FOLLOWER ?? Penting ?? Isu bosan !!

 

Ada blogger buat isu ni ...  Ada yang kecewa sebab widget FOLLOWER tu ilang .. ada yang bagi alternatif.. ada yang tak kisah .. ada yang kisah ..

Aku ?? Kisah tak ? Pergh.. siut.. aku kisah giler !! Walaupun angka yang tertera kat widget FOLLOWER aku tu 14 ribu lebih tapi yang masuk tak sampai pun suku kan ? Sekurangnya ada dari tak de kan ?

Jangan lupa.. itu adalah alternatif kepada sumber trafik.. sama gak bila blogger bermain SEO .. kalau takde isu panas , mana nak korek keyword keyword tertentu ? nak cerita pasal ayam jiran sebelah ke ?

Macam aku bagitau semalam , penyumbang trafik ke blog aku adalah dari blogspot sendiri .. Gamaknya dari mana tu ? Pastinya dari widget tu sendiri dan juga bloglist ...

Kemudian barulah FACEBOOK dan seterusnya blog blog rakan ... Kalau nak tau populariti sesuatu blog , mudah jer ... buat entri , pastu biarkan.. jangan beria nak promosi sana sini.. jangan nak tampal kat wall mana mana FB .. g masuk komen kat blog orang ..biar je gitu .. cuba lah buat ? Tngok.. apakah blog kita tu dikenali kerana entri kita yang kononnya berkualiti atau sememangnya mereka masuk kerana KITA sendiri ?

Seperkara lagi .. FOLLOWER adalah satu lambang kepada sesebuah blog .. Bukan mengejar populariti .. bukan mengejar kepuasan tetapi memberi semangat.. Bab trafik adalah salah sendiri ! Jika tau ramai follower , tingkatkan kualiti dan kuantiti entri .. Apa kes satu hari satu entri ? Apakah kita rasa kita cukup beri entri yang kenyang kepada minda pembaca ?

Kesimpulan .. FOLLOWER penting .. FOLLOWER juga membentuk imej blogger .. Lagi ramai FOLLOWER lagi berhati hati blogger tersebut .. Komen ? Komen tidak semestinya dari pembaca setia ... 

Aku bukan menyokong mereka berblog semata mata mengumpul follower tetapi aku menegaskan FOLLOWER adalah penyumbang trafik yang tinggi .. jika entri kita tidak ada kaitan dengan SEO .. ..

FOLLOWER penting bagi aku ? Sekali lagi aku beritahu , Ya .. Tak kira di FACEBOOK , TWITTER mahupun blog sekali , mereka tetap FOLLOWER blog aku .. mereka bukan FOLLOW aku .. tapi blog aku.. Mereka baca bila ada masa .. Itu yang penting.. JANJI BACA .. KOMEN ? tak kisah ... hehehe..

Sama gak bila ada blogger terkejar kejar PR dan ALEXA .. sama jeer... tak yah pening pening ...

Dah baca ? Undi aku kat SINI

33 ulasan:

  1. ada follower, bru semangat nak berblog.sbb mungkin ada jgk yg bca blog kita even tak komen. :>

    Lagi ramai FOLLOWER lagi berhati hati blogger tersebut .. <--- suka ayat abg ben yang nie!. :)


    huhu :)

    BalasPadam
  2. huhu..betul3..kesah jugak psal follower nie...most of traffik masuk dari blogger.com/home gak..hehe

    BalasPadam
  3. kenapa widget folower jd cenggini T_T

    BalasPadam
  4. widget follower tiba2 menghilangkan diri..'satu hari satu entri', fuh pedas pedas..hahaha..

    BalasPadam
  5. setuju...tarikan sesuatu blog salah satunya jumlah followernyer...

    BalasPadam
  6. BARU TERFIKIR YG KATA KAU MMG BNR

    BalasPadam
  7. sabo ejele kan.. x pe... heheh

    BalasPadam
  8. tak terlalu terjejas dengan kes ni...hehe.. cool je =)

    setuju dengan point2 diatas..

    BalasPadam
  9. betul tu abe ben .. ps pon x setuju ngan IR tu huhuuuhhhu die cakap x perlu ...

    BalasPadam
  10. penting....follower membimbing kita jadi blogger yg berindentiti bukan syok sendiri...(pun bule kot..depend!)

    BalasPadam
  11. bro mintak follower sikit ..hahaha..

    BalasPadam
  12. yg baru pasti terasa kalau follower tak naik nie(utk smgt)

    yang lama pulak tak terasa sebab maybe dia ada ilmu SEO utk trafik..

    yang tak terasa sebab dah biasa dpt trafik sikit..=) (ayat sedap hati)



    dan rasanya ramai lalang..kejap kisah..kejap tak kisah..=)


    kidsh tu penting jugak..tapi jgn terlalu sentap atau emo sudah...=)


    mustahil follower sikit trafik tinggi...(kecuali SEO dan rajin ping sana sini)

    BalasPadam
  13. ohhhh............ bile widget tu nk muncul balik..... bile ade org dtg jenguk blog, dh dpt jejak diorg, tp nk follow x bole

    BalasPadam
  14. tapi abg ben, kalau stakat follower ramai tapi entry hampeh, xde guna jgk kan..lgpn, awat dorang gawat sangat bila widget follower hilang? kalu dah suka blog tu, tp nk follow xpat, pe kate bookmark dulu..pastuu bile dah ok, follow laa..ni pndapat dil jer.. peacee..^^

    BalasPadam
  15. fuhh! abg Ben :thumbsup:

    BalasPadam
  16. betul3..
    kesimpulannya...
    i luv my follower...hihi

    BalasPadam
  17. emm.. btol gak tu.
    tp sy mmg xkisah sgt bab follower ni.. :)

    BalasPadam
  18. follower bertambah jadikan kita lebih berhemah nak tulis entry....

    BalasPadam
  19. kalau aku hari2 nak tengok muka follower... very appreciate sebab diorang sudi follow blog aku yang ntah aper2 tu..hu2 :)

    BalasPadam
  20. Kalau aku hari2 nak tengok follower aku,

    sebab very appreciate sebab sudi follow blog aku yang ntah menda2 tuh..hehehehe


    ”Jom Join Contest Bloglist Nizam Ijam”

    BalasPadam
  21. BETUL.follower bagi semangat kepada blogger untuk menulis dan mencari info gitu,

    BalasPadam
  22. penting ke tak enBEN tak kisah la tp No betul2 terkedu bila sume tu ilang..sekurang2nya wajah mereka sume boleh jd penyejuk hati No ni walopom hny boleh dibilang dengan jari je mereka masuk bace huhuhu...sekuranya2nya ada masuk dan sudi baca kan kan kan...

    BalasPadam
  23. best bila follower bertambah..:)

    BalasPadam
  24. 2-3 hari ni asyik ilang je widget follower tu

    BalasPadam
  25. Mas setuju 100% dgn abg ben...
    dari jumlah follower kita boleh tau yang blog kita dikenali atau tidak..

    BalasPadam
  26. yezza~ tetibe dpt idea.. *tinggg~*
    thanx~ ^_^

    BalasPadam
  27. kalau boleh saya nak tau sangat blogger yang kata follower tak penting tu . HAha . even , blogger otai cakap follower x penting yg penting pembaca . tapi tengok blog dia yang beriban follower . cakap x srupa bikinn . sama jugak macam alaa iklan2 kat blog tu tak penting . nuffnang ke adverlets ke x penting yg penting keikhlasan berblog . duit bukan segalanya . pheww . cakap sedap kemainn . tapi tengok blog dia besepah iklan berbayar . keikhlasan ke . hahaa .

    mcm mcm .

    BalasPadam
  28. extra like part 'lagi ramai follower lagi berhati-hati blogger tersebut',
    sebab takleh la nk tulis merepek2 je kn.. kne pikir dlu nk type apa. haha.

    BalasPadam
  29. hari ni widget tu dah ada....:D

    http://lizahhamidin.blogspot.com/2011/05/bacalah.html

    BalasPadam
  30. blog kurang umppphhh jika tanpa followers.... seperti selebriti tanpa peminat... siapa pon x kenal...

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009