Pilih bulu ... bukan bulu hidung okeh !

by - Mac 25, 2011

 

Kenapa aku berhenti bermain bolasepak ? Dulu aku cukup gilakan bolasepak.. Sampai ke peringkat negeri la gak ( KL ) ... Tapi segalanya hancus bila wujud sikap pilih bulu.. mmg aku frust sangat.. bukan sekali , tapi berkali kali .. jadi hasrat aku nak menyumbangkan keringat untuk negara , aku simpan je .. aku sumbangkan je dalam bentuk PLAYSTATION ..

Tadi ada satu rakan blogger.. dia  kata camana dunia blog ni nak bersatu jika ada yang dok pilih bulu .. Hurm.. mmg betul .. bukan mudah nak jadi adil ni ... kena benar benar amanah , jujur , berdisplin .. pastu pemilihan kena benar benar jujur .. tak boleh nak main pilih 'sedara mara' .. tapi itulah yang berlaku dalam dunia kita hari ini .. memula , adik beradik ,sedara mara .. kawan kawan .. baru lah nak g ke  adik beradik punya kawan ke.. sdara mara punya kawan ke.. atau jiran sebelah ke.. haaa.. boleh gitu ?

Itu dalam dunia blog .. bagaimana pulak dengan kehidupan seharian ? Amik contoh dalam keluarga kita .. Seorang ibu punya 2 orang anak .. Yang mana LEBIH disayanginya ? Aku pasti akan ada berat sebelah.. tak mungkin boleh ADIL bukan ? Begitu jugak jika lelaki yang kawin 2.. eh..salah topik ..

Jadi , kena bijak dalam pemilihan .. senang nak cakap..tapi nak buat tu bukan senang .. Mau botak kepala memikirkan jika terdapat yang benar benar berkelayakkan .. Aku , dah lama dah kecewa dalam bab ni.. Nak kata aku tak layak , aku rasa .. lebih dari tu.. eceh.. takde la.. aku sedar diri .. Tapi aku tak layak la nak jadi pemimpin.. sebab aku tau dimana kemampuan aku ...

You May Also Like

19 comments

  1. tak semua orang suke pilih bulu ni,
    ade sesetengah je :))

    BalasPadam
  2. zaman sekarang ni kalau tak pilih sedara mara, susah..nanti sedara mara bising..kata keluarga sendiri pun tak nak tolong...

    mohon pada ben sebarkan benda artikel kat bawah ni
    http://farisadli.via.my/2011/03/25/bangunlah-bangsa-melayu-kembali-bersatu/

    BalasPadam
  3. ada benarnya... sikap pilih bulu masih ada di kalangan blogger (saya sendiri pn mcm tu).. kalo bkn kwn sendiri, mls je tgn nk komen tp tetap jugak baca & follow... xpe lah kn jd silent reader?

    BalasPadam
  4. betul sokong faraa..x semua..
    hanya ada sesetengah yg suka pilih bulu..

    tapi kalau part ibu tu..rasanye tak..
    ibu ksh syg dia sama je..
    sbb nak beranak sakit dia sama jer!
    sakit weiii..jadi smua anakku syg.. ;)
    x lebih x kurang..sekata uols..

    BalasPadam
  5. ehh bley plak stop kat yang bab kawen dua tuh? haha..

    BalasPadam
  6. sama-samalah kita membuang tabiat pemilihan bulu ini...

    BalasPadam
  7. abg ben, mkn FREE jom!

    http://ikmalira87.blogspot.com/2011/03/perhatian-sape-nak-free.html

    BalasPadam
  8. saya suka bulu kucing dari bulu arnab...hurmmmm..

    BalasPadam
  9. cik bunga saya pown nak mkn free.. hehe!
    abg ben tak pilih bulukan..?
    saya selalu kene ngan org yg suke pilih bulu.. benci!.. hehe..

    BalasPadam
  10. "senang nak cakap..tapi nak buat tu bukan senang .."

    ayat ni mengingatkan saya kepada 1 quote dalam novel penulis feveret saya.. "things are easier said than done."

    memang betul kan? cakap memang senang, cuba buat tengok...?

    BalasPadam
  11. Pilih bulu, double standard dan diskriminasi..

    BalasPadam
  12. mmg x semua pilih bulu.. tp kalau ada sorg dua je yg buat tetap orang ngata gak kan? kan?

    dlm bab anak2 @ isteri2, selagi mampu berlaku seadil-adilnya dari segi zahir n seboleh mungkin batin, kira ok la.. sbb mana ada manusia mampu bahagi sama rata perasaan dorang? ada ke?


    http://haryzkhairuddin.blogspot.com/2011/03/tazkirah-lima-perkara-yang-perlu.html

    BalasPadam
  13. tapi saya x kata pilih bulu tu amalan mulia.. seboleh mungkin buang la sifat tu. sekian.

    BalasPadam
  14. betul tue ben

    aku rase itu kot yang terjadi kat aku sekarang nie

    klik link nie untuk ke
    BroFramestone Blog

    BalasPadam
  15. uhuk3..baru cakap pasal pilih bulu terus BA wat entry...aduh..

    saya dulu pilih bulu gak..sekarang ni je x..kalau boleh semua blog nak terjah...tapi tu la kalau terjah sekali 2 je mana rakan blogger nak kenal n ingat kan...n lom tentu org nak jenguk blog kita...huhu~~

    mungkin pilih bulu dalam bab Blog yang glemer2 ke???? atau blog yang hangat dipasaran

    BalasPadam
  16. biase r tu pilih bulu. penipu besar yg kate saye tak! saye tak! kite akan mengomen dgn yg da biase je kan. klu org tu rajin komen kite, kite pn rajin komen die. tp tgok keadaan la. salu jenguk blog abg ben, tp drop komen bile perlu. ehe =D sy jujur bang! sumpah! ;D

    BalasPadam
  17. suka pilih rambut gatal.

    cabut dan buang.

    kalau bulu tak pasti.

    http://mamaglamdiva.blogspot.com/2011/03/geng-diva-divana-menerobos.html

    BalasPadam
  18. setuju juga . bukan mudah untuk bahagi kasih seadil-adilnya . hee

    BalasPadam