalau menarik isinya cam en. ben nyer nih.. hehe

    tp kalau ada gambar yg shot yg menarik2 laaaaggiiii besh tengok

    BalasPadam
  32. kebanyakkan blogger yang nak orang follow dan baca blog ni tak berapa nak ambil berat tentang sekeliling..

    antaranya yang utama adalah loading blog agak menyukarkan nak bukak page..

    blog penuh dengan gadget nari-nari..gambar penuh dekat blog tapi tak semua loading habis, gambar jadi warna kelabu jer..

    kalau bab entry, tak dinafikan ramai yang guna konsep "aku punya blog, aku punya suka la"..ini konsep tak leh pakai dah..

    bab peribadi..ada cerita boleh dikongsi dan ada cerita lebih baik jangan ditayangkan kepada umum..

    masing-masing ada pendapat berbeza..nice entry abg ben..^^,

    BalasPadam
  33. gambar mesti ade, kalau tak readers cepat bosan nnt ^^

    BalasPadam
  34. abg ben serius saya cakap..
    ENTRY YANG PEDAS DI BACA..
    tapi bagus untuk pengetahuan semua..
    saya antara sokong dan tak sokong kata-kata abg ben..
    entry terpulang pada tuan punye blog..
    penulisan entry bukan satu paksaan dan bukan satu ikutan..
    melainkan untuk mencari POPULARITY..seharusnya begitu..
    memerlukan kriteria yang disukai/diminati untuk mendapat pembaca yang ramai..
    thats the way blogger play for their blog...
    oke...yang penting..NAWAITU..
    hehe..peace no war~~~ ;)

    BalasPadam
  35. orang kata kalau tahi lalat kat muka tu kira pemanis lah.. kalau ada gambor kat entry pun dikira pemanis gak, sebab sambil baca entry leh tengok gambo yang berkaitan, tapi klu gambar jer penuh, entri sikit pun tak berapa menarik gak.... klu tak da gambar tapi entry menarik dan penuh intipati pun bagus gak... eh bro ben paham ker nie

    BalasPadam
  36. erkssss...opppssssss....SENTAP okehh!!! adehhhh sape yg masuk blog saye sile check!! lembab ke idak??? majuk ngan en ben nih...blog pompuan kannnn..peh tu kite mana de dslr..kamera enpn jerkkk huh!!

    BalasPadam
  37. saya suka yang ada gambar..

    bila ada gambar..jalan cerita tak perlu panjang2..nanti orang boring....

    BalasPadam
  38. as salam..
    wah! entri best lagi!
    oo..gambar dengan entri tu, boleh lagi setelkan.dulu pun entri panjang2.sekarng pendek2 je.hari sabtu dan ahad~ ok!
    blog, ada je pembaca. yang bagi reaksi nya yang kurang. hoho.
    kurang promosi~

    nanti2 dah kurang sibuk, baru nak setel semula.huu.buat sekadar yang termampu~

    thanks encik ben~

    BalasPadam
  39. mula dr bawah biasalah ..prlukan masa utk mengejas balik.. slow2 kan abg ben .. nak tempatkan diri di antara berjuta blogger kene punye semangat yg sgt tinggi .. hari ni sorg hari esok 2 org ..hari lusa 3 org .. :D baeklah .. tapi entry ni sgt2 sinis haha .. kocik aty den

    BalasPadam
  40. @risamat gebu pon tkde dslr.. cantuk je pic dia.. hehe

    BalasPadam
  41. Blog yuyu xde org baca? Biar betik yu..

    BA . nasi xde lauk masa hujung bulan kot.
    CMG: mee goreng nampak cam kambeng panggang.. Wow

    BalasPadam
  42. tengok cara pengolahan entri tu la..

    ada yG entri teda gambar tp best juga cm en. ben..^^

    tp ada yang entri b'gmbar pun best! cam zack zukhairi tu..hehe

    kalau semua entri x gambar tak ke boring tu, kan3x??

    hee~

    BalasPadam
  43. ahahha~ btul2..blog yg pendek n bergambar menjadi tarikan utk maera bace.err--tapi abg ben takde gambar pun leh glamer ;)

    BalasPadam
  44. adus!!!... hahahah rasa dah terkena plak... kantoi la bro...

    BalasPadam
  45. bagi saya du2 perlu...k..alamak macam hari raya je..kalau berambu ramba yueeee abg ben

    BalasPadam
  46. Amboi2... ingat kami surirumah layan gosip artis je ke.. Tak la Ben... malas le nak layan gosip2 ..ni.. lgpun kitaorang banyak keje nak lipat kain lg.. masak memasak lg.. so .. yang penting tengok entry yang best2.. pastu ringkas dan ada2 unsur humour.. ye la dok umah seharian stres la juga.. saya pernah bubuh segala macam wiget dalam blog tapi stelah di tegur seorang sifu.. saya buang semua.. sifu tu kata jangan buh benda2 tak perlu.. sifu tu kata lagi.. blog berat orang tak mau masuk.. SIAPA SIFU TUUU.. hehe.. biarlah rahsia..

    BalasPadam
  47. takde dslr - ini la alasan ramai blogger. huhuhu~

    ai pun tak pakai dslr uolss...tapi takdela roti canai nampak camrupa kambeng panggang cam mat gebu tu. huhu~

    BalasPadam
  48. adeh... baru komen pasal ni tadi...dah ada post...

    ape2 pun memang betul gak aper yang en BA cakap tuh...mcm ni kene amik sebagai komen membina ni...

    BalasPadam
  49. Sekarang nak kurangkan letak gambar!

    BalasPadam
  50. bergantung pada entri..
    mmg benar, jika entri ada gambar, gambar perlu jelas...

    BalasPadam
  51. As salam..
    saya budak belog baru.. HEHE
    Tenkiu atas tips2 yg mmg bulih pakai tuh..
    -kebiasaan dy buat entry ikut ska jak- HAHAHA

    BalasPadam
  52. wahahahaha,.best!,.entri plg best,.btol sumeeee kate2 abg ben,.sy stuju!,.

    BalasPadam
  53. wahh...satu tips yg sgt ditunggu2..terjawab jugak akhirnya..tq...
    Kamera paling cantik adalah kamera untuk buat close range photogrammetry...kalau jerawat tu,isi dlm jerawat pn bley nampak.. =)

    BalasPadam
  54. kedua2nya lebh baik kot... ^_^

    BalasPadam
  55. saya nie jenis malas skit suke tgok gmbar bila ada gmbar nmpak menarik..
    stju dengan ape yang abg ben cakap tue..klu tulis je boring gak..he..he

    BalasPadam
  56. ada gambar baru best....
    As salam

    BalasPadam
  57. saya suka entri yg ada gambar.. walaupun satu gambar je! boleh dikatakan semua entri saya ada gambar walaupun gambar dari google...

    tapi entri abg ben lain... walaupun takde gambar tapi tetap menarik utk dibaca kerana penuh dgn tips dan nasihat!

    BalasPadam
  58. belog sy byk gambar sebab say tak pandai cerita macam orang laen

    BalasPadam
  59. blog yang ada gambar bersusun satu famili album kat sidebar mmg reject lah..berat kottt..


    tapi kalau gambar kat entri memang tertarik untuk dibaca.tengok gambar dulu.macam best. baru bace.

    sebab kadang2 entri panjang malas nak bace..hehek.

    samelah yg cakap nie pun.

    BalasPadam
  60. semalam baru membuang koleksi album2 kat tepi tuh..dan lemak2 yang memberatkan bloggg..hehee!! tp totap gak berlemak...camane?? adess!! sadisss....

    sekali entry panjang berjela?? kena baiki lagi pasni..mekasih abg ben

    salam singgah dari mummy weiyda!!♥

    kalo kita berblogging dgn hati yang ikhlas dan sentiasa memikirkan apa yang perlu untuk masa hadapan kita akan berjaya..usaha lebih dan bak kata abg ben " idea ada dimana2 cuma kita kena kreatif jer.."

    keep it up blogging ya dear!!♥
    (◕‿◕✿)

    hi fwenz!! keep it up blogging ya!! Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

    BalasPadam
  61. kdg2 bila byk sgt widget, pop up,atau berat nk masuk org terus tekan pangkah...ada org memang kreatif menulis...tk payah letak gambar rasa nk masuk je blog dia hari-hari, tapi ada org letak gambar sebab kurang kreatif nk bercerita so let's the picture do the talking...tapi sertakan dgn tulisan sekali lol...anyway terpulang pd sang penulis dan sang pembaca...kdg2 as blogger kita kena ramah juga,jln2 tegur menegur entry orang...berpeluk tubuh menunggu org dtg sedangkan kita sendiri pun tk pernah melawat blog kawan2 pun tkde gunanya,jgn sombong2...

    BalasPadam
  62. uwaaaaaaaaaaa...en.mat takdo dslr eh..ngape gambo dia cantik??..okeh2..nak pi pm beliau macam mana gambo beliau boleh cantik cam kamera nikon:P

    BalasPadam
  63. sentap!!!:D

    BalasPadam
  64. Che Beng sempoi... dlm berpuloh yng komen cume nmpk 1 jew yg die reply.. knape?! walau mcm mane sekalipun mereka tetap pengikut yg setia..knape??! ermmmm.. byk betul nk kna korek dr Che Beng nih..

    BalasPadam
  65. cerita tanpa gambar tak berapa nak best la.. tapi kalo dah berat sgt nak load lagi tak bes.. kankankan?

    BalasPadam
  66. yeke mat gebu tak pakai dslr???
    nape cun gilak gambo die??

    kite tak suke entry penuh ngan text! tak seronok nak baca!

    tapi...... gambar kite sume tak cantik, sbb kite tak cun, and gune kamre enpon murah jerk....... =.='

    pastu dok amik dr google.setel.

    BalasPadam
  67. fahmi suka letak gmbr dlm entri..nak jadikan menarik...huhu...tnx for info abg ben..

    BalasPadam
  68. menarik sungguh entri abg ben. hehehe ade part tu kelaka la. hehehhe ^^ thnks 4 the advice XD

    BalasPadam
  69. hooo...hooo...hooo..canta kelaus dtg nk bg hadiah kat bro ben...hahahhaaa..

    dulu selalu jugak la buat entry panjang berjela..selagi ada ruang yg boleh isi huruf saya akan isi...kalau boleh biar semua idea dlm otak ni nak dikeluarkan..

    tp sejak tgk bro ben buat entry ringkas2 ni..rasa cm syok je baca..2 pasal la skrg ni bnyk buat entry ringkas tapi padat...tp kadang2 ada gak la terpanjang berjela sebab cmpur gmbr kn...hehe..

    mai singgah blog saya..tp cm ne ea nk letak link kat ruangan komen?maaf bertanya..siyes xtau ni..huhuu

    BalasPadam
  70. mi goreng jadi kambing panggang.melampau haha

    BalasPadam
  71. abg ben, blog ita lagi dasat!!! tupperware kosong nampak mcm kek coklat... heheheheheee

    BalasPadam
  72. betul tu..saya sokong kata2 abg ben tu..walaupon saya nie hanyalah blogger baru..hehe...ada gambar atau tidak..entry pnjg or pendek..depend pada blogger sendiri...buat entry sampai puas tapi bukan mengarut...ahaii...berceloteh banyak plak.. :D

    BalasPadam
  73. salam, saya baru je start nak active blog balik.. gini ke perspective org yg dok tgk blog og lain tu.. yela manela empunyer blog nak tau, kite ni jenis syok sendrik ke, jnis suke mencapap muke tang pics tu ke,

    abg ben nnt try2 le tgk kitenyer blog.. kot2 kuar idea bernas or idea menindas, at least kite leh improve..

    makasih 4 da info

    BalasPadam