Ahad, 23 Januari 2011

Isu panas yg malas aku nak layan ..

 

Aku terbaca tadi sewaktu aku di kedai gunting rambut , Precint Diplomatik .. tentang gimik Facebook nak tutup .. Dari tahun lepas aku dok dengar gimik ni.. Tapi bila baca , ada betul gak ... boleh tekanan jiwa woo .. yelah , bila Facebook yang sepatutnya membawa sejuta kebaikkan tetapi ramai dah salahgunakan .. Dan paling teruk sekali , tiada lagi dunia nyata.. semua dok pakat berbincang kat dunia cyber jer .. Tu dia kata la... Tapi bagi kita di Malaysia , bincang di Facebook  diikuti dengan perjumpaan .. Namun bukan semuanya positif .. Nak buat camana kan ? Niat pencipta lain , tapi pengguna dah ubahsuai.. Apa boleh buek ..

Bila dah kecoh gitu , ramai la tensen .. Aku ? Aku ? Malas nak layan.. Nak tutup ? Tutup la.. Sama gak ngan blog .. Kalau ikut hati , lama dah aku tutup ... G kerja.. balik , g gym.. sampai rumah .. makan ..tengok tv.. tidur ... Esok , ulang laaa rutin tu sehingga ada perubahan ...

Kenapa si Mark tu nak tutup ? Tekanan jiwa ? Hehe..aku rasa mmg boleh tekanan.. Kiri kanan dok bantai dia... mintak itu ini .. suruh buat itu ini.. Sapa tak gila kan ? Boleh giler beb...

Sama gak laaa dengan dunia blog .. Aku terbaca satu entri kawan berkaitan FOLLOWER ni .. Diorng ni dah tak tau ker yang FOLLOWER ni cuma satu widget jer?? Tempohari ... ada satu blogger , dia pm aku kat FB ... Mintak tolong aku .. aku pon tanya la apa dia .. Tolong follow blog dia ! huih.. Tu jer? Tak susah pon .. Aku pon masuk la blog dia .. Tertidur jap tunggu blog dia abis loading .. Bosan ! Aku pangkah terus ... Tolonglah .. kalau nak suruh orang follow blog kita , janganlah penuhkan dengan perhiasan IKEA tu dalam blog awak tu... jenuh ar nak tunggu loading ..

Satu lagi isu .. Ni bukan nak perli sapa sapa .. cuma mintak kita semua berfikir .. termasuk aku la... BLOG ni untuk apa ? Aku follow kau ? kau follow aku ? Aku nak glamer ? Atau aku masuk blog kau nanti kau masuk blog aku .. atau dok memanjang tinggal jejak yang bukan benar benar jejak ? Apa ni ?? Dah jadi cam buku latihan sekolah tadika lagaknya .. 

Blog adalah untuk membaca tulisan rakan rakan kita yang lain .. Tak kisah la cerita makanan , shopping , jam tangan , apa saja la yang boleh diceritakan .. Bukannya kunjung mengunjungi tanpa melihat isi kandungan blog tersebut.. Kalau itulah motifnya ... tenat gak kita ni kan ?

Bagi aku la kan.. kalau nak sangat ramai follower , aku add kat Facebook.. kasi ribu ribu ribu kat situ.. baru best .. Tapi kalau kat blog ni , aku suka diorg singgah sebab nak bersantai dengan tulisan aku ... Tu je la.. nak harap aku leh bagi info selalu sangat , susah gak .. eheh...

Tu je la.. Bukan nak 'bang' sapa sapa .. tapi cuma nak ingatkan diri ini dan juga diri itu .. Bagi yang taknak terima pendapat ni , tak pe... maaf jika terasa .. bukan niat nak menghina... cuma mintak kita sama sama fikirkan semula perjuangan penulisan kita ni.. Walau bersantai, simple tapi bermanfaat .. tu yang sepatutnya ...

46 komen :

Jeely jelly berkata... [Reply to comment]

tp kan... takot jugak kalau ade org2 yg follow tu pastu kite x follow dye balik.. nti dye ckp kite sombong plak.. hmm.. cmne nk wat erk ???

sicomot-comel berkata... [Reply to comment]

yeah...santai2 aje ngn abg ben..=D

wiwie s. berkata... [Reply to comment]

lagi ramai follower lagi takur sbnrnye..

Keyrill Eduardo Willeyhem berkata... [Reply to comment]

ha ... betul tu En Ben! sokong sngat2 ... dengar tu k! anyway, kredit untuk En Ben sebab bagitau ... :)

http://keyrillaugustinegmailcom.blogspot.com/

AfiQ berkata... [Reply to comment]

thanks abg ben atas nasihat... kadang2 kite terlupe.. ye dak? hehehe..

Mommy 2 Imans berkata... [Reply to comment]

setuju..:)

Read My Blog berkata... [Reply to comment]

Semua blogger mempunyai satu minat yang sama iaitu bidang penulisan. Tak kiralah apa benda yg ditulisnya. Betul seperti yang En. Ben katakan so sama-sama fikir la.

Jemput semua blogger ke blog saya yang baru berusia 2 hari. Sila beri tunjuk ajar ya.

azhar berkata... [Reply to comment]

thanks bro sgt bermakna

Syat0za berkata... [Reply to comment]

ayopp, abg BA marah xD

nur berkata... [Reply to comment]

Betul tu BA..
blog untuk kongsi2 dgn pembaca..
sama gak.. kadang kalu sesatu blog tu lambat loading terus pangkah aje.. tak jadi folo..

Ayiep Lavera berkata... [Reply to comment]

kata-kata Encik Ben ada betulnya
^_^

syafiqsulaiman berkata... [Reply to comment]

betol ben..
aku pon rase mcm tu..
aku lebih ske dgn penulisan santai..
kdg2 bg jgk info menarik..
setiap org ade cara penulisan sendiri..
janji mereka puas hati ape yg dia orang tulis..

bantalbucuk berkata... [Reply to comment]

bila abg ben dah bersuara..inilah dia..huhu

forever love berkata... [Reply to comment]

yup..betul tue abg ben...pelik ngn newbie skrg nie...

cikbintang berkata... [Reply to comment]

i like ur word

-eni- berkata... [Reply to comment]

huhu..
skang ni da trend kot..
sume org nak ade blog..
pastu kalo da ade blog mesti nak follower ribu riban...

apa pun tu sume balik pada niat la...
nak blogging utk ape...

heeeee... peace!!!!~

tiap2 ari stalk blog incik ben nih! hahaha.. sebab suke gaya incik ben menulis ala comey tuh... =)

niDa berkata... [Reply to comment]

saya kalau bkk blog org, x kisah la sape2 x penah la tggl jejak kat shoumix ke chat ke ape ape je la.. sy lbh sker bc entry and comment.. tu br follower yg bgs ye x... ehehehe...


nota kaki: jom ke blog saya dan vote saya tuk contest BFF..

Nadhirah-chan berkata... [Reply to comment]

sesuatu benda tu walau bagus macam mana pun , tetap jugak ade orang yang tak puas hati . bagus la abg ben tulis ni , boleh jadikan pengajaran dan sedarkan dorang yang masih tak sedar kat luar tu .

FariehanIbrahim [LBC] berkata... [Reply to comment]

wajib baca kalu incik ben tulis psl cmnie,
like2! xD

FIFIEY LYCHEE MARATION berkata... [Reply to comment]

SANGAT SETUJU:)

aku_azreen berkata... [Reply to comment]

jadikan blog tempat santai lagi best...

yad'z berkata... [Reply to comment]

tau tak per bro.. letih dah dengan orang yang suke i follow you u follow me back nieh...

Alal Yaakub | PM berkata... [Reply to comment]

tak pernah bosan bce blog bro BEN nie...bukan nak bodek tapi mmg benar dan tidak ade yg lain melainkan benar...

Ask berkata... [Reply to comment]

Fuh~ cukup pedas..
begini lah jadinya apabila nawaitu kita salah..
Terkejar2 sesuatu yg jauh dari niat asal kita..
Thanks abg ben tuk nasihat ini..
Moga2 ramai yg membuka mata dan minda tentang hakikat sebenar.. =)

RaNiA berkata... [Reply to comment]

follow coz suka ngan cara penulisan seseorng blogger tapi jgn la berharap org yg di follow akan follow balik..;-)

Scarlett O'Hara berkata... [Reply to comment]

kalau takde blog, tak le kita kenal En Ben dan yg lain-lain kan?jadi peduli je sape2 yang kata entah apa2 tu.

EL MARIACHI berkata... [Reply to comment]

salam encik Ben...
tak bley blah dengan mention iklan IKEA tu...hahahaha...

muchas gracias...

Nina Juliana berkata... [Reply to comment]

sangat2 setuju, yg nyata memang susah nak memuaskan hati semua orang.. apa yang dibuat ade aje yang tak kena..

Terima kasih..

cik yuz berkata... [Reply to comment]

best2....sgt setuju...tah pape jer, "u follow i...i follow u"...mcm xiklas jer kan..huhu

Faizal Fredley berkata... [Reply to comment]

tapi baru pergi presint diplomatik tapi barang motor....

http://faizalfredley.com/2011/01/21/ringankan-tangan-hilangkan-beban/

~ch@wi~ berkata... [Reply to comment]

btl tu bro, sgt2 setuju..so, moralnya jgn menyusahkan pengunjung blog kita kalau kita soh dia folow kita..hehe..btl ke ayat ni?huhuu

UYC Group berkata... [Reply to comment]

sangat sokong :)




Mengapa Utara Tak Ditawan Portugis (Fakta sejarah)

Areliff berkata... [Reply to comment]

btol2 zuckerber tutup pon blog ade...blog tutup twiter ada...twiter tutup myspace ade and kalau semua tutup kita on9 tenet baca paper jelah hu3

LALABIELA berkata... [Reply to comment]

like.. tq dgn kata2 yg amat berguna untuk smua bloggers termasuk sy yg masih baru..

cek chun berkata... [Reply to comment]

terbaek la ben
:-bd

adrina sidek berkata... [Reply to comment]

wah, marah betul encik ben ni..hehe..sabar2..

Citarasa Rinduan berkata... [Reply to comment]

ben..
penat gile aku kat citarasa rinduan hujung minggu nie

ko mmg hebat beb...walau apa yang berlaku..ben ashaari dihatiku...MY SIFU..

eima berkata... [Reply to comment]

slalu yg suka suruh kite follow die tuh budak2 baru je ... ++ gile nuffnang ....

huhu...bleh ke aku ckp cam ni ...hahahha

MAKCEK bukan NENEK berkata... [Reply to comment]

incix ben incix ben !
nak tumpang share kat fesbuk boley dak ?
banyak kot pangai cmni .
dah x de feel nak blogging bila jumpa org camtuh .
aishh

Pembawa_Wacana berkata... [Reply to comment]

Setuju sangat.... bacaan informal..santai...tapi ade maksud untuk kebaikan bersamer...lagi bagus...:D

logorithm berkata... [Reply to comment]

Betul tuh. Ader sorang awek comey nih yang suka singgah kat blog orang mintak orang follow dia. That's that. Skrip dia sama jer. Ok lah kita follow dia lah. Tapi jangan harap lah dia nak follow kita balik.

Lain citer nya kalau kita yang follow orang secara sukarela. Sama ada orang tuh akan follow kita balik, itu terpulang kepada kerelaannya. Tak nak follow, tak per. No hal.

Nih yang nak unfollow si awek comey yang sorang nih!

ZulkifliMN berkata... [Reply to comment]

nasib baik tak terasa.. hehe..

ferra ferro berkata... [Reply to comment]

diorang nak pemess macam abg ben kot ! hiuhhihhi .. nway abg ben , thumbs up tok entry ni . sedarkan kengkawan bloggers ! =D

mye berkata... [Reply to comment]

entry yg trkesima ble trbaca..
huhu

Qaseh dalia adelia berkata... [Reply to comment]

setuju... malas nak ckp banyak layankan aje..uhuuu..

SiS NaD berkata... [Reply to comment]

SeTuJu NGaN aBG BeN... PRiNGaTaN uNTuK SeSaMeR BLoGGeR... (^_____^)V

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI