Ketak ? Gulp

by - Januari 28, 2011

 

image

oK.. Aku ingat ada abang ketak ketak je .. tak sangka rupanya ada gak udang ketak ! Tertelan air liur gak kali pertama aku tengok .. Sebab aku tak pernah makan .. Masak apa sedap udang ketak ni ek ? Mat Gebu oiiiiii .. masak gape sedap udang ketak ni ??? Haa ??? Masak 3 rasa .. boleh ? Hurm... Udang ketak ... selama ni aku ingat ada udang galah .. udang rimau .. udang kertas .. udang masak petai.. hurm...

You May Also Like

33 comments

  1. ingat abg rambut ketak tadi..hahha!!!

    BalasPadam
  2. tu udang lipan kan?rebus je r..sedp..nyum2~~

    BalasPadam
  3. rebus buat kuah mee sedap ni ben.
    goreng kunyit pon sodap.
    kalau kat kg, mak dok rebus macam tu jer. cicah ngan ayaq asam.
    dulu orang tak makan, sekilo baru singgit, sekarang depa dah pandai makan, mahal dah tu.

    BalasPadam
  4. Tak ingat..rasanya tak penah makan gak udang ketak ni..

    BalasPadam
  5. ehehe...

    sekali pandang tajuk tu nampak macam "Katak"

    haha..ingtkan abg ben tkut katak..keh3

    BalasPadam
  6. Nasib baik ada chef kita dari DAPUR TANPA SEMPADAN..dah settle masalah nak masak apa.. :-)

    BalasPadam
  7. my mom pnah try nk masak udang ni..tapi failed sebab tak pandai..hee~
    so kitorang tpkase g makan dekat kedai chinese (hainan)restaurant tuk rasa udang ni..erkk

    BalasPadam
  8. rebus campur dgn serai tuu..masak apa tah org pggil..
    rasa udg ketak ni lebih kurang cam ketam..

    BalasPadam
  9. Udang jenis ni mmg tak pernah rasa pun..ehehe

    Entri Terkini : 1st GiveAway Ang Pow Chinese New Year

    BalasPadam
  10. Udang ketak..waaa. goreng tepung pun sedap, goreng kunyit pun sedap ...tapi kan kalau budak2 kencing malam (ngompol), rebus buat sup, bagi makan...Tapi kalau BA yang ken ken..malam, hahhaa, tak dapek nak nolong laahhh...

    BalasPadam
  11. salam, pertama kali dengar dan tengok...

    BalasPadam
  12. goreng cili kering ngan telur asin. ala2 chinese style tu. pherghhh!!!

    terangkat :)

    tapi kene pandai handle la kalo tak hancur2 jadinye...

    BalasPadam
  13. kalau mat gebu masuk..sure dia rebus buat kerapu udang..
    nyami..

    BalasPadam
  14. Waaaaaaaaaaaaaahhh terjumpa udang ketak eks...selalu VVIP jek makan kat hotel...hahahaa...Ni xyah masak Ben, kalau telan hidup2 pun ok Ben...baru naik ketak2 kat badan...hahahahhaha

    BalasPadam
  15. sedap2..pernah makan udang ni..

    BalasPadam
  16. makan sekor udang ni je dh kenyang kowt..huhuhu

    BalasPadam
  17. saye pon nk tnye gak...
    ketak uh ap??
    bhasa ngeri mne??

    BalasPadam
  18. memang ketaq lutut.....

    http://mimpiyangbasah.blogspot.com/

    BalasPadam
  19. Mesti sedap kalau masak campur ngn Tom Yam.. fuh!! meleleh~ haha =)

    BalasPadam
  20. gila besaq ! terliur !

    BalasPadam
  21. ini yg buat keropok tu kan?
    eh?
    yeke?
    tatau tatau..hehe..XD

    BalasPadam
  22. oke...ngeri tgk udang nih hahaha

    BalasPadam
  23. huu~ abg ben.. faberet rina tuhh.. slalu chinese wat goreng tepung.. sangat sedap ok.. buang kulit lu, then goreng tepung..
    err~ tb2 tringin plak.. huhu! :p

    BalasPadam
  24. cedap.. tiap kali balik kg kat selangor slalu makan..

    owang cina suka makan udang lipan nie sebab manis..

    yang penting lagi cedap dari udang bese.. goreng cincai pown cedap!!!

    BalasPadam
  25. bukan udang lipan ke? ketak pon ketak lah... rebus cam tuh jek dah boleh... masak kunyit ke...

    BalasPadam
  26. ketak ? kalau sini mesti pk ketat..hehe
    suka giler seafood

    BalasPadam
  27. cm tak muat nk msuk mlut je,,hehe

    BalasPadam
  28. udang ni sedap.. org cina suka makan sbb udang ni leh buat ubat tau.. utk pesakit asthma... rebus mcm mcm tu je.. kalau masak goreng bercili pun sodap

    BalasPadam
  29. setau sy org kelantan je pnggil udang ketak & kwn sy org perak, umah dia dkt ngan pantai remis, udang ni dipanggil udang lipan mungkin bntuk dia mcm lipan

    BalasPadam