Follow and Like ... Trend masa kini.. weewitt..

by - Januari 26, 2011

 

I follow .. u follow.. okeh ? Okeh aja dong ... Janji ribu ribu.. kasi kalau itu blogger popular .. kan kan ?  Ok.. itu bukan isunya .. Aku tamo bicara isu basi tu dah .. Cuma kebelakangan ini , trend follow memollow ni berkembang pesat .. Bagus la... nanti dapat semangat memollow .. tapi semangat blogging tu takde .. Sbb apa , dok bz memollow .. pastu dok bz tinggal jejak ..

Tinggal jejak tu boleh .. takde masalah.. bagus sekali .. Enak bangett... Cuma yang tak kenanya ialah , satu hari satu entri.. Entri pulak tu cerita dia makan nasi tadi.. Kemudian dia blogwalking sampai ke isya' ... baki malam tu dok sibuk kutip link orang dan seterusnya memollow... pastu paksa orang memollow dia semula .. Salah tu dik.. .tak kena cara .. 

Cara untuk memikat follower ni ialah dengan entri yang best .. menarik.. dan mampu memberi ekspresi di wajahnya... Kemudian ada interaktif.. Bermakna , pembaca pasti berminat nak meninggalkan komen.. Haa.. camana nak buat entri gitu ? Jangan buat entri lucah atau entri menyakitkan hati orang.. tu bukan entri.. tu bateri low namanya ! OKeh ?

Di Facebook lak ... contest yang melibatkan 'tolong klik like'  .. hurm... Aku perasan gak.. siap bagi mail suruh aku tolong klik like supaya dia menang.. Huih.. Ini bermakna , sapa ramai kawan , pasti boleh menang kan ? hurm... I like ... Ini dah spesis AF ni ... cuma tak perlu bayar je la.. bayar bil letrik dan bil internet .. heehehe..

Itulah antara dua trend yang sedang berkembang pesat di dalam dunia maya kita . Selain tu , kehadiran blogger yang semakin ramai .. Wah... best buat segmen ni .. kan ?  hehehe..

Ok .. aku sangat sangat penat.. dah g gym .. pastu jalan kaki lagi.. main hujan... nasib baik bukan malam jumaat .. kalau tak ? Blog ni sahih bersawang .. kalau tetiba ada update tu , bukan aku tau !! haaa.. baik larikan diri jer ...

You May Also Like

25 comments

  1. yup..isi ngn penghayatan blog tue penting...ia menggambarkan keperibadian penulis blog tue sekali... (^_*)

    BalasPadam
  2. Trend lepas ni..tweet kot..hehe

    Jom amik tau pasal solat... Entry terbaru untuk info semua...

    BalasPadam
  3. Suka entri ni. Betul ckp abg ben :)

    BalasPadam
  4. abg ben tolong follow blog FF...hahaa..ala-ala mcm tu ker bro???

    BalasPadam
  5. hehe memang tak suka nak like pun bg yang PM kat fesbuk suruh like tu. :P maap ye..

    BalasPadam
  6. Betol3..
    Tepuk dada tanya niat.. =)
    Cetus minda selidik hati luah bicara..

    BalasPadam
  7. betul2. perlu buat readers rase nak follow sendiri. huhu =) http://bilatergigithalia.com/2011/01/26/drbook2u-com-tiada-kaitan-dengan-drozmey/

    BalasPadam
  8. Jangan lupa take note bila Cikgu Ben memberi tunjuk ajar. Selamat beradu En. Ben..

    BalasPadam
  9. betul enchek ben..kadang2 tak senang hati gak ngan blogger yang wat entri XXX..saja nak tarik trafik....huhu..

    BalasPadam
  10. aku suka entri ni. sebab dah "luga" aku baca ayat "i follow u, u follow i" hahahahhaa

    BalasPadam
  11. setuju dengan kata abg ben tapi kadang2 memang tak da idea nak update blog huhuhu

    BalasPadam
  12. Ben,

    blog aku sendiri terlalu 'Spastik' untuk diterjemahkan apa isinya. entri ini buat aku terfikir akan sebuah perkara...

    BalasPadam
  13. tu lahh . itu fakta yg memang saheh . :p

    BalasPadam
  14. tak suke jgak kalo org suh follow balik..macam tak ikhlas je

    BalasPadam
  15. kenapa perlu kita kisah apa entry orang lain? adakah kita sangat bagus?

    blog adalah medium bebas untuk sesiapa saja ekspresi rasa hati dan jiwa selagi tidak mengganggu sensitiviti orang lain. umpama music. ada music yang bagus yang menenangkan jiwa, dan ada juga music yang merosakan jiwa.

    begitu juga dengan blog. ada beribu blog ilmiah jika mahu mencari ilmu pengetahuan. dan ada juga blog hampeh menjual muka semata-mata.

    semuanya terpulang pada kita. kalau rasa kita bagus, boleh saja layan blog ilmiah sampai lebam biji mata. d[@@]b

    BalasPadam
  16. SY STUJU DGN BEN....TARIK FOLLOWER BUKAN SBB BLOGWALKING & TINGGALKAN JEJAK...TAPI BIAR LA DIORG JD FOLLOWER SBB ENTRI KITA TUH...

    BARU KITA DPT KEPUASAN DLM BERBLOGGING KAN....


    ~tice su~

    BalasPadam
  17. ooohh p gym.. patutlah lama x update td.. awang pun td petang wat workout kat mini gym awang..

    BalasPadam
  18. betol 2, kadang blogger masok blog org pn cari shoutmix ngan button follow je.. isi? entry? habes bersawang Blog Bebas

    BalasPadam
  19. salam...

    selamat malam abg ben...

    heheh...ada cerita lucah tu =) hahaha....


    abg ben, minta kita tolong undi dia satu hal, yang lagi hangin, blog kita jarang-jarang datang komen , lepas tu, yang paling sakit jiwa, lepas menang lagi tak nampak batang hidung... mak ai,,,mudah-mudah je kan... tiba-tiba rasa nak berblog pun tak dop mood, sebab nak jaga hati orang, tak undi kata gong, bila undi kata baik... sob sob sob....

    rindukan kamu yang sekadar bermain di pinggiran =)

    BalasPadam
  20. salam, pemerhatian En Ben terhadap perkara ini memang tepat dan teguran membina tersebut diharap menjadi panduan buat semua....terutama sekali saya.

    BalasPadam
  21. betol tu... de blog nak kita follow dia tapi entri sekadar ada... huhuhu

    BalasPadam
  22. kalau ada trend hanya nak cari ramai follower tu tak baguslah.. tapi sebagai blogger baru, saya rasa bangga kalau yang follow back tu blogger popular yelah biasanya saya selalu silent reader jer. follower pun tak ramai..Bila rasa sy patut follow baru lah follow..bukan per..nak belajor lebih lanjut tentang blog kenalah pada yang senior.. :D

    BalasPadam