Khamis, 19 Mei 2011

FOLLOWER ?? Penting ?? Isu bosan !!

 

Ada blogger buat isu ni ...  Ada yang kecewa sebab widget FOLLOWER tu ilang .. ada yang bagi alternatif.. ada yang tak kisah .. ada yang kisah ..

Aku ?? Kisah tak ? Pergh.. siut.. aku kisah giler !! Walaupun angka yang tertera kat widget FOLLOWER aku tu 14 ribu lebih tapi yang masuk tak sampai pun suku kan ? Sekurangnya ada dari tak de kan ?

Jangan lupa.. itu adalah alternatif kepada sumber trafik.. sama gak bila blogger bermain SEO .. kalau takde isu panas , mana nak korek keyword keyword tertentu ? nak cerita pasal ayam jiran sebelah ke ?

Macam aku bagitau semalam , penyumbang trafik ke blog aku adalah dari blogspot sendiri .. Gamaknya dari mana tu ? Pastinya dari widget tu sendiri dan juga bloglist ...

Kemudian barulah FACEBOOK dan seterusnya blog blog rakan ... Kalau nak tau populariti sesuatu blog , mudah jer ... buat entri , pastu biarkan.. jangan beria nak promosi sana sini.. jangan nak tampal kat wall mana mana FB .. g masuk komen kat blog orang ..biar je gitu .. cuba lah buat ? Tngok.. apakah blog kita tu dikenali kerana entri kita yang kononnya berkualiti atau sememangnya mereka masuk kerana KITA sendiri ?

Seperkara lagi .. FOLLOWER adalah satu lambang kepada sesebuah blog .. Bukan mengejar populariti .. bukan mengejar kepuasan tetapi memberi semangat.. Bab trafik adalah salah sendiri ! Jika tau ramai follower , tingkatkan kualiti dan kuantiti entri .. Apa kes satu hari satu entri ? Apakah kita rasa kita cukup beri entri yang kenyang kepada minda pembaca ?

Kesimpulan .. FOLLOWER penting .. FOLLOWER juga membentuk imej blogger .. Lagi ramai FOLLOWER lagi berhati hati blogger tersebut .. Komen ? Komen tidak semestinya dari pembaca setia ... 

Aku bukan menyokong mereka berblog semata mata mengumpul follower tetapi aku menegaskan FOLLOWER adalah penyumbang trafik yang tinggi .. jika entri kita tidak ada kaitan dengan SEO .. ..

FOLLOWER penting bagi aku ? Sekali lagi aku beritahu , Ya .. Tak kira di FACEBOOK , TWITTER mahupun blog sekali , mereka tetap FOLLOWER blog aku .. mereka bukan FOLLOW aku .. tapi blog aku.. Mereka baca bila ada masa .. Itu yang penting.. JANJI BACA .. KOMEN ? tak kisah ... hehehe..

Sama gak bila ada blogger terkejar kejar PR dan ALEXA .. sama jeer... tak yah pening pening ...

Dah baca ? Undi aku kat SINI

33 komen :

! syifa lovera berkata... [Reply to comment]

ada follower, bru semangat nak berblog.sbb mungkin ada jgk yg bca blog kita even tak komen. :>

Lagi ramai FOLLOWER lagi berhati hati blogger tersebut .. <--- suka ayat abg ben yang nie!. :)


huhu :)

Cite Je! berkata... [Reply to comment]

huhu..betul3..kesah jugak psal follower nie...most of traffik masuk dari blogger.com/home gak..hehe

~syue~ berkata... [Reply to comment]

kenapa widget folower jd cenggini T_T

fahmimustakim berkata... [Reply to comment]

widget follower tiba2 menghilangkan diri..'satu hari satu entri', fuh pedas pedas..hahaha..

harrazdani berkata... [Reply to comment]

setuju...tarikan sesuatu blog salah satunya jumlah followernyer...

sYafIk-wAy berkata... [Reply to comment]

BARU TERFIKIR YG KATA KAU MMG BNR

Khairul Anam berkata... [Reply to comment]

sabo ejele kan.. x pe... heheh

muhammad iqbal hakimi bin tahir berkata... [Reply to comment]

tak terlalu terjejas dengan kes ni...hehe.. cool je =)

setuju dengan point2 diatas..

waN Mohd Salim berkata... [Reply to comment]

betul tu abe ben .. ps pon x setuju ngan IR tu huhuuuhhhu die cakap x perlu ...

OKED chokelat berkata... [Reply to comment]

penting....follower membimbing kita jadi blogger yg berindentiti bukan syok sendiri...(pun bule kot..depend!)

azizul berkata... [Reply to comment]

bro mintak follower sikit ..hahaha..

Ujang9897 berkata... [Reply to comment]

yg baru pasti terasa kalau follower tak naik nie(utk smgt)

yang lama pulak tak terasa sebab maybe dia ada ilmu SEO utk trafik..

yang tak terasa sebab dah biasa dpt trafik sikit..=) (ayat sedap hati)



dan rasanya ramai lalang..kejap kisah..kejap tak kisah..=)


kidsh tu penting jugak..tapi jgn terlalu sentap atau emo sudah...=)


mustahil follower sikit trafik tinggi...(kecuali SEO dan rajin ping sana sini)

k.h.a.l.i.l.a berkata... [Reply to comment]

ohhhh............ bile widget tu nk muncul balik..... bile ade org dtg jenguk blog, dh dpt jejak diorg, tp nk follow x bole

cik Dil berkata... [Reply to comment]

tapi abg ben, kalau stakat follower ramai tapi entry hampeh, xde guna jgk kan..lgpn, awat dorang gawat sangat bila widget follower hilang? kalu dah suka blog tu, tp nk follow xpat, pe kate bookmark dulu..pastuu bile dah ok, follow laa..ni pndapat dil jer.. peacee..^^

yanie j berkata... [Reply to comment]

fuhh! abg Ben :thumbsup:

Muhammad Khairul Fahmi berkata... [Reply to comment]

betul3..
kesimpulannya...
i luv my follower...hihi

mLov berkata... [Reply to comment]

emm.. btol gak tu.
tp sy mmg xkisah sgt bab follower ni.. :)

Izan Ishak berkata... [Reply to comment]

follower bertambah jadikan kita lebih berhemah nak tulis entry....

Nizam Ijam berkata... [Reply to comment]

kalau aku hari2 nak tengok muka follower... very appreciate sebab diorang sudi follow blog aku yang ntah aper2 tu..hu2 :)

Nizam Ijam berkata... [Reply to comment]

Kalau aku hari2 nak tengok follower aku,

sebab very appreciate sebab sudi follow blog aku yang ntah menda2 tuh..hehehehe


”Jom Join Contest Bloglist Nizam Ijam”

Kumbang Jingga berkata... [Reply to comment]

nak komen2 nk komen

fiq. berkata... [Reply to comment]

BETUL.follower bagi semangat kepada blogger untuk menulis dan mencari info gitu,

Norhafiza berkata... [Reply to comment]

penting ke tak enBEN tak kisah la tp No betul2 terkedu bila sume tu ilang..sekurang2nya wajah mereka sume boleh jd penyejuk hati No ni walopom hny boleh dibilang dengan jari je mereka masuk bace huhuhu...sekuranya2nya ada masuk dan sudi baca kan kan kan...

aiman rashidd berkata... [Reply to comment]

sama penting !!

zacky ~786~ berkata... [Reply to comment]

btol la bro :)

Kay Masingan berkata... [Reply to comment]

best bila follower bertambah..:)

AMMAR YASIR berkata... [Reply to comment]

2-3 hari ni asyik ilang je widget follower tu

mas saari berkata... [Reply to comment]

Mas setuju 100% dgn abg ben...
dari jumlah follower kita boleh tau yang blog kita dikenali atau tidak..

NuSaNa NoSa 91 berkata... [Reply to comment]

yezza~ tetibe dpt idea.. *tinggg~*
thanx~ ^_^

miss ryrinn _ angin berkata... [Reply to comment]

kalau boleh saya nak tau sangat blogger yang kata follower tak penting tu . HAha . even , blogger otai cakap follower x penting yg penting pembaca . tapi tengok blog dia yang beriban follower . cakap x srupa bikinn . sama jugak macam alaa iklan2 kat blog tu tak penting . nuffnang ke adverlets ke x penting yg penting keikhlasan berblog . duit bukan segalanya . pheww . cakap sedap kemainn . tapi tengok blog dia besepah iklan berbayar . keikhlasan ke . hahaa .

mcm mcm .

Dayana AZ berkata... [Reply to comment]

extra like part 'lagi ramai follower lagi berhati-hati blogger tersebut',
sebab takleh la nk tulis merepek2 je kn.. kne pikir dlu nk type apa. haha.

hitammanis berkata... [Reply to comment]

hari ni widget tu dah ada....:D

http://lizahhamidin.blogspot.com/2011/05/bacalah.html

Green Apple berkata... [Reply to comment]

blog kurang umppphhh jika tanpa followers.... seperti selebriti tanpa peminat... siapa pon x kenal...

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI