Mencari nikmat berblogging ..

by - Januari 26, 2011

 

  1. Kepuasan ..
  2. Pendapatan sampingan ..
  3. Berdakwah ..
  4. Mencungkil bakat terpendam ..
  5. Cari pasangan hidup 
  6. Populariti ..

Dan banyak lagi ... Yang mana satu kita ? Kalau tanya aku ... 1 , 2, 3, 4, 5 .. 5 tak .. cari nahas tu ... 6 ? Hurm.. Kalau popular , blog pon masyuk kan ?

Tapi tang populariti tu  sebenarnya aku lebih sukakan blog aku yg popular .. Popular bukanlah nak menang award atau berlakon dalam filem .. Aku cuma mahukan blog aku dikenali .. Tu jer .. Dari awal penulisan entri aku ni , mmg aku pasang niat nak blog aku dikenali.. Sebab itulah aku buat pelbagai segmen .. Blog aku dan blog rakan rakan blogger lain sama sama akan dikenali ..

Sapa tak nak blog mereka dikenali ? Kalau tidak dikenali , maka tiadalah pembaca bukan ? Kalau tiada pembaca di mana kepuasannya ? Kecualilah kita jadikan blog peribadi.. tu lain kes.. tapi bila dah open gitu .. dan letak lagi widget follower , sudah pastinya mereka inginkan blog mereka itu ada pembaca .. Bukanlah sampai beribu .. tapi sekurangnya setiap baris perkataan di dalam entrinya tu ada yang membacanya ...

Kadang kadang ada orang salah pandang.. Asal popular je , terus ingat glamer .. ala ala artis gitu .. Sebenarnya bila popular , masa inilah kita nak banyakkan lagi amalan kita dengan berdakwah secara tidak langsung .. Bab menjana pendapatan tu , lain la kan.. Rezeki dari Allah atas usaha kita , jangan sombong menidakkannya ..  Terima dengan penuh kesyukuran... Bukannya mencuri .. kita usaha dengan penulisan kita ... kita fikir .. kita karya .. mereka baca. .. mereka suka.. Alhamdulillah .. Kenapa perlu menolakkannya bahkan ada yang sampai hati mengutuknya pula..

Blog , boleh membuatkan kita tersenyum ... boleh dapat ramai kawan .. blog juga boleh buat kita sedih bila kawan menjadi lawan .. Dan macam macam lagi .. Terlalu luas sebenarnya .. bukan seperti dulu lagi.. segalanya hanya sebuah penulisan saja ...

Tiada sempadan bukanlah bererti tiada kawalan .. Perlu berhemah dan berdisiplin bila berblog ni.. Kena tau segala prosedur dan juga undang undang.. bukan main belasah jer .. silap hari bulan ... kena penjara atau kena saman .. Jangan main main ..

Akhir kata ... berblog dengan tenang... ceria .. dan gembira .. Jika tensen.. gunakan akal dan kebijaksanaan dalam meluahkan segala isihati ... bukan main belasah jer .. Dalam diari peribadi boleh la .. kan ?

Ada mata ... ada telinga.. ada lidah ... segalanya adalah blog ..

You May Also Like

37 comments

  1. no.4 tu yang hanim suka... kehkehkeh

    BalasPadam
  2. kesemuanya kecuali nombor 5!!! haha :)

    jemput baca blog saya!!

    http://himynameisasri.blogspot.com/2011/01/keghairahan-berblogging.html

    entry baru updated!

    BalasPadam
  3. ha..
    betul3...!

    sy pown nak blog sy neyh dikenali org ramai mcm abg ben...huhu

    BalasPadam
  4. setuju bang BEN!
    saye tabik spring kt abg la!!!

    BalasPadam
  5. yg ke 6 membawa kepada angka 1 2 3 4 dan 5

    BalasPadam
  6. saya pilih no 5 . heheh

    *betul tu mmg x dapat disangkal lagi apa yang incix ben11 kemukakan .
    hoho

    BalasPadam
  7. aah..setiap aturan tu betul..termasuk num 5 sebab masih single..hehe

    so skang kena pastikan dulu blog kita menarik then baru duit pun menarik..sebab blog menarik datang dulu sebelum duit..

    thanks bro sb selalu bagi peringatan untuk kami semua.. =)

    BalasPadam
  8. tu bagi abg Ben, bagi kami kepuasan yang kami cari. selepas itu kenalan dan networking.kemanisan berblog dirasai bila orang hargai penulisan kami.

    SAYA BLOGGER CERIA

    BalasPadam
  9. komen anda disini.. A to Z di blog hunny.. nama anda tercalon dalam list hunny.. HAHA sila terjah kemari..

    BalasPadam
  10. sokong statement abg ben. naz berbloging sbb kepuasan, nak release stress. dengan menulis entry, kdg2 bole buat kita tenang. berdakwah? hmm...klu ditukar beri peringatan bole jgak kan? heee...

    BalasPadam
  11. masa mula2 buat blog ni cme pkir yang no 1 and 2 je, tp skg yg no 6 tu plak di kjar..hehe

    jemput la dtg sini ya..^^

    BalasPadam
  12. Setuju sgt!!
    Bila lah blog aku bleh jadi popular nie..?? haha~ =)

    BalasPadam
  13. nO. 1 .... RASA BEST JER BERBLOG.....RELEASE TENSION...

    http://secretwordfromheart.blogspot.com/2011/01/karnival-wow-putrajaya.html

    BalasPadam
  14. suka yg no 1. .

    kepuasan berblogging. .:)

    BalasPadam
  15. bro..ada inbox kat fb..pasal tarikh nak dtg trgnu bila..hehe..

    komen ni tak payah publish lah.. =)

    BalasPadam
  16. Semua tu betul. Berblogging seperti memberi satu kepuasan. Untuk dikenali dan menambah pendapatan, itu bonanza. Apa-apa pun, saya suka blogging..

    ~Jemputlah singgah-singgah~

    BalasPadam
  17. tulis untuk suka2~hehe
    bosan ..xtw nak wat ape2..try wat blog...hehe

    BalasPadam
  18. No 1..nak indahkan dunia dengan muzik

    BalasPadam
  19. yup2 yart setuju dengan semua 2 n suke cgt bace blog2 orang yg berpengalaman nii ;))

    dengan blog boleyh buat kite tersenyum suke yg ini hehe ;))

    BalasPadam
  20. no 5 tu nk apply tgkla..hehe..

    BalasPadam
  21. 1 n 4.. i like..hee..wallpaperof life and public figure..ngee..topik menarik..haha

    BalasPadam
  22. sokong abg Ben..prefer no 1 kepuasan maksima

    BalasPadam
  23. Hello MR.BEN! definitely No.1!

    BalasPadam
  24. Nikmatnya apabila mendapat award, walaupon itu award kecik, tapi amat bermakna buat blogger hingusan seperti diri ini...

    Apekah?

    Har har...

    Jom baca: Terharu Mendapat Award!

    BalasPadam
  25. untuk isi mase lapang takde?? :(

    BalasPadam
  26. salam

    asalkan abg ben yang list semua setuju =)

    yang ke 6 7 8 9 10 5 4 3 2 1

    semua setuju =)



    buat blog nak ubat kesunyian hati =)

    BalasPadam
  27. hummm...kepuasan sbb kite dpt story bendalah ape yyg kita nk tulis..
    berdakwah..bgs tu...sekurang2nye pahala itu mengalir buat bekal hari akhir nnt ..
    slmt berblog!
    ;-)

    BalasPadam
  28. setuju semua...abg wat segmen ..kite masuk n menang n then di kenali jugak hahaha... ~

    BalasPadam
  29. sangat-sangat-sangat suke entri ni...thanks enchek ben~ :)

    BalasPadam
  30. setuju semua di atas...dr segmen en ben jugak la shida ramai kawan...thanks en ben... :)

    BalasPadam
  31. http://simplebisnes.com/banyakduit

    jenguklah website ini

    BalasPadam