Terkejut siut !!

 

Sempena Hari Jururawat esok , maka aku nak buat satu entri berkaitan dengan apa yang terjadi depan aku tadi .. hehehe .. Esok PWTC sure penuh ngan nurse.. pergh.. rugi tak keje esok... hahahaha ... guwau je la...

Alhamdulillah , wife dah dibenarkan keluar dari wad.. total bil kena bayar ? 4 angka .. tertelan air liur jap la.. hahaha .. tapi tak pe.. nasib baik ada INSURAN ! Berbaloi !! Pantas tindakannya .. kalau berminat nak insuran , tanya la aku .. hehe.. aku leh syorkan orangnya ..  Kira bil perubatan , dalam lingkungan RM8K lebih , semuanya ditanggung oleh insuran.. haaaa.. bayangkan kalau tak amik ? Mau kena queue kat gomen punya hospital .. Tindakan tepat amik insuran tahun lepas .. hehe ..

Sewaktu di hospital tadi , aku ke kaunter nurse di wad wife aku tu .. nak bertanyakan sesuatu .. Syif petang , kebanyakkannya misi berbangsa india bertugas.. Dan mereka semua amat peramah .. Senantiasa tersenyum.. Tanya la apa pon , sure jawab dengan ramah.. Jangan  tanya pasal blog n trafik dah la .. mau gak dia injek rubella kat korang nanti ..

Terkejut aku jap.. Dua misi berbangsa india ni sedang berbual .. dan menariknya .. mereka guna bahasa melayu yang cukup  sempurna .. takde pelat ke apa ke .. mmg pure bahasa melayu ( skang ni la.. bukan bahasa istana der ) ..

Mmg aku respek.. dia cakap tu sambil beri arahan .. Bila dia dah bagi arahan tu .. kemudian aku tengok dia buat keje biasa dan kawan dia tu baru cakap dalam bahasa tamil .. bagi aku tu baru dia nak borak .. Tapi bila datang urusan rasmi , dia guna bahasa melayu !

Itu yang sepatutnya berlaku dalam urusan sehari hari kita .. ni kalau aku naik lif kat pwtc yang mana majoritinya penjawat awam , pepagi dah speaking .. pergh.. kalau full english tak pe la gak.. ni rojak rojak.. adoi.. wat sakit telinga jer ...

21 ulasan:

  1. selamat hari jururawat ;)

    apisv2.com

    BalasPadam
  2. itu baru dikatakan merawat.. yg sakit bertambah sihat apatah lagi yg sihat.. ni kalau pegi hospital / klinik gomen nurse garang2 belaka tp bukan semua... adat la manusia. ada yg baik & ada yg asyik moody.

    BalasPadam
  3. sama la kat tempat keja ak ben ashaari..speaking2..pening,sama2 melayu pon nak sembang2 english..

    BalasPadam
  4. aku pernah masuk hospital gomen kat pantai timur..memang baik layanan kalau kau orang situ..klau bukan, macam aku..rasa macam menumpang je kat situ

    BalasPadam
  5. wife abg ben dah kuar..
    hope cepat sembuh..
    teringat jumpe dgn wife abg ben time vlog sedenak aritu..
    peramah dgn kami dak2 UTM.. ^^

    BalasPadam
  6. bagus nye...bahasa jiwa bangsa betul la...

    BalasPadam
  7. selalu sangat banggakan bahasa asing...
    contohi negara jepun...

    BalasPadam
  8. semua entri ben ashaari best...even die citer pasal nurse skali pon.

    BalasPadam
  9. wah.. bagusnye cam tu... baru betol dieorang ni faham ape itu bahsa kebangsaan kn :)

    BalasPadam
  10. hhahhaha... orang France kt sini pom tak ckap english jgk. Kental giler hari diorang.. huhu

    BalasPadam
  11. saya gerentiiiiiiiiiiiiiiii.......

    ....
    ....
    ....
    ....
    ....

    tak boleh nak speaking sangatlahhhh, rojak ajeeee yang kuar kang...bertambah2 sakit telinga...

    hurmm...teringat sekolah lama dulu, ade sorang kawan chinese ni, memang fasih bahasa melayu sarawak, dengan family dia pun dia cakap melayu...erkkk...kadang2 je cakap cina..salute dengan mereka..

    BalasPadam
  12. agak terkejut bila dgr isteri bro ben baru kau wad.. kim slm kat dia ya...

    BalasPadam
  13. Alhamdulillah wife dah boleh kuar wad...

    my pun ade amik insurans...

    bro ben amik insurans ape ek

    BalasPadam
  14. owh.. Selamat Hari Jururawat kepada mak sayer.. Dan juga kepada misi2 seluruh dunia.. (misi tu panggilan len utk nurse tau..blajaq dari mak)

    BalasPadam
  15. I tengok abang I yang kerja polis tuh pon cenggitu jugak. Dia ngan superior dia yang Chinese kalau urusan rasmi memang bertutur dalam BM macam orang Melayu.

    I kat SBP dulu pulak, Cina sama Cina, India sama India, semuanya bertutur dalam BM sempurna! Yang paling best, diorang siap boleh bertutur dalam loghat Minang! Yang itu I tak boleh buat. I lebih suka BM standard. Tapi kalau dipikirkan balik, rasa rugi pulak dulu I tak biasakan diri ngan loghat Minang... hehe...

    BalasPadam
  16. terima kasih atas ucapan tu :)

    BalasPadam
  17. Wah bagus2...itu namenye mereka peka dengan keadaan sekeliling. Salute bangsa bukan melayu yang bertutur dalam bahasa melayu.

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.