Mengagumkan ! Blogger melayu bersatu !

by - Mac 25, 2011

 

Sewaktu aku berbual dengan Josh Lim ( link ), ada dia menyebut satu perkara yang membuatkan aku kagum dengan blogger melayu ini .. Katanya , blogger melayu ni punya komuniti dan bersatu !

image Itulah yang sepatutnya berlaku dalam dunia blog kita.. Kita perlu bersatu .. Berkali kali dah aku katakan .. Tapi aku tak rasa kita bersatu... Kenapa ? Ada je masalah dalam bila nak bersatu .. Bukan mudah bukan ? Selagi ada 'ulat' dalam komuniti blogger ni , mmg sampai bila takkan dapat bersatu ..

Masalahnya 'ulat' ni spesis tak memberi manfaat langsung tapi berlagak seolah olah memberi faedah .. tu yang jadi punca tu... Blogger melayu perlu bersatu .. kalau tidak , sampai bila kita dok ikut telunjuk 'mereka' .. kena main je gitu ..

Jangan pandang blogger blogger yang dah lama.. mereka punya 'aset' tersendiri .. punya komuniti tersendiri.. ni yang beribu ribu blogger baru yang tumbuh bak cendawan selepas hujan ni .. dalam kebelakangan ini , aku rasa amat susah nak bersatu.. dalam fikiran pon asik nak jadi kaya dengan berblogging padahal berblog ni bertujuan untuk mendedahkan diri pada dunia penulisan dan dunia memberi pendapat tanpa sempadan dengan cara bijak tapi yang berlaku adalah sebaliknya ..

Hurmm.. boleh cari $$ dengan berblog tapi jangan lupa tujuan asal dan maksud berblog itu sendiri !

You May Also Like

28 comments

  1. hidup blogger melayu !!!~

    BalasPadam
  2. niat kena ubah..dulu memang salah..sekrang cuma berusaha nak improve traffic dan kualiti.. then ada rezeki ada la..boleh simpan buat kawen..hehe..

    BalasPadam
  3. kata kata nasihat last skli tu memang dlm igtn kamiii..terima kasih kerana satukan kami..

    BalasPadam
  4. salam en BEN :)

    btul3,
    jgn jd ulat, tp jd lah ubat..
    ^^,

    p/s : wahh, dah lamenye tak dtg sni..
    dah 4 hari xjenguk..sbb kekangan kerja .. terlepas segmen yg best lak tu T-T

    BalasPadam
  5. serius ! bila dah agak lama berblog ni , bahasa Melayu dah semakin baik . Sebabnya , atiey ni asal Sabah . Hehe

    BalasPadam
  6. isu ni timbul lagi..x abis2 lg ker?hehe..sng cite buat satu segmen utk tarbiahkan org cmni..

    BalasPadam
  7. @Eyrique Ettiqaz.takde isu bro... tapi ni yang berlaku dalam dunia blogging melayu ..dah jadi cam dunia politik ..

    BalasPadam
  8. kita semua bersatu demi perpaduan di alam siber yang luas ni

    ps : 'terus berjuang Blogger2 SeMalaysia !!!'

    BalasPadam
  9. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  10. hehe, kita harus bersatu.. skrg tumpuan nak naik traffik!! hehe

    BalasPadam
  11. tak paham kan degan bagsa sendiri yang suka menjatuhkan bagsa mereka sendiri.

    BalasPadam
  12. ya, setuju..

    Blogger Melayu perlu bersatu dan jgn jadikan blog semata2 nak cari duit.

    BalasPadam
  13. dengan 1 pejangan... 1 arah tujuan!!!!

    BalasPadam
  14. bersatuuu!!

    apisv3.blogspot.com

    BalasPadam
  15. kebanyakkan tujuan berblog sekarang ni hanya untuk menjana income semata-mata. tak salah

    tapi masalahnya bila mana kita di control oleh 'nya'. sepatutnya kita yang manage 'nya'.

    tak hairanlah jika dunia blog pon dah jadi macam dunia politik.

    jangan biar kamu di kongkong oleh sesuatu. cheer!

    BalasPadam
  16. as salam..
    hm..
    suka quote mutiara bernilai. jangan jadi ulat/ jadilah ubat.
    tapi kalau sebut bab traffic. tak dapat bw sangat. sabar je la..huhu..
    blogger melayu..tunggu dan lihat je la..

    =/

    BalasPadam
  17. blogger melayu mesti bersatu dan perkasa. Tolong menolong sesama sendiri dalam meningkatkan mutu penulisan, tegur secara sopan dan bukannya menjatuhkan mereka lagi. kalau wujud situasi tolong menolong ni, insyaALLAH segala ilmu, manfaat semua dapat disharekan dengan bijak malahan lebih kreatif lagi.$$$ tolak tepi..

    BalasPadam
  18. bak kata org tua2 bersatu teguh bercerai kawen lain..
    eh silap...
    bercerai roboh..
    HIDUP BLOGGER MELAYU

    10 Awesome Tutorial Photoshop

    BalasPadam
  19. setuju bulat2... HH pun blogger baru.. tapi x la kejar $$ sangat pun.. miahaha... arap2 pasnie kami semua bersatu la... hohoho..

    BalasPadam
  20. sokong dan menyokong anda...dari kiri kanan dan tepi...hehehe

    BalasPadam
  21. usaha BA utk menyatukan blogger2 Melayu mmg wajar dipuji

    BalasPadam
  22. ...boleh buat $$$ dgn berblog tp jgn lupa tujuan asal....
    ->betul 3x,setuju 3x

    BalasPadam
  23. bersatu teguh bercerai roboh~ blogging ni special sbb mostly yg blogging mmg mempunyai pemikiran yg unik yg penting utk negara...jd majulah blogging utk negara..

    BalasPadam
  24. a'ah laa.. nmpaknye abg ben buat keputusan yg betul bila buat segmen banyak2 nie.. jd, penulisan kat blog bukan sia2 dan bukn semata2 dapat imbalan.. fuhh.. maju betul pemikiran abg ben.. hihihi... ;)

    BalasPadam
  25. setuju sangat!!
    Blogging - tempat luahkan perasaan dan pendapat, lebih kurang mcm diari harian...

    BA, Mcm mana nak bersatu tu kalau ramai pilih bulu...

    BalasPadam
  26. betul!! setuju!! kalau nak berjaya.. kena buat beramai-ramai.. tak boleh seorang.. so bloggers, follow me at...

    http://jahnscar.blogspot.com/

    hahaha, sempat lagi promosi kat sini tu...

    BalasPadam
  27. betul . duit tu hanya sampingan daripada berblog .

    BalasPadam