Demi mencari sesuap nasi ..

by - Januari 30, 2011

 

Baru lepas Bukit Fraser .. Dalam perjalan ke Kelantan .. Cuaca , hujan sepanjang jalan malah sepanjang hari ini .. hehe..

Kalau ikut perancangan , nak bertolak lepas zohor tadi tapi disbbkan bz kat Times Square maka dilewatkan sedikit perjalanan .. Selesai main bowling , aku jumpa semua kawan kawan sebelum berangkat pulang .. cewah ..

Hujan di luar .. Aku amik keputusan untuk naik je teksi .. Bila keluar dari pintu utama TS  tu , aku tengok banyak teksi ada .. Hurm.. nak naik mana satu .. kang kena tipu aku ...

Tiba-tiba ada sorang pemandu teksi tu lambai lambai kat aku .. Ah sudah ... Dia siap bawak payung lagi untuk amik aku .. Huih.. dasat .. aku tanya dia ... Guna meter ker ? Dia kataa .. Aah ..

OK la... aku ikut je dia ... Pemandu tu berbangsa cina tapi amat fasih berbahasa melayu .. Huhu.. english dia pon ok sangat .. Aku pon berborak dengan dia .. Bermula dari topik Tahun Baru Cina .. Tanya dia camana raya semua la ...

Dia tersenyum ...dia pon mula cerita ... hurm... kata kata dia membuka minda aku .. antaranya tentang melihat negara orang .. Dia kata , selagi dia mampu berjalan , dia akan pergi melancong .. Sekarang ni nak melancong , tak mahal dah .. ada AIR ASIA .. murah saja .. katanya lagi ..

Hurm ... tapi dari cara dia tu ,tak mustahil ramai pelanggan dia mudah terpikat dengan cara dia tu ... Serius .. tak ramai dah pemandu teksi macam dia dah .. Kejar pelanggan ... tak kisah berapa pon asalkan ada ... hurm...Entahlah ... Kita kadang kadang , fikir nak kaya hari ni.. esok tak kisah dah .. janji masyuk hari ni ! Adoi ...

You May Also Like

16 comments

  1. waa nak balik kelantan..wat gath blogger kelantan le abg ben..

    BalasPadam
  2. waaa..beznye..ade fb tak uncle tu..hahaha

    BalasPadam
  3. waaaaaaa !!
    datang kelantan !
    baut gath laa bro Ben !!
    teringin nak jumpa nie.. tlg la sangat2 !!

    BalasPadam
  4. suka naik teksi pakcik yg suka bercerita n then ade org2 tua lain sekali makcik2...diorang byk pengalaman ..suka dengar n turut ketawa sekali :) kdg2 melayan diorang lebih baik walaupun kita tak kenal dr mana dia dtg dr melayan org yg dah lama kenal tapi membongkak diri...


    apepun manusia banyak corak pemikiran adakalanya tersasar jauh dari apa yg sepatutnya,..

    BalasPadam
  5. Oh..nak balek mache la ni ya? semoga selamat sampai ke destinasi ya...

    BalasPadam
  6. yep pegi tempat orang memang best dapat experience baru hu3...ehh harini ujan seharian hope tak banjir la ekekeke............

    |ARELIFF-MASTERMINDZ|

    BalasPadam
  7. bagus service teksi tu.. safe journey ben..!!

    BalasPadam
  8. kalau semua pakcik teksi macam tu kan best..tak ada la orang gerun nak naik teksi :)

    BalasPadam
  9. dah lama x naik teksi..dulu masa stdy selalu naik teksi....

    BalasPadam
  10. susah dah nk jumpe org cmtu.
    even bangsa sendiri pon x peramah macam tu.
    hurrmmm...

    BalasPadam
  11. Kekadang tu ada jugak sampai yang berebut 1 pelanggan..

    Macam tempat saya pratical ari tu.. Batu feringgi depan Golden Sands Resort, bila ade jew guest nak kluar g town mula lah member2 teksi berebut2 nak dapatkan guest.. ada sekali tu penah juga dorang begaduh punca sebab rebut pelanggan. itu aja.


    Pemandu teksi bergaduh ngan guest pun penah (sebab mulut dorang ada yang kurang ajar)

    Pape pun yang saya tau pemandu2 teksi kebanyakan yang sudah berumur....... huhuhu

    BalasPadam
  12. jauh lg tu nk smpy klntan..take care :)

    BalasPadam
  13. tak suke naik teksi,,setiap kali naik teksi kne ngurat! pak cik teksi gatal!

    BalasPadam
  14. Pernah menyaksikan sorang pemandu teksi India yang nyaris membelasah sorang pelancong mat salleh sebab mat salleh mabuk tuh kurang ajar ngan dia.

    Jugak pernah naik teksi yang pemandunya buat part time bapak ayam.

    BalasPadam