Godaan SIBER ..

by - Januari 27, 2011

 

Aku kenal internet sejak umur 20 tahun.. Erk.. ke 21 ? Masa aku belajar dulu la .. Kali pertama berjaya log in ke dunia maya ini , perasaan amat amat gembira .. Yelah , segalanya di hujung jari .. Masih ingat lagi saat itu , aku guna modem 33.6kb.. Memekak jer .. hahahah..

Sejak itu aku ketagihan dengan dunia maya ini .. Melepak di ruang chat bersama sama kawan kawan maya adalah rutin aku setiap hari.. celik mata je terus bukak internet .. tidur pon lewat .. Hurm.. Bil telefon ? Jangan cerita la .. 4 angka beb !

Orang kata bila segalanya dihujung jari , maka ada keburukkannya. Yup.. aku tak nafikan semua itu.. Pelbagai pengalaman aku lalui .. Paling banyak ialah bila kawan menjadi lawan .. tu memeritkan .. Yelah , bukan setakat siber tapi dah jadi kawan rapat.. Segalanya dah dia tau .. tetiba jadi musuh ! Hurm.. kecewa ..

Dan sekarang .. blog .. Mereka sangka bila dah keluar dalam majalah , maka aku akan jadi popular ! Tolong buang anggapan itu ... Tidak benar sama sekali ..  Dan paling teruk , ada yang kata .. habis la , pasni ramai perempuan nak kat aku ... Aiseyman.. tolonglah .. Aku semakin berumur .. semakin boleh fikir mana baik dan mana buruk .. Godaan siber ni bagi aku sekarang tidak lagi membahayakan .. Aku dah lali .. Bukan sombong , tapi itulah kenyataannya ..

Godaan sebenarnya adalah di depan mata setiap hari ... Apa yang kita lakukan setiap hari.. orang yang kita temui setiap hari.. itulah godaan paling bahaya ..

Kalau setakat dunia maya , pacak gambar yang entah berapa tahun lepas .. atau dah berapa kali edit .. tapi bila jumpa , " eh .. dalam nape nampak lain ? "

Apa nak kata .. itulah hakikat kehidupan .. itulah yang kita nak , itulah yang kita nampak.. dan itulah yang kita dapat .. sedangkan yang tersembunyi itulah keindahannya ..

You May Also Like

17 comments

  1. ha'ah ... betul tu, En Ben ... lebih prefer kepada budak sekolah godaan2 macam nih! kalau x pandai bawa diri ... hbislah!

    http://keyrillaugustine.blogspot.com/

    BalasPadam
  2. betul2....banyak godaan dlm dunia cyber....tp yg kuat semangat pasti tenang menepis segala ujian kann....kannn...yg penting hati kiter...dan niat kiter jerkk

    BalasPadam
  3. mendalam maksud entri kali ni..
    tapi itulah kehidupan..

    mcm serius je entri ben pagi ni..
    ade prob ke?

    BalasPadam
  4. ape lah diorang tuh.. diorang tak tau ke yg bro dh kawin

    BalasPadam
  5. naz mula kenal internet masa form 3 agaknye, masa tu mmg guna modem yg sngt memekak tu. giler MiRC time tu. hheee. Ada budak2 nowdays, MiRC tak tau apa benda tu.

    BalasPadam
  6. setuju...
    online sampai matew lebam2...
    tibe2 dyba dpt gelaran ''doraemon demam'' hhahaha ;p

    BalasPadam
  7. AIM kenal internet ni umo patbelas tahun. Addicted to mIRC masa tu... dan juga YM... Bil? masih terkawal sebab ayah 'control' masa2 untuk online ni...huhuu

    BalasPadam
  8. BA..
    ayat yg best: eh apsal nampak lain..
    ye la kan dah macam2 teknik leh gune tuk edit..
    Sudila bertandang ke: ALL IN ONE

    BalasPadam
  9. salam ben,

    bila kita tahu apa yang kita nak
    apapun dugaan ..pasti kita boleh
    tepis dan harungi...

    semoga ben berjaya wokey ^_~

    BalasPadam
  10. Nasib baik Abang Ben cool je, caya lahh. Sayang lebih lah macam ni. Ahakz

    BalasPadam
  11. Biler ek I mula kenal internet? Tahun 1996 kot, kat Perpustakaan Sultanah Zanariah. Jakun gak masa tuh. Hehe...

    Terbaru dan terharu.

    BalasPadam
  12. Salam .. hmmm ... samalah kita. Time tu modem bunyik bising lagi. Pastu kejap2 putus .. kejap2 putus .. bila guna tanpa akal ... bil melambung. Hahaha...

    BalasPadam
  13. godaan mane2 pun ade huhu...seorang diri pun ade godaan..apatah agy dunia siber ..so hati2 lah

    BalasPadam
  14. Godaan siber..
    Memang menakutkan..
    Sebab tu ramai student dekat IPT selalu ponteng klas n kputusan tak memuaskan..
    Tapi mmg tak boleh salahkan 100% pada siber..
    Semua dari diri sendiri..
    Betol kan Abg Ben?? hehe~ =)

    BalasPadam
  15. Teringat lagi masa mula2 belajar chatting dulu. masa tu channel yg popular 'kampung n 'mamak'...:)

    BalasPadam
  16. mmg byk godaan skang ni.yg penting kene pndy jg diri.btul x bro?hehe

    BalasPadam