Isu panas yg malas aku nak layan ..

 

Aku terbaca tadi sewaktu aku di kedai gunting rambut , Precint Diplomatik .. tentang gimik Facebook nak tutup .. Dari tahun lepas aku dok dengar gimik ni.. Tapi bila baca , ada betul gak ... boleh tekanan jiwa woo .. yelah , bila Facebook yang sepatutnya membawa sejuta kebaikkan tetapi ramai dah salahgunakan .. Dan paling teruk sekali , tiada lagi dunia nyata.. semua dok pakat berbincang kat dunia cyber jer .. Tu dia kata la... Tapi bagi kita di Malaysia , bincang di Facebook  diikuti dengan perjumpaan .. Namun bukan semuanya positif .. Nak buat camana kan ? Niat pencipta lain , tapi pengguna dah ubahsuai.. Apa boleh buek ..

Bila dah kecoh gitu , ramai la tensen .. Aku ? Aku ? Malas nak layan.. Nak tutup ? Tutup la.. Sama gak ngan blog .. Kalau ikut hati , lama dah aku tutup ... G kerja.. balik , g gym.. sampai rumah .. makan ..tengok tv.. tidur ... Esok , ulang laaa rutin tu sehingga ada perubahan ...

Kenapa si Mark tu nak tutup ? Tekanan jiwa ? Hehe..aku rasa mmg boleh tekanan.. Kiri kanan dok bantai dia... mintak itu ini .. suruh buat itu ini.. Sapa tak gila kan ? Boleh giler beb...

Sama gak laaa dengan dunia blog .. Aku terbaca satu entri kawan berkaitan FOLLOWER ni .. Diorng ni dah tak tau ker yang FOLLOWER ni cuma satu widget jer?? Tempohari ... ada satu blogger , dia pm aku kat FB ... Mintak tolong aku .. aku pon tanya la apa dia .. Tolong follow blog dia ! huih.. Tu jer? Tak susah pon .. Aku pon masuk la blog dia .. Tertidur jap tunggu blog dia abis loading .. Bosan ! Aku pangkah terus ... Tolonglah .. kalau nak suruh orang follow blog kita , janganlah penuhkan dengan perhiasan IKEA tu dalam blog awak tu... jenuh ar nak tunggu loading ..

Satu lagi isu .. Ni bukan nak perli sapa sapa .. cuma mintak kita semua berfikir .. termasuk aku la... BLOG ni untuk apa ? Aku follow kau ? kau follow aku ? Aku nak glamer ? Atau aku masuk blog kau nanti kau masuk blog aku .. atau dok memanjang tinggal jejak yang bukan benar benar jejak ? Apa ni ?? Dah jadi cam buku latihan sekolah tadika lagaknya .. 

Blog adalah untuk membaca tulisan rakan rakan kita yang lain .. Tak kisah la cerita makanan , shopping , jam tangan , apa saja la yang boleh diceritakan .. Bukannya kunjung mengunjungi tanpa melihat isi kandungan blog tersebut.. Kalau itulah motifnya ... tenat gak kita ni kan ?

Bagi aku la kan.. kalau nak sangat ramai follower , aku add kat Facebook.. kasi ribu ribu ribu kat situ.. baru best .. Tapi kalau kat blog ni , aku suka diorg singgah sebab nak bersantai dengan tulisan aku ... Tu je la.. nak harap aku leh bagi info selalu sangat , susah gak .. eheh...

Tu je la.. Bukan nak 'bang' sapa sapa .. tapi cuma nak ingatkan diri ini dan juga diri itu .. Bagi yang taknak terima pendapat ni , tak pe... maaf jika terasa .. bukan niat nak menghina... cuma mintak kita sama sama fikirkan semula perjuangan penulisan kita ni.. Walau bersantai, simple tapi bermanfaat .. tu yang sepatutnya ...

46 ulasan:

  1. tp kan... takot jugak kalau ade org2 yg follow tu pastu kite x follow dye balik.. nti dye ckp kite sombong plak.. hmm.. cmne nk wat erk ???

    BalasPadam
  2. yeah...santai2 aje ngn abg ben..=D

    BalasPadam
  3. lagi ramai follower lagi takur sbnrnye..

    BalasPadam
  4. ha ... betul tu En Ben! sokong sngat2 ... dengar tu k! anyway, kredit untuk En Ben sebab bagitau ... :)

    http://keyrillaugustinegmailcom.blogspot.com/

    BalasPadam
  5. thanks abg ben atas nasihat... kadang2 kite terlupe.. ye dak? hehehe..

    BalasPadam
  6. Semua blogger mempunyai satu minat yang sama iaitu bidang penulisan. Tak kiralah apa benda yg ditulisnya. Betul seperti yang En. Ben katakan so sama-sama fikir la.

    Jemput semua blogger ke blog saya yang baru berusia 2 hari. Sila beri tunjuk ajar ya.

    BalasPadam
  7. Betul tu BA..
    blog untuk kongsi2 dgn pembaca..
    sama gak.. kadang kalu sesatu blog tu lambat loading terus pangkah aje.. tak jadi folo..

    BalasPadam
  8. kata-kata Encik Ben ada betulnya
    ^_^

    BalasPadam
  9. betol ben..
    aku pon rase mcm tu..
    aku lebih ske dgn penulisan santai..
    kdg2 bg jgk info menarik..
    setiap org ade cara penulisan sendiri..
    janji mereka puas hati ape yg dia orang tulis..

    BalasPadam
  10. bila abg ben dah bersuara..inilah dia..huhu

    BalasPadam
  11. yup..betul tue abg ben...pelik ngn newbie skrg nie...

    BalasPadam
  12. huhu..
    skang ni da trend kot..
    sume org nak ade blog..
    pastu kalo da ade blog mesti nak follower ribu riban...

    apa pun tu sume balik pada niat la...
    nak blogging utk ape...

    heeeee... peace!!!!~

    tiap2 ari stalk blog incik ben nih! hahaha.. sebab suke gaya incik ben menulis ala comey tuh... =)

    BalasPadam
  13. saya kalau bkk blog org, x kisah la sape2 x penah la tggl jejak kat shoumix ke chat ke ape ape je la.. sy lbh sker bc entry and comment.. tu br follower yg bgs ye x... ehehehe...


    nota kaki: jom ke blog saya dan vote saya tuk contest BFF..

    BalasPadam
  14. sesuatu benda tu walau bagus macam mana pun , tetap jugak ade orang yang tak puas hati . bagus la abg ben tulis ni , boleh jadikan pengajaran dan sedarkan dorang yang masih tak sedar kat luar tu .

    BalasPadam
  15. wajib baca kalu incik ben tulis psl cmnie,
    like2! xD

    BalasPadam
  16. jadikan blog tempat santai lagi best...

    BalasPadam
  17. tau tak per bro.. letih dah dengan orang yang suke i follow you u follow me back nieh...

    BalasPadam
  18. tak pernah bosan bce blog bro BEN nie...bukan nak bodek tapi mmg benar dan tidak ade yg lain melainkan benar...

    BalasPadam
  19. Fuh~ cukup pedas..
    begini lah jadinya apabila nawaitu kita salah..
    Terkejar2 sesuatu yg jauh dari niat asal kita..
    Thanks abg ben tuk nasihat ini..
    Moga2 ramai yg membuka mata dan minda tentang hakikat sebenar.. =)

    BalasPadam
  20. follow coz suka ngan cara penulisan seseorng blogger tapi jgn la berharap org yg di follow akan follow balik..;-)

    BalasPadam
  21. kalau takde blog, tak le kita kenal En Ben dan yg lain-lain kan?jadi peduli je sape2 yang kata entah apa2 tu.

    BalasPadam
  22. salam encik Ben...
    tak bley blah dengan mention iklan IKEA tu...hahahaha...

    muchas gracias...

    BalasPadam
  23. sangat2 setuju, yg nyata memang susah nak memuaskan hati semua orang.. apa yang dibuat ade aje yang tak kena..

    Terima kasih..

    BalasPadam
  24. best2....sgt setuju...tah pape jer, "u follow i...i follow u"...mcm xiklas jer kan..huhu

    BalasPadam
  25. tapi baru pergi presint diplomatik tapi barang motor....

    http://faizalfredley.com/2011/01/21/ringankan-tangan-hilangkan-beban/

    BalasPadam
  26. btl tu bro, sgt2 setuju..so, moralnya jgn menyusahkan pengunjung blog kita kalau kita soh dia folow kita..hehe..btl ke ayat ni?huhuu

    BalasPadam
  27. btol2 zuckerber tutup pon blog ade...blog tutup twiter ada...twiter tutup myspace ade and kalau semua tutup kita on9 tenet baca paper jelah hu3

    BalasPadam
  28. like.. tq dgn kata2 yg amat berguna untuk smua bloggers termasuk sy yg masih baru..

    BalasPadam
  29. wah, marah betul encik ben ni..hehe..sabar2..

    BalasPadam
  30. ben..
    penat gile aku kat citarasa rinduan hujung minggu nie

    ko mmg hebat beb...walau apa yang berlaku..ben ashaari dihatiku...MY SIFU..

    BalasPadam
  31. slalu yg suka suruh kite follow die tuh budak2 baru je ... ++ gile nuffnang ....

    huhu...bleh ke aku ckp cam ni ...hahahha

    BalasPadam
  32. incix ben incix ben !
    nak tumpang share kat fesbuk boley dak ?
    banyak kot pangai cmni .
    dah x de feel nak blogging bila jumpa org camtuh .
    aishh

    BalasPadam
  33. Setuju sangat.... bacaan informal..santai...tapi ade maksud untuk kebaikan bersamer...lagi bagus...:D

    BalasPadam
  34. Betul tuh. Ader sorang awek comey nih yang suka singgah kat blog orang mintak orang follow dia. That's that. Skrip dia sama jer. Ok lah kita follow dia lah. Tapi jangan harap lah dia nak follow kita balik.

    Lain citer nya kalau kita yang follow orang secara sukarela. Sama ada orang tuh akan follow kita balik, itu terpulang kepada kerelaannya. Tak nak follow, tak per. No hal.

    Nih yang nak unfollow si awek comey yang sorang nih!

    BalasPadam
  35. nasib baik tak terasa.. hehe..

    BalasPadam
  36. diorang nak pemess macam abg ben kot ! hiuhhihhi .. nway abg ben , thumbs up tok entry ni . sedarkan kengkawan bloggers ! =D

    BalasPadam
  37. entry yg trkesima ble trbaca..
    huhu

    BalasPadam
  38. setuju... malas nak ckp banyak layankan aje..uhuuu..

    BalasPadam
  39. SeTuJu NGaN aBG BeN... PRiNGaTaN uNTuK SeSaMeR BLoGGeR... (^_____^)V

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.