Apa nak buat jika blog di singgahi pengkritik ..

by - Januari 30, 2011

 

Ada blogger tinggalkan komen kat aku .. satu pertanyaan ... Apa nak buat jika blog disinggahi pengkritik dan dikritiknya dengan kata kata yang tajam dan pedas ?

Kalau aku dulu , aku akan jadikan entri ... Buktikan aku berani .. Tapi , sekarang .. aku malas nak layan .. Melalak la 'kau' sorang sorang ... Bukan apa , kalau layan nanti ada lagi yang kritik.. jadi tak abis perkara ni ..

Kalau kritikannya itu ada benarnya , apa kata amik saja point yang dia nak sampaikan tu .. Tapi si pengkritik pulak , kena la pandai .. Kalau kritik macam nak membunuh semangat dia , baik g kritik  blog blog politik dari  blog blog kecil macam tu ...

Kadang kadang , pelik gak aku .. kenapa beria benar kritik blog yang sekadar menulis untuk suka suka je ? Kalau nak gak kritik , gunakan akal dan cara penyampaian yang berhemah agar takde hati yang terluka .. Maklumlah , kita ini cuma manusia biasa .. hati kita pon 'lembut' ... Kalau dah hati kering kang , mau gak bergaduh kan ? Tamo la gitu ... okeh ?

You May Also Like

31 comments

  1. hahaa...biarkan dia melalak sorangsorang...smpai dia tak ada modal nak melalak :D

    BalasPadam
  2. stuju... kalau saya.. saya biarkan jer dia sorang2 melalak..

    BalasPadam
  3. xkisah la kalau nak kritik macam mana pon, aku akan jadikan sebagai kritikan membina, hehhe.

    BLOG GEMPAKZ SIOT

    BalasPadam
  4. btul tu En ben... kalau pengkritik dah mula mengkritik kat blog kita, siap2 kan blog terus! padan muka, kan? XD ...

    http://keyrillaugustine.blogspot.com/

    BalasPadam
  5. kalau sy, sy akan ckp tq kat die... kalau die kate sy gedik, sy akan jwb, tq awak pon same~ hehehe

    BalasPadam
  6. kadang2..saya sedih gak bila ada org komen yg pedas2..tp..biar je la..saya buat yg termampu je

    BalasPadam
  7. kritik yang membunuh jangan dilayan :D

    BalasPadam
  8. yeah betul ! saya sampai sekarang alhamdulillah tak penah berdepan dgn org2 macam ni .

    BalasPadam
  9. Encik Ben..x pyah layan org mcm tue..buat bodo sudah..siapa dia nk mengkritik..Its all for fun..Td saya melawak jer tau psl bowling td..hihihi..Saya x pnah kritik org lagi..weeeeeeeeee..Buat per nk kritik..X best pown mengecilkan ati org lain..

    BalasPadam
  10. setuju sangat. Biarlah dia nak kata apa pun..Lama-lama dia diam la sendiri bila penat.

    BalasPadam
  11. kritik ke kutuk? ala , biar je

    BalasPadam
  12. klu dy kritik just nak sakitkan atie kita, balas je,tunjuk yg kita lgsg xsakit atie..

    tambah2 yang anonymous 2.. mmg da nyata sgt nk carik gado.. layan je, lama2 dy diam la..

    BalasPadam
  13. dulu pernah stop kejap blogging sebab ada orang tinggal komen kau2 punya dia kutuk...

    skarang pun ada...agak2 komen dia tu, bleh buat satu entry dekat dia punya blog....

    dad la guna anonymous...
    ceh...
    tapi sekarang dah tak kisah...
    janji masing2 bahagia :)

    BalasPadam
  14. betul . jangan pedulikan . biarlah . pandai gak tangan nya berhenti menaip tu . :D

    BalasPadam
  15. huhu ...ntah lah apa yg nak dibuat maybe rejam smpai mati ehhee taklah..tengok kutukan tu..andainya boleh memulangkan paku keras nak jugak hahaha..kalau melibatkan maruah ..melampau dah tuuuu

    BalasPadam
  16. tengok sikit blog si pengkritik tu?
    "best" sgt ker?
    relax sudeyh!
    hahaha!!XD

    BalasPadam
  17. en.ben, saya juga terpanggil ke sini utk berkata setuju juga...kalau dilayan makin menjadi2 kan..dan hati kita yg bengkak juga...btw kalau betul ikhlas nk kritik bubuhlah nama dan link ni tak, nk jadi di sebalik tabir (anonymous)pula.

    BalasPadam
  18. Blog D'lla br kn kritik..malaun mn ntah..kenal pn x..tiba2 kata mcmtu,rs mcm knai..pengecut..sembunyi id..best buat bahan..kita blog bahsa malaya..nak kita buh english..bengong btui org tu..

    BalasPadam
  19. betol2.. setuju sgt2.. biar kn aje pengkritik tu.. klu dia kritikan dia tu membina, kita layan, klu kritikan tu just nk wt sakit hati je, jgn layan.. heeee... :)

    BalasPadam
  20. Assalamu'alaikum..

    Saya selalu terlambat untuk memberi ulasan. Kritikan yang tidak sepatutnya, caci maki mahupun kata-kata yang tidak sepatutnya itu pada saya datang dari manusia-manusia yang dengki sahaja. Setuju dengan tuan.. ABAIKAN.

    BalasPadam
  21. sebab itulah mereka jadi pengkritik :)

    BalasPadam
  22. Kritikan..
    Terima klu membina..
    Tak yah layan klu buat lemah smngt!! haha~ =)

    BalasPadam